Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
01.11.2006

Поп певеце

от Росен Росенов :: Коментари (2) :: (7198 прочитания)

Както знаем, PVC е навсякъде около нас и е много вредно, както за околната среда, така и за здравето ни. Затова, когато това е възможно, избираме продукти от други материали.
PVC, или поливинилхлорид, е полимер, вид пластмаса, която се прави от смесването на сол с петрол, и която прави живота ни по-удобен и лесен. От него се правят страшно много неща, от чанти, буркани и кутийки, през тръбите на ВиК, дограмите и хладилниците, до компютрите, детските играчки, колите и самолетите.
С две думи: певецето е навсякъде и е почти невъзможно да го избегнем. А да разберем в кои продукти се използва е вече съвсем невъзможно, тъй като няма закон, който да изисква от производителите да обявяват на етикета съдържаното PVC.

Добре, ще кажем, кво толкова? Вижте са, ще кажат експертите, при производството, употребата и преработката на певеце се използват диоксини, фталати, олово и други подобни, които причиняват рак, дихателни проблеми, ендокринни заболявания, родилни дефекти, засягат имунната система. На кратко, вършат много лоши неща.

Звучи убедително. Няма как, ще се оглеждаме за алтернативи на певецето, които да не са толкова вредни за природата и за човешкото здраве. Оказва се сравнително лесно. Глината, стъклото, дървото, бамбука, памука, керамиката, линолеума и пластмасите, в които няма хлор, ще свършат работата. Остава единствено да се научим да познаваме продуктите от певеце, а това не е толкова лесно, тъй като не пише нищо на етикетите. Решаваме да избираме само неща, при които е съвсем ясно от какво са направени. За щастие има доста такива, например дървените играчки за децата.

Можем да се ориентираме и по марките. Големите производители вече усещат тенденцията и спират използването на певеце в продуктите си. Сред тях са IKEA, Nike, Microsoft.

Източник: Grist.org

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (2)

12.03.2007 :: 15:47 :: от ivan_dogramata
#1
Re: Поп певеце
Da ama tova sa samo dumi vsichki govorqt A E DEISTVAT NALI TAKA ??? ...
21.11.2007 :: 20:54 :: от liliya
#2
Re: Поп певеце
У нас тиА неща ги дишаме!!? Вие Шо сЪ притеснЯААте?!
http://www.photoblog.com/mysamokov/
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg