Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
01.12.2008

Just Do It: ракиджийница

от Радмила Младенова :: Коментари (10) :: (7269 прочитания)

Девет доброволци от пет страни възстановиха казана за ракия в с. Горна Бела речка. И то с огромно удоволствие. Сега се търсят бг-доброволци за проекти в Германия.

Тази пролет вкарахме жителите на село Горна Бела речка в житейски парадокс. А ние бяхме девет души – две холандки, един швейцарец, един германец, двама австрийци и трима българи. Заявихме, че сме пристигнали, за да възстановим порутената ракиджийница в селото.

Никой от нас не беше професионален строител. За това пък бяхме с доста разностранни интереси и професии – в групата имаше пи ар, инженер, адвокат, политолог, журналист, двамата кандидат-студенти, филолог и биолог.

Никой от нас не получаваше пари за тази работа – доста чернa на моменти. За това пък голяма част от хората бяха отделили от времето си за ваканция, а чужденците си бяха платили самолетния билет до България.

Никой не ни нареждаше какво да правим, но всяка сутрин – независимо от това кой кога и как си беше легнал – в 9 часа групата доброволци се събираше пред казана и за има-няма десет дни Горна Бела речка се сдоби с нова ракиджийница.


Вдигнахме съборените стени, измазахме постройката, подменихме част от скелето на покрива и пренаредихме керемидите. И не на последно място – вградихме един чуден меден казан (ръчна изработка от потомствени майстори, закупен с дарение от Фондация за нова култура), който от тази есен започна отново да сбира селото с веселото си ромолене.

В края на акцията изработихме и една книжка, в която се опитахме да уловим настроението, с което се случи всичко това.

Добрата воля
Един от най-ценните моменти на тази експериментална акция – за мен поне – беше готовността на участниците да дарят от времето и усилията си за благото на някой друг, в случая на местните жители на село Горна Бела речка, Северозападна България. Миналата година, по повод на  Деня на доброволеца (5 декември), имаше един по-теоретичен материал за културата на добра воля, който сега мога да кажа, че разбирам на практика.
 

И ако в началото на проекта с ракиджийницата виждах две враждуващи фракции: едните - с житейския опит на българи - стояха удивени и питаха: "Абе, вие луди ли сте? Кой ви е излъгал да се захванете с тази работа?", а другите - с житейския опит на западноевропейци - редяха тухли и дори не можеха да схванат въпроса: "На нас ни е кеф, бе. К’во толкова?" Та в края на проекта, макар че разбирах и двете страни, бях по-склонна да се присъединя към вторите.

Имаше и доста рециклиране
По ирония на съдбата всички тухли и керемиди, които използвахме за ракиджийницата, бяха взети от изоставеното ТКЗС накрая на селото.

Арт инсталация
Разбира се, подходихме ужасно съвестно към строително-ремонтната  дейност, но същевременно не пропуснахме възможността да си пофантазираме, да поекспериментираме и да си поиграем с построяването на една сграда с казан за ракия по средата. 


Bauorden International
Това е организацията, чрез която нашите доброволци научиха за идеята с казана и дойдоха в България. В момента “Бауорден” набира доброволци за период от три месеца, които да работят по различни проекти за възстановяване на социални институции в Германия. Лагерите траят 2-3 седмици, като престоят и храната са осигурени от организаторите. Доброволците получават 250 евро джобни пари, 50 евро за пътни разходи, както и три различни осигуровки. Ако проявяваш интерес, можеш да изпратиш автобиография и снимка на:

Internationaler Bauorden
Liebigstr. 23
67551 Worms
www.bauorden.de and http://bauorden.blogspot.com
wiemold@bauorden.de


 Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (10)

01.12.2008 :: 12:33 :: от spart
#1
Re: Just Do It: ракиджийница
> Никой от нас не беше професионален строител

Браво, много новаторско. Предполагам че и при изграждането на сградата (доколкото става ясно надземната част е почти изцяло наново) не е участвал професионалист. Поне разни уреди като отвес и нивелир ползвахте ли. Между другото, с просто око се виждат слабите места на покрива, да му мисли този който ще е вътре при някоя по-здрава буря.
02.12.2008 :: 11:57 :: от ранополия
#2
Re: spart
spart, както разбирам, питаш дали тази постройка става изобщо за нещо, бидейки построена от доброволци. затова ето и няколко уточнения:
- реконструкцията на сградата беше консултирана с инженер
- голяма част от хората, които се включиха в проекта, са участвали и в други подобни проекти - за всеки от доброволците можеш да прочетеш в книжката за ракиджийницата - http://novakultura.org/bg/?p=53
- двама майстори от селото също се включиха в работата
- за десет дни нямахме възможност да препостроим изцяло ракижджийницата, по-скоро я ремонтирахме, покривът изглежда така, защото в миналото местните хора са направили разширение, което запазихме; и принципно тази сграда съществува от поне 50 години, така че нямам притеснение, че ще се срути върху някого
- с този проект отворихме и едно работно място - ракиджийницата е собственост на общината и се отдава под аренда на човек от селото
- от тази есен вече функционира и всъщност можеш лично да се убедиш в това как работи казанът, ако решиш да минеш през Горна Бела речка ;-)

Още нещо, което пропуснах да напиша в основния текст - ако някой иска да сформира подобен екип тук в България - за да ремонтира, да кажем, детска градина, училище или социална институция, може да се обърне за съдействие към Бауорден - www.bauorden.de
02.12.2008 :: 18:36 :: от SunSearcher
#3
Re: Just Do It: ракиджийница
¤да му мисли този който ще е вътре при някоя по-здрава буря.¤ - ако е в състояние да мисли...
02.12.2008 :: 18:38 :: от disterado
#4
Re: Just Do It: ракиджийница
Радмила,събери миличка бригадата за едно пернишко село.Много хубава ракия правят там,обаче казана им стана жертва на терористи.Хората са отворени за гости-ще почерпят а и прасенцата вече са готови.
02.12.2008 :: 18:48 :: от mitar
#5
Re: Just Do It: ракиджийница
Както казва един мъдър приятел:
RAKIA connecting people
03.12.2008 :: 23:02 :: от APChih
#6
Re: Just Do It: ракиджийница
E,малко са открили топлата вода,ама айде...Като изключение-този път съм "анти Спарт"-По добре това,отколкото да кажем фитнес зала или там някакви измислини проекти с отчитане на дейност по коктейли и симпозиуми.И на покрива му няма нищо - повечето нови и модерни сгради в София и по "модерните" курорти са с по кофти качество.Вервай ми!Дано е от полза и за селянето,макар че вече почти всеки си има казан в къщи.В крайна сметка все пак нещо е направно.
#4-Земляк,кое е пернишкото село?Не мисля че там става въпрос за тероризъм -по скоро е вандализъм!
06.12.2008 :: 02:15 :: от mitar
#7
Re: Just Do It: ракиджийница
Лично според мен проект като този е част от различна култура и различен манталитет и трябва първо да го усетим и различим преди да го приберем в някое чекмедже със съответния етикет. Дали бихме отделили от парите и отпуската си да отидем примерно в Уелс или в Толедо да възстановим уискиварна или марципанаджийница? Със сигурност е останал някой друг селянин, който си прави уиски, марципан, бахур, гайтани или нещо друго. Участниците в проекта са хора отворени да вкусят и приемат от бита и кутурата на някой друг. Мисля, че полза за "селянето" със сигурност има, изразена в разчупено мислене и по- добро самочувствие.
09.12.2008 :: 13:50 :: от skare
#8
Re: Just Do It: ракиджийница
Когато в някой там ранен клас дружинната ни каза, че аз и едно съучениче ще сме "приятели на Тимур" и ще помагаме на конкретна баба с конкретен адрес, подобно на героя Тимур, за когото ни четяха в часа на класния, ми стана интересно. Приключение, викам си. След училище отидохме до бабата, запознахме се, повъртяхме се, защото не знаехме какво друго да направим и си тръгнахме. Естествено, повече не се видяхме. Само ми остана срама да минавам по тази улица за известно време. И бабата знаеше, че няма да се видим повече, и дружинната, научих го и аз.

Да помогнеш е хубаво, може даже да е приятно. Има там две страни - на помагащия и на получаващия помощ. От статията разбирам, че строителите са прекарали добре и са доволни от свършеното. Има предположението за двоен строеж - на физически казан и на социално средище. Браво, сигурно е така и е така и като помислиш повторно. Интересно ми е обаче, какво е било "Добре дошли!"-то на жителите на Горна Бела Речка, когато са видели една микробус с чужденци и граждани да се изтъпанчи насред селото им с думите "Ще строим казан!" Дали са се изненадали? Дали са гледали скептично? Или са хвърляли розов цвят пред тях и свенкиво са ги целували по бузите? Ше ида до селото да видя лично, иначе ракия не пия. Независимо какво заваря съм сигурен в едно - жителите на Долна Бела Речка (няма начин да няма такова село) са измрели от завист. Или последното изречение беше излишно?
09.12.2008 :: 16:27 :: от ранополия
#9
Re: skare
хм, доста въпроси, дано успея да отговоря:
- от 5 години насам Фондация за нова култура организира в Горна Бела речка фестивал, който събира много интересни и креативни хора - така че за нас това място не е просто едно село, в което средната възраст на местните жители е 70 години, а и пространство за експерименти
- поради тази средна възраст на жителите не сме очаквали да се втурнат да ни помагат и все пак някои хора се включиха - дядо Милевой ни носеше компоти, Васко и още няколко хора от селото ни предоставиха личните си инструменти - флекс, кабел, шпакли, чукове и т.н., а 8-годишният Митко също се включи в екипа - той снабдяваше работещите с напитки, които се охлаждаха в реката ;-)
- проведохме доста предварителните разговори с местните хора, които ни казаха, че биха ползвали казана и че ще радват ако мястото бъде възстановено
- преди да пристигнем в селото, разговаряхме с кмета Валери, който даде своята подкрепа и ни осигури вар, дървен материал и съдействието на двамата местни майстори
- на откриването на казана се събра цялото село, получихме подаръци от леля Дешка, можете да видите снимките в книжката - пак давам линка: http://novakultura.org/bg/?p=53, и струва ми се хората в селото добиха малко повече ентусиазъм и вяра, че нещата се случват
- а Долна Бела речка наистина съществува, но там казана си работи безотказно, даже ходихме да го видим с доброволците как изглежда и как точно е построен
- изобщо струва ми се, че удоволстивето, с което работихме, беше пропорционално на нуждите на селото ;-)
12.12.2008 :: 21:20 :: от mitar
#10
Re: Just Do It: ракиджийница
http://vbox7.com/play:f316cbee
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg