Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
01.09.2008 :: партньор

Боса по асфалта

от Бистра Иванова :: Коментари (20) :: (7040 прочитания)

По света босоходенето се практикува на много места. В България все още хората гледат неразбиращо. Къде е тръпката в босата разходка?
За нас – западните хора – обувките са необходими и точка. Позволяваме си да се събуем само на плажа или по време на пикник в парка. Защото е мръсно, защото има стъкла, защото се чувстваме задължени да носим обувки - толкова обичани, когато са красиви, и толкова мразени, когато ни убиват. А просто не знаем, нямаме представа дори колко много се променя всичко, когато се събуем. Странно е как толкова дребна промяна може да обърне света, да го разшири, да ни направи по-свързани с него.

Още с първата боса разходка усещаме средата различно - изведнъж става ясно, че земята е топла или студена. Понякога толкова, че не може да се стъпва по нея (за начинаещите). Тогава вятърът гали краката; гъделичка ги, ако са мокри. Разбираме, че досега сме усещали света като през ръкавици.

Освен че различната текстура, по която вървим, е приятна, стъпвайки по различни видове терен, масажираме стъпалата си и оттам – цялото си тяло. Известно е, че всеки орган има своя точка на територията на дланите, стъпалата, ушите.

Вървейки по различни настилки, тялото ни се нагажда спрямо тях. Това помага на гръбначния стълб да заеме своята най-правилна позиция. Йога казва, че всеки човек има специфична походка, защото така тялото намира начин да масажира определени точки. Затова би трябвало поне от време на време да оставяме тялото да върви само, защото обувките пречат на това естествено движение.

Към здравословните аспекти добавям облекчаването на диагнозата разширени вени (кръвта се изпомпва по-силно към сърцето), лекуването на гъбички (свежият въздух помага), подобряване на походката (краката се нагаждат към различен терен) и предотвратяване на проблема “плоско стъпало” при бебета (заздравяват се мускулите на стъпалото).

Когато вървиш бос, неусетно ставаш по-внимателен към средата. От една страна се пазиш, но от друга – осъзнаваш, че не искаш и да вредиш. Ставаш част от природата, започваш да забелязваш мравките, цветенцата и никак не ти се иска да ги нараниш. Това събужда по-голямото знание, че ти не си само този, който ходи по асфалта и пазарува от денонощния на ъгъла, а си част от биосферата и си длъжен да я пазиш.

Смешно е да се изтъква, че така износваш по-бавно обувките си, че така пестиш ресурси и подобни. Екология в съвременния смисъл тук няма много. Има обаче едно осъзнаване и събуждане на идеята за устойчиво развитие.

В България босоходенето не се практикува много. Често хората гледат неразбиращо. По света е различно. В Германия и Австрия има няколко специални парка за целта (barefoot parks), което означава, че дори държавата поощрява тази инициатива. Във въпросните паркове са създадени различни видове маршрути с различни терени, които да направят преживяването интересно.

В България такива места все още няма, но съществува малко босо общество, което предприема различни походи сред природата (последно ме впечатли качването боси до Мусала!). Главен инициатор на разходките е философът Крис. Той се грижи за блога на босото общество и поддържа групата му в Гугъл.

За мен босотата е преди всичко разширяване на съзнанието. Освобождаване от предразсъдъци. Откриване на нещо просто, но вълнуващо. Босотата учи на толерантност и разбиране към различните, колкото и невинно да е различието да решиш да походиш бос.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (20)

01.09.2008 :: 14:10 :: от белонога
#1
Re: Боса по асфалта
Хубаво е да се ходи бос, но трябва да се има предвид, че прекомерно нагрятата настилка може причини изгаряния по стъпалата, а пък всички знаем колко е 'приятно' усещането...
01.09.2008 :: 19:43 :: от Whiskey
#2
Re: Боса по асфалта
Абе иска ми се да изпробвам това примерно до магазина, ама ако стъпя неволно върху нещо мазно, лепкащо, остро, мокро или кафяво, много скоро ще се откажа :). Другият момент, който ме спира, ще бъде изъкления поглед на онези, които неволно са ме забелязали. Първото нещо, което ще си помислят "Глей го тоя к'ва откачалка! Сигурно е клошар, пък с хубави дрехи, а и чист". Поне това си помислих аз, когато видях някаква мацка съвсем скоро да ходи боса :).

Разбира се, когато това вече е сред природа, аз съм с две ръце "за":).
02.09.2008 :: 01:11 :: от wonder
#3
Re: Боса по асфалта
аз си ходя редовно боса.
след това удоволствие е малко тегаво, щото паважът е прекалено мръсен..
веднъж, след като изходих километри из центъра на софия боса, си мих краката дни наред и пак черно..
верно като клошар :D
02.09.2008 :: 07:22 :: от pstj
#4
Re: Боса по асфалта
Аз като му гледам краката на "философа Крис" не ще да се е зародила отдавна тази философска идея у него, такава деформация на втора фаланга на палеца не става току така:)

Аз ходя бос на вилата, в къщи и по плажа (а по плажа се ходи много:) Идеята да вървим боси по асфалта е доста тъпа според мен, като цяло идеята "асфалт" е тъпа, аз съм фен на каменните настилки или най-добре от онези, които позволяват тревата да никне - с дупки в настилката да има излаз пръстта.

Интересно ми е защо никой не споменава по-сериозните рискове, като тетанус при малки ранички (еле напукани пети), ухапвания от насекоми разнасящи болести и виреещи по ниското, кърлежи и прочее.

wonder, най-яко е на вилата да копаш боса в пръстта. И после да поливаш. С маркуча. Правиш кални бани и масаж. Идеааално! Остави това ходене по софийските улици, аз по Софийска улица не бих дишал даже:)
02.09.2008 :: 11:36 :: от krem
#5
Re: Боса по асфалта
Абсолютно съм съгласна с pstj. Плюс да се замислим какви "полезни" химии ще попият в кожата ни от размекнатият асфалт през лятото.

Виж сред природата е супер. На плажа също, но на мократа част на пясъка или вечер, че много пари иначе :)) Всъшност разходката точно по мокрият пясък до водата е такъв невероятен масаж, че имаш чувството че целият стрес натрупан в теб се оттича във водата. И гледката помага :)))

Иначе с радост бих се разхождала така по тревата в парка или бих си опънала едно одеалце и полегнала с книжка в ръка. Но най-много да ме погледнат странно или да ме налазят кърлежи.
Хубави традиции си имат на запад.

Всъщност се замислих, че когато съм на пикник или на вилата, или сред природата никога не ме е полазвал кърлеж. Тая опасност май е реална само в градските паркове или пота така се твърди. Сигурно просто искат да не им газят тревата.
02.09.2008 :: 18:56 :: от Whiskey
#6
Re: Боса по асфалта
Дайте да питаме Босилена как ходи :)

Иначе аз не се сещам и за един парк в центъра, в който тревичката да се поддържа равна, свежа и зелена. Такава, че да ти е кеф да си ходиш и бос по нея. Какво им пречи да направят две-три такива алеи в НДК например, където да не се разхождат кучета?... Вместо това 99% от малкото останали зелени площи са кенеф за кучета и хора, мръсни и вонят ужасно. Направо ме хваща яд, че не могат да наемат една свестна озеленителска фирма да им прави градниките като хората. За сметка на това, където има още свободно местенце, там ще се пръкне и ново кафененце.
03.09.2008 :: 21:38 :: от irina_st86
#7
Re: Боса по асфалта
Не ми допада идеята за босото ходене. А по афалта дори няма и нужния ефект т.к. ходенето по гладка, равна повърхност не тренира мускулите на ходилото. Ефекта е положителен когато ходенето е по неравна повърхност като пясък, почва, камъчета и т.н. Но след този положителен ефект ми е трудно да възтановя състоянието на кожата си на краката така ,че аз лично го избягвам.
03.09.2008 :: 22:24 :: от chris
#8
Re: Боса по асфалта
1. Към белонога: при по-добра тренировка настъпалата кожата става по-здрава и поне в моя личен опит стъпването и по много нагорещена повърхност не води до никакви изгаряния, в повечето случаи дори го усещам като приятно;
2. Към Whiskey: май страхът ни е най-вече от "изцъкления поглед"; в курортните селища обаче, вкл. в Бургас, където влизах бос дори в заведения това лято, така и не ми се случи. В София май като цяло толерантността към босоходенето не е голяма;
3. Към Wonder: чудесно, чернилката все пак излиза - ако не става с друго, опитай с камъче за пети.
4. Към pstj: мисля, че имате някаква грешка - моите два долни крайника са тези вляво на снимката на Бистра към тази статия - аз не съм лекар, но палецът ми определено не е изкривен навътре, за каквото предполагам става дума. Иначе идеята наистина е сравнително отскоро, но (въпреки че ми се случва понякога и в София) съм фен най-вече на босоходене сред природа и, да, по камъни с различен релеф, това е много добър масаж;
5. Към krem: кърлежи наистина май има най-вече по парковете, аз там избягвам тревата. На Витоша при редовни боси разходки от поне две години насам кърлеж не ме е полазвал нито веднъж;

Накрая, мисля, че трябва да се даде повече гласност на идеята за barefoot parks, би било хубаво и у нас да се появи такова нещо, нали?
04.09.2008 :: 19:59 :: от ejjjik
#9
Re: Боса по асфалта
от авторката:
надявам се разсея някои недоразумения, като кажа, че оригиналното заглавие на статията беше "боси в парка" - намигване към пиесата на нийл саймън, която се играе в "сълза и смях"; там главната героиня иска развод от мъжа си, обявявайки го за скучен, защото отказал да се събуе и да походи бос с нея в парка посред зима
предполагам, че заглавието е сменено, защото "боса по асфалта" е популярна песен и така звучи по-познато за хората, но това няма нищо общо със статията
разбира се, че е по-добре да се ходи бос или обут сред природата, не ставайте смешни!
05.09.2008 :: 11:40 :: от krem
#10
Re: Боса по асфалта
Към авторката: благодаря за уточнението, но не и за тона - "не ставайте смешни! "
Ти си първият автор тук, който си позволява да се заяде по такъв начин с коментиращите.

Коментарите много често са глупави, злостни, съдържат открити яростни нападки към авторите, има хора които буквално си изливат безпричинно злобата и лошото настроение тук. Но авторите винаги показват, че са над тези неща и че са на едно по-високо ниво на култура и интелигентност, като не се поддават на глупави провокации.
Не нарушавай това правило. Надявам се, да не се обидиш от моята забележка, казвам я с най-добри помисли.

Иначе аз разбрах, че статията не е за ходене по асфалт, но често в коментарите се отклоняваме от темата и коментираме около нея :)
05.09.2008 :: 15:08 :: от ejjjik
#11
Re: Боса по асфалта
разбирам и от сърце се извинявам
05.09.2008 :: 16:56 :: от Вени Г.
#12
Re: Боса по асфалта
Вдъхновихте ме, 10х :-) http://semkiibonbonki.blogspot.com/2008/09/yahel-bomb-creator.html
05.09.2008 :: 17:55 :: от krem
#13
Re: Боса по асфалта
:))
аз пък се извинявам, че може пак да съм прозвучала малко назидателно, но ... това ми е от зодията, без да искам се получава.
05.09.2008 :: 21:02 :: от APChih
#14
Re: Боса по асфалта
А...не!Не е първия автор който се включва в коментарите.Прегледайте предишни статии.И това е добре!Коментарите са затова-да поизясним нещата около статиите,макар и често да се отплесваме в непредвидена посока.Никой от нас,колкото и добре да владее езика,колкото и конкретен и точен да бъде не може да очаква на 100% че всички ще го разберат правилно.Ние правим своите изводи по -често според собствените си знания,разбирания,емоции отколкото според това което реално казва човекът срещу нас.И много често даже не се замисляме над думите му.Затова е нужно понякога автора да се включи в коментарите,особено когато види че нещата отплесват на някъде или че не са го разбрали правилно.Добре е че в случая авторката се включи.Не виждам защо ви се струва че се заяжда.Статията също си е готина.
06.09.2008 :: 12:39 :: от krem
#15
Re: Боса по асфалта
Имах предвид лекото заяждане, а не че е първия автор, който коментира. Както и да е ние се разбрахме взаимно. Аз също мисля, че статията е готина.
11.10.2008 :: 17:02 :: от earth's friend
#16
Re: Боса по асфалта
За да се разхождаш в София бос трябва да си нестинар, за да стъпваш по тези боклуци и натрошени стъкла.
07.02.2009 :: 23:05 :: от blagovesta
#17
Re: Боса по асфалта
най-гнусно е да настъпиш храчки ...има ги в изобилие
24.02.2009 :: 12:40 :: от ronia
#18
Re: Боса по асфалта
Много приятна идея. Материалът също е чудесно написан. Нека да се стопли временцето и да почваме.
02.03.2009 :: 22:12 :: от chris
#19
Re: Боса по асфалта
Всички желаеши са добре дошли да се присъединят към реализиране на идеята (има чудесни места за целта), можете да ми пишете на chris.enchev@gmail.com или да се включите в моята група във Фейсбук Bulgarian barefooters - http://www.facebook.com/home.php?#/group.php?gid=26459169763
23.08.2010 :: 21:18 :: от KazanovaB-s76
#20
Re: Боса по асфалта
priqtno e,az chesto hodq bos lqtoto iz Burgas :)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg