Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
26.08.2008 :: партньор

Кредит на доверие

от Ива Тончева :: Коментари (12) :: (6102 прочитания)

Половин година след края на проекта „Не на фалшивите биохрани” би трябвало доверието в биопроизводството в България да расте.
Половин година след края на проекта „Не на фалшивите биохрани” на Българската национална асоциация на потребителите и на фондация „Биоселена” картината с етикетите на биохраните се прояснява.

Къде от незнание, къде от желание за повече печалби производители слагаха (е, и още слагат) на продуктите си надписи „био”, „еко”, „екологично” и ощетяваха истинското биопроизводство и всички нас. Първо БНАП ги предупреди, после до всички от лошия био списък Националната ветеринарно-медицинска служба изпрати предписания да спрат.

Сред първите, които сами махнаха подвеждащия биоетикет, беше ФАМА – ЕАД, Добрич. На млякото „Роса” вече не пише еко, което не го прави по-лошо или по-добро. И със сиренето „Карабунар” е така – за него вече пише, че е само натурално, а не (фалшив) биопродукт. „Яйца и птици” АД – Мизия представи протокол, че е унищожила етикетите „еко”, с които продаваше яйцата си.

През май министърът на земеделието и храните Валери Цветанов съобщи в парламента, че на нарушителите, допуснали несъответствия на етикетите със съдържанието на произведената продукция, са изготвени общо 492 предписания и са съставени 135 акта за административни нарушения. Бракувани и насочени към екарисаж за унищожаване са над 1455 килограма храни от животински произход. Министърът обеща министерството да продължава проверките си за биохрани с етикети, заблуждаващи потребителите, а нарушителите да бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Картината наистина става все по-чиста – къде доброволно, къде след актове фалшивите биоетикети взеха да намаляват. Но още ги има, появяват се и нови – няма нищо био в киселото мляко bioStill или в сока с надпис bioTIME.

Истинският контрол сме ние – като четем етикетите, търсим сертифициращия знак и не купуваме биоментета. Те не са вредна или фалшива храна, но не са био. На щандовете на много магазини вече има раздел за и истински биопродукти, има и биомагазин в София.

Биопродукти в България вече има достатъчно и е време скептицизмът и подозрението дали това, което виждаме е био да намалее и изчезне. Данните за състоянието на биологичното земеделие в България до края на миналата година показват, че общата сертифицирана земеделска земя е 166 714 хектара, което e 3,12 % от използваната земеделска площ (5 330 000 хектара). По този показател България вече се нарежда на едно от челните места в европейската класация заедно със страни като Франция, Великобритания, Испания, Германия. В сравнение с 2006 най-голямо е увеличението при постоянните ливади и пасища – 5400%, следвано от броя на пчелните семейства – 5040%, обработваемата земя – 300% и площите за събиране на диворастящи билки, плодове и гъби – 220%.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (12)

26.08.2008 :: 11:04 :: от krem
#1
Re: Кредит на доверие
Поредното супер нагло биоменте в козметиката този път - новата козметична серия Aroma Organic
http://www.regal.bg/show.php?storyid=522194
http://www.nisea-bg.com/i.php/products/view.html?iid=2679&cid=123

Много хубаво, че и в България почват да се стремят уж да правят по-натурална козметика, НО първо при тази цена какво ли е качеството на определено небио маслиновото масло в кремчетата, а и от любопитство като ги видях в аптеката прочетох състава.... еми половината менделеева таблица беше там, както и на другите "натурални" - Рефан. И да сложат този голям надпис ORGANIC. Нагло.

Май трябва да подгоните и биоментетата в козметиката.
27.08.2008 :: 15:38 :: от nedij
#2
Re: Кредит на доверие
що бре, какво се тръшкате!??
не са излъгали хората - ORGANIC нали значи органичен, а в химията има 2 дяла - неорганична и органична химия, като неорганичната е една дребна и нищожна част. съвсем ясно е че козметиката е продукт на органичната химия!
смело купувайте - няма да се оставим да сме грозни я, поне външно!
:)
27.08.2008 :: 15:46 :: от nomer6
#3
Re: Кредит на доверие
Коментарът ми не е по темата, а по ЗАГЛАВИЕТО. НАСТОЯТЕЛНО моля всички грамотни: проверете си в речниците какво значи кредит!!! Не знам кой популяризира тази бездънна безсмислица, но от някое време доста народ я използва. Хора, КРЕДИТ означава ДОВЕРИЕ!!! Пазете езика си!!!
27.08.2008 :: 21:27 :: от APChih
#4
Re: Кредит на доверие
Аз още в самото начало запитах:
Що значи био-,еко-,природо-нещо си?
28.08.2008 :: 10:50 :: от krem
#5
Re: Кредит на доверие
APChih понеже питаш за незнамсикойси път, ето ти нещо, което сигурно вече си прочел. Надявам се това да е причина да не питаш пак. Става досадно.

„Био” и „еко” са думи, вписани в българския закон. Всяка храна, която носи надписа „био” или „еко” по закон трябва да покрие определени стриктни стандарти. Логото на сертифициращата организация – като Балкан Биосерт – е гаранция за био произход.

повече на:
http://bio.bg/index.php?p=107&l=1

28.08.2008 :: 21:12 :: от APChih
#6
Re: Кредит на доверие
Да-съгласен съм че питам за незнам си кой път,но пък и никой не отговаря!Навярно защото всички сте разбрали че въпроса ми е риторичен и е свързан с това,че тези понятия се превръщат в мода,пропаганда,изпразват се от съдържание и се лепят където както дойде!Затова толкова често задавам този въпрос-за да се замислят хората над него,в това число и вие.И,което е по важно-нещо което го казахме при статията "хляб и зрелища"/любимата ми!/-едно нещо може да е био,но да не бъде еко!Изборът е важно нещо.Затова казвам че трябва да сме преди всичко наясно с тези понятия,да правим разлика и ...избор между тях!Не всичко що блести е злато,не всичко био- е еко- !
Нааистина трябва много да се внимава с употребата на думи и понятия-нещо което в случая важи и за думи като КРЕДИТ и ДОВЕРИЕ.Да - те имат еднакво значение!И до колкото тук става дума за сертификати - наистина говорим само за доверие!
29.08.2008 :: 10:59 :: от krem
#7
Re: Кредит на доверие
Всъщност естествено ясно ми е, че въпросът ти е риторичен, както и защо го повтаряш, но трябва да се разграничава философският спор какво точно е съдържанието на тези понятия, от това което се обсъжда тук - има закон и той не се спазва.

Въпроса, който повдигаш ти е важен и това е горивото с което се захранва активизма в зелената кауза - вечно да се съмняваме и да търсим истината в най-чист вид. Но в България всъщност сега се полагат основите и принуждаването на всички да спазват този закон е това, което може да накара много хора да се замислят, че съществуването на биопродукт е нещо реално, възможно, законово регулирано и контролирано. Безброй много мои познати ме поглеждат с насмешка и казват - хайде стига, няма такова нещо, всичко е лъжа, всички лъжат, това не са истински био продукти, няма такова нещо като биопродукт, в България всичко се постига с подкупи, и т.н. Едва ли не аз съм баламата, който си дава парите за една лъжа, нещо като излъганите от финансовите пирамиди.

Затова е толкова важно да се натискат фирмите да спазват закона, за да се поставят основите в България, да се осъзнае от хората реално, че такива продукти съществуват и тогава да се мине към подобряването им. Така както е в скандинавието например - първо основите, материалното, икономическата база, после след достигането на определено ниво на съзнание на обществото и идеализма.
Иначе ще направим това, което се е случило с "любимия" ни комунистически строй - гол идеализъм без материална основи и ... всички знаем края.

Идеалистите в екоорганизациите на запад не са го преживяли и не знаят за какво става дума, но ние би трябвало да знаем. Утопията е невъзможна на този етап на съзнание на обществото, включително зелената утопия. Зеленото консуматорство е необходимо, дори и само за съзряване на обществото.
29.08.2008 :: 11:04 :: от krem
#8
Re: Кредит на доверие
Да допълня, че забравих.
Когато се спазва закона и не се лепят навсякъде тези етикети нещата няма за са толкова изпразнени от съдържание.
В правото има една латинска сентенция, която важи и до днес - "Лош закон, но закон" - или закона трябва да се спазва, независимо какъв е, защото неспазването на законите води до нещо много по-лошо за всички.
29.08.2008 :: 14:45 :: от Райничка
#9
Re: Кредит на доверие
На кого по-точно трябва да изпратя колекцията си (или снимки) от невероятно фалшиви биопродукти, за да се вземат мерки? Моля, дайте координати, нещо повече от полето за връзка с Горичка, където и да искам, не мога да сложа снимки. Много съм им набрала...
01.09.2008 :: 15:14 :: от mdct16
#10
Re: Кредит на доверие
Като заговорихме за биохрани. Миналата събота си купих гроздов сок от биомаркета на площад журналист.
В последствие се оказа с изтекъл срок на годност. Как сега да споря с тия дето ми се смеят за скъпите био храни че е правилно.
02.09.2008 :: 14:38 :: от krem
#11
Re: Кредит на доверие
http://bio-bulgaria.com/biomag
Ето тук в края на страницата има и телефон. Звънни и поне се оплачи ако нямаш време да отидеш и да върнеш сока. Най-малкото да махнат останалите такива сокове, че наистина прави лошо впечатление.
02.09.2008 :: 19:53 :: от ирина
#12
Re: Кредит на доверие
Господин Пенков,
извинявайте и заповядайте когато Ви е удобно да Ви сменим сока.
персонала на Биомаг
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg