Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
21.12.2008 :: партньор

... и има ли почва у нас?

от Босилена Мелтева :: Коментари (3) :: (9330 прочитания)

Човечеството съществува благодарение на храната, която расте върху един много тънък и уязвим слой почва. Но тази почва е в опасност.

Преди известно време една новина влезе в хрониките „любопитно” на повечето всекидневници. Тя представляваше нещо в този стил: „Еди колко си процента от американските деца не знаят, че млякото се прави от крави”. Колко ли са децата в Америка, които днес знаят, че чушките и доматите растат от земята?

Нашата цивилизация, както много други преди нея, се е пръкнала от калта. И по-точно - от един тънък слой почва, образувал се само на определени части от земната повърхност в продължение на стотици хиляди години. Благодарение на този слой, хората могат да отглеждат растителни култури и да произвеждат необходимата им храна. Ценният пласт е не само ужасно тънък (около 90 сантиметра), но също толкова крехък и уязвим.

Днес полезният слой, на който дължим, това, което сме, е в сериозна опасност тъй като е изтощен от свръхупотребата, обезлесяването и климатичните изменения. Хората унищожават почвите много по-бързо отколкото е необходимо на земята за да си ги възстанови - заради ерозията, химикалите и изкуствените торове, тежката индустрия... Те прогресивно обедняват и губят своето плодородие. Засегнати са земите по целия свят - от житните прерии на Щатите, до замърсените с химии поля в Източна Европа. Изключително сериозен е проблемът в Африка, където фермерите обработват едни от най-старите почви и нямат почти никаква възможност да опазят основния си източник на прехрана.

Доказано е, че цели народи, някои от които с напреднала и развита цивилизация, са изчезнали именно заради изтощаването на обработваемите им земи. Такава е съдбата на маите, на цивилизацията на Велиденските острови, на норвежките заселници в Гренландия.
Доказано е, също така, че нашата цивилизация има две възможни опции - или да промени отношението си към земята, която я храни, или да последва горните примери.
 

ОБЩИ ФАКТИ:


В БЪЛГАРИЯ:


_ Най-сериозните проблеми за България са водната ерозия - засяга 65% от цялата стопанисвана земя на страната - и вятърната ерозия - 24% (данните са от доклад на Министерството на земеделието и горите от 2004 г.) Ерозията е естествен или причинен от човешки действия процес, при който ценните хранителни частици в почвата се отмиват (при водната ерозия) или пренасят (от вятъра) и в резултат се изчерпват филтриращият и буферният й капацитет, намалява се дълбочината, в която могат да виреят растения.

_ Значително е намаляло замърсяването на земеделските почви у нас с
тежки метали и арсен заради промените в икономиката и селското ни
стопанство, както и по-засиления екологичен контрол. Старите
замърсявания засягат земеделски земи с площ 44 900 ha, 61 % от които
са в близост до промишлени преприятия. Около 1/3 от тези земи се нуждаят
от специално наблюдение. След 1994/96 г. няма регистрирани нови
замърсени територии с тежки метали и металоиди. През 2004 г.измерените
стойности в 97% от случаите са под допустимите съдържания на вредни
замърсители (ПДК).
 

 CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (3)

11.01.2009 :: 21:50 :: от vladokan
#1
Re: ... и има ли почва у нас?
Отглеждането на добитък също има съществена роля за унищожаването на почвите и околната среда
В същото време стадата от животновъдството предизвикват в широк мащаб деградация на почвата, като около 20% от пасищата се смятат за деградирали чрез прекомерна паша, уплътняване на почвата и ерозия.
http://ecovege.org/globalno-zatopliane/35-category/68-oon-doklad-jivotnovydstvo
26.01.2009 :: 21:17 :: от nikolaeva
#2
Re: ... и има ли почва у нас?
има някаква искрица в тунелавсе пак,не е толкова безнадеждно положението.все повече ферми в европа и българия се обръщат към био-динамичното земеделие и органичната продукция.това е въпрос на време да се популяризира ,според мен и най-вече да се види ,че работи.много производители искат да правят земеделие ,щадящо и обновяващо природата и почвата,но не са видели добър модел,който не ги поставя в неизгодно положение спрямо конвенционалното земеделие.много скоро това ще се промени,работи се в тази насока....
04.02.2009 :: 03:35 :: от vesi
#3
Re: ... и има ли почва у нас?
Хората се опитват да изкарат пари от земеделието и в заслепение не виждат какво причиняват на природата...По-голям леш,няма накъде.......Не се наядохме на пари...
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg