Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
06.08.2008 :: партньор

Всичко за "Е"-тата: консерванти

от Силвия Тулева :: Коментари (12) :: (12786 прочитания)

В Горичка продължаваме с дългия списък от "Е"-та. Хранителните добавки трябва да подобрят качествата на продуктите – вкус, цвят, мирис, срок на годност. Не всички от тях обаче са безопасни.
Статията е публикувана в специалното издание на "Дневник" Спунк 2.

Консерванти – от Е200 до Е299
Консервантите се използват от векове за борба с плесени, гъбички, микроорганизми и удължаване трайността на хранителните продукти. Един от първите методи за консервиране е било опушването. Това обаче се смята и за един от най-вредните методи, тъй като пушекът съдържа множество полициклични хидровъглероди, за голяма част от които днес има доказателства, че са карциногенни.

Предците ни са се възползвали още и от предимствата на оцета, солта, меда, захарта. Прабългарите например са съхранявали месото, като са го слагали между коня и седлото – така докато яздели, месото се осолявало от потта на коня, като по този начин се запазвало за по-дълго време. Солта, оцетът, захарта естествено нямат свой "Е" номер, но и днес се употребяват широко за консервиране на храните и са сравнително най-безвредният метод.

Работата на консервантите е да спират растежа или да убиват микроорганизмите. Всички организми се нуждаят от определени условия, за да живеят, а ако средата е прекалено кисела, сладка или солена, нищо не може да оцелее, дори и бактериите.

Серният диоксид (Е220), който е сред най-широко използваните консерванти днес, всъщност се е използвал още през средновековието. Получава се при горене на сяра или гипс. Характерно за него е, че разрушава витамин В1, може да предизвика астматични пристъпи и затруднява метаболизма при хора с нарушена бъбречна функция.

Някои от по-новите консерванти като натриев бензоат (Е211) и калиев бензоат (Е212) забавят развитието на бактериите и действат като широкоспектърни антибиотици. В комбинация с витамин С (Е300) те могат да образуват бензен – известен карциноген.

Повечето от консервантите са химикали, които в естествено състояние се срещат в някои продукти. Например бензоената киселина (Е210) се открива в някои плодове, като дивите къпини, където съдържанието й превишава 50 пъти законово установените норми, но пък къпините са смятани за едни от най-полезните плодове.

Сорбиновата киселина (Е200) може да се извлече от Самодивско дърво. Низин (Е234) в естествено състояние се открива в млякото и сиренето Чедар. Много по-лесно и евтино обаче е тези консерванти да се синтезират по химичен път.
При съхранението на месо и месни продукти най-разпространени са нитратите и нитритите. При определени условия те могат да образуват нитрозамини, които се свързват с хемоглобина в кръвта и го увреждат. Понякога, за да се неутрализират вредните свойства на нитратите и нитритите, се прибавя витамин С или Е, които предотвратяват образуването на нитрозамини, но все пак е по-добре да се избягват.

За безвредни се приемат консервантите:

Е201 – натриев сорбат;
Е202 – калиев сорбат;
Е203 – калциев сорбат;
Е260 – оцетна киселина – основна съставка на оцета. В чист вид тя може да доведе до изгаряния, но в разредено състояние се смята за безвредна;
Е262 – натриев ацетат и диацетат;
Е270 – млечна киселина.

Едни от най-вредните са:
от Е210 до Е219 – групата на бензоатите. Повечето от тях са забранени в някои държави. Причиняват различни алергични реакции, а някои от тях са карциногенни.
от Е220 до Е229 – групата на сулфитите. Възможни алергени са. Най-чувствителни към тях са астматиците и хората, алергични към аспирин.
Е236 – мравчена киселина. Тестовете с животни показват, че Е236 действа като мутаген. При честа употреба на храни, в които има мравчена киселина са възможни увреждания на черния дроб и бъбреците.
Е249 и Е250 – калиев и натриев нитрит; Е251 и Е251 – натриев и калиев нитрат – използват се главно в месните продукти. Потенциални карциногени са. Забранени са за употреба в храни за бебета и деца. Без тях не би могъл да се получи характерният вкус на шунката и бекона и затова е трудно да се забранят.
Е214, Е215, Е217, Е219, Е226, Е227, Е230 – Е233, Е236 – Е240 са забранени в някои държави.

В поредицата досега


Очаквайте още:
Антиоксиданти и киселинни регулатори – от Е300 до Е399
Емулгатори, сгъстители, стабилизатори – от Е400 до Е499
Набухватели, регулатори на киселинността, минерални соли – от Е500 до Е599
Ароматизатори и подобрители на вкуса – от Е600 до Е699
Разнородни – от Е900 до Е999
Допълнителни – от Е1100 до Е1599

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (12)

06.08.2008 :: 11:26 :: от Деница
#1
Re: Всичко за
Чух доста зловеща новина от човек в общината, който се занимава с гробищните паркове. Ще им се наложи да променят наредбата, която казва след колко години може да се използва повторно даден гроб, тъй като заради поетите консерванти труповете не се разлагат. Кофти тема подхванах, ама правете си изводи докъде са стигнали нещата...
06.08.2008 :: 19:11 :: от pstj
#2
Re: Всичко за
Изкаш да кажеш, че гробовете се преизползват?! Като паркоместа?
OMFG!
06.08.2008 :: 21:03 :: от APChih
#3
Re: Всичко за
Дени,това да ме прощаваш ,ама....Мисля че са си направили добър майтап с тебе макар и на злавеща тема!
06.08.2008 :: 21:26 :: от irina_st86
#4
Re: Всичко за
Аз също научих нещо интерсно за производството на някой продукти. В прясното мляко слагат свинска мас - по технология! в кренвиршите освен всичко друго за по-добра консистенция забележете ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ! И това го казват хора, който работят в това производство. Хич не ми се иска да вярвам:( И на вас, които го четете ви остава успокоението, че може и да не е вярно, защото все пак го е написал някой непознат.
07.08.2008 :: 13:23 :: от krem
#5
Re: Всичко за
Това съм го чувала преди години още и се надявам да са практики останали в зората на демокрацията. Поне за млякото. Кренвирши не ям.
Общо взето се стремя да купувам от по-големи и рекламирани марки, защото те имат голям оборот и по-високи цени, и нямат нужда чак от такива евтини трикове. Не че и те са цвете, но вече има и някакъв контрол на състава на храните, поне в рамките на закона и стандартите. Виж ако си купиш мляко за 0,40 кофичката от световно неизвестна марка, да. Там и други хубави неща може да има.
Пък и новият хит е да добавят маргарин в "обезмаслените" кисели млека на някои марки - Герма и Култура например. Но дори и те са длъжни да го напишат на опаковката, просто с малки буквички. Затова винаги чета много подробно етикетите.
07.08.2008 :: 15:25 :: от irina_st86
#6
Re: Всичко за
Те и други евтини трикове изпозлват като "Олио Без холестерол" страхотна реклама нали?! и нищо не може да се каже по въпроса понеже те Не лъжат. Работата е там, че няма олио с холестерол. На друга бутилка олио пък пишеше 20% слънчоглед, 80% рапица (поне не са го скрили) само,че аз до сега не го знаех това. Така че вече обръщам внимание и на съдържанието на олиото:)
07.08.2008 :: 17:20 :: от greeny
#7
Re: Всичко за
Тези изказвания от стила на Sony и останалите са пълни глупости.
За да ме разберете имам в предвид че цената е последното нещо което да ви служи за ориентир при копуване на каквото и да е.
А киселото мляко за 40 стотинки може да е много по истинско от това за 80 само трябва да се вижда че е рядко и воднисто или е избила вода на повърхността. Всички кисели млека за 80 стотинки които съм пробвал нямат този ефект заради консервантите и нишестето което слагат в него.Тази заблуда че истинското кисело мляко е гъсто е въведено от Данон онзи глупав френски евреин който е дошъл в страната на киселото мляко да продава кисело мляко. Незнам изобщо някой от вас заквасил ли си е мляко от прясно мляко на някоя баба на село от кравата или козата? После ще ви питам кое е истинско. А това за кренвиршите е истина но само такова ако слагаха пак добре а то и соя и какви ли не консерванти и мазнини и дори пише пилешки а пък са свински.
07.08.2008 :: 23:38 :: от APChih
#8
Re: Всичко за
Добре,greeny,рав си!Наистина в много отношения е точно така.Данаон дори все още нямат лиценз за производство на нашето кисело мляко и всичките им там бабини,дедови прочие млека са пълна манипулация.Само да те светна-няма да постигнеш желания ефект ако заквасиш мляко с закваска от кофичката на Данон.Това пак ще е мляко тип Данон,а не наше кисело мляко!Мен ако ме питаш-Данон замърсиха културата на българските закваски и днес нямаш гаранция че наистина закваската е 100 Lactobacterium bulgaricum.Кофти,недоказано,но споиед мене е факт.Дори ипо селата масово заквасваха навремето с Данонски млека.Все пак нашата чудна гадинка оцелява на наша теретория/и то само на наша/и все още я има в изобилие.Така че-ако си квасите домашно мляко и не може да вземете закваска от някоя "истинска "баба,поне ползвайте други сортове млека.
Колкото до кренвиршите-да,има доза истина!Същото вожи и за тестените продукти и много други.
17.08.2008 :: 12:13 :: от emine
#9
Re: Всичко за
С данон със сигурност не можеш да си заквасиш мляко, май от всички на пазара съм чувала, че само розовата Елена става. Данон наистина заляха пазара ,така както са направили и в останалата част от Europe, но не ви ли прави впечатление, че тук не добиха очакваната популярност и не успяха да изместят останалите млека?? Може би купувачът има малко мозък.
30.10.2008 :: 16:31 :: от инж. Ю. Димитров
#10
Re: Всичко за
Това с гробищата е вярно - миналата седмица ми се наложи и бях свидетел!!!!
31.10.2010 :: 12:52 :: от nellia
#11
Re: Всичко за
Има ли начин консервантите да се неутрализират? Ако варим кренвиршите преди консумация , какво става с консервантите в тях ?
31.10.2010 :: 12:52 :: от nellia
#12
Re: Всичко за
Има ли начин консервантите да се неутрализират? Ако варим кренвиршите преди консумация , какво става с консервантите в тях ?
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg