Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
24.09.2008 :: партньор

Слънце над Одер

от Росен Росенов :: Коментари (4) :: (4239 прочитания)

Немската "Одерсън", компанията, която достави слънчевите батерии за покривите на олимпийския парк в Пекин, стана №1 в сектора на чистите технологии.

Немците от "Odersun" правят евтини слънчеви клетки като тънки филми, без да използват силиций. С този продукт са успели да привлекат вниманието на журито на първия CleanTech100, организиран от британския всекидневник Guardian.

Чистите технологии са тези, които дават възможност на потребителите или на индустрията да използват по-ефективно суровини като водата и енергията и по този начин да си намалят отпечатъка върху околната среда. Благодарение на все по-популярното разбиране за промените в климата и на покачването на цените на изкопаемите горива, този сектор е в силен възход. Инвестициите в чисти технологии през 2004 г. са били 850 млн. долара, а през 2007 г. са достигнали 6 млрд. долара. Секторът е много важен и политически, тъй като повечето правителства си поставят за цел преминаването към възобновими източници на енергия и повишаването на енергийната ефективност.

В този контекст работата на журито на CleanTech 100 се е оказала доста тежка, а компаниите, които е трябвало да оценят, са били изключително много. Основните критерии, по които е направен изборът, са два: въздействието върху околната среда и изгледите за растеж на компанията.

Победител в тежкия конкурс са станали германците Odersun от Франкфурт на Одер, които основават компанията си през 2002 г., с една единствена цел - да комерсиализират резултатите от осем години научен труд. Това са едни много дълги и гъвкави слънчеви клетки, които могат да бъдат рязани на ивици от по един сантиметър и след това да бъдат събирани на произволна повърхност. Технологията не е толкова енергийно ефективна като тази, която използва силиций, но цената е много по-ниска, а и възможността да се интегрира на всякакви повърхности е от огромно значение. Тази година Odersun са произвели и доставили соларни панели за олимпийските стадиони в Пекин. За да се поставят върху специфичните форми на сградите, соларният материал е бил залепян за тях. Според формата и повърхността, на която са били инсталирани тези клетки, мощността им е била различна.

Тази възможност за съобразяване със спецификите на сградата е огромно предимство и позволява използването на слънчеви клетки на места, на които обикновените силиконови клетки не биха могли да се инсталират. Отоплението и енергията на сградите са основен източник на парникови емисии. Използването на слънчеви клетки намалява емисиите, но и намалява значително и сметките за ток и отопление на сградата. Достъпната цена на модулите на Odersun е допълнителен плюс и е нормално да доведе до по-голям интерес от страна на инвеститори и архитекти.

Odersun отварят първата си фабрика SunOne през август 2007 г., а до края на годината ще отворят SunTwo. Втората фабрика ще има шест пъти по-голям капацитет, а инвестицията за построяването й е 50 млн. евро. Инвеститори в Odersun са пет фонда за рисково финансиране, специализирани в зеления сектор. Най-големият от тях е част от групата Virgin, Virgin Green Fund.CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (4)

25.09.2008 :: 09:54 :: от mitar
#1
Re: Слънце над Одер
Имам питане. За силикон ли говорим или за силиций? http://en.wikipedia.org/wiki/Silicon или http://en.wikipedia.org/wiki/Silicone ? Разликата не е само в последната буква. Благодаря
26.09.2008 :: 14:32 :: от gorichka
#2
Re: Слънце над Одер
mitar,
благодаря за важната поправка. извиняваме се за неточността. грешката е поправена.
02.10.2008 :: 10:07 :: от mitar
#3
Re: Слънце над Одер
Аз благораря, вършите нещо важно.
10.10.2008 :: 07:57 :: от earth's friend
#4
Re: Слънце над Одер
ЛЮБОПИТНО
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg