Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
10.09.2008

Лист по лист

от Силвия Тулева :: Коментари (10) :: (6215 прочитания)

Интервю с Илиян Илиев, един от създателите на Обществен Център за Околна Среда и Устойчиво Развитие – Варна. С него си говорихме за кампанията „Лист по лист“.
Ако живеете или работите във Варна и се чудите какво да правите с отпадъчната хартия, обадете се на "Лист по лист". Те ще идват, ще я взимат и ще я предават за рециклиране.

Горичка се срещна с инициатора на кампанията Илиян Илиев.

Силвия Тулева: Какво представлява кампанията „Лист по лист“?

Илиян Илиев: Това е демонстрационно образователна кампания, като идеята е не да се събират боклуците на хората, а те да бъдат научени, че в отпадъците има ценни суровини като хартията, която може да бъде отделена от основния отпадък и да не отиде на бунището, а да се рециклира и по този начин да се спасят дървета от изсичане. В кампанията участват повече от 300 участника. В началото най-първи приеха идеята детските градини – те организираха родителите да носят хартията, която се събира в домовете им и до сега са едни от най-големите ни участници. Втората вълна бяха общински и държавни учреждения и третата вълна – частните фирми, компании и офиси – те всъщност са и най-многобройните участници сега.

Идеята за кампанията заимствана ли е от някъде или си е ваша?
Не мога да твърдя, че идеята си е уникално наша, но и нямам информация за други подобни неща. Идеята не се е зародила от това да сме го прочели в някое списание или някой да ни е казал, че някъде правят нещата така, просто решихме, че по този начин може да се работи.
Даже наскоро в Румъния се срещнах с един стар познат – американски доброволец, който ми разказа: „Тук в Румъния има една организация, която иска да прави същото нещо като вас и твърдят, че са измислили нещо уникално и няма второ такова в света“.
Да, ама нашата кампания е от 2000г. и имаме вече 8 години работа зад гърба си и 5049 дървета, спасени от изсичане.

Само във Варна ли се провежда „Лист по лист“? Има ли идеи за развитие и разпространение на кампанията и в други градове?
Първо се представяхме и промотирахме, имахме участия и клипове в местните радио, телевизия и печат, давахме интервюта, като идеята бе да наберем участници. Сега сме в етап, в който се опитваме да утвърдим това, което сме постигнали.При вас често идват да работят чужденци. Как и защо се случва така, че идват хора от други държави, за да работят доброволно за една варненска кампания?
Една от причините да идват чужденци е един от проблемите, с които се сблъскваме - тук в България много трудно успяваме да намерим помощници сред българските младежи – доброволци, които да ни помагат. Имаше, не че не е имало, но повечето мислят, че работата е мръсна, неблагодарна, срамуват се, че може да ги наричат клошари...
В Европа има една програма – Европейска доброволческа служба и по нея тече усилен обмен на млади хора между различните държави. Нашият проект е качен в страницата на ЕС на проекти, които посрещат и дават шанс на млади хора да работят нещо в продължение на една година. Там е описано, че те ще събират хартия, че работата е тежка, мръсна, неблагодарна и така нататък, но въпреки това откакто сме качили обявата си на този сайт и сме влезли в тази програма, ние не сме останали без доброволци. Имахме от Германия, двама от Франция, а сега чакаме от Италия. И всичките съзнават, че ще са клошари и им е много интересно това, което правят.

Чужденците проявяват повече интерес от българите, така ли?
Да, определено. Те имат друго съзнание. Не знам дали да отваряме тази тема, обаче... в България няма такова нещо. Тук най-напред ме питат първо „Колко ще получавам? Покажи ми парите и тогава ще работя“.

А за залесяването идват ли доброволци?
За залесяването – да, там активно има много хора, даже повече отколкото можем да поемем – и деца, и родители. Ама залесяването е, не, че е нещо лошо, но то е като почивка, пикник, по време, на който свършваме и нещо полезно. Идват хората, забавно им е, не са сели преди това. Хубаво им е като минат после покрай гората и кажат „Ей тука съм садил дървета“. Някой ден като видят гората изсечена, може и да ги заболи, ама...

Проблемите?
За последната една година цената на хартията падна от 8 на 6 стотинки, а дизеловото гориво, с което върви нашия автомобил се качи от 1.60 лв. на 2.40 лв.

А не стои ли противоречието хартия за дизел. Едното замърсява докато спасявате другото?
Сега измислихме решение за този проблем – обърнахме се към различни ресторанти, които искат да подкрепят кампанията ни. Те ни даряват използваното олио, което ние рециклираме и го превръщаме в био дизел и с него автомобилите на „Лист по лист“, не можем да кажем, че стават еко, защото все пак излизат някакви газове, но поне използват гориво от възобновяем източник, а и отпадното олио не отива в канала. Това доста ни помага да намалим разходите си.

А има ли действително ресторанти, които да се включват в инициативата?
Има. На фона на това, че във Варна тече кампания за изкупуване на отпадно олио, чест им прави на някои ресторанти, че подкрепят каузата ни.

То същото е и с хартията. Има офиси, които се организират, събират си хартията, накрая на седмицата или месеца отиват с автомобила до центъра за рециклиране, продават я и с парите си правят почерпка или си купуват тоалетна хартия. И понякога като ми се обаждат ме питат „Ние сега като ви даваме на вас хартията, вие какво давате, тоалетна хартия или нещо друго?“ Аз им казвам, че ние правим благотворителна акция, тъй като освен екологичен елемент, кампанията има и благотворителен.

Проблемът е, че кампанията вече е самостоятелен финансов обект. Първите две години тя беше подкрепяна по два проекта от различни фондации. Навремето имаше „Програма за развитие на гражданското общество“, после програма „Демократична мрежа“. По тези програми спечелихме два гранта и това ни помогна да се укрепим, когато започнахме. Но още отначало си казахме, че ще се опитаме да направим кампанията независима, тя сама да се финансира. Всъщност това е от уникалните неща на тази програма, че за разлика от много други програми, които след като свърши финансирането спират, тази кампания продължава да действа, със собствени средства.

Случвало ли се е във фирмите да ви посрещнат негативно?
По-скоро не. Всъщност няма негативно отношение, защото ние не се натрапваме. Вече сме в такъв етап, в който информацията се предава от уста на уста и самите фирми ни се обаждат. Чули са вече за нас от някъде или са видели как действа кампанията ни в някой друг офис.

Има офиси, в които директорът е решил да се включат в кампанията и казва на екипа, че хартията ще се отделя и събира. Понякога екипът не събира, оставя тази работа на чистачката или никой не ги е запознал с целите на проекта и те ни приемат като някакви боклукчии и хвърлят всичко в купа с хартията, а това създава проблеми. Случвало ми се е да отида в дадена фирма, казвам „Добър ден, идвам за хартията“, след което следва провикване „Ей еколожката, ела дойдоха за хартията“. Това показва някаква дистанцираност на екипа от идеята.

А има и фирми, от които сме много приятно изненадани. Като ни видят, всички от офиса идват, носят си кошовете, някои даже ни помагат да я пренесем.

Има офиси в, които всичко е точно и се прави с кеф, но има и такива, в които един човек е възприел идеята, но другите не я харесват. Човекът, който е възприел идеята се грижи за всичко, прибира хартията и всичко е наред, но когато този човек напусне тази фирма и ни се обади от следващата, имаме нов участник, но понякога старата фирма прекратява участието си, защото няма кой да подеме инициативата. Всъщност ние искаме да работим с хора, които ги е грижа и вярват, че по този начин помагат на околната среда.

Не Ви ли писва понякога от всичко – от непукизма и незаинтересоваността?
Що се отнася до фирмите – не. Защото нали затова съществуваме – да ги убедим в каузата. И трябва да сме постоянни. Трудностите и това, което ми омръзва е, че трудно се намират хора, които искат да дойдат при нас да работят и да помагат. Екипът ни е много крехък. Това е и една от причините, поради която ние спряхме да се разширяваме.

А членовете на екипа – те си имат други професии?
Разбира се, всички се занимават и с нещо друго.

А Вие с какво се занимавате?
По образование съм еколог и се занимавам основно с организацията, но ние правим много различни проекти, не е само това. „Лист по лист“ ми отнема два дни от седмицата и усещам, че аз лично съм си сложил лимит, че за този проект ще работя тези два дни. А иначе имам интереси в сферата на алтернативните източници на енергия – често правим семинари как хората могат да си направят колектори за топла вода; имам интереси в сферата на озеленяването, затова имаме и проект, който се казва „Зелени сгради“ и още много други.

Има ли организации, които да се включват в проектите за озеленяване на сградите?
В една детска градина правихме влажна зона като малко езерце от природни материали и с различни растителни видове. Тук във Варна имаме около 7 детски градини, на които, когато намерим пари сме им правили вертикално озеленяване по стените. А в еко център Влахи направихме един малък демонстрационен покрив и колегите казват, че е голяма атракция за хората. Но в тази сфера има големи предразсъдъци – хората си мислят, че ще им протече, ще хване мухъл, а всъщност няма нищо такова.

Винаги ли сте се занимавал с екология и екологични проекти?
Поне от студентството насам – да. Всъщност, когато започнах да уча „Екология“ даже не знаех какво ще е това. Просто бях изредил един списък със специалности. Отидох първия ден в университета – младеж, чуди се какво да прави, ще учи малко. Спомням си първия ден деканът се изправи пред всички и ни каза: „Не знам дали съзнавате къде сте дошли да учите, обаче едно нещо мога да ви гарантирам – оттук нататък сънят ви ще е все по-неспокоен“. Отначало си помислих „тоя човек пък какви работи ни говори“, обаче е така, сега като гледам какво се случва... Даже приятелите ми постоянно ме обвиняват, че съм някакъв песимист, обаче...

Има ли съмишленици сред приятелите Ви?
Те приемат това, което правя с уважение. Казват, че заради мен вече не хвърляли хартия, разделяли я и я предавали за рециклиране. Сигурно е така. Но на мен мотото ми е, че и един човек да променим, си е успех, защото след това с този човек ставаме двама. Ние двамата по един да променим – ще станем четирима. Дълъг ще е процесът. Може би няма да го видим завършен накрая, обаче все нещо ще е по-добре.

Обществен център за околна среда и устойчиво развитие /О.Ц.О.С.У.Р./

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (10)

10.09.2008 :: 10:48 :: от Сребърен облак
#1
Re: Лист по лист
Г-н Илиев, вършите страхотна работа! Всъщност вашата кампания "лист по лист" беше причина за първата ми еко стъпка преди години. В детската градина обясняваха на децата за пътя на хартията, имаше и състезания между групите за най-много събрана хартия. Оттогава всяка чиста хартийка у дома и на работа се отделя и се носи в градината или директно се предава за рециклиране. Смешното е, че когато дойде време за поредното състезание по групи, обикновено имаме не повече от 200-300грама :) малко като в "сливи за смет" :) Накратко - от работата ви с детските градини има голяма полза - виждам как деца и родители се възпитават по този начин.
Въпрос - защо не включите и училищата, поне за използваните тетрадки? И дали нарисувани листове с темперни и водни боички стават за рециклиране? Мисля да поговоря с директорката, да включим училището в кампанията.
10.09.2008 :: 15:45 :: от j11a
#2
Re: Лист по лист
Браво :)
Жалко, че в Русе няма такава кампания.
10.09.2008 :: 16:41 :: от rurika
#3
Re: Лист по лист
Браво! Чудесно е това ,което правите. Трябва във всички детски градини , училища,учреждения и фирми да стане ежедневие събирането на хартия /както някога много отдавна в училище правехме/-колко многоо нови дръвчета ще има и усмивки също:))
10.09.2008 :: 17:58 :: от pstj
#4
Re: Лист по лист
А какво да правим гражданите, които нямаме деца, не сме в общинските фирми, ното в частния сектор. По мои наблюдения хартията в домовете ни се натрупва най-вече от нежелани реклами и безплатни вестници и издания (пак предимно рекламни). За около месец се натрупва един малък кашон полътно натъпкан с хартия. Не знам защо, напоследък не се забелязват гражданите, обикалящи и събиращи хартия (за докарване на някакви доходи). Това е обезпокоително, преди разчитах на тях за да съм сигурен, че хартиените отпадъци ще попаднат там където трябва. Сега не знам... едно е сигурно, от контейнерите за хартия полза няма, те така или иначе вече са претрупани с други отпадъци.
10.09.2008 :: 20:52 :: от APChih
#5
Re: Лист по лист
Да!С последното съм съгласен напълно!Няма ли някакъв начин да се спре хартиения спам,който пълни пощенската ми кутия в блока?Не че антиспам програмата на електронната ми поща върши някаква работа,ама...Наистина-бих ги осъдил и Била,и Кауфланд и всички тия дето са ме нарочили за редовен абонат,при все че не им влизам в магазините!Това за мен си е направо психически тормоз!Помислете си само и колко хартия и средства харчат за тъпите си реклами,като цялата тая хартия на момента заминава някъде в "кръглата папка"!Няма ли начин това да се спре?
11.09.2008 :: 14:50 :: от Shemetcheto
#6
Re: Лист по лист
страхотна инициатива! :) аз лично събирам хартията и като посъбера отивам до пункт да я върна... но трудно се превъзпитават хората в офиса... някой има ли идея дали подобно нещо ще се случи в София?
11.09.2008 :: 23:28 :: от earth's friend
#7
Re: Лист по лист
яко
19.09.2008 :: 12:34 :: от piaf89
#8
Re: Лист по лист
Ако някой търси адреси,телефони и т.н. ето един линк http://www.ecovarna.info/pageDispatch.php?pid=2 или за най-мързеливите ОцосУр се намира в град Варна. Общият брой на живеещите е 321 009 което го нарежда на трето място по големина в България. Разположен е на брега на “Черно море”

Адрес за кореспонденция:

ОЦОСУР

9010 Варна, ПК №79

тел./факс: +359 52 306 423, +359 52 920

ел. поща: pecsd@net-bg.net


Местонахождение на офиса:

Бул. "Чаталджа" 14 А, вх.Б, ет.3, ап.6 (Зад пазара за цветя)


Незнам защо това не беше дадено под статията,а трябваше да го търся.
И да се похваля- май зарибих един офис по идеята :)))
06.10.2008 :: 09:57 :: от димитрова
#9
Re: Лист по лист
Аз съм учителка във Варна.Много се зарадвах,когато ви чух и видях по телевизията.Отдавна се чудя как да организирам децата да си продадат излишната хартия.Сега сме на етап да ги съберем в училище и може ли после да ви се обадим и да дойдете да ни ги изкупите.Радвам се,че ще ги научим на нещо полезно и дано да им остане навик.
11.10.2008 :: 17:00 :: от earth's friend
#10
Re: Лист по лист
Лист по лист, кашонче по кашонче.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg