Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
23.10.2008

Мода за напреднали

от Силвия Тулева :: Коментари (3) :: (9100 прочитания)

Миналата седмица Силвия посети Ethical Fashion Show в Париж и ни изпрати много снимки и впечатления.

Миналата седмица европейската модна столица Париж показа за пореден път, че модата може да бъде етична и в синхрон с природата, че биоматериите са по-добрият избор, че с естествени багрила могат да се получат устойчиви и наситени цветове, че отпадъците ни могат да се превърнат в нещо полезно и красиво, че да си облечен с екодрехи не означава да изглеждаш като позападнало хипи, че модата не е еднодневка, че нещата могат да се случват по един устойчив и по-добър начин... Всичко това се случи на събитието, наречено Ethical Fashion Show, което се проведе от 09 до 12 октомври. Фирмите, представящи своя етичен лейбъл бяха над 100, ясно е, че няма как да представим всички, но ето какво ни направи по-особено впечатление.

Тази година особено внимание бе отделено на цветовете, по-точно на тези, получени по-естествен начин и главно от растителен произход.

 

Да си призная дори и не предполагах, че от растения могат да се извлекат толкова силни и наситени пигменти, но доказателство за това са дрехите на френската марка Couleur du Vent. За съжаление обаче точните растения, от които се правят багрилата бяха упорито запазени в тайна.


 

За естествените цветове си говорихме и с Касиа Марковска – криейтив директор на холандския лейбъл VanMarkoviec, в чиято колекция се забелязваха особено красиви жълти, сини и зелени нюанси, получени от растения. (За съжаление, поради не особено сполучливите фотографски опити на автора на тази статия, снимка не може да бъде показана :(). Касиа си призна, че лично тя не знае точните растения, от които се извличат пигментите, но сподели, че по време на пътуване в Перу са й показали как се прави наситен лилав цвят – тя разказа, че във вътрешността на черупката на рапаните има слузеста жълта течност, която 1-2 часа след като се нанесе върху дадена тъкан придава силен лилав цвят свръх устойчив на изпиране. Касиа обясни и че естествените цветове са подходящи най-вече за материите от животински произход като вълна и естествена коприна, тъй като те задържат най-добре пигмента и остават живи дори след многократно изпиране.

 

И като стана дума за естествена коприна... Това е материята, с която работи Линдзи Пелича, а нейните вечерни рокли, освен че са свръх приятни на допир, притежават изключителна женственост и елегантност.

 


 

 

Много чар и темперамент има в колекцията на колумбийците от Croquis, чиито модели са изцяло рисувани на ръка, а материите – биопамук и естествена коприна.

 

 

Италианците от Redesign пък показаха свръх смели решения като туники, направени от елементи от алуминиеви кенчета, и кожа от риба.

 

 

А на щанда на Les filles du facteur всичко е направено от стари найлонови торбички, дори и найлоновите торбички.

 

 

В детския сектор бяхме изключително топло посрещнати от представителите на La queue du chat, които само преди дни се бяха завърнали от почивката си в България.

 

И накрая малко снимки от дефилетата на Carmen Rion (Мексико), Jose-Miguel Valdivia и Jenny Duarte (Перу).Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (3)

23.10.2008 :: 10:34 :: от krem
#1
Re: Мода за напреднали
Мммм красота :)
27.10.2008 :: 22:12 :: от APChih
#2
Re: Мода за напреднали
Добре!Много ме кефи.
07.03.2009 :: 15:32 :: от camouflage
#3
Re: Мода за напреднали
www.studiocamouflage.com
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg