Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
30.09.2008 :: партньор

100 месеца

от Елица Грънчарова :: Коментари (15) :: (5785 прочитания)

На 1-ви август оставаха 100 месеца. Сега, в края на септември 2008-ма, остават 99 - със своите 2 895 дни и 69 480 часа, за да запазим света такъв, какъвто го познаваме.

Въглеродният диоксид и другите парникови газове създават слой в атмосферата, който задържа слънчевата радиация и по този начин тя осигурява топлина на планетата. Ако количеството на тези газове надвиши нивото, определено от експертите като пределна точка, то промените в климата най-вероятно ще се засилят без да могат повече никога да бъдат овладени.

В началото на август стартира инициативата Сто Месеца (One Hundred Months) на базата на идеята за пределна точка на парниковите газове в атмосферата, която бързо стана изключително популярна. Тя е създадена от няколко експерти по промените в климата от New Economics Foundation. В уеб-сайта им всеки може да се регистрира и да стане част от хората, които са поели ангажимент да действат, следвайки призивите за това на групата британски учени.

Защо 100 месеца?
След множество изчисления климатичните експерти д-р Виктория Джонсън и Андрю Смит стигат до извода, че в началото на 2016 (след 99 месеца) съществува реална опасност промяната в климата на Земята да премине тази пределна точка, след която затоплянето ще е необратимо.

Преминаването ще доведе до това температурата на земната повърхност да се покачи с повече от 2 градуса спрямо пред-индустриалната епоха. Това е и границата, определена от Европейския съюз и други държави като температура, до която промените в климата биха могли да се овладеят. Ако бъде допуснато покачване с повече от тези 2 градуса, човечеството повече няма да бъде в състояние да влияе на климата, дори и ако напълно спре да изпуска парникови газове в атмосферата.

Изводът на учените, създали "100 месеца" е, че ако сега не се действа, за да се предотврати момента на преломната точка, то климатът на Земята ще стане съвсем непостоянен, циркулацията на теченията в океаните и ветровете напълно ще се промени, ледниците ще се разтопят и нивото на океаните ще се покачи. Това ще доведе до масови катастрофи, с отражения във всички сфери на човешкия живот.

Борбата с промените в климата безспорно се е превърнала в каузата на 21-ви век. Атмосферната концентрация на най-разпространения парников газ - въглеродния диоксид, днес е най-висока в сравнение с последните 650 000 години! Само за 250 години човечеството е изпуснало 1.8 милиарда тона въглероден диоксид като резултат от индустриалната революция, задвижвана главно от изкопаеми горива и изсичането на горите.

В момента се освобождават около 1000 тона парникови емисии всяка секунда в резултат на човешката дейност . Ето защо е изключително важно и спешно разумни държавни политики да поведат жителите на планетата към едно спокойно, сигурно и устойчиво бъдеще. Все още нещата могат да бъдат овладени. Остават броени месеци.Източник: onehundredmonths.org

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (15)

30.09.2008 :: 15:37 :: от pstj
#1
Re: 100 месеца
Ам... къде са тези призиви какво трябва да правим?
Значи какво, 100 месеца... ми... толкова. А войната 2012? Нея предвидили ли са в изчисленията?
30.09.2008 :: 17:07 :: от mitar
#2
Re: 100 месеца
Ами например спешно да садим дървета. Много. Може и незаконно. Но от местни видове. Чуждоземни също, но само в града. Въглеродната НЕутралност НЕ върши работа. Трябва да сме ВЪГЛЕРОДНО УТРАЛНИ. Ще променим нещо ако превръщаме ПОВЕЧЕ въглерод от газ в твърдо вещество отколкото обратно. Може да звучи нереално, но пък е необходимо. Извинете за странната дума.
30.09.2008 :: 20:10 :: от With Love
#3
Re: 100 месеца
Добра инициатива! Добре е повече хора да приемат такива идеи. Струва ми се, че 100 месеца е много време. Според НАСА критичната точка ще е 4 години по-рано - към лятото на 2012, когато според тях ще се стопят ледовете на Южния Полюс и тогава ще настъпят необратими промени с непредвидими последици. Така че всъщност може да се окаже, че месеците са 47.
30.09.2008 :: 22:21 :: от econrg
#4
Re: 100 месеца
След като студената вода от ледниците влезе в океаните е възможно да се получи и глобално охлаждане, но океанските течения ще се объркат напълно.
02.10.2008 :: 19:18 :: от emine
#5
Re: 100 месеца
Първо-как така 99 месеца, след като от началото на август до края на септмври са изминали 2 месеца???
Аз ли не мога да смятам или просто тази математика не се учи в училище?
Второ- ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ ВЕЧЕ Е НЕОБРАТИМО !!! И да спрем да серем, вече е осрано (извинявам се, ама си е така)
#1 кой ти обеща война? ;)
#2 да превръщаме въглерода в твърдо вещество? Диаманти ли да си правим??? И как така да садим законно, кой закон го забранява??
а #4 е прав, че може глобалното затопляне да се окаже нов ледников период! Кой знае какво ни е замислила Гея за отмъщение, нали?
Айде оптимисти и повече действия и по-малко празни приказки:))
Мир и любов:)
02.10.2008 :: 21:56 :: от spart
#6
Re: 100 месеца
Не съм сигурен дали изобщо са изминали 2 месеца от началото на август досега :)
Току-що прочетох източника, посочен в края на статията и там ясно си пише колко месеца остават към 02.10.2008:
"We have 100 months to save the planet."
Да хванем бас, че след месец пак ще са 100 :)
02.10.2008 :: 22:42 :: от APChih
#7
Re: 100 месеца
100 месеца?Стига бе!Нали пради време някой тука беше писал че края на света така или иначе ще настъпи през 2012,щото тогава свършва календара на майте!/умрял разбираш ли жреца,дето го е изчуквал на камъните,или пък му писнало и казал"айде стига толкова-друг да продължи натам "и...от това следва извода че края на света е настъпил/.Много ме кефи.Сега остава да се намери някой да разтълкува предсказанията на Нострадамус,да каже защо сър Исак Нютон го е изчислил за 2060-та,и един евангелист да ни разтълкува Апокалипсиса на Йоана и края на света според другите евангелия.Много ми се слушат такива страшни приказки!
И отново питам-като садиме сега спешно фиданкили като станат дъ,вета да ги из,ежатлто каква файдата от саденето?А пък то за сто месеца ще са е едни дъвета!
И като не можем нищо да спасим,а и незнаем дали загрява или ще се стопля,тогава какво правим!?Яж ,пийй и си носи...новата тениска от горичка!
Заставам зад Спарт и вдигам залога-след нова година/да не кажа след 100 месеца/ пак ще са си 100!
03.10.2008 :: 14:49 :: от Yo
#8
Re: 100 месеца
#7 APChih, няколко пъти писахме какво означава за нас продукт с кауза, но нека го направим още веднъж :) Тениските на Горичка са с цел да ни помогнат да се самоиздържаме - това включва много различни разходи, хонорари и т.н. предполагам си видял, че Горичка не се спонсорира от разни програми и фондове. приходите от тениските далеч не покриват и половината от тези разходи, но все пак са помощ. ако не искаш да си купиш точно нашата тениска, а някоя друга, приемаме дарения и без тениски.
03.10.2008 :: 15:22 :: от Данаил
#9
Re: 100 месеца
# "spart" - прочети по внимателно или се регистрирай, или просто активирай "Read The Guardian feature"или "Read the report" - и ще си имаш тиктакащо часовниче /така и "APChih" ще изгуби залога ;)/.

# "APChih" - ценя повечето ти коментари, но тук не съм съгласен с теб, а и не мисля, че ще заблудиш някого, че житейската ти философия е "Яж, пий и си носи...", след като си редовен четец на "Горичка".
Извинявай, зная, че е неприятно да ти правят какъвто и да е профил/съдя по себе си/, но от коментарите ти аз те определям /лично мое възприемане/ като човек, на когото му "пука" какво се случва със света, в който живеем; ..., който е добре информиран;..., който обаче много често се чувства безсилен и обезсърчен, когато не вижда промяна;... и който се дразни от всякакви там агитации, приемайки ги като опити за всяване на смут, страх и масова психоза!
Защо?
Смятам, че нито ти, нито аз, нито повечето хора, четящи "Горичка" имаме нужда от стряскане, агитации и тиктакащи часовници, защото всеки един от нас си има мъничък такъв у себе си и е наясно, че собствените му усилия са важни, но недостатъчни/оттам и безсилието/.
Интернет страници като на организацията в статията по-горе, на черен фон, с таймери, със стряскящи заглавия и плашеща информация са за събуждане на съзнанието на всички онези, които никога през живота си не са поглеждали по-далеч от носа си, за които целият свят е събран в един екран или монитор, дотам, че слепи и глухи за всичко останало.

Месеците може да не са сто, може и да са десет или хиляда - без значение. От значение е случващото се и как можем да приобщим и други, за да не сме сами, за да не сме безсилни и разочаровани.
03.10.2008 :: 22:39 :: от APChih
#10
Re: 100 месеца
Оп-саа!
Йо,това че включих в изказването си тениските с кауза малко ... саркастично,може би,съвсем не означава че не знам какво е продукт с кауза или че не ви подкрепям идеята да се самоиздържате чрез тях.Напротив-точно идеята този сайт да се самоиздържа ми допада най-много и винаги съм определял просията като основен недостатък на еко-проектите./виж други мои изказвания/.Съжалявам ако съм Ви прозвучал по друг начин.
Данаил,добре сте ме разбрал.Радвам се за това и за профила който ми направи.Но това което исках да кажа/защо ли все трябва да пояснявам/,е че...Както се казва във поговорката : " С един часовник може и да не стигнеш навреме,с повече неможе никога да си сигурен".И точно това е тука проблема.Тази разностранна и противоречива информация кара хората които,както казвате вие,гледат само в монитора,да кажат че ,ето- и те толкова знаят и нищо не е сигурно,тогава за какво да се тревожим.И продължават в същия дух.А това важи и още повече когато от такива като нас/и статиите в сайта в частност/ идва пък и напълно грешна и убъркана информация,а в това число и напълно объркани съвсем елементарни сметки!Това кара хората да не ни вярват и по този начин никого не може да стреснеш и да го направиш отговорен-той може само да ти се изсмее и да стане още по- безотговорен към нашата кауза и околнота среда.Затова съм понякога и толкова саркастичен.Съжалявам.Може да се върнете и да прочетети пожеланието ми за втория рожден ден на Горичка.
Всъщност,сега като гледам написаното по-горе от мен - как изобщо някой е разбрал нещо от него?
04.10.2008 :: 12:07 :: от earth's friend
#11
Re: 100 месеца
Гледали ли сте "Неудобната истина" на Ал Гор. Ако не сте, гледайте го внимателно. Ето къде можете да го гледате онлайн без пари: http://vbox7.com/collection:133400
04.10.2008 :: 20:12 :: от APChih
#12
Re: 100 месеца
E стига с тоя филм бе!Ти само него ли си гледаш?
06.10.2008 :: 11:40 :: от krem
#13
Re: 100 месеца
earth's friend мислиш ли, че от хората коментиращи в този сайт има някой който още да не го е гледал?!
13.10.2008 :: 15:45 :: от earth's friend
#14
Re: 100 месеца
krem, кавам го на новодошлите потребители.
15.11.2008 :: 15:55 :: от spart
#15
Re: 100 месеца
Данаиле, четох Guardian feature. Там пише, че месеците може да са 100, а може и да не са :)
Ето какво са казали:
"But, even just before that point, there is still a one third chance of crossing the line."
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg