Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
16.10.2008

Вода, повече вода

от Ива Тончева :: Коментари (10) :: (7461 прочитания)

България е една от петте най-бедни на вода държави в ЕС. Водната криза вече е реална. Ето как Холандия е успяла да намали използването на вода.

От 2003 година насам холандските предприятия са успели да икономисат около 2 процента годишно питейна вода. Холандските предприятия разчитат по-малко и на подпочвените води: употребата им е спаднала със 6 процента между 2003 и 2006 година. Земеделието – един от основните отрасли на холандската икономика, е извлякло с 14 на сто по-малко подпочвени води.

Холандската икономика се нуждае от все по-малко и по-малко вода. Населението на Холандия се увеличава от 90-те насам, но употребата на вода на глава от населението пада, при това значително. През 1990 година всеки холандец е потребявал 47,8 куб. метра вода, а през 2006 – 44,7 куб. метра. Това е спад със 7 процента за 16 години. През 2007 един холандец е използвал средно 127,5 литра вода дневно.

Режим на водата е непозната дума в Холандия. Употребата на по-малко вода не значи, че холандците се къпят по-малко. Напротив – взимат си по-често и по-дълги душове, но са намалили разточителното ползване на вана. Готвят с по-малко вода. Ето интересни данни за ползването на вода в дома от проучване на Сдружението на водните предприятия в Холандия:

 

литри вода на човек на ден 1995 2007

вана

9 2.5

душ

28.3 49.8

тоалетна

42 37.1

пране на дрехи на ръка

2.1 1.7

перална машина

25.5 15.5

миене на съдове на ръка

4.9 3.8

миялна машина

0.9 3

готвене

2 1.7

кафе/чай

1.5 1.2

пиене на чешмяна вода

0.5 0.6

използване на чешмяна вода за друго

6.7 5.3
Общо 137.1 127.5


Как става така, че холандците потребяват по-малко вода?

Първото обяснение е – по-добра техника: пестящи вода тоалетна, перални и миялни машини. Допреди три години миялна машина е изразходвала 18,1 литра средно, а сега – 16 литра на измиване. Пералните харчат със 7 литра по-малко вода – от 63,9 на 56,9 за пране. Водоспестяващите тоалетни са намалили ползването на вода от 42 на 37, 1 литра. И макар водата за взимане на душ да се е увеличила, и тук холандците пестят вода заради водоспестяващи слушалки за душове.

Намаляло е използването на питейна вода за поливане. Вместо чешмяна се използва дъждовна вода. Това пак е резултат от кампания с предоставяне на съдове за събиране на дъждовна вода.

"Пестенето на вода е на края на веригата от няколко неща," казва Йерун Ховенс от холандската консултантска компания Таофес (Taofes). "Новите технологии помагат, но трябва информираност за възможностите и целта. Когато отидeш в магазина, можеш да си купиш обикновена слушалка за душ, водоспестяваща или „дъжд” слушалка. Изборът зависи от това, кое намираш за важно – пестенето на вода, комфорта, вида и др. Ето защо информационните кампании за пестене на вода – а такива в Холандия имаше много, са важни".

Как се променят навиците? В Холандия вярват, че това става с четири средства: 

Когато всички тези средства действат заедно, се стига до значителен резултат.

"През 2007 в България сме потребили около 100 литра вода на човек на ден и в това им водим на холандците, макар всъщност да харчим повече вода отпреди четири-пет години – през 2003-2004 сме потребили само 95 литра", казва Явор Димитров – консултант в проект на холандската фирма Роял Хасконинг (Royal Haskoning) за подобряване дейността на ВиК-Русе, "При нас обаче големият лост за икономии е от покачването на цената на водата и нестабилния жизнен стандарт."

 

У нас средната цена на 1 кубически метър вода е 1.04 лв. (преди последното увеличение през юли тази година), а у тях средната цена е 1.52 евро. В Холандия обаче се плаща още толкова за отвеждане и още толкова за пречистване на вода – така средната цена, която едно домакинство плаща за вода, става в пъти по-висока от тук.

В България има много загуба на вода – около 59% (2007), а в Холандия са допуснати само 9% загуби на питейна вода (2005).

Как холандците се справят със загубите?

Първо, решили са да окрупнят ВиК-тата си и от повече от 200 водни дружества през 1960 г. понастоящем имат само 11 – така постигат икономия от мащаба. 11 дружества могат много по-лесно да се мениджират от държавата, която им е собственик.

Второ – тяхното сдружение на водните дружества през 2000 г. е наложило редица мерки, при които чрез сравнителни показатели се регулира цялостното състояние на бранша и като последствие – ефективността му е нараснала с 15% оттогава насам.

Трето – стратегията им е да подменят цялостно амортизираните съоръжения, а не да ги кърпят и пригаждат както у нас. Тук ВиК-тата поддържат ремонтни групи – някъде около 20% от персонала у нас се занимава с това. Там ремонти почти не се правят – като се види, че един тръбопровод например почва да се „обажда” по-често, той просто се подменя с по-качествени материали.

 

Освен на скептици и оптимисти в България трябва да се разделим на жители с режим и без режим на водата. Това лято между 3 и 5 процента от населението на България бяха, а някои още са на режим на водата, а това прави стотици хиляди българи. В началото на септември в 24 от общо 29 ВиК-оператора с държавно и държавно-общинско участие имаше режим на водоснабдяването заради намалял дебит на повърхностните води и повишено потребление. Над триста селища бяха с вода само по няколко часа в денонощието, а 37 – на режим повече от денонощие.

Вече не важи нашенската поговорка „Вода гази – жаден ходи”, защото прогнозите не са много оптимистични: България е една от петте страни в ЕС, където има най-малко водни ресурси – годишният дебит е 15,7 млрд. куб. м.

Време е за промени, време е за водна кампания.

 

Фото кредит: Hernan VargasCC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (10)

20.10.2008 :: 11:00 :: от krem
#1
Re: Вода, повече вода
" В България има много загуба на вода – около 59%"
Нашите ВиК са направо... нямам думи. Нямат пари за ремонт, а имат пари да ми пускат информационни брошурки на гланцирана хартия, цветен печат как да си слагам бутилка с вода в казнчето. Важното е да се отчита дейност. Това трябва да пише на герба на България.
21.10.2008 :: 15:09 :: от Сава Чанков
#2
Вода, по-малко вода за индустрията
Въпреки че е важно всеки да пести вода, тези 100 литра вода на човек на ден битово потребление са само 3% от цялата използвана вода. Големият пияч е родната ни индустрия, която
консумира цели 78% от общото потребление.
23.10.2008 :: 11:51 :: от rumi_jordanova
#3
Re: Вода, повече вода
Пред нашия блок няколко години поред разкопаваха и зариваха една и съща дупка,от която непрекъснато извираше чиста вода.Най-накрая смениха тръбите/които бяха положени преди не повече от 10г./на целия квартал.Всички тук си мият колите с маркучи с питейна вода.Дори в автомивките се ползва такава.Не съм чула да има санкции за това.
23.10.2008 :: 11:54 :: от rumi_jordanova
#4
Re: Вода, повече вода
И много ме е яд на това.Не знам какво може да се направи.В къщи съм ги научила докато си търкат зъбите да спират крана.
28.10.2008 :: 15:40 :: от stoyankata
#5
Re: Вода, повече вода
Хей, само едни ред, чак сега виждам статията, не помня кога точно беше, да речем средата на 2007 г. нито едно българско ВиК дружество не разполагаше с машини за откриване на течове (с ултразвук). Стара Загора очакваха 2 такива машини. Положението ми напомня за случая миналата зима, когато хората останаха блокирани в планинските хижи на Стара планина. Едната от 2-те снегопочистващи машини се счупи още на път, другата по средата на почиствания участък. И една последна дума: Вода и тока на европейски цени, аман от прахосничество...(пък ако стане много скъпо нека се измислят програми за подпомагане на пенсионерите от държавата или ВиК дружествата, че да им се облекчи сметката).
28.10.2008 :: 15:41 :: от julienchev
#6
Re: Вода, повече вода
Много ми допадна статията, защото този въпрос страшно ме вълнува. Ако в България не се променят бързо нещата в посока рязко намаляване пилеенето на вода, децата ни ги чака много нещастно бъдеще тук. Но в статията не се коментира проблемът с безразборното строителство на автомивки в България, които използват питейна вода. Милиони кубици вода се прахосват. Това е безобразие и никой засега не предприема нищо срещу това. И аз имам кола, но почти не я карам на автомивка, защото използвам новите технологии, които хората изобретяват. Такава е, например, американската ECO-SHEEN. Повече можете да научите в www.myffi.biz и www.myffi.biz/t-ECO-SHEEN.aspx. С удоволствие ще го коментирам с всеки, който се интересува.
28.10.2008 :: 16:16 :: от Сребърен облак
#7
Re: Вода, повече вода
И на мен ми се иска на по-високо (държавно демек) ниво да има препоръки и разпоредби, както и информационни кампании. На фона на този воден недоимък и градската мръсотия звучи просто като подигравка да вкараш глоба за изцапани автомобили, при това не просто мръсни, а просто прашни... Толкова по въпроса за загрижеността на държавата. У нас също се спира водата винаги, когато е възможно. Дъщеря ми дори сипва за цветята остатъка от водата в чашата си, ако няма да я допие. За сметка на това улиците на Варна почти постоянно са заляти от чиста вода от спукани тръби.
Вчера гледахме с нея "Писмо от 2070г" - за това, което ни чака, ако продължаваме по същия начин с водата. Подейства ни много силно, и на двете. Защо не се излъчват подобни неща в училищата? Защо в Час на класния 2 години поред децата работят с една и съща тетрадка за безопасност на движението, и не се говори за абсолютно нищо друго? Пък и защо само в училищата, какво чака телевизията? Ако ще гледам нещо, за което държавата е платила, предпочитам да е нещо такова, отколкото речта на едикойси политик.
29.10.2008 :: 00:40 :: от spart
#8
Re: Вода, повече вода
От stoyankata:
"...не помня кога точно беше, да речем средата на 2007 г. нито едно българско ВиК дружество не разполагаше с машини за откриване на течове (с ултразвук)."

За първи път видях такава машина да се ползва от "Софийска вода" през март 2007. Не съм ги питал откога я имат, но по външния вид си личеше че се ползва отдавна.
31.10.2008 :: 15:31 :: от Varbanov_G
#9
Re: Вода, повече вода
Колкото и да се опитваме да спестяваме от питейната вода вкъщи, няма да успеем да компенсираме за проблема с авариите по разни водопроводи, които превръщат една улица за седмици наред в блато, чакащо да дойде някой да го оправи...
02.12.2008 :: 16:00 :: от Babilka
#10
Re: Вода, повече вода
Първо, България е най-богата на вода не само питейна, а и минерална - идете във Велинград, идете пред Централна баня в София, където минерална вода се излива денонощно в каналите. Идете например пред паметника на Съветската армия в София, където камионите, излизащи от строежа на метрото, денонощно се обливат с вода по заповед на Бойко Борисов. На всички софийски строежи е така. От години е така. Не говоря за авариите, когато с дни и седмици от спукани или срязани по невнимание тръби като гейзер извира студена и топла вода.
Второ, хората имат различни желания. Някои от пустиня направиха райска градина. Други създадоха градини в морето. А ние от райска градина упорито и с цената на много средства и усилия правим сметище. Виждали сте как някое хлапе ритва пясъчния замък на друго, нали? Но ние рушим собствения си дом. И само някой да посмее да каже, че не се справяме! Тънем в кал - в пряк и в преносен смисъл. Това ли са новите ни идеали?
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg