Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
08.12.2008

Турбулентни времена

от Магдалена Малеева :: Коментари (4) :: (4556 прочитания)

Свидетели сме на време, в което екологичната криза става част от сметката на бизнеса и политиците. Ще успеем ли да използваме тези възможности, преди да е прекалено късно?

Текстът е публикуван в списание MAX от декември 2008.

 

Живеем в турбулентни времена. Освен финансовата криза от последните месеци, сме изправени и пред екологична криза, която застрашава обществото ни. Съставките на тази криза са промените в климата, изчерпването на ресурсите, загубата на биоразнообразие, водната криза, замърсяването. Всички те са причинени от човешката дейност. Екологичната криза може да има много по-сериозни отражения върху живота ни, но може да ни предостави и много възможности.

Моралът и знанието не са достатъчни за да донесат масова промяна в отношението ни към околната среда. Повечето хора остават незаинтересовани и живеят инертно, с чуство за вечност. Моето убеждение е, че истинската промяна се случва в момента, в който услугите на природните системи бъдат остойностени и станат част от икономическите модели, по които се движи света ни.

В последните години се появиха много икономически анализи на проблемите на околната среда и шокиращите мащабите на кризата се очертаха по-ясно.
Един пример: според екип икономисти на Европейския съюз, глобалната икономика всяка година, година след година, губи между 2 и 5 трилиона долара от обезлесяване, което е в пъти повече, от колкото са загубите на сегашната финансова криза. За да направят сметката, те са събрали стойността на различните услуги, които горите предоставят, като чистата вода, въздух или пък поглъщането на емисиите парникови газове. И това е само от обезлесяването, само един от екологичните проблеми, причинени от човешката дейност.

Други икономисти пък са изчислили, че стойноста на всички услуги и суровини, които получаваме безплатно от природата за една година са на стойност 33 трилиона долара. За сравнение брутния продукт на света за същата година е бил 18 трилиона.

Представено в долари, всичко изглежда по-сериозно и по-ясно. Така еко кризата се превръща в сметка, която вече спокойно може да заеме мястото си в икономическите модели, по които се движи обществото ни. Създават се нови пазари, които директно се отразяват на бизнеса и на всеки един от нас. Например световната търговия с един невидим газ, въглеродния двуокис, скоро ще надмине 100 милиарда долара на година.

Екологичната криза предоставя огромни възможности. За бизнеса тя означава сериозно преструктуриране на един пазар, на който ще се търсят новите продукти и технологии, които да ни помогнат да се справим с предизвикателствата. На политиците пък е предосатавена нова платформа, с която да печелят доверието на избирателите си. За всеки един от нас, това е възможност да подобрим качеството на живота си.

Свидетели сме на времето, в което екологичната криза става част от сметката на правителствата и бизнесите, когато приемат нови закони или създават нови продукти. Природният капитал вече се търгува. Скоро може да се окаже толкова сигурен и стойностен, че когато правим избор в какво да вложим спестяванията си, вместо в дом да ги влагаме в тропическа гора.

Въпреки такива добри новини, все още ми е трудно да съм оптимист. Непрекъснато се сблъсквам с егоизъм, алчност и късогледство. А екологичните проблеми са много сериозни и за много от тях не остава никакво време, преди нещата да са станали необратими. Поколението ни ще е свидетел на огромни промени. Надявам се, светът да намери своите лидери и герои, преди да е станало прекалено късно, за да можем да оставим мястото, на което живеем в състояние годно за живот и за следващите поколения.

Надявам се един ден децата ни да не говорят за нас, като за поколението, което е можело да промени хода на нещата, но не е направило нищо, въпреки че е имало цялата информация за екологичната катастрофа и всички необходими технологии за да се справи с нея.CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (4)

08.12.2008 :: 16:44 :: от stoyankata
#1
наистина, но къде е решението?
докато старателно учех за сдобиване с магистърска степен и още бях оптимист научих, че световната икономика се управлява на/от няколко борси по така неречния модел за макроикономически растеж (не на рецесията (в три последователни месеца), да на икономически бум (на всяка цена)). модел създаден в години, когато грижата за околната среда не съществувала като икономическа концепция. до колкото зная много уми хора по света се опитават да измислят нов модел, който отново да води до по-добро качество на живот за хората (социално-икономически напредък, но този път съобразен с екологичните принципи). това обаче се оказва съвсем не лека работа. на мене ми се струва, че самите мислители не са непременно готови да променят начина си на живот, да не говорим за генералите и другите тем подобни властимащи. именно това чувство на неприкосновеност на собствеността е свещено за западната (но не само) цивилизация. то се превръща в свещенно и за обикновения индиец, например. това си е мое, за мен, заслужавам го! нима не е вярно, че всеки човек вижда какво става с бедните. нима на всеки не му е ясно, че не желае да е на тяхно място. но не! той или тя е богат/а, привилегирован/а да бъде роден/а тук и сега. освен това животът е кратък и всеки си дава сметка за това и не е готов да жертва силата и младостта си за един непознат човек, за една непозната душа. защото най-силните се адаптират. и това всички добре го знаят. а да се чувстваш силен е привилегия на богатия. и се разчита на това. нещото, което аз, и до ден днешен, не мога да разбера е защо не мислим за децата си, ей това не мога да си го обясня. а че ресурсите се търгуват хич не ми звучи като добра новина. какво право има човечеството да търгува с природата...ето, че започнахме да купуваме питейната си вода (тези които я имаме и можем да си я позволим де, не всеки). нима това е добре. в един бар в токио вече продават и (чист) въздух, за сега само като атракция, но скоро.... и за финал нека ви напомня какво пише в Библията: .. всичко на Земята е данено на хората, за тяхното благоденствие и за задоволяване на нуждите им, цитатът не е буквален, а от мен: Е браво на Библията, добре ни научи да живеем! ps между другото днес китайските лидери международно и публично изнегодуваха срещу срещата на Саркото с Далай Лама, на какво прилича това? това по повод отношението към световните духовни лидери. често си задавам въпроса, кои се те в 21 век... и макар и да не намирам отговор за себе си отказвам да повярвам, че ги няма. поздрави на читателите на горичка.бг
11.12.2008 :: 13:15 :: от ivcho
#2
Re: Турбулентни времена
Богатствата са съсредоточени в 1% от населението на Земята, по голямата част от който са алчни и безскрупулни хора. Затова всяка една малка положителна промяна, коства неимоверни усилия. Отдавна сме закъснели да покажем на нашата природа, че я обичаме. Но да видим дали хидрата няма сама да си изяде главите.
22.01.2009 :: 00:02 :: от konvoy
#3
Re: Турбулентни времена
Все по задълбочаващите се екологични проблеми от една страна и пълната енергийна зависимост на България изискват бързи и нестандартни действия .

Последните събития свързани с брутално и безотговорно наложената ни газова криза трябва да отворят очите и на най заблудените за изключително несигурното полжение на нашата енергетика по отношение на осигуряването и с енергоносители . Причините са ясни - наличието на енергийна мафия у нас свързана с Русия , която следвайки своите материални интереси , поставя България в пряка зависимост - политическа - от Русия . Националните ни ресурси от изкопаеми енергоносители - предимно въглища - са незначителни . Искам да насоча вниманието на форумците към един много голям енергиен ресурс който е отложен на континенталния шелф на Черно море ( на дълбочина 300 - 400 м.) - т.н. газови хидрати които представляват метан втвърден от налягането на водата и ниската температура на морското дъно . В целия свят морските държави правят интензивни изследвания и разработват технологии за извличането на тази суровина , която дава надежди за осигуряване на енергиен ресурс за една чиста енергетика за цели поколения . От държавите край Черно море национални програми по този въпрос имат Румъния , Турция и дори богатата с енергоресурси Русия . От по далечните държави работещи по въпроса са САЩ и Япония, като Японоия има вече и значителни технологични успехи в добива на тази суровина . На фона на всичко казано по горе пълната липса дори на говорене по тази тема у нас е стряскащо , още повече , че в Института по океанология във Варна има научни работници , които имат значителна информация за ресурсите на българския континентален шелф.За да се задълбочи тази информация , както и да се очертаят технологичните перспективи за бъдеща експлоатация на тази суровина е необходима държавна политика облечена в една национална програма и осигурена с необходимото финансиране.Независимо , че технологията за извличането на тази суровина ще бъде по скъпа от технологията за получаване на нефта и газа , количествата на газовите хидрати и факта , че метанът може да бъде база за една чиста енергетика за един много дълъг период от време, очевидно вече започва да се осъзнава от другите държави , но не и в България все още . Последната драстична енергийна криза може да бъде и полезна с това да ни събуди за бързи и целенасочени действия за осигуряване на един от най важните аспекти на националната сигурност - енергийния .Трябва да се използуват всички средства за оказване на натиск върху отговорните държавни ведомства , както и върху съответните парламентарни комисии на първо време за разработване на Национална програма за проучване и разработка на газовите хидрати в националния континентален щелф , като за целта бъде ангажира наличния научен потенциал на страната , който не е малък. Очаквам мнението на форума по този въпрос.
19.03.2009 :: 23:46 :: от konvoy
#4
Re: Турбулентни времена
Още за турбулентните времена ,в които навлизаме (сме вече навлезли ) и за възможните пътища за намаляване на турбуленциите.

С риск да стана досаден бих искал да поставя още веднъж въпроса за газовите хидрати - с други думи за наличието на много големи киличества метан в твърдо състояние отложен на дъното на Черно море включително и по нашия континентален шелф . Това , което се знае за този ценен енергоносител е , че е в значително количество ( по първоначални данни ) без да са правени по сериозни количествени оценки поради липсата по задълбояени изследвания , и че се намира на дълбочина 300 - 400 м.т. е. труден за добиване без по специализирана технология . За страна бедна на собствени енергоресурси всяка нова възможност за разкриване на собствени енергоизточници трябва да бъде най висок държавен приоритет - най малкото да бъде експертно проучени и оценени пригодността им за практическо използуване. За целта почти всички черноморски държави имат програми за проучване на ресурсите си от тази суровина и възможностите за използуването им в една по чиста енергетика . А къде сме ние ? Както винаги на опашката с абсолютно безхаберно отношение на отговорните държавни органи по този въпрос, въпреки , че има извършвани изследвания от учени от Института по океанология във Варна и има събрана значителна информация по този проблем.Навлизаме във времена на енергийна несигурност - особено за държави с бедна енергийна база . Последните събития с газовата криза ясно очертаха мащабите на тази несигурност.Необходимо е да се оказва непрекъснат натиск върху държавните органи - Министерство на околната среда и Министерството на енергетиката - за привличане на вниманието им към този въпрос . Необходима е национална програма за проучване на този проблем тъй като става въпрос за един значителен енергиен ресурс , евентуалното използуване на който би могло да допринесе за енергийнаната независимост на България.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg