Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
02.11.2006

OK Computer

от gorichka.bg :: Коментари (0) :: (3319 прочитания)

Няма как, не можем без компютри и не ни е лесно, когато ни се налага да избираме какъв точно да си купим. Става още по-трудно, ако приоритет при избора са здравето ни и природата.
Когато избираме какъвто и да е продукт, взимаме решение спрямо информацията, с която разполагаме. Всеки има различни приоритети при избора и търси информация за тях. В Горичка приоритет са здравето и околната среда.

Един производител на компютри има няколко шанса да ни спечели за продукта си:
- с чисто производството,
- с безопасна упротреба,
- с предвидена преработка на машината, след като се развали.

Изборът ни е затруднен от факта, че информацията за производството и за преработката на компютрите е много оскъдна, а там където я има не е много радостна. Това, което ни интересува е дали производството е отговорно и съобразено с околната среда и дали производителят има програма за преработка на старите машини.

Наскоро в Грийнпийс направиха анализ на най-продаваните компютри и откриха, че са пълни с вредни химикали. Олово, живак, берилий, бромати, PVC...  всички те са пред нас, за да може компютърът ни да работи по-добре, но със сигурност от това следват поражения и върху здравето ни и върху природата.

За това, бъдещето на производителите на компютри би следвало да включва:
- машини, които могат да бъдат лесно "ъпгрейдвани", само със замяна на части, а не с покупка на нови,
- машини, които да имат дълъг живот,
- намаляване на използваните токсични материали (от 1 юли 2006 е в сила директива на ЕС за химикалите в електическите уреди, а Toshiba бяха първите с "изчистен" лаптоп),
- събиране на развалените компютри, за да се преработят вредните елементи, вместо да се изоставят по бунищата или в страните от третия свят.

Дотогава, не ни остава друго, освен да си изберем компютъра по други критерии и да се запишем в кампанията "Green Apple".

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg