Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
25.11.2008 :: партньор

Пич, къде ми е баничката?

от Шазлин Бабикян :: Коментари (13) :: (10314 прочитания)

До края на годината закон може да забрани вредните закуски и напитки в училищата. Крайно необходим ход, но с какъв реален ефект?

Ако до скоро бозата и баничката вървяха неразделни, то от следващата година първото ще се появи, а второто ще изчезне завинаги от мазните тави в лавките. Това гласи проектонаредбата на Здравното министерство, според която вредните храни от бюфетите и столовете на всички школа в страната трябва да се заменят с плодове, зърнени закуски и млечни продукти с ниска масленост. "Чистката" минава и през напитките – никакви газирани изкушения, на тяхно място идват минерална вода, боза, айран и чай.

Професор Петрова, както и други спецове по хранене, създадоха национален план за действие „Храни и хранене” 2005-2010. Според статистиките в него, над 20% от децата са с наднормено тегло, част от тях страдат направо от затлъстяване, което ги предразполага към опасни болести, като диабет например. Отчитат се проблемите на храненето, какво преобладава в чиниите ни и какво трябва да се мъдри там и други.

Лично аз се чувствам направо реабилитирана след ежедневните ми обяснения по градинките защо не искам да ми черпят детето с вафли, зрънчо и бонбони. Започнах да се чудя толкова ли е трудно да се помисли с един сантиметър по-надълбоко - едва ли вече има детско списание или сайт, в който да не е разяснено и научно, и медицински и как ли не какво им е на тези „неустоими” лакомства. Писали сме и в Горичка за всичките Е-та, трансмазнини, консерванти, оцветители, за пърженото, за високите нива на захар, за тяхното влияние над детския организъм.

Въпреки това признавам, че силата на рекламите е тази, която бута в ръцете им т. нар. fast food, а фирмените послания ни заливат отвсякъде.  От една страна са реклами на анорексични модели, които демонстрират бликаща жизненост с мерки доближаващи се до чистия дух, от друга - „изскачат” анимационни герои, загризали я вафла, я кроасанче или симпатичен неудачник, който ще полее с чаша газирано последната си двойка под зоркия поглед на майка си.

Наредбата идва със закъснение
, но все пак по-добре късно, отколкото никога и ние да се наредим на опашката на Европа, където отдавна е въведена такава рестриктивна политика. В Англия нещата не опират само до санкции - известни готвачи обикалят из училищата и  обясняват на децата, защо не трябва да ядат хамбургери и колко е модерно и здравословно да си похапваш плодове. Защо пък Ути Бъчваров или Иван Звездев да не влизат в час и да не правят същото? На държавна сметка едва ли това ще се случи, но със сигурност нещата не се разрешават като с магическа пръчка чрез една забрана. Във Великобритания се прилагат всевъзможни кампании и методи за лансиране на здравословното хранене, съществува например официален сайт, на който всеки англичанин може да изчисли колко сол е поел в зависимост от храната си. В Европейската комисия вече се обсъжда план за ограничаване на рекламите на подобни храни и напитки. Чудно как общините тук ще се лишат от една камара пари като махнат билбордовете и паната с тях покрай училищата, но да видим. И кой всъщност ще следи дали наредбата се спазва не само в София, но и в малките градчета и села, където все още оцеляват училища.

Подозирам, че без реален контрол, съдбата на добрите намерения ще последва тази на прословутите безплатни банички на социалния ни министър г-жа Масларова за децата от първи до четвърти клас. Наскоро родители на дете в ОУ „Г. С. Раковски” във Варна ми разказаха как получавало ежедневно въпросните мазни банички и тестени закуски и то просто ги изхвърляло. Затова пък някои лелки им намират приложение – отнасят си ги, за да хранят животните по селата...

В 129 ОУ "Антим I" в София все още функционира стол. Там според седмокласничката Мия, се продават ябълки и мандарини, които по думите й вършат работа. Естествено до тях е и fast food-a, който тя и приятелките й обожават. „Ако ги забранят в училище, ще си ги купуваме от многото барчета и магазини наоколо. И без това в стола стават големи опашки. А навън няма проблем да си купиш дори цигари и алкохол, наскоро видях как един петокласник си набави кутия без проблеми”.

За сравнение, в Европейското училище, където учат безплатно всички деца на служителите на евро институциите, ежедневния порцион е подбран много внимателно, включени са всички групи храни, а съчетанието и редуването им е консултирано със специалисти. Последното може да се намери на сайта на училището, заедно с пълен отчет за това какви са храните - по групи и според фирми- производители, както и какво точно съдържат.

В бюфета на варненската Пета гимназия пък се предлагат основно тестени закуски, чипсове, вафли, газирани напитки, оцветени и подсладени сокчета и нито един плод. Едва ли в другите училища е по-различно.

Иначе на хартия, според старата наредба от 2000 година, лавките са задължени да предлагат и здравословни храни, но това не се спазва и не е ясно коя сила ще е в състояние да въдвори реално новата наредба. Остава да се надяваме, че освен отчети, планове за действие и проекти на тема затлъстяване, най-накрая законите ще се приложат и следят адекватно и ще бъдат съобразени със средата, в която растат децата.

Истината е, че топката остава най-вече у мен, у теб, у нас - родителите. Стилът на живот и начинът на хранене се оформят още в най-ранна детска възраст. Няма начин хлапе да не се изкуши от вредно лакомство и ще е неадекватно да се наложи абсолютно вето, но семейният пример е това, което си остава водещо през годините на израстване. Иначе каквато и разпоредба да се приеме, барчетата около училищата са на едно междучасие разстояние.CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (13)

25.11.2008 :: 09:29 :: от alexx
#1
Re: Пич, къде ми е баничката?
> Защо пък Ути Бъчваров или Иван Звездев да не влизат в час и да не правят същото?

Интересно ми е дали сте ги питали ?
25.11.2008 :: 10:11 :: от krem
#2
Re: Пич, къде ми е баничката?
Иван Звездев от дълги години е рекламно лице на Белла. Спонсори, какво да се прави.
Правете си изводите. По-добре да не ходи да "ограмотява" децата.
25.11.2008 :: 10:21 :: от Bloodymirova
#3
Re: Пич, къде ми е баничката?
Първата година в гимназията качих 5 килограма. Единственото нещо, което продаваха в стола, бяха тестените закуски, които ние с много добри чувства наричахме 'маджун'. Та този маджун се лепеше директно по дупетата на подрастващите.

И кой по дяволите реши да намали часовете по физическо? Не е само до правилната диета, трябва си и движение.
25.11.2008 :: 10:51 :: от pstj
#4
Re: физическо к'во??
@Bloodymirova
Офф за какви часове ми говориш по физическо, потиш се като прасе 45 минути и после я се преоблечеш я не, хайде още 4 - 5 часа в училище. С вмирисаните маратонки и бельо... абе не е приятно, преди да вземат да увеличават часовете, да вземат да изградят съоръжения и база като хората, като в цивилизована държава да се спортува, не като в кочината. Помня още как след физическото, дори зимата, се отварят прозорците в стаята в която сме след това, щото то не се трае.
Няма мисъл в нашето образование и това е. Пък тая наредба е ептен тъпа, само отчитат дейност, някой вече правилно забеляза, че в повечето училища се пазарува от лафките ОКОЛО училището. Така беше още аз като бях 3-ти клас, сега дори няма нищо в в училището, няма стол, няма лафка, има магазини наоколо.

Пък и познавам достатъчно майки, само на приказки са загрижени за детето си, дори им дават шоколади преди да са навършили 2 годинки. Да не говорим че самите майки правят диетата на Дюкан или там каквото му е името на онзи откаченяк. Ква екология, кви банички, айде на мисоту и на шукуладитииии
25.11.2008 :: 11:15 :: от spart
#5
Re: Пич, къде ми е баничката?
> Чистката" минава и през напитките – никакви газирани изкушения, на тяхно място идват минерална вода, боза, айран и чай.

Що не се поинтересувате какво съдържа една съвременна боза, продавана в баничарницата? Като за начало прочете етикета и.
26.11.2008 :: 09:44 :: от krem
#6
Re: Пич, къде ми е баничката?
За съжаление го четох този етикет на бозата - 5 Е-та имаше описани като подсладители. Била е полезна едно време.
26.11.2008 :: 11:31 :: от Бу
#7
Re: Пич, къде ми е баничката?
Отдавна беше време за подобни промени.

В някои градове, впрочем, има такива акции не от сега. За моя радост един от тези градове е Пловдив.
Ще се надявам нещата да стават все по-добри.
27.11.2008 :: 17:34 :: от nadya_nakova
#8
Re: Пич, къде ми е баничката?
Здравейте!По неофициални данни в България над 10 процента от децата страдат от наднормено тегло, което е предпоставка за развитие на редица сериозни заболявания, ето защо този закон не ме изненадва!Трябва да се признае обаче, че ще отнеме много време децата да придобият правилни хранителни навици, идеята за акции в училищата много ми допада и ще се радвам да сам част от подобна кампания в моя град!
27.11.2008 :: 20:52 :: от lucrezia
#9
Re: Пич, къде ми е баничката?


Чудя се дали могат да се правят банички от пълнозърнесто брашно. И мазнините с неизвестен произход да се заменят примерно с олио от рапица? Някой оптитвал ли е подобен експеримент?

Принципно си мисля, че всички вредни съставки в готвенете не само в ученически столове могат да се заменят със здравословни такива. Въпрос на промяна в културата на хранене, която всъщност се оформя в семейството ... Малко омагьосан ми се вижда целият кръг.
28.11.2008 :: 13:44 :: от krem
#10
Re: Пич, къде ми е баничката?
Защо пък да е експеримент???!! Ти с маргарин ли си правиш баницата в къщи?
С олио или масло става страхотна класическа баница. Маслото от рапица въобще не е здравословно вече, защото 90% от рапицата в света е генномодифицирана. Същото се отнася и за соята и царевицата.
Виж с пълнозърнесто брашно не знам дали биха се получили кори за баница. Но в случая не брашното е най-големия проблем а точно хидрогенираните мазнини в закуските, чипса, вафлите и газираните напитки.
28.11.2008 :: 21:44 :: от lucrezia
#11
Re: Пич, къде ми е баничката?


Krem, експеримент заради пълнозърнестото брашно. Тъйкато не мога добре да точа кори за баница, не съм пробвала да я направя от такова брашно и затова ми беше любопитно дали някой е опитвал (ако съдя по моите експерименти ще е доста трудно).

Що се отнася до мазнините, а и не само - (почти) всичко нерафинирано е по-добрият вариант, но не непременно по-евтиният. От такава гледна точка си мисля, че ще е трудно в училищните столове да започнат масово да ползват такива мазнини при приготвянето на закуски, въпреки че би било много добра инвестиция в здравто на бъдещите поколения.
01.12.2008 :: 12:12 :: от ddd
#12
Re: Пич, къде ми е баничката?
@ krem, lukrezia

аз съм точила кори за баница с пълнозърнесто брашно и мога да ви кажа, че няма никакъв проблем. Даже съм смесвала по няколко различни вида брашно - типово, ръжено, бяло и пълнозърнесто. Зависи от кое ми е останало вкъщи. Разликата е, че става малко по-тъмно на цвят и не е толкова гладко колкото тестото от бяло брашно, но определено става за точене. Вкусът накрая също е по-различен, но на мен специално с различни брашна доста повече ми харесва отколкото само с бяло.
23.12.2008 :: 20:20 :: от anastas_007
#13
Re: Пич, къде ми е баничката?
В моето училище например (ЕГ Иван Вазов, Пловдив) в една от бутките се продават ябълки и банани, но никой не ги купува, а когато някой си вземе, всички го гледат странно. Така че, дори и да имат желание да спазват закона за предлагане на здравословни храни, те пак няма да се купуват. Е, не че дебелата лелка, която само се чуди как да продаде по-скъпо мазните закуски се е загрижила, кой знае колко, но на други места може и да има хора, на които им пука.
Мисля, че е крайно наложително всички банички и т.н. да бъдат забранени в бутките на училищата - това е единствения начин. Е да, който толкова държи да е дебел, пак ще ходи да си купува, но ако в самите училища се предлага много и разнообразна здравословна храна, тогава много от децата ще си купуват. Пък и дори да не е напълно здравословно, мисля, че все пак геврек е много по-безвреден от мазната баничка!
Моля ви, дръжте ни информирани за всичко около този закон!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg