Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
28.10.2008 :: партньор

Information is power

от Йоанна Митова :: Коментари (3) :: (4987 прочитания)

Интервю с Владислав Шунтуров, създател на Lucid Design Group, сред чиито клиенти са Тед Търнър, Брад Пит, Харвард, Yahoo и Google.

Влади е висок цели двеста и три сантиметра и нерядко е попадал в капаните на конвенционалното строителство. Прекарва шест месеца от годината в България и шест месеца в САЩ и твърди, че се вписва лесно и на двете места. Завършил е природни науки и компютърни технологии в Oberlin College и заедно с един от професорите си успява да приложи двете специалности в успешен бизнес модел

Често го бъркат със запален природозащитник заради рошавата прическа, хипарското облекло с екопослания и любовта към къмпингуването. Истината обаче е, че този 25-годишен небрежен веселяк е сериозен бизнесмен, който няма нищо против да печели, докато се опитва да опази околната среда. Влади е един от създателите на първата компания в света, която измерва и показва визуално отпечатъка на сградите, в които живеем, с цел да промени поведението и ценностите на обитателите. Технологията набира скорост през последните две години и в момента Lucid Design Group имат портфолио от над 30 успешно изпълнени проекта в САЩ, а 15 000 човека живеят, учат и работят в сгради, екипирани с техни системи за фийдбек в реално време. Влади искрено вярва, че решението на проблемите на околната среда не се крие в крайностите, а в балансираната, осъзната промяна на консуматорски навици в съчетание с нови технологии. Компанията му е въглеродно неутрална, а служителите получават субсидии за офсет на личните си емисии.

 


Успехът на вашата технология се базира на вярването, че хората могат по-лесно да променят навиците си, ако разполагат с визуална интерактивна информация за потреблението на ресурси. Хората способни ли са наистина да променят поведението си и как точно измервате резултатите?

Нашата основна цел е точно това – да илюстрираме за потребителя връзката между действие и резултат и така да помогнем в адаптацията към по-ниско потребление. Това, което успяхме да покажем с нашата работа, е, че ако този информационен фийдбек е в реално време и е реализиран чрез интуитивен интерфейс, то той може да бъде много по-ефективен в мотивирането на потребителите да пестят. Представете си възможността да загасите климатика или да намалите осветлението и веднага да видите как това се отразява на текущата консумация на ток на вашия дом, на бюджета ви за месеца и на емисиите ви на въглероден двуокис. Ако сметката ви за ток надхвърля четвърт милион долара за година, то тогава тази технология ще се изплати много бързо. По-голямата част от нашите клиенти са университети и корпорации, които имат много високи разходи за енергия. Името на продукта е Building Dashboard и това, което клиентът получава, е интерактивен тъчскрийн екран, който позволява на обитателите на сградата да наблюдават консумацията на ток, вода и природен газ. А ако сградата, която измерваме, има възобновяеми източници на енергия, ние предлагаме модули, които позволяват на потребителя да сравни каква част от енергията идва от слънчевите панели и от геотермалната система за отопление и охлаждане.

 

Спомена университети и корпорации за ваши клиенти. Разкажи за някой от по-интересните ви проекти.

Един от по-ранните ни проекти беше за дъщерята на Тед Търнър, медийния магнат, основател на CNN. Тя и нейният съпруг построиха първото екоимение за Щатите в Атланта. Целта на проекта е да се стимулира и популяризира устойчивото развитие и строителство в американския югоизток. Домът им беше завършен преди две години и все още се ползва за обект на турове и home shows. Интерактивното табло е инсталирано на тъчскрийн екран в кухнята и показва консумацията на ток на всеки един етаж, генерацията на електроенергия от слънчевите панели и енергията, спестена от геотермална система за охлаждане и отопление. Собствениците поискаха всички измервания да стават не в киловат часа, а в долари и центове, защото за тях е важно да демонстрират, че технологиите, в които са инвестирали, са не само етично правилният подход, но и финансово разумният. При всяко едно медийно събитие или коктейл, което се провежда в имението, двойката знае колко вода и енергия са консумирани и каква част от консумацията е била генерирана от възобновяеми източници.

Преди около шест месеца изградихме система и за главния офис на Yahoo в Сънивейл, Калифорния. Интерактивните табла, които са поставени в ресторантите на комплекса, показват консумацията на всяка една от четирите главни сгради и позволяват на всеки член на персонала да участва активно в понижаването на въглеродните емисии на Yahoo.

Иначе сме работили и по проект, организиран от Брад Пит в Ню Орлийнс. Проектът се състои в застрояването на най-силно засегнатите от урагана райони с екокъщи, които да се строят на достъпни цени за тази част от населението, която има най-голяма нужда от помощ.

В момента работим върху проект за предстоящите летни олимпийски игри, университетски общежития на Харвард, за няколко от офисите на Google и други корпорации, които са взели правилното решение да намалят драстично емисиите си преди 2020 година.

 

Стереотипът за млади екоангажирани хора като теб е да бъдат активни tree-huggers. Ти обаче говориш за промяна в поведението, ръководена и от финансови съображения, и работиш с големи корпорации. Как съчетаваш двата образа?

Моят личен подход е, че не е задължително всичко да бъде разрешено с лишения, а с по-добри решения. Стереотипите не са задължителни. Миналото лято прекарах един месец на къмпинг Градина, където работих на лаптопа си от палатката. Важното е да поддържаш добра работна дисциплина. Работих по 8-9 часа на ден и успях да изградя изцяло архитектурата на последната версия на нашия софтуер за един месец. По този начин си свърших работата и едновременно с това успях да прекарам един месец с много близки приятели и да си почина.

 

Виждаш ли някакъв напредък в България след 6 месеца отсъствие?

Определено да. В Била се продава биокисело мляко и сирене. Говори се за забрана на пликчетата и за затваряне на остарелия ТЕЦ в Стара Загора. Виждам все повече хора, които не си изхвърлят боклука в контейнерите за разделно събиране, защото съседната кофа е пълна, а съзнателно разпределят отпадъците. Това са стъпки в правилната посока и според мен е въпрос на няколко години, преди достатъчно голяма част от бизнеса да осъзнае, че това, което е добро за околната среда, ще е и добра инвестиция. Отдавна ми се иска да направя една от нашите системи безплатно за някое училище или обществена сграда тук. Преди време, когато споделях идеята си дори с приятели, тя им звучеше абсурдна, сега като че ли е съвсем нормално да търся такъв проект.

 

Пътуваш много през океана. Как офсетваш личните си емисии?

Нашата фирма е въглеродно неутрален бизнес. В края на всяка година пресмятаме всичките емисии, свързани с нашата дейност (ток и климатизация на офиса, автомобилно гориво и самолетни полети), и купуваме офсет за емисиите си чрез Carbonfund. Освен това всеки един от нашите служители може да си направи офсет на личните емисии с помощта на субсидия от наша страна. Парите, които даваме за офсета на емисиите си, се използват за изграждането на възобновяеми източници на енергия, залесяване, както и за финансиране на проекти по енергийна ефективност.CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (3)

29.10.2008 :: 10:30 :: от mitar
#1
Information is dry powder
Information is powder!
Благодаря за оптимизма, примера и вдъхновението!
29.10.2008 :: 10:54 :: от alexx
#2
Re: Information is power
Искам да задам въпрос към Влади, т.к. не е зададен в интервюто:
Развива ли бизнес в България и ако да кои са клиентите му? Ако не, смята ли да започне дейност в страната?

04.11.2008 :: 12:32 :: от vshuntur
#3
Re: Information is power
Алекс,
Lucid Design Group развива дейността си само в САЩ, но в България вече има фирма, която предлага нашия продукт на Българския пазар. Фирмата се казва ЕкоСистема (www.ecosystem.bg) и в момента работим заедно по няколко пилотни проекта. Един от първите проекти е система за офиса на NewSystem (www.newsystem.bg). NewSystem e водещата фирма за сградна автоматизация на българския пазар. Системите за автоматизация и контрол спестяват пари, енергия и въглеродни емисии чрез оптимизация на това как една сграда се отоплява, охлажда иосветлява.

Таблото на NewSystem е достъпно на следния адрес: http://buildingdashboard.com/clients/newsystem

Влади
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg