Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
03.11.2006

Принудително кацане

от Олга Апостолова :: Коментари (1) :: (4410 прочитания)

Фронтменът на Radiohead Том Йорк се включи в борбата с промените в климата като каза, че екологичната цена на световните турнета на рок бандите е прекалено висока. Ето какво го притеснява най-много.
Това спасяване на планетата ще ни довърши. Като че ли не стигат всички ограничения, които много от нас вече си налагат, ами за капак фронтменът на Radiohead Том Йорк, който отдавна е луд на тема опазване на околната среда, заяви, че световните турнета на рок банди са колосален замърсител и са просто кощунство. Том Йорк е едно от лицата на международната природозащитна организация Friends of the Earth. Избирането му съвсем не беше случайно – той от години проповядва зеления лайфстайл, още от времето, когато да си зелен не беше модерно.

Според много изследвания генерираният от авиацията въглероден двуокис е един от главните виновници за промените в климата. Ако животът ти се върти около това да си постоянно на път, зелената ти съвест рано или късно ще се обади. Такъв е случаят с Том Йорк.

Пред британските медии фронтменът на Radiohead каза, че е готов да спре световните си турнета, ако не се промени начинът, по който те се организират. За разлика от банди като Ролинг Стоунс и Колдплей, които редовно откупуват вредните емисии от концертите си, Том Йорк не смята, че това е решение. Според него постигането на въглероден неутралитет чрез засаждане на дръвчета или инвестиране във възобновими източници на енергия, не е достатъчно радикална стъпка.

Презокеанските полети тревожат Том Йорк толкова много, че в момента той се опитва да намери начин да стигне до Япония с влак. Но музикантът е загрижен не само за тоновете въглероден двуокис, които се изхвърлят в атмосферата при придвижването на бандата до различни точки на света. Той е силно притеснен и от голямото замърсяване, което причиняват феновете, които се придвижват до концертите. „Едни от най-хубавите ни концерти са били в Щатите. Но на тях идват 80 000 души, всеки от които, за да стигне до концерта, е седял 5-6 часа в задръстване с включен двигател. Това е безумие.”

Ако Radiohead все още не са спрели световните си турнета, това е защото другите членове на бандата засега са против. Едно е сигурно, обаче, колкото по-екологично звучат условията за гиг в някоя страна, толкова по-вероятно е Radiohead да я огреят с присъствието си. Свирнете им като пуснат по-нормални вагони по международната линия София – Будапеща.

Източник: Friends of the Earth : The Big Ask

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (1)

14.06.2007 :: 21:23 :: от woods
#1
Re: Принудително кацане
Тоя начин на мислене означава именно повече световни турнета - като слезеш на едната спирка, оттам на следващата - обхващаш възможно най-много с едно турне, вместо да хабиш въглероден диоксид като се прибираш до вкъщи.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg