Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
12.08.2008 :: партньор

Кой замърсява Стара Загора

от gorichka.bg :: Коментари (8) :: (5329 прочитания)

"Горичка" и фондация "Медийна демокрация" започват кампания, която да разкрие и даде публичност на истината за замърсяването на Стара Загора, една от най-плодородните земи в България.
Ако има нещо по-лошо от самите екологични проблеми, то е да свикнеш с тях, да престанеш да ги забелязваш. Така стана с обгазяването на Стара Загора и региона. То продължава от десетилетия, но вече трудно попада в центъра на публичния интерес.

Добило е сякаш статут на природно явление. Фрустрацията на местните хора е сменила надеждата им, че проблемът някога ще се реши или поне ще се идентифицират с достатъчна яснота причинителите му. Отговорността се прехвърля и размива между различни потенциални виновници - трите ТЕЦ-а в Гълъбово, съпътстващите производства, отпадъчните продукти, военният полигон в Змеево, където според мълвата след ракетите може би се унищожават вредни вещества, внесени през граница, та чак до откровено абсурдната хипотеза за отровни емисии, дошли от Девня…

Откъслечната информация е примесена със слухове, неизречени страхове и манипулации, така че замърсяването освен околната среда е обхванало и общественото мнение. Днес и то е в "екологична криза", което е добър начин преодоляването на същинската да се отложи за неизвестно кога.

"Горичка" и фондация "Медийна демокрация" започват кампания, която да разкрие и даде публичност на истината за замърсяването на една от най-плодородните земи в България. Тя ще се реализира във взаимодействие с местната власт, граждански организации, наши и международни експерти в сектора и преди всичко с медиите. Но не със средствата на пропагандата, а на журналистиката.

Затова в началото на кампанията обявяваме конкурс за разследваща журналистика на тема: Кой и доколко днес замърсява Стара Загора и региона? Какви са институционалните вини и корупционните измерения на екологичната криза? Има ли политически и икономически мотиви, които пречат тя да се реши?

Крайният срок за предаване на материалите е 31 октомври тази година. Те трябва да са били обнародвани в пресата или в електронните медии и на подходящ носител да бъдат изпратени на адрес info@gorichka.bg или "Горичка", ул. "Добри Войников" №29, София 1164.

Наградите са: първа - 1500 лева, втора - 1000 лева, трета - 500 лева.

От честността на думите, които изричаме, зависи чистотата на въздуха, който дишаме!

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (8)

12.08.2008 :: 09:19 :: от sika02
#1
Re: Кой замърсява Стара Загора
pitate se dali ima ikonomiceski interesi v ukrivaneto na zamarsitelite na vazduha v st.zagora.otgovorete si.-zasto nikoi ne spomenava istinskija zamarsitel-biser oliva.kogato rabotese,zastoto sega mai olioto se pravi drugade,dokato zavoda tuk se obnovjava s novi masini,ne znaja dali ste vigdali kolko i kakav dim zaliva grada vecer i sutrin.ta tova predprijatie zamarsjava vazduha v jugnata cast na grada,a v severnata-tova e zagorka.ami vecer ne se disa.osobeno pri moge di izpustane na povece dim pri palene na gorelki ili nesto drugo.inace kak si objasnjavate obgazjavane samo v centara na gradar,ne i v okolnostta i to vecer.sega biser oliva ne raboti i ot togava mai obgazjavane ne e imalo,nali.koi e sobstvenika na tova predprijatie.
12.08.2008 :: 10:51 :: от Vivian_79
#2
Re: Кой замърсява Стара Загора
Най - големият замърсител в района е Брикел и след това ТЕЦ Марица Изток 2! В Брикел няма сероочистващи инсталации, електрофилтрите почти не работят, всички съоръжения са много стари и на изживяване! Вярно е че работят много хора там, но все пак най-важното от всичко е здраето на хората! В Гълъбово почти всяко дете страда от щитовидната жлеза или има АСТМА, а хората които работят по центарлите сякаш са програмирани като се пенсионират и почти има няма 1 - 2 години и умират от рак, тумори и всякви такива неща. И това е факт, колкото и зловещо да звучи. А трябва само да стоите един ден тука и да видите като духне вятър и се вдигне сгуроотвала /т.нар Черно езеро/ - не мога да ви опиша за какво става дума! Тука няма как да си простреш просто дрехите навън! Винаги са черни от праха, които се сипе! Много е жалко че сме толкова жалки хората и сами се самоунищожаваме! :(
12.08.2008 :: 10:54 :: от Vivian_79
#3
Re: Кой замърсява Стара Загора
И най - ЖАЛКОТО е че никой нищо не подема и не предприема по въпроса! Всичко пак е интереси и всички си мълчат! Затова никога няма да се оправим!
13.08.2008 :: 15:05 :: от earth's friend
#4
Re: Кой замърсява Стара Загора
А за изработване на дълъг и ефективен план. Като например еколози въроръжени с камери, телефони и фотоапарати, които да записват на рушителите, тяхната дейност и автомобилите им. Освен това близо до заводи, фабрики, тецове да взизамат проби от въздуха, почвата и водоизточниците. Да помачат на горските и полицията в борбата с незаконната сеч и да снимат нарушителите. Същевременно и ако видят пожар, да съобщят на пожарникарите. Същевременно трябва да се създаде закон, според който е противозаконно да се палят стърнища, да се палът огньове за варене на алкохол, компоти и т.н.
15.08.2008 :: 22:53 :: от APChih
#5
Re: Кой замърсява Стара Загора
Идея си нямам какво коментирате и над какво разсъждавате!Когато партията ви даде бецкрайно ясни директиви!Цитирам:
#3Re: Хляб и зрелища
Всички, абсолютно всички проблеми, с които се сблъсква човечеството днес, се дължат на консумацията на месо и убийствата на животни!! Абсолютно недопустимо е човек да се мисли за природозащитник, ако яде месо! Толкова е лесно да си вегетарианец/веган!!! Добре е за самия човек, за всички същества, за целия свят!!! Абсолютно е назрял моментът, в който това е единственият ни избор, заради собственото ни оцеляване като вид на Земята!
Какво още има да мислите?Проблема в Стара Загора е ония инститот по Селско стопанство,животновъдство и ветеринарна медицина,дето ощи бълва разни "мършовъди,мършояди и тем подобни!Освен това ако не знаете още в 18-ти век там се създава Старозагорската порода овце,която за времето си е супер продуктивна-вълнодайна,с добро качество на вълната,една от най-млекодайните и най плодовити овце в света.И до днес съществува,колкото и да ви е странно.При "Тато "даже са правени разработки за нейното подобряване чрез кръстоски с други породи!
Е там е проблема,какво още мислите!
25.08.2008 :: 12:23 :: от nedij
#6
Re: Кой замърсява Стара Загора
- тоя който яде баницата, със спанак, със сирене или с месо, въпрос на вкус!/може би не е тревопасно по природа/
аз пък се чудя на ония дето дишат и живеят и се радват и се смеят и раждат деца и гласуват и избират и работят и търпят в старозагорския прекрасен район, и вероятно всеки си казва "ами това не е мой проблем, аз все още дишам ..."
добри, търпеливи, умни, интелигентни, кадърни и изключително талантливи хора ей, бравос - само дето повечко се разболяват и след една възраст доста от тях не издържат, но, НО докато се стигне до тази възраст никой не поглежда по-далеч от носа си!
и добре че са европейците, онези глупавите, дето са ни виновни за повечето ни проблеми и дето сега ще вземат да сложат малко ред в двора ни, що ли - сигурно е заради красотата и умът ни!?
ако сами не се грижим за себе си и не се ценим като хора и уважаваме, няма как да искаме околните да го направят и да не ни лъжат.
успех!
30.01.2010 :: 18:26 :: от nage
#7
Re: Кой замърсява Стара Загора
Какво се случи с това разследване ?? Или просто беше грозна пиар лъжа?
Вчера Стара Загора пак е била обгазена със три пъти по-високи от нормалните нива на сероводород. Целият град е като в мъгла, а то всъшност са отровни газове.

А в същото време вие продавате модни чанти. Много "еко", много куул, няма що.
И много неефективно
30.01.2010 :: 18:26 :: от nage
#8
Re: Кой замърсява Стара Загора
Освен това институциите крият ужасяващата истина

http://news.stara-zagora.org/index.php?page=news&c1=2&newsid=10473

На 27 и 28 януари 2010 г. за пореден път старозагорци са обгазени. Този път със сероводород, който достига до 0.015 mg/m3 при праг за информиране на населението от 0.005 mg/m3. Това показва справката от интернет страницата на Община Стара Загора (http://ecomon.city.starazagora.net/param.php?param=%D1%E5%F0%EE%E2%EE%E4%EE%F0%EE%E4 и в Приложение 1)

И този път Регионалната инспекция по околната среда и водите крие информацията – информацията не е публикувана на интернет страницата и населението не е алармирано.

Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg