Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
05.10.2008

Здравен фактор

от :: Коментари (4) :: (3807 прочитания)

Европа ще спестява всяка година до 25 милиарда евро от здравеопазване, ако ЕС започне от сега да прилага по-строга политика срещу промените в климата.

Текстът е предоставен от WWF България.

 

Европа ще спестява всяка година до 25 милиарда евро, ако Европейският съюз веднага започне да прилага по-строга политика срещу промените в климата, показва ново изследване на здравни и природозащитни неправителствени организации.

Докладът, поръчан от Алианс за здраве и околна среда (HEAL), Европейска мрежа за действия по промените в климата (CAN-E) и WWF, анализира как ще се отрази на здравеопазването намаляването на замърсяването с парникови газове, ако Европейският съюз тръгне без забавяне към целта си през 2020 г. да намали собствените си емисии с 30 вместо с 20%.

Докладът посочва, че ако парниковите газове се намалят с 30%, каквито са препоръките на Междуправителствения панел по промените в климата (IPCC), това ще спести разходи за здравеопазване в размер между 6,5 и 25 милиарда евро годишно.

Изчисленията са базирани на икономическите разчети за загуба на живот и трудоспособност, загубени работни дни и болнични разходи. Ако се приеме по-високото намаление на емисиите с 30%, това ще доведе до 8000 по-малко приема в болница и 2 милиона по-малко загубени работни дни в сравнение с данните при намаление на емисиите с 20%. Ще бъдат спестени здравни разходи за 76 милиарда евро, вместо за 51 милиарда евро.

Данните показват, че намаляването на парниковите газове има пряка връзка с подобряването на здравето на хората. Европейският съюз трябва веднага да се насочи към намаляване на емисиите с 30% към 2020 г. Европейският съюз трябва да поеме лидерска роля в този много важен процес”, заяви Генон Йенсен, изпълнителен директор на HEAL.

Изчисления на Европейската комисия показват, че всяка година 369 хил. души умират преждевременно от замърсяване на въздуха. Разходите за здравеопазване в тази насока достигат между 3 и 9% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз.

Досега дискусиите за промените в климата бяха насочени само за разходите на промишлеността и икономиката, но никой не обръщаше внимание на цената на замърсяването, плащано от обществото”, заяви Делия Вияграса, главен съветник на WWF. „Мерките за по-чиста енергия и за намаляване на потреблението на изкопаеми горива помагат не само срещу промените в климата, но и намаляват замърсяването на въздуха и подобряват качеството на живот на европейските граждани.

В Европейския съюз в момента тече дебат за мерките, които да се приемат, за да не се увеличава средната температура с над 2 градуса в сравнение с прединдустриалните времена. Неправителствените организации призовават Европейския парламент да гласува емисиите парникови газове да бъдат намалени с 30% до 2020 г.

Докладът ясно показва това, което учени, икономисти, университетски преподаватели и неправителствени организации повтарят от много време: че от действията срещу промените в климата печелят всички - и европейските граждани, и индустрията”, посочи Томас Уинс, експерт в CAN-E.

 

линк към доклада
 CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (4)

05.10.2008 :: 19:31 :: от Whiskey
#1
Re: Здравен фактор
Между другото (малко встрани от Еверопа) има една полза от икономическата криза в САЩ, макар и малка. Благодарение на нея е спаднало потреблението на бензин и съответно замърсяването на въздуха, тъй като се оказва, че много хора намаляват или се отказват от превоз заради поскъпването на петрола.
05.10.2008 :: 23:31 :: от emine
#2
Re: Здравен фактор
Гледайте руския филм "Вода" ,ако не сте, много е стойностен!!

Ако мислите и нагласите могат така да влияят на водата, представяте ли си как влияят на нас, които сме >80% вода!!

Замислете се и мислете по-позитивно и се радвайте дори и на малките промени, които настърват в съзнанието на хората, за добро е:)
06.10.2008 :: 11:56 :: от krem
#3
Re: Здравен фактор
Филма за водата наистина е уникален и е базиран на най-новите научни открития, за които се спомена дори в новините преди месеци. Но информацията беше много обща и неказваща нищо особено, а филма просто разтърсва мирогледа. Наистина, който не го е гледал му го препоръчвам, има над какво да се замислим. Има го в http://kolibka.com/
10.10.2008 :: 15:20 :: от DesiKo
#4
Re: Здравен фактор
Да!
Филмът е изключителен и определно обяснява как се случва така, че всеки един от нас е отговорен пряко за всичко и колко е важно за здравето на целия ни свят да бъдем истински добри хора, които истински осъзнават стойността на думите и мислите си.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg