Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
18.12.2008 :: партньор

Колеж за климата

от Ива Тончева :: Коментари (1) :: (6905 прочитания)

Първият в света Колеж за климата ще отвори врати през 2009 година в Ротердам, Холандия.

Докато ние май само много говорим за климатичните промени, има места в света, където хората действат. Едно от тези места е Ротердам, Холандия. Там е замислен и до лятото на идната година ще започне да действа Колеж за климата (Rotterdam Climate Campus).

Старта за изграждането на Колежа за климата даде наскоро самият Ар Гор – политикът, който с „Неудобната истина” силно заби камбаната за опасностите от климатичните промени с неразумните ни действия.
Ротердамският колеж за климата ще бъде своеобразен научен институт за устойчиво развитие. Той ще се занимава с изследвания и иновации в областта на управлението на водите и на чистата енергия.

По-късно ще бъде създаден и развоен институт, който ще е разположен в района на пристанището. Околното пространство трябва да функционира като "опитно поле" за разработките на института. Общината на Ротердам, която е движещата сила зад проекта, обмисля добиване на енергия от водорасли, използване на остатъчна индустриална топлина за отопление на жилища, зелени покриви и производство на енергия от приливите и отливите.

"Стоим на прага на нова епоха, в която централно място ще заема климатът. Инициативите за климата се развиват със зашеметяващо темпо през последните години. Това е началото на революция, сравнима с ИТ-революцията от 90-те години и може би даже с промишлената революция", казва заместник-кметът на Ротердам Марк Харберс. Според него с разработките на Колежа за климата ще бъде създадена чиста технологична икономика.

Според плановете Ротердамския колеж за климата трябва да се превърне в своеобразна зелена "силиконова долина" на Холандия.

Освен община Ротердам с колежа се ангажират още Техническият университет в Делфт и Университетът Еразмус, нефтохимическата индустрия, енергийният концерн Енеко, Световният фонд за дивата природа (WWF) - Холандия, холандското Министерство на жилищното строителство, териториалното управление и опазването на околната среда.

След финансовата криза идва ред на климатичната криза, каза Ал Гор в Ротердам. Там имаше кой да го чуе и не просто да го чуе, а и да действа. Рисунката на колежа ни показва градче на бъдещето. То обаче ще бъде реалност идната пролет.CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (1)

23.01.2009 :: 16:22 :: от calliga
#1
Re: Колеж за климата
Има доста интересна информация по темата,лично аз си правих диломата на подобна тема. За съжалиние мястото от кадето черпих инфо пресъхна - може и да сте го чували - time fondation с проекта си край Габрово за учебно-туристически център.Дръвце за съжаление видяха хората там заради сушата в кранчето на Сапард и другите евро пари. А за този проект като гледам е възложен да доста сериозни фантазиори http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en&u=http://www.deltasync.nl/deltasync/index.php%3Fid%3D11%26tx_ttnews%255Btt_news%255D%3D8%26tx_ttnews%255BbackPid%255D%3D11%26cHash%3Df2304d0352&sa=X&oi=translate&resnum=4&ct=result&prev=/search%3Fq%3DRotterdam%2BClimate%2BCampus%26hl%3Dbg%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:official%26hs%3Dlyz%26sa%3DG -МАЛЕ! Е виште го това, пичовете и проект за Експото в Китай имат. Интересно ми е какви ли спецялности точно ще се преподават там..?,ако някой чуе нещо да свирка ...Темата е сериозна - предлагам ако има начин някак да се следи развитието и .. здраве!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg