Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
06.10.2008

Trans Europ Express

от Василена Доткова :: Коментари (41) :: (10020 прочитания)

Eвропейският съюз е на път да забрани транс мазнините. Как такава забрана може да промени света около нас и какви ще са последствията в България?

Статията е публикувана в blizodobebeto.com, блогът на Василена Доткова, автор на изключителната книга "Близо до бебето", издадена от Горичка.

 

Миналата седмица Европейският парламент препоръча на Комисията да въведе правила за задължително отбелязване на съдържащите се транс мазнини върху етикетите на храните и да помисли за пълна забрана на изкуствените транс мазнини. Това е супер новина.

Съобщението за тази предстояща стъпка на ЕС просто ми освежи деня. Веднага започнах да си фантазирам как една забрана на транс мазнните ще промени света непосредствено около мен и разбира се най-вече какви ще бъдат последствията в България.

Ще трябва да изчезнат или да минат в нелегалност всички баничарници. Или да си сменят мазнината, да си освежат миризмата и да се отдалечат от образа си на junk food.

Виждам просто как от рафтовете и фризерите в магазина се изпарява всичко на Белла, това ще ми хареса определено.

Няма да има маргаринено бутер тесто и кроасани, спарващи се в шумолящата си опаковка по няколко месеца.

Ще кажем сбогом на миризливия зрънчо Лъки бой с пластмасова играчка, утвърждаваща стереотипи на тема момиченце/момченце.

Всички бисквити ще бъдат по-близки до домашни и няма да ми е тъпо, когато ги ям.

Сладоледът също вече няма да е повече вреден, отколкото полезен.

Но освен всички конкретни продукти, които ще си променят състава или ще изчезнат, надявам се да има още една важна промяна - в отношението на потребители и бизнес към отговорността, която самите компании носят за общественото здраве.

Вече е добре известно колко вредни са транс мазнините. Дания ги забрани още през 2004, забраняват ги и все повече градове и щати в САЩ. Дори българското министерство на здравеопазването още през 2005 ги обяви за един от основните фактори разболяващи българите от сърдечно-съдови болести. На фона на тази информация някои хранителни компании работят за замяната на вредните мазнини с по-добри. В същото време други производители не само не предприемат нищо, но полагат усилия да градят за продуктите си образ на здравословни семейни храни, полезни за деца. (Сещате се например за “Всеки ден Калиакра - всеки ден развитие.”, Рама маргарин и подобни.)

Ако ЕС наложи забрана върху транс мазнините, тази стъпка ще привлече внимание към разликата в политиките на различните компании по този проблем. Кои от тях вече ще са ги заменили с нещо друго? Кои ще трябва да спрат повечето от продуктите си от производство? Надявам се потребителите да не забравят кой се е държал отговорно и кой се е опитвал да печели за сметка на здравето им до последната секунда, в която законът не му го забранява.

Компаниите се състоят от граждани също като вас и мен, така че бизнес интересите им не могат да бъдат оправдание за безотговорно отношение към здравето на консуматорите. Надявам се случаят с транс мазнините да допринесе за формиране на по-добра потребителска култура, която прави така, че именно отговорното поведение в бизнеса да е залог за печалба.

Остава да дочакаме забраната да се случи, а през това време ще е интересно и поучително да наблюдаваме кой как ще се държи и какво ще му донесе това. Нямам търпение.

 

От архивите: "Кажи баба "No, thank you"" от Василена ДотковаCC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (41)

06.10.2008 :: 06:50 :: от emine
#1
Re: Trans Europ Express
Маргарина и аз съм го забранила отдавна, но баничките да не ми пипате, моля, моля, ако не се прекалява, мисля, че можем да ги "превъзмогнем" !!! Пък и те са ни национална гордост и специалност, по-добре с банички, отколкото с макдоналдс, пък и той смърди къде, къде по-лошо :( Но за другото съм съгласна, особено тея зрънчовци, как може да ги ядат хората, после смърдиш от километри на кенеф:( Да ги махат, но баничките ми оставете, моля, за традицията :))
06.10.2008 :: 09:59 :: от pstj
#2
Re: Trans Europ Express
@1 че и аз много обичам баничка, но домашна. Дори направена със свинка мас (също домашна ако може, купената е твърде солена а как се обезсолява чиста наситена мазнина я...) пак е по-добре от такава с транс-мазнини.
Така де, идеята не е да се срине бизнеса на баничарниците, а да ги принудят да не използват доказано вредни съставки при производствата си, мисля, че има много голяма разлика. За съжаление в България законите са толкова алтави, че дълбоко се съмнявам дори след приемането на такъв закон Белла например да се откажат от практиките си, те с тези реклами - повече свободно време за вас, повече кеф за семейството... бляяяя..... Начина е просто да не ги купуваме.

Аз гордо мога да заявя, че не купувам никаква индустриално приготвена храна или продукти, само суровинни такива, когато няма как да си ги набавя. Изключение правят (както и преди 50-60 години) мазнините. Олио сам не можеш да си произведеш, още по-малко зехтин. А на ядки само да караш още не е по силите на всеки:)
06.10.2008 :: 10:00 :: от krem
#3
Re: Trans Europ Express
Дай Боже, откога я чакам тази новина!!!
В България е особено непоносимо положението. А като гледам онези реклами, в които домакините "крадат време" за себе си като хранят семейството с мазни маргаринени баници или за домакините "царици" които хранят усмихнати дечица със същите тези цвърчащи баници, или като гледам рекламата на маргарини полезни за сърцето!?!?!? и като се сетя колко хора им вярват безрезервно и се хранят с тези "полезни" неща, направо не се побирам в кожата си от яд.
И после първо място в Европа по сърдечносъдови болести и затлъстяване и то най вече на младото поколение.
06.10.2008 :: 10:09 :: от krem
#4
Re: Trans Europ Express
Да и аз исках да отговоря на emine но забравих. Не да забранят баниците, а маргарина в тях. Колко по-добре ще е да са с краве масло, олио или дори свинска мас. Не че пак са особено полезни, но пък човек сам се ограничава в количиството, ако не иска да порасне още няколко сантиметра, но на ширина.
Домашната определено е най-добре и мога да ви уверя, че само с малко олио на дъното на тавата става перфектна. Е и майсторлък си трябва ;)
Това, което ме дразни, че няма кори за баница, които да не са производство на Бела, съответно с маргарин, пък и без маргарин да бяха пак не я понасям тази компания.
06.10.2008 :: 10:15 :: от krem
#5
Re: Trans Europ Express
... уффф защо няма бутон edit на коментарите, извинявам се за многото поредни отговори.

Едно време докато са създавали традицията бабите и прабабите и т.н. все с маргарин да правили баниците, особено преди няколко века :D
06.10.2008 :: 10:22 :: от emine
#6
Re: Trans Europ Express
krem как ще сме на първо място по затлъстяване , ти виждала ли си англичаните, ирландците, германците на какво приличат, че те на 13г. вече са по 80 кила сигурно, а колко от по-зрелите жени са вече със изсипани черва, направо ужасно, и както вместо да вървят се търкалят и то все по посока на МC'Donalds и излизат от там с по 3-4 торби. Наистина при децата и доста младежи в България и аз вече забелязвам белезите на полуфабрикатите и подобни боклуци, с които се тъпчат с удоволствие, а накрая са все на диети , но още (за щастие) сме далеч от "Западното ниво на кило" !! Но така е като крадат време, крадат и сантиметри и болести и то за децата си :(
А м/у другото, тъй като явно би затворила Бела при първа възможност и без оглед спазване на приличие :)) искам да те попитам защо не си точиш сама корите, ще правиш баница по-рядко, за сметка на времето, което ще ти отнема, но пък вкуса е като на баба:)
06.10.2008 :: 11:32 :: от krem
#7
Re: Trans Europ Express
Е хайде сега чак да си точа корите сама не съм успяла да се науча. Не съм стояла при баба достатълно, пък и едно време на тоя майсторлък са се учили с години. Иначе достатъчно рядко си правя баница 7-8 пъти годишно.

А за затлъстяването помня че съм чувала по новините - не точно на първо място, но от първите сме. За смъртността от сърдечносъдовите заболавания май си бяхме вече на първо в Европа. Знам, че това зависи и от нивото на здравеопазване, но наистина нещата май рязко се влошиха последните 20 години когато всички почнаха масово да се хранят с храни пълни с трансмазнини.
06.10.2008 :: 12:36 :: от Василена
#8
Re: Trans Europ Express
Emine,
Макдоналдс не използват транс мазнини (също както KFC, Dunkin Donuts и др. големи компании) и почти съм готова да се обзаложа, че храната при тях не е по-вредна отколкото в някоя безконтролна квартална баничарница. Макдоналдс дори са съдени преди време заради транс мазнините и са платили някакви милиони долари. Тука в Швеция между другото при тях има салати, плодове, био мляко и био кафе, а камионите, които ги зареждат, карат на биодизел, направен от използваната за пържене транс-фрий мазнина. Разбира се, аз изобщо не съм против баничарниците, просто е катастрофално, че това е най-евтината, достъпна, че и традиционна храна на хората в България, при положение че в момента е толкова нездравословна. И аз ще си купувам баници, ако знам, че са с добра мазнина.
krem,
В корите за баници от магазина няма мазнина, дори в тези на Белла, които не купувам. А също така има вече маргарин без транс мазнини - точно този Бесел, който го рекламират като полезен за сърцето. Не се наемам да кажа колко е полезен, но е факт, че не съдържа транс и е обогатен с омега-3.
pstj,
А какво ядеш? Сам ли си правиш всичко, чудно кога успяваш. И аз бих искала да правя всичко сама и доста неща правя, но няма начин да е през цялото време, ще значи да не излизам от кухнята просто.
06.10.2008 :: 13:47 :: от snujolin
#9
Re: Trans Europ Express
Дано ако спрът да слагат транс мазнини,да не ги заменят със свинска мас (за баничките говоря),че не ми се вярва да започнат да ги приготвят с краве масло.Моята дом.баница е с олио и става перфектна.Със зехтин също е хубава.Ще съм най-щастливата майка ако някой изтрие от лицето на земята Слънчо и подобните му. :)
06.10.2008 :: 15:46 :: от krem
#10
Re: Trans Europ Express
Не знаех, че Бесел е без трансмазнини, това поне е добре. Макар, че пак имам съмнение какво съдържа точно и ако са растителни мазнини как ка ги направили в твърдо състояние.
Като цяло за мое добро съм много скептична към всички ненатурални неестествени продукти и този Бесел го класирам в тази категория.
А за корите съм останала с грешно впечатление, че трябва и малко мазнина при замесването. И ако някой знае такива, които не са производство на Бела моля да сподели.
06.10.2008 :: 17:53 :: от emine
#11
Re: Trans Europ Express
Krem kори Фамилия, сещаш ли се, от преди Бела,сухи и натрошени:) А не вярвам точенето да е толкова трудно, все пак хора го правят:), но и аз не бих се занимавала.
М/у другото колкото и 'здравословен' да е макдоналдс, то миризмата край него е убийствена (само аз ли я усещам?) и честно предпочитам, ако трябва да избирам, родната 'мазна баничка' отколкото макдоналдс!
Ако сменят трансмазнините със свинска мас за мен е съизмеримо с това да затворят баничарниците въобще ( въпреки, че аз така и така не ги ям).
06.10.2008 :: 17:57 :: от emine
#12
Re: Trans Europ Express
А за маргарина нали ви казах, аз вече съм го забранила ;)
Ама как ми се прияде баница, сигурно всики читатели на Горичка тази седмица ще правят баници, нали :D
06.10.2008 :: 18:45 :: от Василена
#13
Re: Trans Europ Express
Хехе, Еmine, аз правих вчера.
А за Бесел това, което не ме кефи, е че са на Unilever - това са същите, които произвеждат и Калиакра, плюс това дори и тука имат някви хидрогенирани маргарини на които пише колко са здравословни, много ме дразнят тези хора.
06.10.2008 :: 21:29 :: от APChih
#14
Re: Trans Europ Express
Абе вие вред ли сте?в час ли сте изобщо?Какво масло,каква свинска мас,какви изобщо баници,когато партията ви каза:
#1Re: Водният отпечатък
Изводът: За да си еко, бъди веге! : )
Какво повече има да мислите?

06.10.2008 :: 22:19 :: от Whiskey
#15
Re: Trans Europ Express
@14: ти си бъди веге, пък ние да му мислим :).

У нас баница ядем само по коледните и новогодишни празници. Така общо взето най-много 2-3 пъти годишно се събира, и то домашна, но за съжаление с кори на... белла. Защото поне аз не знам други.

Все пак наистина се надявам да изчезнат тези транс мазнини колкото се може по-бързо. Ако може още през 2009-та. Хич няма да ми липсват скапаните мазни банички, които и без това вече трудно се намират и са супер безвкусни. Нито кроасаните, чипсовете и прочие боклуци. Или въобще всеки продукт с такива мазнини. А те са безброй! От българските бисквити, бонбони и шоколади не съм видял нито един продукт без такива мазнини! Слава богу в някои магазини като пикадили например се намират тук таме разни шоколади без такива мазнини. Даже мисля, че обикновенният шоколад на милка с лешници е без такива мазнини. Но останалите, които се водят лимитирана серия са с растителни мазнини.
07.10.2008 :: 10:10 :: от krem
#16
Re: Trans Europ Express
emine и Фамилия са на Бела, както и разните марки собственост на големите вериги супермаркети също с дребен шрифт пише, че са произведени в заводите на Бела.
А точенето на ръка е много трудно всъщност. Веднъж баба ми даде да опитам на една кора как става и резултата беше катастрофален - с големи дупки и дебелина на палачинка.

А иначе определено се завъртя разговора около баниците, то с тая снимка - и то на домашна баница, ония мазнотии от рекламите не ме впечатляват.

Whiskey Аз доколкото съм забелязала всичките Милка са с "растителна мазнина" , но виж на Тублерона пише че има само краве масло и какаово масло, пък и е по-вкусен от Милката.
07.10.2008 :: 14:15 :: от maniuni
#17
Re: Trans Europ Express
А как разбирате, че някакъв продукт е с транс мазнини, като не пише на етикета?
07.10.2008 :: 15:32 :: от krem
#18
Re: Trans Europ Express
на етикета пише че съдържа хидрогенирани растителни мазнини, а те съдържат транс мазнини (или транс изомери на мастните киселини)
http://www.gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=124
07.10.2008 :: 20:31 :: от Whiskey
#19
Re: Trans Europ Express
Ам в този милка с лешници да не кажа 100, но 99% съм сигурен, че не видях никъде да пише за растителни мазнини. Няколко пъти съм ги гледал и сравнявал с други модели, на които пише, че има растителни мазнини.
07.10.2008 :: 22:06 :: от Giovanni
#20
Re: Trans Europ Express
Сега чак разбирам защо в много малко супермаркети в Дания мога да намеря кроасани... Ама днес намерих... :D

И все пак има нещо гнило в Дания...
07.10.2008 :: 22:49 :: от Whiskey
#21
Re: Trans Europ Express
Тук Дания често е давана за пример. Какво имаш предивд под "нещо гнило"? Ако в Дания има нещо гнило, то у нас в гнилото може и да има нещо :)
08.10.2008 :: 09:19 :: от krem
#22
Re: Trans Europ Express
Whiskey наистина точно този вид не съм го купувала. Сигурно е така. Странно е иначе защо в другите има а в този не. Иначе аз предпочитам Линд, като се има предвид че се сещам за шоколад 1-2 пъти месечно по-добре да е вкусен :). Милката не ми харесва особено. Но наистина не сам се сещала да погледна какво му е съдържанието. А иначе най-добре е в такъв случай да си взема биошоколад, но все няма наблизо когато ми се прияде.
08.10.2008 :: 11:30 :: от natashakar
#23
Re: Trans Europ Express
А какво прави свинската мас по-лоша от маслото? Аз лично я предпочитам пред рафинираното олио и маргарина естествено. А и "масло" вече е много трудно да се намери. Все е с добавка на маргарин :(
08.10.2008 :: 18:53 :: от Whiskey
#24
Re: Trans Europ Express
A интересното е, че в био шоколадите и някои сладки, които знам, има растителни хидрогенирани мазнини. К'во праим тогава?
08.10.2008 :: 20:30 :: от ssk
#25
Re: Trans Europ Express
Аз съм против спирането и дори променянето на тези вкусни храни! Мой проблем си е дали ще умра от сърдечно - съдово заболяване. Предпочитам една хубава баница, или кроасан вместо суха и безвкусна храна, а аз на плодове и зеленчуци само не мога. Има много вредни храни, с които не бих се разделил само с мисълта, че след много години, ще умра малко по - млад от болест...
Предпочитам повече усилия от страна на правителствата срещу мръсният въздух, презастрояването и т.н., вместо да си губят времето с това какво ям аз.
09.10.2008 :: 10:01 :: от krem
#26
Re: Trans Europ Express
Whiskey сериозно? Много тъпо ако е така. Мислех че поне на биохраните мога да не чета съдържанието. Става досадно вече.

ssk извинявай, но почва да ми писва от пуберчета, коита си мислят, че 10-20 години е мноооого дълго време и като станат на 30-35 вече ще са в пенсия и няма да им се живее. Пък и всички ние като данъкоплатци ще трябва да ти плащаме лечението на сърдечно-съдовото заболяване или си мислиш че ще се свърши от раз?? Или мислиш, че няма да ти пука ако на 45-50 умреш от инфаркт, че ще ти е ок на 35-40 да почнеш с хапчетата за кръвно? Че вече ще си много стар тогава и няма да ти пука? Я порасни!

Явно никога не си ял истинска хубава баница за да знаеш какъв е вкуса без маргарин. Ако вместо маргарин слагат масло тези храни ще станат не само по-малко вредни, но и по-вкусни. А и освен на сърцето при твоето поколение е ясно видимо как тези храни се отразяват и на дупето.

А майките, които тъпчат 2-3 годишни деца със същите тези кроасани и чипс просто защото няма официална информация от лекарите, че е лошо за тях. И няма такава не защото не е известно, а защото лобито на Белла е твърде силно в България? А хората като мен, които им е писнало като си купят сирене или бисквити да се чудят дали има маргарин в тях?! Вече има маргарин и в някои кисели млека. Това е безумие и трябва да се спре.
Мога още дълго да продължавам, но стига. Или ти е станало ясно или няма смисъл.
09.10.2008 :: 16:21 :: от snujolin
#27
Re: Trans Europ Express
Аз преди бях чувала че и китова мас слагат в маргарина,а за сирене тип "Дунавия" съм сигурна че има маргарин и свинска мас.Просто понякога ми се иска да зарежа всичко в града и да отида да си живея на село,да си отглеждам всичко сама и да уча децата да оцеляват в по-трудни условия за времената които ги чакат.Това трябваше да е шега,но ми звучи все по-примамливо.:)
10.10.2008 :: 06:32 :: от emine
#28
Re: Trans Europ Express
"Оцеляването" на една земя, като нашата, която може да ти осигури всичко необходимо за живот, в крайна сметка не е толкова трудно. Една козичка, шепа пръст и покрив:) рая
(сигурно и аз някой ден ще пробвам, но това ми е мечта за по-далечното бъдеще, нещо много ни е заробила урбанизацията засега или ние сами сме се заробили в нея?))
10.10.2008 :: 07:59 :: от earth's friend
#29
Re: Trans Europ Express
И в България трябва да ги забранят, но и хората преди всичко трябва да избягват та купуват храни със съдържание на транс мазнини.
10.10.2008 :: 07:59 :: от earth's friend
#30
Re: Trans Europ Express
А училищните лафки да спрат да ги пробават.
10.10.2008 :: 08:53 :: от krem
#31
Re: Trans Europ Express
За сирене Дунавия съм сигурна, но вече и другото "нормалното" последно време е едно маслено и подозрително усещам един маргаринен вкус. Това ме дразни, че нямаме информация какво точно е съдържанието на продуктите. Никакъв контрол няма. Много ме е яд за сиренето и киселото мляко, защото при мен те наистина са основна храна.
11.10.2008 :: 16:26 :: от earth's friend
#32
Re: Trans Europ Express
Те и кашкавала дори бъкат с палмово маслоо, сухо мляко от Китай, нишектенца, брашно, косерванти, подорители и други.
11.10.2008 :: 16:28 :: от earth's friend
#33
Re: Trans Europ Express
Този Лъки Бой е ебаси боклука.
11.10.2008 :: 16:31 :: от earth's friend
#34
Re: Trans Europ Express
В България е задължително да пишеш, ако продуктът ти съдържа източник на феланилин, така трябва да бъде и с транс мазините ,н о да се пише с големи букви и на видимо място. а освен това и да стене задължително да пишеш какви раститерни вмзнини използваш.
11.10.2008 :: 16:52 :: от earth's friend
#35
Re: Trans Europ Express
То и сладоледът не е вече сладолед, да не говорим за баничките и останалите. Всичко вече се прави за павече пари
It's all about money!! ...and a lots of money
13.10.2008 :: 11:08 :: от Василена
#36
Re: Trans Europ Express
В био храните не може да има транс мазнини, вижте тук конкретно за сертифицираните от Soil Association - http://www.tfx.org.uk/page79.html - но и за останалите се отнася.
snijolin,
Ти ме разби с това за китовата мас, тя кой знае колко е скъпа, китовете са защитени, в момента само Норвегия и Япония ги ловят все още и всички останали са яко настръхнали срещу тях. Хората какво ли не измислят!
13.10.2008 :: 15:11 :: от snujolin
#37
Re: Trans Europ Express
Благодаря за уместната забележка,понякога наистина приемаме някои слухове за чиста монета без да се замислим.Това го бях чувала преди години и тъй като бях вегетарианка търсех заложени капани от животински мазнини навсякъде :)
Специално за избиването на китове в Норвегия знам,че дори и някога да е служило за изхранване на местното население(те преди са имали голям процент болни от сърдечносъдови заболявания поради традицията да консумират такива мазнини), то броя на избитите животни надхвърля многократно нуждата от това.Дано наистина големият излишък от тази суровина да не е влизъл в състава на хранителни продукти без да е обозначен.И искрено се надявам тази защитавана ревностно традиция от самите норвежци да бъде прекратена.
14.10.2008 :: 21:50 :: от snujolin
#38
Re: Trans Europ Express
p.p всъщност аз знам не за Норвегия,а за Финландия
18.10.2008 :: 12:40 :: от snujolin
#39
Re: Trans Europ Express
Извинявам се, че не коментирам по темата,но въпроса с избиванто на китове ме заинтересува и явно е порочна практика и в други европейски държави:
http://belisima777.blog.bg/viewpost.php?id=240460
22.10.2008 :: 23:48 :: от ssk
#40
Re: Trans Europ Express
krem,
с хубавата баница съм израсъл. Със точени кори, с маз, даже понякога на пещ.
А и не че ям много редовно някой храни, но бутертестото примерно си е много вкусно. Глупаво е да живееш без да си позволяваш някои неща. Не ме разбирай погрешно, пука ми за здравето, но да забраняват храни ми се струва драстично. Няма ли да е по - лесно да ги заклеймят като много вредни и да ги ядат само хората, които искат. Защо не забранят Macdonalds, ами ми забраняват баничарниците...
13.11.2008 :: 14:07 :: от rallie
#41
Re: Trans Europ Express
Имам приятели, които притежават фирма за производство на месо и месни продукти. Разказвали са, че всички техни конкуренти намаляват цените, като използват подправки и консерванти, а съдържанието на месо (което също е спорно колко е полезно) се свежда до минимум. И всичко това е защото Негово Величество Клиентът търси най-евтиното. При това положение дори и дадена фирма да иска да предлага нещо "истинско" я убиват с ценовата война. Помислете и върху това. Търсим евтинто, ама искаме и да е здравословно. Не говоря за вас лично, а за съзнанието на множеството. Ето, че пак се връщаме до това повече хора да се събудят.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg