Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
06.11.2008 :: партньор

Южно изложение

от Йоанна Митова :: Коментари (0) :: (3698 прочитания)

Мариса Уилсон е консултант по LEED сертифициране в Southface и ни разказа какво точно е LEED и как работи НПО сектора в САЩ.

Мариса Уилсон е слънчев и отворен човек, който има слабост към българските черноморски къмпинги, разходки из планините и шопска салата без лук.
Работи в американската неправителствена организация Southface, която се занимава с устойчиво развитие и консултира по изпълнението на американския стандарт за екологично строителство LEED. Обожава работата си, твърди, че в Америка неправителствените организации работят заедно и се стремят да помагат с позитивни решения и реални бизнес практики. Иска да посети България отново следващото лято, но малко я е страх какво ще завари след двете години отсъствие.

 

Разкажи какво точно работиш.

Организацията се казва Southface - наречена е така на пасивния слънчев принцип прозорците на сградите да са ориентирани на юг с цел повече естествена светлина и контролиране на температурата през лятото посредством сенници.


Как се издържа финансово твоята НПО?

Организацията е създадена през 70-те по време на енергийната криза (по същото време започват и природозащитните движения в страната). Първоначално основната ни подкрепа е идвала от Министерството на енергетиката и други подобни групи. Напоследък голяма част от тези фондове „пресъхна”. Все още успяваме да се финансираме наполовина по този начин, но се налага да таксуваме услугите си, за да си набавим останалото.

 

Променя ли се фокусът на Southface с времето? Какви са целите ви за 2009?

За щастие пазарът (с нарастващия интерес към „зелени сгради“) подкрепи нашия принцип на „такса за услуга“. Докато в началото организацията е работила изключително с жилищни сгради и е промотирала най-вече слънчева енергия, днес нашият фокус се е разширил. Мисията на Southface е „да промотира устойчиви домове, офиси и общности чрез обучение, изследване, поддръжка и техническа помощ“. Или – първо си намали разходите с енергийна ефективност, а после си монтирай слънчеви панели на покрива.

Аз лично работя с търговски сгради по програмата LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Това е система за оценяване на „зелени сгради“. Работим с архитекти, инженери, строителни предприемачи и собственици, за да сертифицираме сградите им като LEED. Също така им осигуряваме обучения, за да преминат тест, който ги прави LEED - Accredited Professionals, обозначение, добило голяма популярност в областта на дизайна днес.

Системата LEED организира целите на „зелените сгради“ в категории, за които се получават точки. Според това колко точки са събрани, сертификатите могат да бъдат LEED - Silver, LEED - Gold или LEED - Platinum, което е и най-високата оценка. LEED е много важна за устойчивото строителство, защото за първи път съществува отправна точка, на базата на която се преценява (чрез независима организация) колко „зелена“ е дадена сграда. Досега хората можеха да използват рециклирани материали и да наричат сградите си „зелени“, сега трябва да изпълнят много по-цялостен пакет от задължения, който включва материалите, но също така енергията, използването на вода, вътрешнопространственото качество (неща като дневна светлина и проветрение). Това промени тотално пазара, превърна го в нещо като състезание. Всички искат табелка LEED на стената си.

 

Помагат ли си различните НПО в Щатите или се състезават?

Тъй като сме с близки цели, а и сме not-for-profit, ние абсолютно се подкрепяме. Southface работи с много локални организации, за да влезе по-добре в градската или щатската политика (по отношение на енергия, строителство и градоустройство). Освен това, ние помогнахме на Националната организация за зелено строителство USGBC да развие своите LEED стандарти.

 

Работите ли с България?

За съжаление досега не съм имала възможност да работя в България. Работили сме с няколко международни клиенти, като IKEA, но само по техните магазини в Щатите. Надявам се сега, след като сте член на ЕС, да има достатъчно бюджет за подобен род услуги.

 

Била си няколко пъти в България. Какво ти харесва/не ти харесва тук?

Харесвам естествената красота на крайбрежието и вътрешността, харесвам и фолклорните къщи. Мисля, че начинът, по който в традиционните български къщи се използва лозата за създаване на сенчести конструкции, е гениален. Естетическо е, устойчиво, практично. Листата не само пазят сянка, но и създават хладен микроклимат, тъй като отделят влага. Много е тъжно как частното строителство превзема брега. Според мен зеленото строителство може да съжителства с икономическите интереси, но за това собствениците трябва да поемат своята отговорност. Това може да стане благодарение на общественото съзнание, но са необходими и правителствени мерки в случаите на спекулативно развитие. Оценявам високо културата на опазване, която съществува в България, като например резервата Витоша, но се притеснявам, че икономическият натиск ще надделее.

 

Наскоро един типичен български скептик отговори на въпроса „защо не вярваш в климатичните изменения“ така: „Защото дори американският президент не вярва в това.“ Какво мислиш за влиянието на Буш по този въпрос?

Отношението на Буш към климатичните изменения е притеснително. Не само че САЩ имат спешна нужда от подобряване на стандартите за ефективност, ами нещо повече – страната трябва да даде позитивния пример в глобално отношение. Китай и Индия съвсем скоро ще бъдат страните с най-голямо въздействие по отношение на климатичните изменения. Всъщност, феноменът „климатични изменения“ не се нуждае от повече дебати. Той вече създава огромни икономически и природни катастрофи – в интерес на всички световни лидери е да приемат този факт и да предприемат необходимите мерки.CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg