Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
14.08.2008 :: партньор

Зелените покриви

от Силвия Тулева :: Коментари (17) :: (18109 прочитания)

Изчислено е, че ако всички покриви в градовете се озеленят, градската температура ще се редуцира със 7°С. Зелените покриви имат и много други предимства.
През лятото на последната година в гимназията беше станало свръх популярно плажуването по покривите на жилищните блокове. Най-хитов беше покривът на блока на Катя, главно защото беше най-висок в квартала и нямаше досадни погледи, следящи процеса на хващане на равномерен тен. Носехме си шезлонги, хавлии, разхладителни напитки, големи шапки или копринени кърпи за главата. Нищо обаче не можеше да ни спаси от неописуемата жега. Само след десет минутен престой черният покрив започваше да ми се струва като котлон, на който бавничко се пържа.

А какво ли щеше да бъде ако покривът беше зелен? Според изследване на НАСА, в типичен ден в Атланта, когато максималната температура на въздуха е 25°С, температурата на асфалта под открито небе е 50°С, на повърхността на обикновен покрив на жилищна сграда – 52°С, под шарена дървесна сянка – 28°С, а под плътна дървесна сянка – само 21°С. Това показва, че микроклиматът може в голяма степен да се промени при присъствието на зелени пространства.

Традиционните строителни материали поглъщат слънчевата радиация и след това я отдават под формата на топлина. Поради това обикновено в градовете е с минимум 4°С по-горещо отколкото в заобикалящите ги местности. Бетонът, тухлите, асфалтът са изместили зеленината от градовете, но въпреки това строителството и природата могат да съществуват съвместно и в синхрон, а зелените покриви и стени стават все по-популярни в света.

Зелените покриви са живи пространства с растения, засадени върху почвен слой и добре изградена дренажна система. Разновидностите са две – екстензивни и интензивни покриви. При екстензивните е необходим много тънък почвен пласт и минимална поддръжка, тъй като се използват непретенциозни растения, като седуми и различни други сукуленти.

Интензивният покрив обаче може да се оформи като истинска градина с дървета и храсти, където може да си направим пикник сред природата дори и да сме на двайстия етаж. Естествено, за да се изгради такава покривна конструкция са нужни здрави основи, които да издържат тежестта и последващи грижи - това все пак си е градина.

Зелените стени пък са живи саморегенериращи се системи от пълзящи растения. В зависимост от избора на растения, те могат да се променят през различните сезони, но също така могат и да са вечно зелени. Най-популярните растения за озеленяване на стени са бръшлян и различни видове лози (фалопия, партеноцисус), но освен това може да се използва клематис, глициния, бугенвилия, пасифлора и свръх ароматния жасмин.

Предимствата на зелените покриви и стени съвсем не се свеждат само до естетическата красота, а са многобройни, както за обитателите на самата сграда, така и за околната среда. Те осигуряват надеждна изолация и през зимата озеленените сгради са доста по-топли, а през лятото – по-хладни. Това води до намаляване на използваната енергия за отопление и охлаждане. Живите сгради са като естествени климатици за града, тъй като намаляват топлината, излъчвана от автомобилите, бетона, асфалта и другите сгради. Освен това те спомагат за намаляване на замърсяването, тъй като растенията имат способността да поглъщат значителни количества въглероден диоксид, серен диоксид, азотни оксиди, летливи органични съединения, тежки метали и други замърсители от въздуха, смога и падащите дъждове.

Зелените покриви и стени могат също така да намалят от 50 до 90% оттичащите се води при дъждове, като по този начин се предотвратяват наводнения и задръстване на канализационните системи, което по нашите улици си е често явление. А когато растенията дишат, водата се изпарява и естественият воден цикъл се затваря.

Шумът е характерна черта на градската среда, но зелените покриви и стени служат като естествена бариера и значително намаляват шума и външните вибрации, а това прави вътрешната среда много по-приятна, намаляват се стресът и негативните емоции.

Зелените пространства осигуряват естествен хабитат и за множество полезни животинки и насекоми, които иначе почти не се срещат във все по-урбанизирания ни свят. И не на последно място, живите покриви и стени имат сериозно икономическо предимство - значително увеличават стойността на сградата, тъй като правят пейзажа много по-привлекателен.

Озеленяването на покривите не е ново явление. През Средновековието почти всички къщи в скандинавските страни са имали чимове върху покривите. Според някои историци пък едни от най-старите зелени покриви датират от повече от 500 години пр. Хр. и са ни познати като третото от Седемте чудеса на света – Висящите градини на Семирамида. Днес 10% от покривите в Германия са покрити със зеленина. Изчислено е, че ако всички покриви в градовете се озеленят, градската температура ще се редуцира със 7°С.

У нас като изключим самопоникналите дървета и храсти по някои полуразрушени сгради, озеленяването на покривните конструкции не е много популярно. Зелените стени също са рядкост. Допреди петнадесетина години обаче те бяха една от характерните черти на крайдунавска Силистра. В подножието на голяма част от блоковете имаше засадено „руско чудо“ - специален вид лоза, която за една година достига до третия етаж. А освен грозде собствено производство, руското чудо бе носител и на прохлада през лятото.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (17)

14.08.2008 :: 11:52 :: от Dessie
#1
Re: Зелените покриви
Страхотно би било да се озеленят покривите и фасадите на сградите. В Пловдив сега се строи един МОЛ (Mall) на осем декара в центъра на града, който тормози всички живущи наоколо. Предвижда се покривът да му е озеленен, в което само по себе си няма нищо лошо. Това, обаче, ще е като компенсанция от страна на инвеститора, защото вместо да застрои 70% от терена и 30% да бъдат за озеленяване, Общината му разрешила да направи озеленяването на покрива и да застрои всичките 8 декара на 1000%. Както и се се изчислява това са 2 400 кв.м. бетон и плътно застрояване вместо въздух, гледка и зеленина на нивото на очите. В този случай зеленото на покрива не ме топли... Оптималния вариант е 30% озеленяване на земята и 100% озеленяване на покрива.
14.08.2008 :: 11:53 :: от Dessie
#2
Re: Зелените покриви
1000% - та процента са с една нула повече ;-)
14.08.2008 :: 12:23 :: от woods
#3
Re: Зелените покриви
Нещо не разбрах сметките.

Защо авторите не отговарят на коментарите към собствените им статии?

Също така не разбирам думата "седуми" - трябва ми латинско, английско или някакво общоприето название, за да мога да си го потърся в Google.
Нито пък "сукуленти". Може би се сучат като ленти?

Тия кръглите неща на хълмовете прозорци ли са?

Авторката Силвия Тулева присъства ли на сайта, или само бълва статии, които някой друг публикува?

Хаха, Музея на Кея съм го виждал ;-)
14.08.2008 :: 16:49 :: от Fafi
#4
Re: Зелените покриви
Ще е просто прекрасно и в България зелените покриви да станат популярни и да се правят върху новостроящите се сгради. Но повечето местни строители не се интресуват много от озеленяването на покривите си ,заради зелената идея.Да не казвам ,че почти няма такива.Дори да е само маркетинг идея може да бъде полезна и да спечели доста хора :) Все пак да се надяваме да се появават все повече и повече згради със зеленина.. иначе както е тргнало ще виждаме зелено само по сфетофарите :D
15.08.2008 :: 17:36 :: от rumiana123
#5
Re: Зелените покриви
Идеята за зеления покрив е чудесна.Живея в къща - как да си озеленя покрива,дайте повече практични съвети и информация.
15.08.2008 :: 18:07 :: от woods
#6
Re: Зелените покриви
Мисля че ще ти трябва архитект.
15.08.2008 :: 21:33 :: от spart
#7
Re: Зелените покриви
Със 7 градуса не може да се спадне градската температура чрез озеленяване.
Това значи че ще стане по-ниска от извънградската :)
Който не вярва да измери градската (без озеленени покриви) и извънградската температура. Няма 7 градуса разлика.
15.08.2008 :: 22:25 :: от APChih
#8
Re: Зелените покриви
Па много мъдро!
Това като как го предлагате-компенсация за все по - намаляващите градски зелени площи ,паркове или....Щото на покрива наистина може да никне райграс и други треви и лози и т.нт, ама с нищо не компенсира дърветата и детските площадки и градинките в междубоковото протстранство!Това ,Деси,ще е чиста проба манипулация,защото и сега всички строежи са с "положителна еко-оценка и минимално уврждащи околната среда"!
Добре е обаче ако по принцип се строи да бъде със зелен покрив....ама!
"7-наистина със 7 градуса не може да падне.Или поне и на мене ми изглежда невероятно,а дано да греша!
16.08.2008 :: 14:07 :: от spart
#9
Re: Зелените покриви
Не грешиш. В метеорологията има направление, което се занимава с градския климат. Няма институт, който да дава данни за постоянна разлика от 7 градуса по Целзий от климата в един град сравнен с климата в околностите му. Естествено, ако насадим дървета в пустинята (има градове изградени насред пустини, например Лас Вегас), темепратурата може да падне и с повече от седем градуса, но това няма общо с градския климат. Между другото, Силвия, би ли дала линк към изчисленията, които цитираш още в подзаглавието си. Имам основателни съмнения, че ни баламосваш, тъй като никой учен не би плюл на образованието си.
А какво да кажем за дърветата върху покривите, които ни предлага авторката. Някакво безумие, без капка практическо приложение. Едно дърво има нужда от няколко кубически метра почва, за да съществува нормално. За 10-ина дървета ще трябват десетки, а може и стотици тонове почва. Авторката има ли представа колко енергия ще се изразходва само за да вдигнем няколко дървета 30 метра по-високо. По евтино ще ви излезе да купите един декар до сградата и да го насадите с дървета. Можете ли да си представите колко по-яко трябва да е конструкцията на сградата - не е само основите, както предполага Силвия. Яки трябва да са и колоните, и гредите, а това си е сериозен разход на материали и енергия. И първият ураганен вятър ще прати дърветата по главите на минувачите по улиците.
16.08.2008 :: 19:41 :: от arven
#10
Re: Зелените покриви
Тая мацка Силвия кърти мивки с неразбирането на нещата , за които се опитва да пише... Предлагам подписка за ограничаване достъпа и до сайта:)
16.08.2008 :: 22:48 :: от APChih
#11
Re: Зелените покриви
При едно широколистно дърво кореновата система е горе-долу колкото короната му.Как си го представяте на покрив след 10-20 години?Айде-докато е фиданка,дето никне във саксия става,ама после...
17.08.2008 :: 23:33 :: от vdim
#12
Re: Зелените покриви
Незнам за вас, но определено ако се стигне да си строя къща, тя задължително ще си има малка градинка на покрива. Идеята е страхотна...:-)
18.08.2008 :: 13:00 :: от polity
#13
Re: Зелените покриви
Zasega tazi ideq ne se priema mnogo optimisti4no ot arhitektite.I az se opitah da q vmukna v edin moi proekt 4e 4ak se u4udih na ogromnite usiliq koito polojiha profesorite mi za da me razubedqt,no nakraq vurhu pokriva na moq auditorium ima6e pove4e ot 1000kv.m. zelena publi4na gradina.Moje bi trqbva da se populqrizira tazi vuzmojnost...Az sum za.
18.08.2008 :: 19:44 :: от hi
#14
Re: Зелените покриви
Наистина там, където има зеленина, температурата е по-ниска. Короните на дърветата пазят уличните платна и тротоари от силните слънчеви лъчи.Но за озеленяване може да се мисли при проектирането на сградите. За вече построените/ "с голям трудов стаж"/ е късно. Остава ни да браним съшествуващото. Като гледам как унищожават дърветата, които пречат на фасадите и рекламата... Как циментират тротоарите до ствола им, без да се замислят, че няма как да достигне до корените им вода...Защо никой не се сеща да задължи обитателите да отговарят за тях, както е с почистването на снега? О, тази тема е толкова безкрайна...
19.08.2008 :: 07:01 :: от maya_aliw
#15
Re: Зелените покриви
Моля за по-подробна информация за лозата "руско чудо"
19.08.2008 :: 20:28 :: от silvia
#16
Re: Зелените покриви
@ maya_aliw
За съжаление не мога да дам повече информация за руското чудо. Тази лоза, когато бях малка, наистина се срещаше често по блоковете в Силистра. Наскоро прочетох в една книга - "Любопитна Силистра" май се казваше, че това е било като запазена марка на града. Тогава разбрах и, че така се казва. Наскоро пътувах из цяла България обаче и ми направи впечатление, че тази лоза я има навсякъде.
20.08.2008 :: 13:25 :: от krem
#17
Re: Зелените покриви
Тези лози и брашляна са наистина едно лесно решение, което може да се приложи безболезнено при старите сгради. Ако има къде да я посадите разбира се и се разберете със съседите.

Колкото до изказванията против по-горе - хора, статията е за неща, които реално се правят. Това не изключва другите зелени площи в градовете. Факта, че се мисли в тази посока означава, че въобще се мисли как да има повече растителност в градските зони. Приравняването на тези идеи към нашата българска грозна сива строителна действителност е като да сравняваш Мона Лиза с рисунките на първобитните хора в пещерите.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg