Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
04.11.2008

Skype: Юлиан Попов

от Магдалена Малеева :: Коментари (3) :: (5961 прочитания)

Юлиан има супер чувство за хумор и пише чудесни статии и книги. Ето как ми отговори на няколко въпроса в скайп преди няколко вечери от дома си в Лондон.

Познавам Юлиан от две-три години. Ако не го познавате, можете да се запознаете на julianpopov.com. Много е як - смешен, оригинален, забавен, спокоен, непоклатим. Особено във вярата си, че борбата за демокрация е по-важна от борбата за справяне с промените в климата. Но светът щеше сигурно да е по-добро място, ако това беше основният спор. Аз, естесвено, подкрепям второто, но тъй като той говори сто пъти по-добре от мен, винаги ме оборва:). Въпреки тези несъгласия, той е голям фен на Горичка, за което целият наш малък екип му благодари. Юлиан ме покани два пъти да говоря в Училището за политика с идеята да покажем на младите български политици, че да си зелен е много актуално (а за мен - най-сериозната опасност пред човечеството) и може и да спечелиш гласове (та да не циклят само върху остарели и безинтересни идеи). Слушаха с интерес и ми пляскаха. Не знам дали убедих някой в нещо. Надявам се. А аз и Юлиан продължаваме битката, той - като съветник за Централна и Източна Европа на Европейската фондация за климата и председател на Управителния съвет на Българското училище за политика, аз - като екс тенис звезда, която си няма друга работа и използва това, че й обръщат внимание да поговори за нещо по-сериозно, в което искрено вярва.
 

 

[22:00:34] Magdalena says:

Как се събуди в теб интереса към тези неща (не искам да ги наричам "зелени" или "еко", защото ми е омръзнало)? И как се е променило отношението ти към тях през последните 2-3 години?


[22:03:09] Julian Popov says:

Бих казал, че постепенно и без да усетя. Едно време баба ми ме учеше, че е грехота да се изхвърля хляб. Вероятно оттогава съм решил, че не трябва да се произвежда повече от това, което ти трябва и после да изхвърляш половината. В последните няколко години също започнах да се замислям повече за политики, които се отнасят загрижено към околната среда в най-общ смисъл на тази дума.


[22:03:32] Julian Popov says:

Когато наблюдавам как се строи в България, а и не само в България, още повече се ангажирам с идеята за опазване на средата. После открих и политиката на климатичните промени и така се ангажирах сериозно.


[22:05:54] Magdalena says:

Често говориш за това, че в БГ политиците имат нужда от нови и свежи идеи (зелената е една от тях), че все още циклят върху стари и изтъркани и на хората им е омръзнало да ги слушат. Мислиш ли че има някаква надежда някой БГ политик наистина да се заеме с този проблем или това ще стане щем не щем, защото е политика на ЕС?


[22:12:04] Julian Popov says:

Ще стане неизбежно, защото сме в ЕС. Вече дори става. България е задължена да си намали парниковите емисии, страната участва в Натура 2000, съществуват и ред други механизми за принудително зелено поведение. Лошото е, че в българската политика има много малко идеи за околната среда, които не са наложени отвън. Когато някой ти наложи правила отвън, дори и да ги приемеш, ти им се съпротивляваш. Затова е много важно да има национални и местни политически инициативи за защита на околната среда, за намаляване на емисиите, за увеличаване на енергийната ефективност и за намаляване на енергийната зависимост на страната. Когато те са си наши, тогава има и шанс ние да ги следваме сериозно. Засега това се случва само на парче и предимно на конфронтационен принцип.

[22:13:22] Magdalena says:

Кои са трите най-големи проблеми, пред които е изправено човечеството?

[22:20:16] Julian Popov says:

Ох, това е тежък въпрос. За мен развитието и разпространението на демократическите ценности е основният въпрос, който стои пред човечеството. Незачитането на правото на живот, вяра, убеждения, храна, образование са все проблеми, които се коренят в липсата на тези ценности. Вторият проблем, според мен, е неумението ни да изразходваме ресурсите, които са ни дадени от природата - земя, вода и въздух. Тук спада и проблемът с промяната на климата, който трудно ще решим, заради тази си неспособност да използваме разумно природните ресурси. И третият проблем е балансираното икономическо развитие на планетата. Бедността, болестите, които избиват милиони всяка година. Ако някой ,обаче, реши с магическа пръчка първите два проблема, тогава и третият ще си намери решението.


[22:21:31] Magdalena says:

Доволна съм от този отговор:)))


[22:22:01] Magdalena says:

Може ли да разкажеш малко повече за работата ти с Европейската фондация за климата? Има ли нещо, което да те е изненадало приятно, и какви са предизвикателствата?

[22:22:17] Julian Popov says:

:)

[22:29:35] :

За Европейската фондация за климата ръководя два проекта, които помагат на неправителствени организации и на журналисти в осем централно-европейски страни да развият разбирането и уменията си да работят в сферата на промените на климата. Самата фондация е нова, но много амбициозна, и е част от един глобален проект, наречен Climate Works. Това, което ме изненада в тази работа, е колко много напълно отдадени на проблемите на климата хора има по света, а и в страните от Източна Европа. Това са много хора, които са дълбоко загрижени за бъдещето на земята, бъдеще, на което те самите вероятно няма да са свидетели. Тази отдаденост е очарователна и вдъхновяваща. Другото, което ме изненада, е до каква степен обикновените граждани са склонни да се ангажират с проблемите на климата, когато се вгледат дори и за малко в тази тема. Политиците имат да наваксват доста в това отношение.

[22:30:33] Magdalena says:

Какви ще са разликите в политиките на консерваторите и лейбъристите (в Англия), свързани с промените в климата?

[22:35:40] Julian Popov says:

Почти никакви. Засега те се определят главно от това, че едните са на власт, а другите в опозиция. Тоест едните разполагат с финансов и властови ресурс, а другите могат да ги критикуват и да изискват повече. Лейбъристите са малко по-склонни да продължат да строят топлоелектроцентрали на въглища, които са най-големите замърсители с въглероден диоксид, консерваторите като че ли са по-склонни да не строят тецове без CCS (технолгията, което отделя CO2 от въглищата и го напомпва под земята). Консерваторите въведоха темата за климата като централна политическа тема, лейбъристите миналия месец създадоха Министерство на климата и енергетиката. Страната прие и първия в света закон за климата. Всички партии за силно ангажирани, разликите са в нюанси.

[22:39:53] Magdalena says:

Интересно...Това е доказателство, че промените в климата не са десен или ляв проблем...

[22:40:21] Magdalena says:

Ще се промени ли нещо след изборите в Америка?

[22:43:03] Julian Popov says:

Промените в климата не са ляв или десен проблем, което създава проблем на доста екологични организации, които имат лява природа и конфронтационна култура. Доста от тях сериозно се затрудняват да работят съвместно с академични институции, тинк-танкове, държавни учреждения и други непривични за тях партньори. Но това скоро ще се промени.

[22:45:17] Julian Popov says:

Разбира се. И двамата кандидати са заявили твърдия си ангажимент към мерките срещу парниковите газове. Промяната ще е драматична, защото ще е отдолу и отвътре. Америка има огромен потенциал и стремеж да извърши промяна. Обама няма да доведе промяна в Америка, той ще я отпуши. Във всяко нещо, включително и в климата.

[22:46:18] Magdalena says:

Стискаме му палци:) И последно: защо харесваш Горичка и какво мислиш, че може да правим по-добре?

[22:54:04] Julian Popov says:

Горичка е великолепно творение поне по 4 причини: (1) защото не е просто сайт, а общност - както от тези, които го правят, така и от тези, които го четат; (2) Горичка дава тон, а и материали, на други медии и така разпространява идеите си във всички посоки, като зелена бомба лимонка; (3) Горичка е силен некомерсиален бранд и символ, което го прави силен агент на промяна; (4) Горичка кара хората да се променят не като им промива мозъците, а като им дава самочувствие и насоки, които те могат свободно да избират. Не мисля, че трябва да правите нещо по-добре, бих пожелал на всички четящи и пишещи хора просто да се възползват от това, което правите и да се включат в общността Горичка.

[22:55:22] Magdalena says:

Ох, сетих се още нещо... Като че ли в Западна Европа дебата дали има промени в климата приключи... Защо мислиш, че в БГ има все още толкова много хора, които мислят че това е някаква световна конспирация или комунистическа измишльотина?

[22:58:47] Julian Popov says:

Според мен има 4 дебата. (1) има ли промени в климата; (2) ако има, човек ли ги причинява; (3) ако има и човек ги предизвиква, може ли човека да ги спре и (4) ако може, има ли смисъл да се предприемат мерки от отделни страни, без да са се съгласили всички останали (тоест какъв е смисълът България да намалява емисиите си, ако Китай бълва)

[22:59:48] Julian Popov says:

Първият въпрос има ясен отговор - да, има промени в климата и никой разумен човек не оспорва този въпрос. Има, разбира се, неразумни хора.

[23:00:16] Julian Popov says:

Вторият въпрос също е почти 100% с положителен отговор

[23:02:38] Julian Popov says:

От третия въпрос започват споровете. Може да се каже, че 90% от учени и политици са уверени, че човек може да обърне или спре процеса на промяна. Въпросът, обаче, често се поставя неправилно - дали е абсолютно сигурно, че можем да спрем промените. Той трябва да се постави по друг начин - какъв е рискът, ако не направим нищо. Тогава отговорът е по-ясен - огромен.

[23:04:03] Julian Popov says:

Да се твърди, че няма промени в климата и че човек няма нищо общо с тази работа е като да твърдиш, че след 2 години ще дойде Комунизмът. Някои помнят тези илюзии.

[23:04:16] Julian Popov says:

Четвъртият въпрос създава най-много проблеми.

[23:05:50] Julian Popov says:

Той е предмет на дълъг дебат, но накратко ,ако чакаме всички да се съгласят с всичко и тогава да действаме, рискът е огромен. Развитите страни би трябвало да поведат този процес, в противен случай рискът е прекалено голям, да не кажа катастрофален.

[23:06:16] Magdalena says:

ми май това е от мен... много ти благодаря... ще ти пратя след малко всичко...

[23:06:48] Julian Popov says:

и аз благодаря

[23:07:15] Julian Popov says:

ако има нещо още, казвай

[23:07:25] Magdalena says: много ми се спи...
[23:07:36] Magdalena says: поздрави и до скоро
[23:08:05] Julian Popov says: лека нощ
[23:08:21] Magdalena says: лекаCC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (3)

05.11.2008 :: 11:06 :: от Dessie
#1
Re: Skype: Юлиан Попов
Чудесно интервю - много оригинално!
Моля дайте повече информация за тази Европейска фондация за климата. Аз ръководя едно родителско настоятелство към детска градина и срещам много трудности с организацията. Истината е, че сега се учим и бихме имали голяма полза от малко подкрепа. Независимо от трудностите, обаче вече имаме реализирани проекти, с които много се гордеем, но чувстваме, че това, което правим просто не е достатъчно...
09.11.2008 :: 12:27 :: от emine
#2
Re: Skype: Юлиан Попов
"да си зелен е много актуално (а за мен - най-сериозната опасност пред човечеството)"
Просто наистина не разбирам какъв е проблемът със "зеленото движение" и защо популяризирането му толкова ви плаши, ами не е ли целта на всички тези сайтове, организации и т.н. точно такава - да да постави ясно и точно проблемите ,пред които сме изправени и да покаже решенията като начин на мислене и действия?! Честно, мен също ме дразни показността, но точно по тази тема предпочитам да се прави нещо, пък и дори и показно, но нещо:)
Затова, ако някой може да ми обясни вашите съображения, за да отхвърляте тази масовост, към която от друга страна се стремим, за да има успех общото ни начинание, моля да ми отговори.
:)
10.11.2008 :: 11:18 :: от Yo
#3
Re: Skype: Юлиан Попов
emine, абсолютно си права, че целта ни е все повече хора да се присъединяват към каузата. ако погледнеш нашите отговори в статията '2 години горичка' ще видиш, че за нас най-големият успех ще е когато няма нужда от сайт-а ни вече :) мисля, че това което се има предвид в случая е опасността зеленото да се приеме повърхностно и да му мине модата :)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg