Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
08.10.2008

Искаме реч

от Магдалена Малеева :: Коментари (14) :: (5604 прочитания)

Една отпаднала реч на Магдалена Малеева за промените в климата и отговорността на бизнеса и на политиците.

"Горичка съществува от две години и работата ни е да обръщаме внимание на това как се променя света и как да живеем по-отговорно.
Ние не сме еколози. Единственият застрашен вид, който спасяваме, е човекът.

Климатичните промени са една от основните теми, които ни вълнуват. Климатът никога няма да е същия, последствията вече са реалност, а първата жертва на тези процеси е бизнесът. Но само бизнесът as usual - този, който не се адаптира.
Успешната адаптацията на бизнеса към промените в климата ще е решаваща за оцеляването на много компании. В България все още редовно се сблъскваме с една старомодна и нелепа идея. Тя е че намаляването на парниковите емисии води до забавяне на икономиката. В действителност, и примерите за това са вече много, намаляването на парниковите емисии и икономическият растеж могат да вървят ръка за ръка. Много хора вече правят успешен бизнес, който е съобразен с климата.

Климатичните промени предоставят също огромни възможности. В България нямаме усещането, че има яснота за мащаба и значимостта на тези възможности за бъдещето на страната ни. Ако ги изпуснем сега, никога няма да догоним тези, които от няколко години са поставили приоритети да ги развият. Такива са новите чисти технологии, биогоривата второ поколение, по-добро проектиране на градовете, по-ефикасен транспорт и т. н..

На всички ви е известен факта, че България е енергийно най-неефективната страна в Европейския съюз. Ако приемем, че сме и една от най-бедните държави, то този факт не ни прави голяма чест. Ако строим ефективно, изолиране къщите си, развиваме енергийно ефективни производства, инвестираме в добър обществен транспорт, ще намалим емисиите си, ще отговорим на изискванията на Европейския съюз, ще направим по-конкурентна икономиката ни, а хората ще плащат по-малко за парно, за топла вода и ток. Така всички ще спечелят. Българските политици трябва да се ангажират изключително сериозно с енергийната ефективност. Ако не го направят, рискуваме да достигнем масова енергийна бедност.

Последно.

От гледна точка на работата ни в Горичка това, което се опитахме да направим, бе да убедим поне приятелите си, че климатът е в ръцете на всеки от нас, че всеки може да живее по-модерно, като е по-ефективен и отговорен. Понякога ми се струва, че сме били много меки. Рискът да не приемем на сериозно предизвикателството на климата, може за много кратко време да промени брутално начина ни на живот.


Един цитат за край:
От Бил Клинтън:

„Промените в климата са единственото нещо, което вярвам има силата окончателно да сложи край на хода на цивилизацията - такава, каквато я познаваме, и по този начин да направи останалите усилия, които правим незначителни и невъзможни.”"CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (14)

08.10.2008 :: 13:43 :: от hdzhenkov
#1
Re: Искаме реч
Здравейте
Браво! Ама от къде отпадна тази реч?
08.10.2008 :: 14:04 :: от mitar
#2
Re: Искаме реч
Кураж, Маги и други речи ще отпаднат. Не знам как да покажа крива усмивка. Все пак какво се случи, дайте малко история моля!
08.10.2008 :: 23:09 :: от econrg
#3
Re: Искаме реч
Браво Маги,
Приветсвувам всяка твоя дума от първия до последния ред, защото ако си искренна, това е едно доказателство, че човеколюбците на този свят не са на изчезване.
Статията звучи много добре като призив, но реализацията на тези идеи ще бъде възможна само, когато хора с такова мислене получат реалната власт за създаване на икономическите условия във всяка една страна по света за преминаване към чисти технологии. Проблемът е глобален и като такъв може да се реши само глобално, т.е. с усилията на всички държави по света, защото колкото и усилия да полагат едни държави, ако други продължават да замърсяват, то предприетите мерки няма да имат необходимия ефект.
За условията в нашата страна за развитие на такъв бизнес въобще не ми се пише, въпреки, че за замазване на очите има създадена някаква нормативна база. Процедурите за отпускане на заеми са тромави и условията са такива, че изплащането на заемите е на ръба на възможностите. Всеизвестно е, че много от българските ентусиасти, създали вятърни паркове и фабрики за биогорива фалираха. Къде бе държавата да подкрепи тези пионери в тази област? Единствено след влизането ни в Евросъюза външни фирми със солидна финансова подкрепа, започнаха да инвестират в алтернативни източници на енергия, но и за тях до сега не съм чел някакви положителни отзиви.
За енергийната ефективност също нещата са недодялани, а от това пряко зависи и себестойността на продукцията и нейната конкурентноспособност.
Ти самата Маги, би ли дръзнала да инвестираш в производство или технология, които ще намалят парниковите газове? Само с призиви нищо не се постига. Нужен е и личен пример.
От бизнеса зависи всичко в момента. Той може, както да унищожи нашата цивилизация, така и да я спаси. А това какъв бизнес ще развиваме, зависи от нас самите и от това какви закони и стимули ще създадат избраните от нас управници.
Бих подкрепил всяка една инициатива, която ще доведе до решаване на проблема с глобалното затопляне.
Ако някой споделя моите идеи може да ми пише на: kps_krem@abv.bg
09.10.2008 :: 01:11 :: от pharaon
#4
Re: Искаме реч
Като стана за бизнес бих искал да се рпедлагат в БГ по достъпни (еФтини и на лизинг) слънчеви фотоволтаични панели, с по-голямо КПД. Ако някой може да предложи това да отговори в коментар тук.
09.10.2008 :: 22:24 :: от hi
#5
Re: Искаме реч
Това,което чета, е едно прекрасно откровение. За сетен път обаче се убеждавам : прекалено закъснява организирането на стабилно гражданско общество у нас. На фона на тази "Искана реч" ще ви посъветвам да прочетете поръчкова статия в много популярен наш вестник.В.Монитор, брой 3346 от 06.10 в раздел СВЯТ на Вячеслав Тунев един господин на име Слав Георгиев пита "Истина ли е глобалното затопляне" и с "убедителни" доказателства стига до "велико" заключение.За него всичко е лъжа за милиарди, а ЧОВЕКЪТ няма никаква вина. Точно това иска да прочете и всеки наивен и малодушен българин. Е, така се манипулира общественото мнение. И защо ли питаме тогава как е отпаднала тази реч???
10.10.2008 :: 09:57 :: от markova_z
#6
Re: Искаме реч
Добрите речи не отпадат и винаги ще има трибуна за тях.
10.10.2008 :: 15:15 :: от DesiKo
#7
Re: Искаме реч
Благодаря!
Тази реч обединява емоциите и рационализма.
Наистина, време е да се отвори темата за търговията с емисии, и факта, че ако БГ продължава да е пълна с предприятия, чийто управляващи са блажено безхаберни, съвсем скоро ще се окажем енергийно бедни. Всички ние, не само блажено безхаберните ...уви.
За това- мълчанието в този случай не е злато. Ценни са думите, изречени с чисти намерения и действия.
Хубав ден на всички :)
10.10.2008 :: 20:01 :: от GoVegan
#8
Re: Искаме реч
Браво, Маги! Прекрасно казано!! Дерзай смело напред!
11.10.2008 :: 09:52 :: от econrg
#9
Re: Искаме реч
До # 5.
Всеки от нас, който поне малко е внимавал в часовете по физика в училище, ще разбере, че човешката дейност не може да не даде отражение на системата, в която живеем. Мащабите на използването на енергия и на изхвърлянето на отпадъци от преработката на продукти вече са съизмерими с мащабите на нашата планета. Ние изваждаме системата от нейното равновесие и колкото по-голямо е отклонението, толкова по-активни и мощни ще са процесите за връщане към равновесното и състояние. Затова станаха по-екстремни и сушите и наводненията и ураганите. Разтопяването на ледниците също е защитна реакция на природата. Тя ще доведе до понижаване на температурата на световния океан и той ще може да погълне по-големи колечества СО2. Повишаването на нивото на океана пък ще ограничи достъпа на хората до ресурсите. Това е като едно махало което, колкото повече го отклоняваме от долноното положение, с толкова по-голяма скорост то ще се върне обратно.
Четох една подобна статия, относно съществуването на спекулации с глобаното затопляне и там имаше следният коментар (съжалявам, но не мога да го намеря и цитирам точно):
„И какво според статията от утре пак мога да си цапам и да си живея безотговорно. Ако глобално затопляне не съществува то със сигурност мероприята против глобалното затопляне няма да навредят на никого, но ако то съществува и не направим нищо, то това ще е фатално”.
11.10.2008 :: 09:57 :: от econrg
#10
Re: Искаме реч
Моля за извинение Магдалена, че поставих под съмнение нейната искреност, но мисля, че това е основната причина за отпадането на статията. Може би се е страхувала, че ще я обвини някой в експлоатиране на темата за лични ползи. Съжалявям, че аз направих това, но това трябва да се изкоментира, защото съм сигурен, че този въпрос витае в главата на много хора, включително и коментиращи статиите на „Горичка” (обвиненията, че са търговци на екопродукти и сайта е направен за рекламата им).
Аз не съм бизнесмен, но вкоренената от социализма в нашето съзнание асоциация за понятието „бизнес” като нещо непочтенно, трябва да изчезне. Бизнесът е този, които създава благата, които всички ползваме и когато става дума за почтен и полезен за обществото бизнес, той трябва да бъде подкрепян.
Според мен мястото на хора като Магдалена е в Парламента, защото тя има качествата да защитава каузата на мероприятията за борбата срещу глобалното затопляне и защото само на такова ниво може да се води такава борба. В момента няма нито един депутат, който да защитава тази кауза. Всички приети нормативни актове в тази област са спуснати от Евросъюза и се изпълняват с нежелание от администрацията, затова и нямаме резултати в тази област.
11.10.2008 :: 09:59 :: от econrg
#11
Re: Искаме реч
На вашето внимание предлагам един коментар от форума на http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=10991&r=28 „Инвестиция във ВЕИ, фотоволтаици”

Пуснато на: Пон Юли 28, 2008 6:50 pm Заглавие:

До всички, които искат да инвестират във фотоволтаици.(става въпрос за над 50kW)
Уважаеми,
всички, които искат да инвестират във възобновяеми източници трябва ЕДНОВРЕМЕННО да отговарят на следните условия:
1. Да имат парите, необходими за изграждането на съоръжението.(4евро на ват ).
2. За парите ДА НЕ СЕ ДЪЛЖИ лихва повече от 4%.
3. Да имат собствена земя или покрив над 650м2.
4. Да имат волята да изпълнят последователно дейностите описани в "Инвестиционен процес при използване на слънчева енергия"(въведи текста в кавичките в гугъл).
5. И най-важното – ДА СА ЧАСТ ОТ ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ.

Всички, които смятат, че последното не е задължително само ще изхарчат едни пари, ще натрупат опит, който впоследствие ще се опитват безуспешно да продадат на някого.
Само един аргумент: Има ли случайни хора в производството на енергия? Особено сега, когато петрола е на привършване, а нуждата от енергия расте.

ПРЕПОРЪКА Е!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Това трябва да се промени!!!
11.10.2008 :: 22:04 :: от earth's friend
#12
Re: Искаме реч
Напълно съм съгласен с #11 на econrg
11.10.2008 :: 22:06 :: от earth's friend
#13
Re: Искаме реч
Не трябва да чакаме управниците си да ни решат проблемите ни, трябва сами да си ги поправим.
18.10.2008 :: 21:44 :: от APChih
#14
Re: Искаме реч
Напълно е нормално хората да не вярват ве теорията за глобалното затопляне и да я приемат като манипулация!Преди време се изказах по-подробно за това,а сега отново ви приканвам да помислите/защо ли все ви карам да мислите?/.Хайде - дистанцирайте се от всички филми,статии,доклади и тем подобни "манипулативни" матеряли,и помислете на базата на колко и какви собствени наблюдения и информация от хора около вас/нали имате такива като заинтересовани и интелигентни хора?/ може да съдим за глобалното затопляне,екологични кризи и т.н.т.Хайде всеки да сподели своя опит и наблюдения!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg