Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
27.08.2008 :: партньор

Време разделно

от Иван Димитров :: Коментари (4) :: (4266 прочитания)

Проект за отваряне на ТЕЦ на въглища във Великобритания предизвика обществено недоволство и протести. В същото време се планира изграждането на четвърти ТЕЦ в Гълъбово.
До какво може да доведе опитът за отваряне на нов ТЕЦ, в който за добив на електричество се изгарят въглища? Въпросът е уместен на фона на продължаващите повече от 3 седмици във Великобритания вълнения, които възникнаха вследствие на желанието на компанията E.ON UK да построи нова електрическа централа на мястото на старата в Кингснорт, графство Кент. Опасенията на правителството от енергиен недостиг в страната и обещанията за използване на чиста технология не повлияха на общественото мнение и гражданите организираха палатков лагер на мястото.

Само преди два месеца група природозащитници превзеха цял влак, превозващ въглища за най-голямата електроцентрала на Острова, осигуряваща 7% от британското електричество и отделяща 4% от парниковите емисии на страната. От този род действия става ясно, че значителна част от тамошното общество е на мнение, че производството на електричество от въглищата е остаряла и ненужна технология. Може би това се доказва и от факта, че от 1984 г. на Острова не е строен нов ТЕЦ на въглища. Мнозина също така не откриха логика в действията на правителството: преди около половин година финансовият министър повиши данъка на колите, които замърсяват повече, а в същото време властите се обявиха за построяването на новия отделящ значителни количества вредни емисии завод.

Граждани и екоактивисти вече обсъждат възможността да организират постоянен лагер в Кингснорт. Междувременно около 100 души вече бяха арестувани, а срещу 46 са повдигнати обвинения. Въпреки неизбежните конфликти с полицията протестиращите не останаха сами, съдейки по шума, който се вдигна в медиите. Джордж Монбио, автор на книги за промените в климата, започна седмичната си колонка в "Гардиън" с изречението: "Веднага щом завърша тази статия, аз ще се кача на влака за Кент." Според него построяването на спорната електростанция е опасно, защото би могло да даде зелена светлина на 5 подобни проекта, които биха отделяли 54 млн. тона въглероден диоксид. Монбио счита това решение на правителството за грешно и призова всеки, който прочете статията, да се присъедини към протестиращите и така да покаже, че този въпрос е стигнал до своята кулминационна точка в общественото съзнание.

Други опасения са свързани с развиващите се страни като Китай и Индия, които веднага биха последвали примера на Великобритания. Но дори в развитите страни противопоставянето на плановете за нови електроцентрали на въглища е придобило статута на нещо като международна политика. Нищо чудно, при положение че въглищата са абсолютен рекордьор по замърсяване и въглеродна неефективност измежду изкопаемите горива. За справка - природният газ замърсява двойно по-малко.

Междувременно в България в "Мини Марица-изток" отбелязаха рекорд за последните девет години за добив в първите седем месеца от годината с 13 297 912 тона. За 2007 г. пък добивът на въглища е нараснал с около 10% в резултат на повишеното търсене на суровина от страна на електроцентралите след спирането на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй". И това не е всичко - миналата седмица в. "Капитал" посвети статия на намеренията на правителството за построяване на четвърти ТЕЦ в Гълъбово. Какво от това, че България е на първо място по замърсяване от топлоелектрически централи в Югоизточна Европа и че липсва икономически анализ дали тази електроцентрала изобщо е нужна на страната. Иначе една от компаниите, които проявява интерес към строежа в Гълъбово, е не друга, а небезизвестната на Острова E.ON. Но трябва да признаем - България не е Великобритания.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (4)

27.08.2008 :: 11:41 :: от krem
#1
Re: Време разделно
Определено скоро няма да се оттърва от чувството, че не живея в Европейска страна, а в държава от третия свят.
27.08.2008 :: 20:29 :: от Giovanni
#2
Re: Време разделно
Не обиждай страните от Третия свят!!! Дори и те имат някаква екологична политика... Ние сме страна от приказен свят, но явно тази приказка граничи с абсурда...
27.08.2008 :: 20:32 :: от Giovanni
#3
Re: Време разделно
А има прекалено много варианти за употреба на алтернативни източници на енергия, които ще са по-практични и по-евтини, отколкото да се строи нов ТЕЦ... :( Ама на никой не му пука, щом не се отнася за неговата паница. Честно казано не разбирам защо нищо не правят гражданите на Гълъбово?!?
06.09.2008 :: 18:24 :: от vshuntur
#4
Емисии
Когато казвате "...би могло да даде зелена светлина на 5 подобни проекта, които биха отделяли 54 млн. тона въглероден диоксид..." какво имате предвид: 54 млн. тона СО2 емисси годишно или 54 млн. тона СО2 до края на експлоатацията на централите.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg