Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
11.08.2008 :: партньор

Под или над облаците

от Босилена Мелтева :: Коментари (0) :: (4558 прочитания)

Проектът Under/Over The Clouds, който среща група артисти, музиканти, кинаджии и склуптори в Лондон, следва категорично reduce/reuse принцип и има българска връзка.
Основната причина да се съберат двайсетината креативни типове от Under/Over The Clouds е общото им желание да развихрят таланта си докато се забавляват. Крайната цел е експериментално късометражно видео от две части. Всичко тръгва от две парчета на Microwave, артистичен псевдоним на музиканта Ники Сеизов. Той е в Англия от три години, завършил е Arts Management в University of Greenwich и е работил като музикален консултант в агенцията на бившия маркетинг директор на Universal и Warners Records. На практика е човекът, който движи и координира нещата в Under/Over The Clouds. Другият основен участник в проекта е Брайън Лейвъри, който има солиден опит в независими филмови и театрални продукции (в момента прави и филм за феновете на Lord of the Rings и работи в TV компанията Tiger Aspect).

След като решават да работят заедно, те започват да търсят специалисти в различни области - продуценти, актриса, арт-директор, моден и графичен дизайнер, гримьор. В екипа се включват още двама интригуващи българи. Георги Христов е графичен дизайнер, в момента е криейтив директор в една от водещите рекламни агенции във Венецуела, но намира време и за независими проекти. Визуализирал е сетове на Carl Cox, Adam Bauer, Mauro Picotto, Sharam и е организирал международни фестивали и пърформанси в Португалия, Гърция, България и Турция. Втората режисьорка Саша Стефанова е другият български елемент. Нейна е идеята всичко по снимачната площадка и клиповете да е вече употребен и захвърлен от някого нерециклиран материал. Всички се запалват веднага и така принципът "reduce&reuse" и зелените практики в ежедневието стават и основно послание на проекта.

След две посещения в завод за рециклиране, групата изравя всевъзможни неща - стари монитори, куп дискове и изгърмени крушки, няколко стари кукли, изхвърлени картони и дрехи. И макар че още в началото са наясно какъв ще е точно сюжетът и символикатата на филмчетата, събраният на случаен принцип "боклук" развихря неподозирано въображението им. Резултатът от тази свободна импровизация са красиви и неповторими сценична площадка и реквизит. Премиерата на първата част на видеото беше на 21 юни в клуб The Ginglik. Актьорите се надяват, че са успели да вдъхновят достатъчно хора и, че ще се намери кой да ги подкрепи да завършат и втората част от проекта. Ние пък междувременно си поговорихме с Ники.

Защо рециклирането на вещите е основен акцент в Under/Over the Clouds?
Културата на консуматорското общество оставя след себе си огромни количества боклук и е важно хората да осъзнаят, че това е сериозен проблем. Вярваме, че изкуството има много важна функция, освен естетическата си - тя е силата му да въздейства и да провокира хората да мислят абстрактно и да използват въображението си за неща, които иначе трудно влизат в главите им. Нашият проект носи зелено послание "лайфстайл в хармония с природата", а не е просто поредица от интересни и оригинални картинки, които се използват инструментално, за да може някой да прогресира в личната си кариера. Ние много държим на него, защото това е директна акция. В Англия са на мода зелените инициативи, но и тук, както и в България, няма много действия на ниво индивид.

Какво ново открихте в боклука?
Красотата и естетиката могат да се открият навсякъде. Боклукът в този смисъл е един от най-неподозираните терени за изява, защото хората като цяло имат вродено отвращение от него. Да вдъхнеш живот в обект, за който обществото смята, че е приключил житейския си път, е равносилно на възкресение.

Трудно ли е да работиш само със захвърлени вещи?
Този подход отнема повече време и изисква повечко креативност през целия процес на работа. Когато стилистът ни правеше кринолина за роклята на актрисата например, се оказа, че материалът, с който разполагаме, не стига. Трябваше да започнем снимки след 15 минути. Тогава си спомних, че на път за снимачната площадка видях една изоставена сграда с полу-разрушена телена ограда. Моментално изхвърчах навън с чифт клещи. Разглобих 10 метра твърда тел от оградата и тя послужи за обръч на роклята. Избрах да направя това въпреки, че щеше да е много по-лесно и бързо да купя тел от железарския магазин, който е точно срещу сградата, в която снимаме.

След този проект ще правите ли още нещо заедно?
Нямаме нищо "изковано в камък", както казват тук, но пък имаме желание да правим нови неща заедно. Следващата идея, която ни се върти в главите, в моята и на Саша, е flash mob - с две думи събираме 200 души на централно и оживено място в Лондон. По даден сигнал всеки от тях замръзва в определена поза. Преди това тези 200 човека са били в ролята на случайни пешеходци. Всички останали осъзнават, че около тях половината народ е на stand-by. Идеята ни е с това да насочим вниманието на хората към ситуацията в Бирма.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg