Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
29.10.2008

Български борци

от Босилена Мелтева :: Коментари (7) :: (5577 прочитания)

Българското правителство не само не бърза да предприеме мерки срещу промените в климата, а напротив - бори се против тези мерки.

Румънците

Съвсем скоро румънците, които искат да минат под венчилото или да регистрират автомобил, ще трябва първо да засадят дърво. Това ги задължават законодателни промени в северната ни съседка, която вече е отворила и гаранционен фонд от 400 милиона евро, насочен към крайния потребител, малкия бизнес и неправителствения сектор за развитието на възобновяеми енергийни източници.

Европейците

След срещата в Бали, Европейският съюз от своя страна се стреми да заеме лидерски позиции в ограничителните мерки срещу глобалното затопляне. Съюзът най-вероятно ще заложи на политиката за спад на парниковите емисии с 20% и увеличение на възобновяемите енергийни източници отново с 20% до 2020 г. Вече има и предложение, от холандска страна, за намаляване на емисиите с 30%, за да се задържат покачващите се температури под 2 градуса. Дебатът продължава.

ЕС се опитва да вкара в употреба и съвсем нова технология за улавяне на въглеродния двуокис и канализирането му чрез силно налягане в подземни нива.

 

Какво прави България в същото това време и в същото това измерение?

Вишеградска група

Преди няколко седмици, заедно с още няколко източноевропейски държави, страната ни се включи в нова Вишеградска група, която се обявява срещу мерките за промените в климата заради "високата цена". Надява се на смекчаване на критериите като развиваща се страна и на удължаване на срока за раздаване на квотите за търговия с парникови емисии. С други думи, страната ни не участва в справянето с проблема глобално затопляне, а го задълбочава. Смята, че ще й струва твърде скъпо, а не осъзнава, че всъщност оскъпява и удължава процеса. Мисли политиката си в остарели соц догми и не се интересува от задаващите се алтернативи, от които може да се възползва като страна с вече западнала (от двайсетина години насам) индустрия.

Енергийна стратегия

В края на лятото Министерството на икономиката и енергетиката излиза с концепция за енергийна стратегия до 2020 година, която уж се опитва да се вмести в пакета на ЕС за ограничаване на климатичните промени, но всъщност е продължение на Вишеградската линия, но с други средства. Съдържанието й доказва, че тя не цели разработването на възобновяеми източници на енергия, а залага на нови мегапроекти по стар тертип и отново на вредните, но канализирани въглищни технологии - изграждане на ТЕЦ-ве, АЕЦ–Белене и големи хидростроежи по реките Дунав и Места. Отново бизнес интереси и влияния от североизток са надделели над европейските приоритети и изисквания. Ведомството е предвидило още до 27 ноември тази година проектът да мине през Министерски съвет, след което би трябвало да потърси позицията на гражданските организации от неправителствения сектор в рамките на обществено обсъждане.

"Стратегията на Министерство на икономиката и енергетиката е непрозрачна и енергийно неефективна. Има екологични технологии, които чрез слънце и пара, работят аналогично на принципа на ТЕЦ-а, доказано по-ефективни са и вече не са скъпи. Вместо това обаче се залага на остарели, вредни и неефективни технологии, които ще доведат до поредните санкции от Европа. Ако милиардите, заделени за тях, се пренасочат към неправителствения сектор и крайния потребител на ток и парно - за пестене на енергия в домакинствата и спонсориране на алтернативни и възобновяеми енергийни източници, няма да има нужда от подобни мегапроекти и огромни инвестиции," смята експертът по климатични промени Георги Стефанов от WWF. У нас в момента загубите на "евтин" ток при разпространението му варират от 20 до 30%.

Алтернативна стратегия

Няколко екооганизации, под инициативата на "За земята", подготвят предложение за алтернативен енергиен сценарий за българската енергетика. Идеята е да бъде представен и обсъден с експерти от министерството, за да се стигне до един по-разумен и адекватен документ от този, който е на път да бъде приет. В изработването й участват експерти от INFORSE (International network for sustainable energy), CEE Bankwatch и Green Policy Institute.

Алтернативният сценарий, който е до 2050 г.,  представя потенциала на страната ни за достигане 100% употреба на възобновяеми енергийни източници - слънце, вятър, водна енергия, биомаса, геотермална енергия. Залагат се и реалните възможности за енергийна ефективност. В страната ни вече има достатъчно компетентни и обучени кадри, които разбират от възобновяеми източници на енергия и преценяват адекватно реалностите за тях в България.

Няма време

За съжаление имаме само десетина години, в които можем да направим нещо преди промените в климата да са станали непоправими. След това ще е твърде късно и твърде скъпо. Правителството ни явно е поело обратен курс, затова стискаме палци на българските НПО-та и европейските институции, които се опитват да върнат нещата в правия път.CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (7)

29.10.2008 :: 23:14 :: от spart
#1
Re: Български борци
"Алтернативният сценарий, който е до 2050 г., представя потенциала на страната ни за достигане 100% употреба на възобновяеми енергийни източници - слънце, вятър, водна енергия, биомаса, геотермална енергия."

Един от проблемите на НПО еколозите са утопичните възгледи. 100% не влиза в плановете и на най-напредналите държави. Ето заради такива еколози хората гледат на всички еколози с едно наум, че може нещо да им хлопа дъската. Много ми е чудно какъв е прогнозния добив в МВтч на енергия от геотермална енергия в България. И някой дали се сеща в България място което си струва промишлената разработка - щото някое вилно селище по случайност намиращо се до горещ извор може да се отоплява с нея, ама съседното село кво прави като няма горещ извор в центъра си?
Между другото слънчевата и вятърната енергия никога няма да станат стабилна, опорна точка за национален енергиен баланс - през есента и зимата се случва да има дни и седмици наред мрачни и мъгливи, безветрени дни.
За ВЕЦ и биомаса не ми се говори - достатачно е да погледнете мястото на ВЕЦ-овете в енергийния баланс към днешна дата - 7%.
31.10.2008 :: 20:23 :: от emine
#2
Re: Български борци
"двуокис" е остарялата форма ,не се използва от десетина години, вече му викат диоксид, по-правилно е!
"соц догми "- соц. е съкращение, а не отделна дума
"остарели соц. догми; западнала от 20-тина години индустрия", т.е. с края на "соц"?? Тогава кое е грешно: соц догмите или западналата индустрия?
"влияния от североизток"- отдавна Русия не е влияние, сега ближем дупето на САЩ

Като цяло хубава статия, добре изложена и интересна. Но spart е прав, кога ще почнем да искаме нещо, което може и да получим, вместо само да си искаме, ей така, за спорта. Не че ще е лошо да успеят, просто ще е поредната мисия невъзможна.
Все пак една крачка напред би била добро начало:)
31.10.2008 :: 20:33 :: от emine
#3
Re: Български борци
Между другото в линка, който се посочили пише, че и Румъния е от петте страни задълбочаващи климатичните проблеми и несъгласни с политиката на съюза???
Ах, тази Румъния е като фурнаджийска лопата, ту създава проблеми, ту сади дървета, не може да й се начуди човек:)
02.11.2008 :: 09:49 :: от Kiril
#4
Re: Български борци
Ami v Bulgaria nashte politici ot kraj vreme si pravqt kakvoto si iskat taka 4e ne se u4udvam pak da izmislqt razni gluposti. "Istoriqta se povtarq"
04.11.2008 :: 09:15 :: от krem
#5
Re: Български борци
""влияния от североизток"- отдавна Русия не е влияние, сега ближем дупето на САЩ"
Сериозно???!!!!
А кой ще ни строи централата в Белене и на кого "се надупихме" за газопровода? Първанов ако имаше как не червен а залтен килим щеше да му опъне на Путин. Опитваме се да седнем на два стола и накрая пак ще паднем по средата.
06.11.2008 :: 16:10 :: от K.
#6
Re: Български борци
Първо вижте какво ще пише в алтернативната стратегия и тогава коментирайте какво може да стане 2050 г. и какво не. Чакам я с интерес. Технологиите се развиват с бясна скорост, има и инвестиции, така че хайде да не казваме от самото начало, че не може да стане.
11.11.2008 :: 16:09 :: от novaka
#7
Re: Български борци
Помните ли как започна налагането на НАТУРА 2000? И аз искам чиста държава, но как така който построил в нарушение построил, а другите да не могат, дори и легално!? Това директно намирисва на протекция за мутрите и министрите, които се уреждат първи, а след това подкокоросват еколозите да защитават вложенията им от конкуренция! Затова в България никой не слуша еколозите- и аз не ги слушам. Просто не вярвам че не са използвани задкулисно.
Колкото до източниците на енергия- интересувах се, разговарях с енергетици и ... нищо не може да замени ядрената централа! Вярно, има два недостатъка- опасност от авария и складиране на отпадъците, но има ли идеален вариант!?
Иначе правим вятърни паркове, ама вече знаем, че в Европа ги отричат- вредите били повече от ползите. Сега хитът са слънчевите паркове, ама те искат много място- МНОГО!!!
Ако питате мене трябва да се занимаваме с обозрими неща:
1. Да държим на спазване на законите- неправилното паркиране е екологичен бич за градската среда!
2. Да стимулираме карането на велосипед- улици без дупки, задължителни "коневръзи" пред търговските обекти и институциите!
3. Да настояваме за опазване на чистотата- жестоки наказания, дори за един хвърлен фас!
4. Да държим изкъсо почистващите фирми и службите, които ги контролират- една купчина непочистени листа през есента събира много от обективно съществуващия прах, след дъждовете изгнива и се превръща в гъста кална маса! А като изсъхне ...
Това е!
Професията ми е такава, че съм се врял все в такива теми, свързани с градското планиране. Ако искате, питайте! Мога да говоря много, но само на този който иска да чуе.
Поздрави!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg