Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
08.11.2006

Светло пиво

от Олга Апостолова :: Коментари (1) :: (4665 прочитания)

Пивоварните не пушат като тецове и няма смисъл да ги нарочваме за основен замърсител на околната среда. И все пак нека надникнем в чаша бира за да разберем как стоят нещата.
Хубавата новина е, че повечето големи пивоварни са малко или много светнати по въпроса и се опитват да правят някои неща за околната среда. В България „Загорка" и „Карлсберг България” (Шуменско, Пиринско и Туборг) притежават сертификата ISO 14001. Тази тапия се дава, ако имаш действаща система за управление на околната среда. Сигурно ти звучи тъпо и си мислиш, че става дума за бюрокрация. Е, не е съвсем така, защото всеки, който прави документирано усилие да намали ефекта от дейността си върху околната среда, прави поне нещо.

Ако разгледаш сайта на „Карлсберг”, ще видиш, че според датчаните производството на един хектолитър (100 литра) бира генерира повече от три литра отпадъчни води, около два килограма органичен отпадък и 11 килограма въглероден двуокис, като тази статистика изобщо не включва отглеждането на ечемика или хмела.

Точно с тези екстри се опитва да се справи ISO 14001. Системата изисква енергийна ефективност  и яко рециклиране на отпадъци. Органичните остатъци например могат да се пласират като храна за животни, а въглеродният двуокис от процеса на ферментация може да се използва в производството на безалкохолни напитки.

Отпадъчните води са сериозен проблем. Те съдържат киселини и основи от процеса на отмиване на органичния отпадък и са токсични. Само преди месец „Каменица” влезе в новините с глоба, която й наложиха заради причинено замърсяване на река край Хасково. Рибата в река Банска беше измряла заради органично замърсяване.

В България се очертава като основен проблем и липсата на качествен ечемик. Това кара компаниите да внасят суровината, защото не могат да разчитат на редовни доставки. Ако включим в сметката и емисиите въглероден двуокис за пътя на продукта, това оскъпява чашата бира безмерно в екологично отношение. Може би затова по света процъфтяват малките пивоварни, тези, които нямат проблем с количествата суровина. Те са любими на всеки с претенции за зелен и етичен лайфстайл, защото обикновено използват само местна суровина и не уеднаквяват производството като производителите-гиганти.

Накрая да си кажем и за био бирата, нищо че в България още си нямаме. По данни на Organic Trade Association, през 2005 продажбите на био бира са скочили с 40%. Това я прави най-бързо растящата по популярност био напитка в света след био кафето. Какво й е по-различното на био бирата? Ами това, че се прави от био ечемик и био хмел и така производството не замърсява излишно околната среда и не унищожава екосистемите. Освен това, казват познавачите, био бирата е много по-ароматна. Няма как да не се появи и в България.

Моментът с рециклирането на бирените бутилки е много ключов. Най-голяма част от продаваната бира у нас, около 54%, е в стъклени бутилки, а 37% - в пластмасови. Като се има предвид колко трудно се разлага и рециклира пластмасата, няма да е зле тези 37% пластмасови бутилки да станат стъклени. Нека не разчитаме на бизнеса, че сам ще изостави замърсяващите бутилки и пак сами да си свършим работата. Просто никога няма да купуваме бира в пластмасови бутилки, а само в стъклени и след това ще отнасяме бутилката до контейнера за стъкло.

Ако още не си заспал, току що се сетих за още един начин да сме полезни на околната среда, пиейки бира. От семейство „алкохол” бирата е напитката с най-много калории. За да изразходим калориите от една голяма бира, трябва да вървим пеша 45 минути – 45 минути, в които не сме зад волана и не бълваме отровни газове в атмосферата. Наздраве!

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (1)

03.06.2007 :: 18:47 :: от woods
#1
Re: Светло пиво
Шуменската е най-вкусна.

За Каменица съм чувал че имало случай да не отмият химикала, с който си мият бутилките и някой много сериозно пострадал от това. Не съм го виждал написано обаче - някой ако има информация да каже.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg