Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
16.09.2008 :: партньор

Седмица на мобилността

от Елица Грънчарова :: Коментари (9) :: (6252 прочитания)

От 16 до 22 септември ще се състои Международната седмица на мобилността, а самият 22ри ще е Световен ден без коли. Много поводи да извадиш колелото.

Софиянци от няколко дни са официално завърнали се в сезона на големите задръствания. Покрай огромното количество нови коли, лошото състояние на пътищата и ремонтите придвижването на четири гуми се е превърнало в изпитание за нервната система и психиката. За това не е изненада, че все повече хора преминават от четири на две гуми и избират колелото.

Но не само бързото придвижване е причина за този избор. Ако отчетем замърсяването заедно с вместимостта на различните градски превозни средства и това до колко тя се запълва, токсичността на човек за километър е, както следва: колело – 0, трамвай – 3, автобус – 10, мотоциклет – 82 и кола – 105 (това са всички видове емисии съотнесени към общото, няма конкретна мерна единица защото са приравнени).

Но за съжаление, все още много хора се страхуват да карат колелото си всеки ден като транспорт до работното място или училище, тъй като са ставали свидетели или жертва на инциденти по българските улици. Само за 2004 г. по статистика на КАТ са станали 74 пътно-транспортни произшествия с колоездачи, от които четири са били с фатален край. Затова безопасността при ползването на велосипед не трябва да се подценява особено в българските условия, където велосипедни алеи в повечето случаи липсват, или ако са направени, стават паркинги за коли или пешеходни зони.

Именно за да повиши съзнанието на хората в посока устойчив транспорт, Европейската комисия е определила седмицата от 16 до 22 септември за Международна седмица на мобилността, с 22 септември провъзгласен за Световен ден без коли. Държавните институции във всяка страна, в нашия случай Министерството на околната среда и водите, призовават всички общини, организации, фирми и частни лица, да се включат или да организират събития, които призовават хората към каране на велосипед и дават повече информация за колоезденето и устройването на територията по начин, подходящ за транспорт на две гуми.

В София сдружение Велоеволюция организира преброяване на велосипедистите на 16 септември, последвано от велошествие в официални костюми и велобал с прожекция на филми за колоездачи на 17 септември. На 19 септември ще се състои състезание за най-бързо придвижване в София между велосипеди, автомобили и автобуси на градския транспорт, а на 22 септември, Световният ден без автомобили, ще има велошествие и състезания по колоездене. Повече информация ще намерите на bikevolution-bg.org.CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (9)

16.09.2008 :: 10:18 :: от Boris
#1
Re: Седмица на мобилността
Който иска да получи повече информация за събитията, които се организират за Международната седмица на мобилността нека погледне в http://velobg.org
Сайта, който е даден в статията временно не работи
16.09.2008 :: 19:45 :: от Whiskey
#2
Re: Седмица на мобилността
22-ри е неработен ден, така че не би било проблем :). Иначе ми се иска тази новина да достигне до колкото се може повече хора и фирми.

Има наистина много причин да не караш колело. А, всъщност някой замислял ли се е за още една причина, която не е написана в статията, поради която мъжете избягват да карат колело? Ами причината е факта, че честото каране на колело може да доведе до стерилитет! И това не е ташак работа, защото е очевадно, че предната извивка на седалката в почти цялото време на карането притиска малко или много тези, нека ги наречем деликатни органи. Не говоря за онези, които карат примерно по няколко пъти само в лятото, а за онези, които карат по няколко пъти седмично. Ха сега да видим така наречените запалени колоездачи какво имат да кажат по въпроса!
17.09.2008 :: 10:00 :: от alexx
#3
Re: Седмица на мобилността
Малко по въпроса за безопасността:
http://bicyclesafe.com/

19.09.2008 :: 16:45 :: от nedij
#4
Re: Седмица на мобилността
до Whiskey, пък и не само ...
седалката на колелото е много по-осезаема в деликатните органи за жената отколкото за мъжа и точно поради тази причина "фирмиците", занимаващи се от десетилетия с тези артикули са решили да продават облекло с по-твърда част отдолу за облекчаване на тези осещания.
от друга страна седалката трябва да е така настроена че да може един мъж да седи удобно а не да си седи на деликатните органи, и още повече ако е правилна стойката на колоездача се тренират мускулите отдолу и не боли гъза най-образно казано, в противен случай се ползва същия клин с подложка като при жените. от значение е разбира се и вида на коллелото, стила на каране, времето и т.н.
и още нещо - за мъже в напреднала възраст, пардон в средна възраст даже е препоръчително да се кара колело по няколко пъти седмично за масажиране на простатата и подобряване състоянието й.
това са моите лаишки разбирания.
всъщност можеш ли да дефенираш "често" - колко часа седмично, с какво натоварване, с какво колело, каква е физиката на човека?
;)
19.09.2008 :: 17:32 :: от earth's friend
#5
Re: Седмица на мобилността
"Водния Автомобил" изобретен от Стен Майер още през 80-тe разходът на гориво (обикновена чешмяна вода) е 1 галон за всеки 100 км Пропътува разтоянието от New York до Чикаго Oтказа да продаде патента си на големите компании - производителки, oтказа да сътрудничи и с Пентагона. След многобройни заплахи към него и семейството му не е известна причината за смъртта му.
20.09.2008 :: 12:01 :: от econrg
#6
Re: Седмица на мобилността
По логиката на Whiskey в епохата, когато конят е бил осоновно средство за транспорт, би трябвало повечето може да са били стерилни и човечеството отдавна да е изчезнало.
Аз съм за велосипедите и е крайно време да се появят повече велоалеи. Ползата ще е огромна, както за чистотата на въздуха в София, така и за здравето на софиянци.
23.09.2008 :: 12:23 :: от Boris
#7
Re: Седмица на мобилността
Мога да добавя, че има и колелета, при които караш в легнало положение. Виждал съм няколко такива в чужбина. честно казано мисля, че е опасно да караш с такова колело в града, но за дълъг път изглежда доста удобно
27.09.2008 :: 13:01 :: от jasmina
#8
Re: Седмица на мобилността
Ако има условия за велосипеди, а такива е ясно че не съществуват (някакви стометрови отсечки на главни улици са просто подигравка), няма да слезна от колелото.
От друга страна смятам, че не само пътните условия са достатъчни. Небоходима е и цялостна култура на всички участници в движението, а такава всички знаем също не съществува.
Така че, оставам с не-еко колата си, в гадните задръствания и ще си карам колело, като отида в Берлин - град-мечта за колоездачи!
03.10.2008 :: 07:05 :: от APChih
#9
Re: Седмица на мобилността
#2 Мога да ти кажа че говориш ....И съм напълно съгласен с +4.Но че в софия ,а и другите ни градове условията за каране на велосипед са отврат-никакво съмнение.Помисли си само какво ще се нагълташ и надишаш докато пъхтиш с педалите покрай тия автомобили.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg