Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
09.01.2009 :: партньор

Пестициден воин

от Босилена Мелтева :: Коментари (6) :: (8385 прочитания)

След съдебната победа на една обикновена жена, Джорджина Даунс, срещу употребата на пестициди, историята на токсичните химии в живота ни се променя тотално.

Все повече "граждани" зарязват големите градове, за да отгледат децата си в чиста, спокойна и може би по-нормална среда. По-близо до природата и естественото, дори и с цената на някои цивилизационни компромиси. Струва си, мислят си. В крайна сметка селските райони, тучни и зелени на пръв поглед,  се оказват не по-малко замърсени и облъчвани с химикали от градската среда. Често дори не подозираме за пряката и сериозна опасност, защото никой не смята за нужно да ни уведоми и предпази.

Поне до преди няколко седмици, когато англичанката Джорджина Даунс постигна решаваща победа срещу употребата на пестициди от страна на британското правителство. След седем годиншна легална битка в съда, разбира се. На 14 ноември Върховният съд постановява, че Даунс е предоставила "солидни доказателства", че химикалите, употребявани за пръскане на растителни култури, увреждат здравето на хората, живеещи в близост до обработваните земи, съобщава Гардиън.

Връщаме лентата петнайсетина години назад, когато семейството на 10-годишната Джорджина също решава да се засели "на чист въздух" до земеделски земи близо до Чичъстър, Западен Съсекс. След дълги години боледуване, причинено - както се оказва впоследствие - от пестицидите, с които обработват земите до дома им, младата вече жена започва активна кампания, за да промени правителствените регулации, уреждащи употребата на земеделски пестициди.

Основава "UK Pesticides Campaign" през 2001 г. По време на кампанията си събира информация за други аналогични на нейния случаи, в които се стига отново до сериозни здравословни проблеми, в това число ракови заволявания, Паркинсон и астма, за които допускат, че вероятно имат връзка с третирането на културите в близост до домовете им. През 2006 г. получава няколко награди заради упоритите й действия за промяна на здравните регулации, засягащи здравето на милиони хора в Англия.

Този ноември съдът най-накрая излиза със заключение, че правителството не е спазило европейска директива 1991, защитаваща селските общности от излагане на токсини. Върховната инстанция задължава Министерството на екологията, храните и земеделието на Англия (Department for Environment, Food and Rural Affairs-Defra) да преосмисли политиката си като проучи рисковете за застрашените хора в селските райони. Defra оспорва това съдебно решение с тезата си, че подходът на министерството относно регулациите и контрола на пестицидите е бил "основателен, логичен и законен".

Пред съда Даунс набляга и на факта, че засегнатите жители дори не получават предварителна информация за това, с което ще бъде пръскано близо до домовете и градините им. В постановлението на съдията по делото Колинс се изтъква, че според наредбата за контрол над пестицидите от 1986 г. пчеларите трябва да получат предупреждение 48-часа преди използване на пестициди, опасни за пчелите. "Трудно е да разберем защо хората трябва да са в по-лоша позиция от пчелите," констатира той.

Случаят поставя и важния върпос как правителството оценява рисковете от пестицидите. Методът му се базира на инцидентното, краткотрайно излагане на някой страничен наблюдател като предполага, че индивидът ще е в близост до зони, третирани с токсини, в единични случаи. "Съдията се съгласи с моята дълго отстоявана теза, че този "случаен" подход не важи за постоянните резиденти, които са системно излагани на вредните химикали", казва Даунс. "Скандално е, че не са правени оценки за рисковете за живеещите в тези земеделски региони, които са дълготрайно излагани на пестицидите при положение, че тези земеделски практики се случват от над 50 години!"

"Защитата на човешкото здраве е най-важното. Пестицидите, използвани в тази страна, са строго оценявани според същите стандарти, които са в сила в другите членки на ЕС. Употребата им се оторизира единствено след международно одобрени тестове. Те, разбира се, включват влияние върху хората, които живеят в близост до полетата, консуматорите, които ядат третираните култури и земеделците, които осъществяват пръскането с пестициди, " твърди говорителят на Defra, но все пак с уточнението, че ще разгледат становището на съдията в подробности и ще преценят дали има начини да се подсили системата на Англия и да изпревари Европа в това отношение.

Преди една седмица Комисията по околна среда към Европейският парламент от своя страна одобри нови начини за оценяване на рисковете от потенциално опасни препарати за защита на земеделски култури и растения. Новите критерии са част от опитите да се намали двойно употребата на токични продукти в земеделието на ЕС до 2013 г. Окончателното приемане на тези промени ще се случи най-късно през януари.

Промените са повече от обнадеждаващи, а заедно с победата на Даунс историята на пестицидите завива в тотално нова посока. Защо обаче едва сега - след петдесет години активна употреба на тези непрощаващи токсини и на каква цена?Източник: Guardian

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (6)

09.01.2009 :: 13:11 :: от Данаил
#1
Re: Пестициден воин
Извън темата...

Честита Нова Година на Босилена, на целия екип на "Горичка" и на всички посетители на сайта! Нека бъде мирна, здрава и успешна година!

Босилена ме зарадва много със статията си, защото (да си призная честно) след почти едномесечно мълчание и последното изказване на Магдалена Малеева за поставените нови цели, предположих, че няма кой вече да списва и актуализира сайта. Моето лично мнение е, че независимо от мащаба на дейностите, с които екипът на "Горичка" се захваща, винаги ще има необходимост от място като това, където все повече хора да получават обективна информация, отговори на въпросите си възможност да обменят идеи, практики или просто да поспорят.

Желая благополучие на всички!
09.01.2009 :: 14:20 :: от krem
#2
Re: Пестициден воин
Изцяло подкрепям горното мнение!

Иначе по статията - страхотно за тази победа, да се заговори малко по тази тема, макар и не у нас.

Когато съм ходила на вилата на нашите и после се оплаквам, че се обривам по цялото лице винаги и това е явно от пестицидите, които носят вятъра от съседните ниви, всички си мислят, че вече си въобразявам и задълбавам и не е от това! Е сега ще имам доказателство в спора по въпроса. Толкова за чистия въздух на село. В планината може и да има.
10.01.2009 :: 15:50 :: от Denski
#3
Re: Пестициден воин
Е, най-после някоя статийка, вече бях започнала да се чудя какво става с вас :)! За много години и от мен!
Имам само едно въпросче - ако Джорджина Браун е на 25 сега, това значи, че 2001, когато е започнала кампанията е била на 18! Ако е вярно съм още по-впечатлена!
15.01.2009 :: 23:23 :: от mitar
#4
Re: Пестициден воин
Да ПЕСТИМ ЦИДИТЕ!
01.02.2009 :: 15:13 :: от blagovesta
#5
Re: Пестициден воин
mitar, интересно ми е как изглеждаш на живо...Може би като животинчето на снимката
23.03.2011 :: 17:23 :: от baibradar
#6
Re: Пестициден воин
За съжаление понякога не може без препарати за растителна защита.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg