Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
29.09.2008

Природната индустрия

от Любомир Ноков :: Коментари (6) :: (5637 прочитания)

Проблемът с опазването на околната среда идва от използването на остарели икономически модели. Отчитането на стойността на природните услуги и продукти ще доведе до огромни промени в бизнеса и в обществото.

Статията е публикувана в списание Foreign Policy.

През 1998 г. в Китай, по поречието на река Янгдзъ, огромни наводнения отнемат живота на 3 700 души, оставят без дом 223 милиона и унищожават 60 милиона хектара обработваема земя. Впоследствие китайските власти установяват, че причината за ужасното бедствие е в масовото изсичане на горите в този район. Когато експертите пресмятат, че щетите от наводненията са на стойност 42 милиарда щ.д., правителството налага тотална забрана на изсичането на дървета.

Сметката е проста: дървесината от отсечените дървета е много по-евтина от мерките срещу наводненията.

Това е класически пример за остойностяване на екосистемните услуги. През 1997 г. американското списание Nature публикува един опит за оценка, от който излиза, че продуктите и услугите, които природата ни осигурява, са на стойност 33 трилиона долара годишно. За сравнение, брутният продукт на света за същата година е 18 трилиона.

Кои са тези услуги? Най-често те се представят в няколко групи. Материалните услуги са продуктите, които получаваме от природата – от нефт до храна. Регулиращи услуги са ползите от процеси в екосистемите – чисти въздух и вода, добър климат. Културните услуги не са материални, но имат стойност – например гледката, която вдига цените на имотите или пък природните забележителности, които водят туристи. Последно, поддържащите услуги са тези, които са необходими, за да функционират екосистемите и за да можем да се възползваме от изброените дотук.

За повечето от тези продукти и услуги няма цена, на която те да могат да бъдат заменени с нещо друго, а пък човечеството не може да оцелее без тях.

Идеята за остойностяването на екосистемните услуги се приема насериозно сравнително отскоро и тепърва ще бъдем свидетели на последствията от това. Един от основните проблеми в момента – опазването на околната среда, идва от използването на остарели икономически модели от времето, когато е имало изобилие от ресурси и недостиг на работна ръка. Днес ситуацията е коренно променена. Оказва се, че природните ресурси не са без край, а населението на планетата се увеличава с невероятни темпове. Но теорията, въз основа на която функционира икономиката ни, едва сега започва да включва в сметките си тези 33 трилиона природни продукти и услуги.

Съобразяването с цената на природните услуги ще доведе до сериозни промени в оценяването на продуктите на бизнеса. В момента, в който може да бъде пресметната икономически вредата от един продукт върху околната среда, върху здравето или върху качеството на живота ни, ще бъде поставен въпроса за чия сметка да е тази вреда.

Ето един пример: в момента разходите за здравно обслужване, които се повишават в следствие на масовото навлизане на нездравословни храни, са за сметка на болните, на застрахователите и на данъкоплатците. Когато тези разходи бъдат оценени и прехвърлени върху производителите, цената им ще обезсмисли производството, тъй като здравословните и качествени продукти ще са на много по-ниска цена. Още примери: градските джипове ще изчезнат, защото ще струват ужасно скъпо, когато се пресметнат замърсения въздух и емисиите; интензивното земеделие ще струва много скъпо, заради цената на унищожената почва и биоразнообразие.

По естествен начин бизнесът ще достигне до моделите на устойчивото развитие, което слага равен знак между финансовите, екологичните и социалните последици от икономическата активност. Печеливши ще са бизнесите и администрациите, изградени около четири основни идеи: запазването на ресурси чрез по-ефективни производствени процеси, повторното използване на материали по примера на природните системи, промяна на ценностите от количество към качество и - накрая - инвестиции в природен капитал, или възстановяване и поддържане на природните ресурси.

Що се отнася до биогоривата – производството им от интензивно отглеждани култури ще ги прави твърде скъпи от гледна точка на скритите разходи. Затова „аграрна революция”, основана на продукти за биогорива, няма да е рентабилна от гледна точка на пазара на природни услуги. По друг начин стои въпросът, когато биогоривата се правят на локално ниво от отпадъци – устойчивото, локално и екологично производство би било много по-евтино и би обезсмислило безотговорното.

Биогоривата няма да доведат до край на използването на изкопаеми горива. Това ще стане в съчетание с други фактори – по-висока енергийна ефективност, икономическа рамка, държаща сметка за природния капитал, нов модел на организация на общностите, производство на енергия от чисти, възобновими източници. Това са промени, които изискват много време. Дотогава ще използваме преходни технологии, като биогоривата и хибридните автомобили – те ще ни позволят да преживеем този преход без резки промени в начина ни на живот.

Зеленото движение днес се изправя пред много дилеми, илюстрирани най-добре от популярни спорове като този за биогоривата, за атомната енергия или за генно-модифицираните храни. И в трите примера решаващо ще е това кои „скрити” разходи ще са за сметка на производителите. Ако производителите на атомна енергия се задължат да поемат разходите за възстановяване на природата след авария, то стойността на застраховката, която ще трябва да платят, би отказала всеки разумен инвеститор. Докато преди винаги един от традиционните индустриални фактори - капитал и труд, е можел да бъде заменен от другия, то това не важи за природните ресурси. Когато няма хора, нови машини могат да са решението. Но нищо не може да компенсира промяната в климата или стабилната биосфера.Източник: FP

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (6)

29.09.2008 :: 10:06 :: от Dessie
#1
Re: Природната индустрия
За съжаление цената на унищожението не се взема предвид, а сметката е толкова проста... За съжаление много хора изобщо не се замислят за действителната стойност на продуктите, които купуват и затова винаги предпочитат по-евтиното, което почти винаги излиза по-скъпо. Логиката, която следва средния български потребител е "Трябва на мен да ми е комфортно, тук и сега - не на правнуците ми след сто години." Дори и да не го мислят буквално в този смисъл действията му са насочени точно в тази посока. Други пък изобщо не се замислят, в т.ч. и интелигентните...
29.09.2008 :: 11:19 :: от verde
#2
Re: Природната индустрия
Dessie, по повод евтините и скъпите продукти - права си само до някъде, т.е. права си, ако под скъпи продукти имаш предвид такива, които са произведени с минимален екологичен отпечатък и при чието производство е взето предвид устойчивото развитие. Не знам как е в други страни, но тук, в България, много често скъпите продукти не са български, а са транспортирани от далеч, не са по-качествени, замърсяват не по-малко. Несъмнено евтините продукти почти винаги са силно замърсяващи и произведени с голямо количество ресурси, от евтина работна ръка. Но декорацията за дома, внесена от Тайланд, Индия или Китай, струваща баснословни за продукта суми (пример: 200 лв за свещник - тип купа от стъкло, пълен със сухи цветя и тревички, какъвто продават в магазин Авалон, ул. Алабин, София) или пък италиански диван от естествена кожа, който се продава у нас за 5-6000 лв, едва ли са най-екологично отговорната покупка.
Така мисля, пък може и да не съм права....
29.09.2008 :: 14:09 :: от woods
#3
Re: Природната индустрия
Това е интересно.
30.09.2008 :: 20:13 :: от With Love
#4
Re: Природната индустрия
Много добра статия! Отдавна търсех да прочета нещо подобно!
02.10.2008 :: 19:25 :: от emine
#5
Re: Природната индустрия
страшна снимка
По естествен начин бизнесът ще достигне до моделите на устойчивото развитие..... КОГА?
02.10.2008 :: 22:09 :: от spart
#6
Re: Природната индустрия
> Проблемът с опазването на околната среда идва от използването на остарели икономически модели.

Най-после проблясък, а не измишльотини от рода на това да използваме blackle вместо google.
Промяната на голяма часто от икономическите практики и въвеждането на по-енергоефективни производства може значително да облекчи проблемите с околната среда. Всеки ден гледам задръствания по километри и се чудя колко ли пари и горива се дават буквално на вятъра + отрицателното влияние върху околната среда.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg