Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
13.08.2008 :: партньор

Още за "Е"-тата

от Силвия Тулева :: Коментари (9) :: (8751 прочитания)

В дългия списък от "Е"-та антиоксидантите и киселинните регулатори са с номера от Е300 до Е399.  Кои са безвредните и кои са най-опасните сред тях?
Статията е публикувана в специалното издание на "Дневник" Спунк 2.

Антиоксиданти и киселинни регулатори – от Е300 до Е399

Във всеки хранителен продукт, в чийто състав има мазнини или масла, има антиоксиданти. В противен случай мазнините, маслата и някои витамини биха се свързали с кислорода от въздуха, а това ще доведе до гранясване или разваляне.

Хранителните продукти лесно могат да се окислят. Най-простият пример е ябълката, която като се разреже и остави да престои няколко минути потъмнява, тъй като се окислява. За да предотвратим окислителния процес най-лесно е да изцедим лимонов сок върху отрязаната ябълка. Така всъщност ще третираме ябълката с антиоксиданти, тъй като лимоновият сок е много богат на витамин С, който е един от най-мощните антиоксиданти и е познат като Е300.

Витамин С (Е300) и витамин Е (Е306) всъщност са два антиоксиданта, присъстващи в много живи организми, включително и в нас – хората, които изпълняват и ролята на хранителна добавка с антиоксидантно действие. И въпреки че, когато се влагат в хранителните продукти, те са със синтетичен произход, това са едни от най-безопасните химикали. Витамин С подтиска образуването на карциногенните нитрозамини, стимулира имунната система и възстановява витамин Е като част от антиоксидантната защитна система.

Плодовете и зеленчуците са едни от най-богатите на антиоксиданти храни. Според изследване на Американската асоциация по хранителните добавки и съставки, при дневен прием от 400 гр. зеленчуци на ден рискът от сърдечно съдови болести се намалява с 42%.

Окислителните процеси са много опасни за живите организми. Те могат да предизвикат нарушаване на структурата на ДНК, а от тук и повишен риск от развитие на ракови заболявания. А окисляването на полиненаситените мастни киселини допринася за развитието на сърдечно-съдови болести. Освен това окислителните процеси могат да доведат до разрушаването на белтъчините. Затова антиоксидантите са задължителни елементи от състава на много от готовите храни.

Друг е въпросът, че самите антиоксиданти понякога са спорни и се свързват с появата на различни здравословни проблеми. Например BHA - Butylated hydroxy-anisole (Е320) и BHT - Butylated hydroxy-toluene (Е321) – най-използваните антиоксиданти за предпазване от гранясване на маслото и олиото – могат да провокират различни алергични реакции. При опити с лабораторни животни се установява, че в по-големи дози водят до развитието на тумори и дори са смъртоносни. Те са забранени за употреба в Япония и дори Макдоналдс са ги премахнали от състава на менюто си, само в САЩ обаче.

За безопасни се смятат антиоксидантите:

Е300 – аскорбинова киселина (витамин С) и нейните соли Е301 (натриев аскорбат), Е302 (калциев аскорбат), Е303 (калиев аскорбат);
Е306 – Е309 – токоферол, алфа-, гама-, делта токоферол (витамин Е);
Е322 – лецитин – той се използва главно като емулгатор. Извлича се от соя, фъстъци, яйчен жълтък, но вегетарианците да имат едно наум, тъй като рядко, но може да има и животински произход.
Е330 – лимонена киселина;
Е331 – Е337 – цитрати и тартати - хранителни киселини, които не са вредни в малки количества.

Едни от най-вредните са:
Е310 – Е312 – групата на галататите. Могат да причинят стомашни или кожни раздразнения и нарушения в състава на кръвта. Забранени са за употреба в храни за бебета и малки деца.
Е319 – TBHQ – продукт на основата на петрол. Може да причини гадене, повръщане, делириум. Доза от 5 гр се смята за фатална.
Е320 – BHA и Е321 – BHT. Забранени са за употреба в храни за бебета и малки деца.
Е385 – EDTA – оказва лошо влияние върху репродуктивните възможности и води до забавяне в развитието.
Е320, Е321, Е363, Е370, Е385 са забранени в някои страни.

Оцветители – от Е100 до Е199
Консерванти – от Е200 до Е299

Очаквайте още:
Емулгатори, сгъстители, стабилизатори – от Е400 до Е499
Набухватели, регулатори на киселинността, минерални соли – от Е500 до Е599
Ароматизатори и подобрители на вкуса – от Е600 до Е699
Разнородни – от Е900 до Е999
Допълнителни – от Е1100 до Е1599

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (9)

13.08.2008 :: 12:30 :: от mitar
#1
Re: Още за
Благодаря, това ми поразшири хоризонта. Полезна статия.
13.08.2008 :: 13:28 :: от canadec
#2
Стига глупости!
Преди да пишете за Е-тата, не е зле да проучите по-задълбочено тематиката. Има достатъчно материали в руски сайтове, както и изследвания от видни учени-биолози.

Е330 - лимонената киселина например, е един от от най-опасните изкуствени антиоксиданти, който е с доказано КАНЦЕРОГЕННО действие и продуктите, които го съдържат трябва да бъдат иабягвани НА ВСЯКА ЦЕНА.

Дано статията Ви е просто повърхностна, както си мисля, а не платена от...който има интерес ;-)
13.08.2008 :: 13:41 :: от canadec
#3
Материал за авторката (за размисъл)
Специалисты считают опасными следующие добавки:

Е102, Е110, Е120, Е124, Е127, Е129, Е155, Е180, Е201, Е220, Е222, Е223, Е224, Е228, Е233, Е242, Е270, Е400, Е401, Е402, Е403, Е404, Е405, Е501, Е503, Е620.

В список очень опасных занесены Е123, Е510, и Е527, но по неизвестным причинам они до сих пор не запрещены.

Подозрительными названы добавки Е104, Е122, Е141, Е150a, b, c, d, Е171, Е173, Е241 и Е477.
Ракообразующие – Е131, Е210-217, Е240, Е330.
Вызывающие расстройство кишечника – Е221-226.
Вредные для кожи – Е230-232, Е239.
Вызывающие нарушение давления – Е250, Е251.
Провоцирующие появление сыпи – Е311, Е312.
Повышающие холестерин – Е320, Е321.
Вызывающие расстройство желудка – Е338-341, Е407, Е450, Е461-466.

13.08.2008 :: 22:38 :: от pstj
#4
Re: Още за
Аман с тез вашите статии за Е-тата, писна ми. Просто дайте да не си купуваме нищо. Само от пазара и да рупаме зеленчуци. И евентуално печен пипер на зима и от заколеното прасе на баба, ама без да го осоляваме и пушим. И сички ще рипаме от здраве.
13.08.2008 :: 22:47 :: от mitar
#5
Re: Още за
Както казал шопа
- Жената не може да направи баница вчера. Немахме Е302, Е601 и Е213.
14.08.2008 :: 11:24 :: от krem
#6
Re: Още за
Ами пич като не ти харесва не чети.
На мен пък тези статии са ми доста полезни. Така и така част от Е-тата не могат да се избегнат, но поне да знам кои са най-вредните, а от безвредните да не се плаша.

А пък да ти обадя целогодишно "рупам" най-вече плодове и зеленчуци от пазара и не съм се опнала. Нито баба ми е умряла от глад едно време, щото е яла храна без Е-та.
Мога да живея и без чипс и без вафли - основната храна на някои "вегетарианци природолюбители".
14.08.2008 :: 22:12 :: от pstj
#7
Re: Още за
Кременче, Кременче, хубаво, сега си те преставям как тършуваш по фафтовете на най-близкия хипермаркет, проклинайки на ум или съвсем тихичко тия гадни капиталисти, дето са застроили тази преди така тучна полянка и са направили тои гаден магазин, дето бълва CO2 и хаби ток за охлаждане, разравяш здраво цялата стока търсейки нетретираните лимони и носиш лупата за да прочиташ всички Е-та, които си си преписала, заедно с дългите им наименования в едно черно списъче и отбелязваш кое къде го има след което правиш сравнителна графа "по-вредни" и "по-малко вредни" докато в един момент се сещаш, че си влязла в магазина за дамски превръзки. Отново проклинаш, този път производителите на дамски хигиенни продукти, задето така нагло опаковат стоката в найлони, които не се разграждат Н на брой години, награбваш най-големия пакет (защото е по-екологичен от малките) и се отправяш към касата, горда, че днес няма да изконсумираш нито едно Е. По пътя се сещаш, че когато е твоят период от месеца обичаш да похапваш сливки, но понеже няма пресни грабваш един ДаНоНе в бързината.
Нещо такова. Не се обиждай или засягай лично, просто при някои хора мярата е отстъпила на фанатизма и вгледани в детайлите не виждат голямата картина. Вярвам, че не си от тях, просто упражних злобливото си красноречие за твоя сметка, прости ми:)
15.08.2008 :: 16:55 :: от emine
#8
Re: Още за
никъде в сайта не съм видяла правила за това какво да четете. Що не оставите хората да си споделят информацията ,която имат и като не искате, просто не я четете, всеки прави квото може, аз нямам нищо против да ми каже кое е наистина вредно за мен, в случай, че не съм го знаела ще ми е от полза, както и на други хора сигурно, а пък който не иска, да не чете. Вие , все едно ви е вързал някой, я ходете да се поразходите, такова разкошно лято(и есен и зима;)
Но между другото тази госпожа Силвия е наистина като фабрика за статии, явно й е работа, но все пак нямам нищо против да довърши поредицата за "Е-тата", даже ще си препиша вредните и ще ги избягвам зимата като мина пак на консервирана храна.
Така че мерси Силвия за усилието:) Все е нещо, въпреки че като те слуша човек се чуди как е оцелял изобщо;)
16.08.2008 :: 22:57 :: от APChih
#9
Re: Още за
А да де-и аз това попитах преди време.
Това било вредно,онова било,а пък населението се увеличава,продължителността на живот също...
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg