Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
07.08.2008 :: партньор

Изкуплението Bastoey

от Силвия Тулева :: Коментари (5) :: (4436 прочитания)

На 75 км южно от Осло се намира остров Bastoey. Той предлага на своите посетители чиста природа, спокойствие и тишина. Не всеки обаче може да бъде гост на острова. Необходима е... съдебна присъда.
Bastoey предлага чисти плажове, изцяло биологична храна, възможности за риболов, езда, разходки за бране на боровинки и къпини, спокойствие и тишина без натрапнически погледи.

Bastoey не е туристическа дестинация, а затвор - първият и единствен екозатвор в света. Тук няма заключени врати, високи огради и бодлива тел. Единствено кокошките са оградени с телена ограда, за да не ги отмъкне някоя лисица. В Bastoey има 115 затворници с всякакви присъди, между които убийци, изнасилвачи, наркотрафиканти.

Според норвежкото законодателство максималната присъда, която може да получи един затворник, е 21 години, а в екозатвора могат да бъдат прехвърлени само затворници, на които им остават максимум 5 години до освобождаване. Според норвежкия министър на правосъдието Кнут Сторбергет "най-важната идея на екологичния затвор е да развие чувство на отговорност у затворника и да го подготви за живота навън", а какъв по-добър похват за това от оформянето на екологично самосъзнание.

Философията, изповядвана в Bastoey, идва от стара индианска поговорка: "Ние не притежаваме природата. Взимаме я назаем и я управляваме с мисъл за нашите потомци". Затова и тук затворниците се учат на уважение към природата и всичко заобикалящо ги. Усвояват нови занаяти и способите на биоземеделието. Всички плодове и зеленчуци в градината се отглеждат без пестициди и изкуствени торове, за земята се полагат много грижи, а отношението към животните е хуманно.

Обитателите на Bastoey се грижат за 200 кокошки, 8 коня, 40 овце и 20 крави. Така, учейки се на биоземеделие и животновъдство, освен че осигуряват собствената си прехрана, затворниците успяват да набавят приходи и за затвора, тъй като излишните хранителни биопродукти се продават на ресторанти от близкия бряг.Около 70% от нуждите от електричество на затвора се покриват от соларни панели, които затворниците сами са инсталирали.

А за студените зимни дни - нафтовата печка е заменена с печка, която работи с дървени стърготини и дърва. В Bastoey има стриктна програма за рециклиране и се рециклира всичко. Така след себе си затворниците не оставят никакви боклуци. От управата на затвора твърдо заявяват, че скоро островът ще стане изцяло въглеродно неутрален. Оказва се също, че екозатворът е много по-евтин от обикновения затвор - не само заради собственото производство на хранителни продукти, осигуряването на приходи от тяхната продажба и енергийната независимост, но и нуждата от охрана е много по-малка.

Всеки ден в Bastoey има петима надзиратели, които държат под око 115-те затворници, докато в обикновен затвор са нужни 2-3 надзиратели за всеки 20 затворници. Въпреки намалената охрана опитите за бягство са сведени до минимум и правилата се спазват, тъй като винаги стои алтернативата - прехвърляне в обикновен затвор. Според Кнут Сторбергет Bastoey е "символ на възможността да се мисли различно", освен това "в дългосрочен план от социална и икономическа гледна точка това е най-евтиният вариант за обществото", защото "каквото правиш на природата, правиш го на себе си, а човекът е част от природата".

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (5)

07.08.2008 :: 13:04 :: от krem
#1
Re: Изкуплението Bastoey
Културната пропаст в зеленото мислене между северна и южна Европа става май все по-голяма. Там са светлинни години напред.
Успокоявам се, че от друга страна прогреса винаги идва от север и в един момент застига и юга.
07.08.2008 :: 22:21 :: от hi
#2
Re: Изкуплението Bastoey
Изумителна идея!!! Как да превърнем и България в такъв екологичен затвор?
07.08.2008 :: 22:58 :: от mitar
#3
Re: Изкуплението Bastoey
Тези хора са направили затвора на училище за живота. За да работи тази схема, представям си че и първата част от наказанието съшо драстично се различава от наш затвор. Иначе човек няма да е готов за такива последни пет години и бързо би се озовал обратно в обикновения дрънголник.
По- добре все пак България на не е затвор >:-) дори и еко.
11.08.2008 :: 00:29 :: от woods
#4
Re: Изкуплението Bastoey
Браво на авторката за уместната статия и огромен поздрав за норвежците - само такива може да бъдат хората за мен.
Желая на земята всички затвори да станат такива.
http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/6983186.stm

Долу кирилицата от норвежките имена! Айде вече казах браво за статията, ама друг път без такива.

Излишните продукти май се дават на други затвори, а не на ресторанти.
11.08.2008 :: 00:29 :: от woods
#5
Re: Изкуплението Bastoey
#2, Как ли - Като избием българите и заселим с норвежци.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg