Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
25.08.2008 :: партньор

Символ на свободата

от Силвия Тулева :: Коментари (1) :: (4748 прочитания)

Ще станат ли вятърните турбини толкова емблематични за Ню Йорк, колкото Статуята на свободата? Кметът на града Майкъл Блумбърг не се съмнява в това.
“Голямата ябълка” - Ню Йорк е на път да отмъкне прозвището на Чикаго и да се превърне във “Вятърния град”. Миналата седмица на конференция за алтернативна енергия в Лас Вегас кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг представи план за превръщане на града в основен генератор на възобновяема енергия.

Вятърни турбини върху небостъргачите, Бруклинския мост, Емпайър Стейт Билдинг и по ветровитото крайбрежие на Куинс, Бруклин и Лонг Айлънд; слънчеви панели по покривите на жилищните сгради; изграждане на съоръжения за генериране на енергия от приливите и отливите; използване на геотермална енергия – всичко това влиза в плановете на Блумбърг. Според него дори Статуята на свободата ще бъде “истинска красота”, когато “не само приветства новите имигранти към брега, но осветява пътя им с факел, захранван от вятърна ферма в океана”.

Въпреки че е свръх смела и иновативна, според експертите, идеята на Блумбърг е съвсем реалистична. Проблемът на кмета е, че му остава твърде малко време – само година и половина до края на втория му мандат, за да реализира заплануваното. Той обаче се е захванал сериозно като за целта е отправил покана към частните фирми, опериращи в сферата на възобновяемата енергия, до месец да предоставят предложения, иновативни идеи и дизайн, както за малки, така и за големи проекти за производство на енергия от вятъра, слънцето и водата съобразно спецификата на градската среда.

А още миналата година Блумбърг заложи план за енергоефективност, според който общинските сгради и служби трябва да намалят използваната енергия с 30% до 2017 г. Кметът се е срещнал и с петролния магнат Ти Буун Пикънс, който се опитва да изгради в Тексас най-големия вятърен парк в света, за да обсъдят възможностите за прилагане на такава технология в Ню Йорк. Според Пикънс САЩ харчи над 700 млрд. долара годишно, за да внася петрол, а това е “огромен трансфер на богатство към страни, които често са враждебно настроени към Америка”. А вятърът е едно добро решение на проблема с петрола.

Разчетите сочат, че с помощта на вятърните турбини в близките 10 години Ню Йорк ще може да произвежда 10% от енергията нужна на града. А до 2030 г. пък “Голямата ябълка” трябва да намали вредните си емисии с 1/3.

Естествено съществуват и притеснения дали обликът на града няма да пострада. Решения обаче има много. Вятърните турбини върху сградите могат да бъдат много по-малки, вертикални и дори изглеждащи като абстрактно изкуство.

Кметът Блумбърг е решен да превърне Ню Йорк в “град № 1” що се отнася до производство на чиста енергия. И въпреки че първоначалните разходи по оборудването на покривите с вятърни електроцентрали и слънчеви панели са големи, той е убеден, че в последствие всичко ще си струва.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (1)

28.08.2008 :: 17:48 :: от Footman
#1
Re: Символ на свободата
Лично за мен най-ефективно ще бъде, когато спаднат цените на новите ефикасни соларни панели за ел. енергия произведени по нанотехнология, която е 20 пъти по ефективна от досегашните панели.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg