Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
11.02.2009

Кърменето

от gorichka.bg :: Коментари (13) :: (12050 прочитания)

Откъс от бестселъра на Василена Доткова "Близо до бебето"

Майчиното мляко е единствената наистина пълноценна и необходима храна за човека през първите шест месеца от живота му. Но кърменето не е само хранене, то е и първото истинско любовно преживяване на бебето, удовлетворяващо най-дълбоките му физически и емоционални нужди. Кърменето е телесното изражение на любовта между майката и бебето й. Когато една жена не кърми бебето си, това не значи, че тя е лоша майка, но обикновено значи, че нещо е попречило на тялото й да даде израз на любовта към детето по този уникален  начин. 

А нещата, които пречат, за жалост са много и най-различни. Въпреки, че човечеството близо половин милион години успешно е отглеждало децата си на майчината гръд, през последните 60-ина години сериозно сме скъсали с бозайническите си инстинкти за сметка на културата на храненето от шише. Тази култура не само насърчава майките да дават на бебетата си силно преработени храни-заместители още от раждането, но и да вярват, че тези заместители са също толкова добри, ако не и по-добри, от оригинала.

 

 

Повечето адаптирани млека са базирани на кравето мляко. Но за да може да бъде давано на бебета, то трябва да бъде многократно преработено (преработка, която поглъща много енергия и други ресурси). Съдържанието на протеини и минерали трябва да бъде намалено, а количеството на въглехидратите да бъде увеличено. Млечните мазнини, които трудно се преработват от човешката храносмилателна система, се отстраняват и се заменят с растителни, животински или минерални масла. Добавят се витамини и микроелементи, но не винаги в най-лесно усвоимата им форма. Тоест, твърденията че адаптираното мляко съдържа всички необходими хранителни вещества, са верни, но само в най-грубия смисъл – пълната гама витамини и минерали просто са добавени към един непълноценен в хранително отношение продукт. Много адаптирани млека са също и силно подсладени. Макар повечето да не съдържат захар под формата на захароза, в тях има големи количества други захари като лактоза, фруктоза, глюкоза и малтодекстроза. Адаптираните млека могат също да съдържат замърсители, попаднали вътре случайно по време на производствения процес. Поради съвсем нередките случаи на откриване на салмонела, алфатоксини и ентеробактер саказакии в сухите млека и изтегляне от пазара на цели партиди от определени замърсени продукти, в някои страни официално се препоръчва на бебета под 1 месец да не се дават сухи млека, а само предварително разтворени във вода и стерилно опаковани в тетрапак. Освен че бълват още повече емисии при транспортирането си и генерират много повече отпадъци от опаковки, с чистотата на тези продукти също се случва да има проблеми – последният голям случай беше през 2005 г., когато стотици хиляди опаковки готово за консумация мляко на Нестле бяха изтеглени от магазините в Европа, поради замърсяване с мастило от опаковките. Соевите млека за алергични бебета също будят големи тревоги поради високото си съдържание на естрогени от растителен произход (фитоестрогени). Концентрацията на фитоестрогени в кръвта на бебета хранени с такива млека може да бъде от 13 000 до 22 000 пъти по-голяма от тази на естествения естроген.

 

В продължение на години се смяташе, че рисковете от заболявания причинени от изкуственото хранене се отнасят най-вече за бебетата в развиващите се страни, където чистата вода за приготвянето на млякото е оскъдна и където живеещи в бедност майки са принудени да разреждат храната на бебетата, така че да им стигне за по-дълго време. Но има и данни от западния свят, които сочат че бебетата в по-богатите общества също страдат и се разболяват вследствие на ранната си диета от бебешки полуфабрикати. Понеже изкуствената храна не е пълноценна, не притежава имунологичните свойства на майчиното мляко и понеже се консумира от бебета със сложни и постоянно променящи се хранителни нужди, които не може да задоволи, храненето с нея ден след ден от най-ранна възраст може да доведе до тежки краткосрочни и дългосрочни последствия за здравето. Това е причината в доста държави, чиито правителства имат програми за насърчаване на кърменето, през последните години да се правят кампании, наблягащи именно на рисковете от изкуственото хранене, а не само на ползите от майчиното мляко.

 

Например, в сравнение с кърмените бебета, хранените с адаптирано мляко са изложени на:

 

Поради всички тези рискове, адаптираното мляко не може да се смята дори за втората най-добра опция за хранене след кърмата. Световната здравна организация го поставя на последно място сред четири възможни варианта, сред които първо е кърменето, на второ място е млякото на майката, давано на бебето с чаша или шише, а на трето място е човешко мляко от банка за кърма или индивидуален донор.

 

Защо все пак жените не кърмят?                      

 

Почти всички жени – около 99% -- могат да кърмят успешно и да произвеждат достатъчно мляко, така че бебетата им не просто да растат, а направо да цъфтят. С необходимото насърчаване, подкрепа и помощ почти всички майки желаят да опитат да кърмят, но въпреки това процентът на неуспелите е необяснимо висок – 90% от отказалите се в първите шест седмици казват, че са искали да продължат. Защо се получава така?

Освен че нужната подкрепа очевидно я няма, цялостната картина на съотношението между кърмене и изкуствено хранене показва, че съществуват още куп фактори – медицински, социалноикономически, културни и политически – които системно подкопават увереността на жените във възможностите им да кърмят и налагат схващането, че изкуственото хранене на децата е повече въпрос на лайфстайл, отколкото на здраве. А също и че тялото на модерната жена просто не е в състояние да произведе достатъчно мляко за потомството й.

.....

Кърменето се основава на естествената хармония между майката и детето и всеки опит за намеса в този естествен процес рискува да наруши баланса. Но през 20-ти век хората са започнали да се намесват много активно в него. Затова, ако си говорим за екология на кърменето, в момента имаме един нарушен хабитат. Ако погледнем медицинските учебници от началото на 20-ти век ще намерим много текстове за това как кърменето трябва да бъде направено научно и прецизно. Това са първите предвестници на големите проблеми, които се появяват по-късно. Проблеми, дължащи се до голяма степен на страха и недоверието на науката към естествения процес на кърменето.

 

Преди 20 век бременността и раждането, а с тях и кърменето, са били просто част от естествения ход на живота. Жените са раждали у дома и след това са кърмели с помощта и напътствието на семейството и близките си. С изместването на раждането от общността, в която майките живеят, целият репродуктивен живот на жените се медикализира. На бременните, родилките и кърмачките, както и на техните бебета, започва да се гледа в голяма степен като на пациенти или болни. По този начин нормални житейски събития се превръщат в медицински проблеми, а традиционните знания са заменени от научни и технологични решения. Това превръщане на бременността, раждането и кърменето в проблеми на медицината дълбоко подкопава увереността на жените в способността им да заченат, износят и родят здраво бебе, а след това и да го кърмят.

 

Разбира се, в отделни случаи болничното раждане може да спасява бебета и родилки, които иначе не биха оцелели. Голяма част от проблемите с кърменето обаче се дължат именно на реда в родилния дом. Докато се възстановяват от медикализираното раждане, майката и бебето често са разделени. До 70-те години това е било рутинна практика и в развитите страни. В България пък тя и до сега е по-скоро норма, отколкото изключение. Често на бебето не се “позволява” да суче, преди да е пило подсладена вода и да се е хранило известно време от шише. А ако и когато кърменето все пак започне, то се извършва по строг режим. Този режим на хранене – обикновено през тричасови интервали – е абсолютно неестествен за новороденото бебе, което има нужда да суче 12 и дори повече пъти в денонощието. На бебетата, които неизбежно огладняват в промеждутъците между кърменията, болничният персонал предлага добавка от вода и/или адаптирано мляко. Това дохранване е масова практика. Начинът, по който протична “научно обоснованото” кърмене в болниците е, че на бебето се дават по пет или десет минути на всяка гърда. Това създава огромно напрежение, защото майката си гледа часовника, вместо да гледа бебето си. После бебето се дохранва с адаптирано мляко след всяко хранене, а през нощта направо му се дава шишето, вместо да бъде носено на майка си за кърмене. Така се стига до ситуация, при която бебетата плачат в детското отделение, а майките плачат в родилното. И въпреки че в напредналите страни това не се смята за нормално от повече от 30 години, в България все още много болници се опитват да ни убедят, че по-правилен начин за иницииране на кърменето не съществува.

Понеже майчиното мляко се произвежда на базата на търсенето и предлагането, тези редовни дохранвания, утоляващи глада на бебетата, намаляват търсенето и съответно и предлагането – тялото на майката просто започва да произвежда по-малко мляко. Резултатът е, че повечето родилки в болниците изживяват кърменето като фрустрираща борба, която им носи много физическа и емоционална болка и често завършва с неуспех. Тогава на помощ идва адаптираното мляко, което се предлага като “съдържащо всички необходими хранителни вещества”, а също и по-модерно, по-чисто и по-социално приемливо. Резултатът е, че много от днешните майки гледат на кърменето като на нещо, което често “не се получава”, нещо, което може да опитат, но не бива да се чувстват кой знае колко зле, ако “нямат кърма”.

 

Освен редът в самите болници, който в много случаи се оказва пагубен за кърменето, медицинските работници извън болницата също по правило не оказват особена подкрепа на кърмещите майки. В много случаи възгледите на лекарите за бебешкото хранене се базират и на техните лични преживявания. Малко вероятно е лекари, акушерки или медицински сестри, чиито собствени деца са били изкуствено хранени, да бъдат активни застъпници на кърменето. Нещо повече, много от тези професионалисти всъщност разпространяват вредни митове, които улесняват неговия провал. В някои болници на родилките все още се казва да ограничават времето на бебето на гърдата или че то изсуква количеството, от което “се нуждае” през първите 10 минути, а след това от сукането няма никаква полза. На някои майки все още се казва да кърмят на тричасови интервали с двойно по-голяма пауза през нощта.

Продължаващата практика майките да получават неправилни съвети от медицинските лица е една от причините през 1991 г. УНИЦЕФ да стартира своята програма “Болници-приятели на бебето”. Тя представлява система за сертифициране на болници, отговарящи на определени условия, за които е известно че способстват за успешното кърмене. Тези условия са следните:

 

ДЕСЕТ СТЪПКИ КЪМ УСПЕШНО КЪРМЕНЕ       

(УНИЦЕФ/СЗО)

Всички здравни заведения, в които жените раждат и се осъществяват грижи за новородените, трябва да изпълняват следните десет изисквания:

 

1. Да имат писмени насоки за поощряване на кърменето, с които редовно да се запознава целият персонал на зеведението.

2. Всички сътрудници да бъдат обучени теоретически и практически, за да могат да изпълняват основните насоки за поощряване на кърменето.

3. Всички бременни жени да бъдат информирани за предимствата и практическото осъществяване на кърменето.

4. Да се дава възможност на майките да слагат детето на гърдата още в първите минути след раждането.

5. Персоналът да обяснява конкретно на майките как да слагат бебето на гърдата и как да запазят и стимулират производството на мляко дори при раздяла с детето си.

6. На новородените да не се дават нито течности, нито други храни като добавка към майчиното мляко, ако това не се препоръчва по здравословни причини.

7. Майките и децата трябва да бъдат настанявани заедно и да не бъдат разделяни.

8. Персоналът да окуражава майките да кърмят бебетата според потребностите им.

9. На кърмачетата да не се дават гумени биберони или залъгалки.

10. Да се поощрява създаването на групи за кърмене и да се осигурява контакт за майките с тези групи при изписването от болницата или родилния дом.[i] Thomas, Pat. “Suck on This”, The Ecologist, April 2006

 Източник: Из "Близо до бебето" с автор Василена Доткова, издават Горичка и Сиела, цена 10 лева

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (13)

12.02.2009 :: 12:14 :: от Lauren
#1
Re: Кърменето
За съжаление именно болничните условия възпрепятстват успешното кърмене, напълно съм съгласна, както и безграничната некомпетентност на медицинския персонал по отношението на тенденциите в кърменето. Липсва и мотивация майката да бъде насърчена да кърми, по-скоро бива успокоявана, че дори и да не се получи с кърменето, вече на пазара има "разкошни млека", които почти по нищо не отсъпват на майчиното. Сложна задача е намирането на болница, в която майката и бебето да бъдат неразделни през престоя си, също така трудно осъществимо е и ранното поставяне на гърда, много по-важно от всички процедури по теглене, мерене и т.н.
Поздравления за книгата - безценен съветник не само по отношение на кърменето, но и по всички въпроси, разгледани в нея!
12.02.2009 :: 14:41 :: от krem
#2
Re: Кърменето
И аз да се присъединя отново - прекрасна книга, безценна за мен в момента :) Всички други книги за отглеждане да бебета, които чета пречупвам през ъгъла на тази книга. Тя стана моето А и Б!
Благодаря Василена!!!
12.02.2009 :: 15:47 :: от Василена
#3
Re: Кърменето
Lauren и krem,
Много ви благодаря, страхотно сте мили.
Като чета този текст сега, си давам сметка, че всъщност вече има доста позитивни промени спрямо това, което съм написала през 2007. Вече поне медицинският персонал е чувал за изключително кърмене без режим, ранно поставяне на гърда, късно захранване и т.н. Чували са също и че някви кърмещи майки има, които са много люти и по-добре да ги оставят да правят каквото си знаят. Но най-важното е, че има вече Ла Лече Лига, Консултативен кабинет в МД, а скоро ще има и във Варна такъв. Във Варна и трите родилни отделения супер са ентусиазирани да стават приятели на бебето, изобщо тези проблеми са малко повече на дневен ред, макар и да има още много да се работи. През есента имаше пак конференция за кърменето за лекари и акушерки и имаше огромен интерес, непредвиден от организаторите.
Много е добре също, че и самите жени повече си търсят правата, имат повече информация и настояват да кърмят.
Изобщо има раздвижване, дано така да продължава.
12.02.2009 :: 16:21 :: от buba mara
#4
Re: Кърменето
а знаете в кое родилно отделение в софия дават децата на майките още от началото?
13.02.2009 :: 15:53 :: от Василена
#5
Re: Кърменето
buba mara,
Втора градска болница е приятел на бебето, но съм чувала и някои оплаквания за там. Иначе в Окръжна доста са добре нещата по отношение на кърменето, включително за настаняване на бебето при майката. На повечето места в София обаче не ти дават бебето веднага, ако раждането е секцио. Ако е нормално имаш доста по-добри шансове, например в Майчин дом, във ВИП-а в Св. София и др. При секцио могат да ти го дадат максимално бързо само в частните клиники.
Според мен, ако ти предстои раждане, най-доброто, което можеш да направиш, е да питаш за тези неща. Примерно обади се в няколко родилни отделения и питай каква е практиката при тях. Или питай лекаря, при който ходиш да ти следи бременността. Ако всеки ден по някой пита дали бебетата са с майките и колко време след раждане се инициира кърменето, включително при оперативно раждане, болниците ще се светнат, че това е въпрос от голяма важност за пациентите им. Така че, ако попиташ на няколко места директно - не познатите си, а самата институция, ще помогнеш и на други семейства, на които предстои да се раждат бебета.
Успех ти желая :-)
16.02.2009 :: 08:19 :: от vasia
#6
Re: Кърменето
Аз не разбрах, откъде мога да си купя тази книжка?
16.02.2009 :: 13:46 :: от b_angel
#7
Re: Кърменето
vasia, "Близо до бебето", както и останалите книги на Горичка, се продават във всички големи книжарници, mobilis.bg, магазин БИОМАГ и още няколко готини места в София :)
25.02.2009 :: 13:55 :: от buba mara
#8
Re: Кърменето
Благодаря, Василена, много съм съгласна.
27.02.2009 :: 10:52 :: от APChih
#9
Re: Кърменето
Това е единствената нормална храна за всеки новороден бозайник - кърмата на собствената му майка!Адаптираните храни са поредната гавра с природата!
02.03.2009 :: 17:16 :: от In the woods
#10
Re: Кърменето
Страхотна статия! Смятам, че е повече от необходимо да се говори за това, че адаптираните млека са ВРЕДНИ, че кърменето няма и не трябва да има алтернатива (освен в редките случаи на медицински показания).
03.03.2009 :: 19:37 :: от Maria Veselinova
#11
Re: Кърменето
razbira se ..edno vreme nashite babi da ne sa hranili maikite i bashtite ni s humana i ei takiva zamestiteli :)
04.03.2009 :: 14:45 :: от gecheto
#12
Re: Кърменето
Много се радвам, че има и положителна промяна в болниците у нас. Това е и много добре, за хората, които са инициатори на промяната, като Василена Доткова, да видят резултатите от тяхната работа. Чудесно е! Дано да продължава тази тенденция и да се развива много по-бързо отколкото досега.
04.03.2009 :: 23:51 :: от Василена
#13
Re: Кърменето
@In the woods
E, не е много коректно да се каже, че адаптираните млека са вредни. Има бебета, които по обективни причини не могат да получават майчино мляко и за тях адаптираните млека са най-доброто, просто са спасителни и е много добре, че ги има.
Разбира се, кърменето е много по-добро, то не е просто храна. Наскоро гледах интервю с една норвежка акушерка по норвежката национална телевизия и тя каза, че кърменето е много повече от хранене с мляко, също както правенето на любов е много повече от обмен на телесни течности. Харесва ми гледната й точка.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg