Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
16.12.2006

100%

от gorichka.bg :: Коментари (2) :: (5795 прочитания)

Кокосът, ленът и конопът са 100% натурални продукти. Можем да ги ядем, да ги пием, да ги мажем върху себе си, да ги обличаме, да ги пълним в резервоара на колата, без грижа за здравето ни или за природата.
За никой от нас кокосовият орех, лененото семе и конопеното олио не са сред задължителните седмични покупки. Струва си обаче да погледнем на тях с друго око и да започнем редовно да си ги набавяме. Определено има защо. Струва си и да направим компромис с принципите ни за консумация на местни продукти с надеждата, че и тук ще започнат да отглеждат кокосови орехи, както и да призвеждат повечко пордукти от коноп..

Защото:

Напълно натурални са! Независимо дали ще ги сложим в устата си, върху кожата, косата или в резервоара на колата (да, можем да ги използваме във всичките тези случаи), пак са си абсолютно натурални.
И трите култури се отглеждат много добре без да се използват хербициди, инсектициди и пестициди.

Полезни са. Кокосовият орех съдържа лаурилова киселина - с нея тялото убива от упор някои неприятни вируси като херпеса и грипа. Освен това поддържа в отлична форма мозъка, нервната система, костите и кожата. Кокосовото мляко помага да преборим и излишните килца, защото тялото не го складира, а черният дроб го обръща директно в енергия.
Ленът и конопът пък имат мега Омега-3 и помагат да намалим холестерола, ако ни идва в повече.
И трите продукта овлажняват чудесно кожата и косата без значение дали ще ги изконсумираме с някое вкусно ястие или като балсам. Етерични  масла може да си потърсите в българската серия Икар (със сигурност има кокосово).

Бият петрола по доста фронтове и са перфектната алтернатива като възобновим ресурс. Ленените семена и конопът се използват като съставки в бои и платове, чудесни са за успокояващи балсами, а олиото и от лена, и от конопа и от кокоса е идеален източник на гориво за биодизел (особено кокосовото!). За съжаление, на българския пазар все още конопено олио няма, но пък можеш да го заместиш в този случай с обикновено слънчогледово (може и употребявано).

И естествено, заслужава си да изпробваш различни вкусове в кухнята. Като замениш зехтина с ленено олио в салатата например.


Източник: idealbite.com

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (2)

03.06.2007 :: 18:25 :: от woods
#1
Re: 100%
да ама кокосът тук е много скъп, и не знам с какво трябва да се разреже за да се яде
19.07.2008 :: 22:32 :: от mavi
#2
Re: 100%
Да ви напомня за старата и добра коприва! Непретенциозна, почти плевел, много полезна за храна. Тя няма вредители и заболявания, така не се третира химически! Ако вместо люцерна си насеете една ливадка с коприва, можете да си косите и сушите изключителното копривено брашно. Това пък е най-екологичния метод за консервация -не варите, без консерванти - сушите на сянка и стривате на прах. От него става най-фантастичната копривена каша - с млян орех, жълтък и малко сиренце.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg