Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
09.11.2006

Пасторално

от Босилена Мелтева :: Коментари (3) :: (9354 прочитания)

Всички използваме паста за зъби и имаме право да знаем какво слагаме в устата си. Затова  виж развенчаните митовете за белия пухкав крем. Той не помага особено за бялата ти и здрава усмивка, но пък има начини сам да си помогнеш.
Пастата за зъби е магически елексир, с който ставаш привлекателен и неустоим, пази семейството ти от невидима, но дебнеща заплаха на безбройни микроби и болести, а бляскавата усмивка и свежия дъх отварят заключени врати ...
Естествено едва ли вярваш на изтъркани рекламни трикчета, но пък повечето от нас са убедени, че пастата за зъби е полезна за здравето. Нещо повече, тя е неизменна подробност във всяка баня. Да ..., само че малко напротив.

Налага се да разбием митовете около това чудо на цивилизацията.

Не пастата, а четката чисти зъбите ти! Не е въпросът колко паста слагаш на четката и колко силно ги търкаш, а колко дълго. Най-доброто, което можеш да направиш, е да използваш качествена четка (препоръчваме ти с мек косъм), внимателно и цялостно по една-две минути всяка сутрин и вечер.

Пастата за зъби няма лечебен ефект. Ми те бъкат с медицински твърдения на кутийките, ще кажеш веднага. Прочети, ако обичаш, отново какво пише - не твърди, че предпазва от зъбен камък и плака, а че "се бори" или "може да помогне при предпазване от". Така наистина звучи много медицински и е много лесно да се хванеш, защото кой не иска здрави зъби без да стига до зъболекарския стол.

Ефектът от повечето пасти е еднакъв, противно на огромното им разнообразие и на ежедневните твърдения за откритието на "по-добрата". Пастата за зъби под формата на гел не е по-качествена от кремовидната паста. Тези, които се борят със зъбния камък, не премахват вече появилия се. Същото важи и за възпалението на венците. И в двата случая се налага намесата на зъболекаря, съжалявам.

Пастите за зъби обикновено не са полезни! За съжаление много често е точно обратното. Колкото по-ефикасна изглежда дадена марка на пръв поглед, толкова повече химикали има наблъскани в нея. (Марките, които обещават мигновено избелване например, могат да увредят сериозно емайла и венците ти). Защо е така ли - заради огромната конкуренция, която трябва да преборят търговците, те представят все нови и нови подобрения, все по-обещаващ ефект. И за да подплатят тези обещания, слагат все повече и повече химикали в пастите.

Ако все още смяташ, че се налага да си купуваш паста за зъби, можеш да:

• използваш по-малко количество - достатъчно ти е паста колкото грахово зърно, за да изчистиш зъбите си (това е 1/4 от количеството, показвано по рекламите),

• разреждаш с изстудена преварена вода и съхраняваш в малко шише. Пак ще се пени и пак ще почиства,

• използваш паста без или с ниско съдържание на флуор - доста трудна задача наистина, особено на bg-пазара. Но вече се появяват и алтернативи - хомеопатичната "Mildfresh" и "Хималая" например. Питай в аптеката.


Много е лесно и сам да си забъркаш домашна паста. На тези трикчета и рецепти ще те светнем утре, така че ела пак.

Ето ти и някои често срещани съставки в една типична паста за зъби. Като казваме често, разбирай почти винаги. Ще си обясниш доста от нещата, казани по-горе:

Натриев лаурилов сулфат (Sodium lauril sulphate или SLS ) - почистващо и пенещо се химично вещество, което се добавя в пастите, само за да ги усещаш по-приятни в устата си. Иначе изобщо не е необходим елемент за почистването на зъбите ти. По добре е да избягваш тази съставка, особено ако си склонен към афти. SLS често дразни и разранява нежната кожа в и около устата, може да бъде причина за възпалението на венците.

Флуор (Flouride)- слага се с идеята да заздрави зъбите ти. Трябва да следиш за количеството му, защото над нормата 1,5 mg/l, допустима за ежедневна употреба, е доказано токсичен елемент. Има учудващо малко доказателства, че флуорът в пастата (както и във водата) е добър за здравето на зъбите. Чрез пастата за зъби (част от която поглъщаме, особено децата), флуорът влиза в кръвта и втвърдява костите, което ги прави по-чупливи. Иначе е широко използвано средство за унищожаване на насекоми.

Хидратиран силициев диоксид (Hydrated silica) - слага се за по-ефикасно изтъркване на зъбите. В прахообразна форма, ако се вдиша, силиция се смята за канцерогенен. Пастите съдържат същите тези вредни частици,а безопасността на силиция, приет под друга форма, все още не е доказана.

Триклозан (Triclosan)- антибактериално вещевство. Може да причини алергични реакции и разраняване. Лесно се поглъща и от устата преминава в тялото. Може да предизвика увреждане на черния дроб и възпаление на очите.

Пирофосфати (Pyrophosphates) - съставки срещу образуване на плака.Има няколко проблема при добавянето им в пастите - 1. правят сместа една идея алкална и, сложена в устата (която пък си е естествено киселинна), може да раздразни лигавицата; 2. имат неприятен вкус, т.е. употребата им директно налага повече химични ароматизатори в пастата; 3. не се разграждат лесно, което пък изисква добавката на още повече почистващи съставки, които да спомогнат разграждането.

Карбоксивинилов полимер (Carbomer) - желиращо вещество. Синтетичен полимер, наподобява пластмасата и се използва за сгъстяване и за постигане на стабилност при кремове и гел, но и той има потенциала да разрани кожата.

Захарин (Saccharin) - канцерогенен изкуствен подсладител

Оцветители и ароматизатори - слагат се, за да дадат на продукта по-привлекателен вид, вкус и мирис. Не почистват зъбите. Ароматизаторите се правят основно от химикали, добити от бензин, нефт или газ. Оцветителят CI 77891(титаниев диоксин) например е бял пигмент, който разранява кожата и причинява тумори при опитните животни.


CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (3)

31.05.2007 :: 22:24 :: от woods
#1
Re: Пасторално
Напишете съответно в кои пасти няма въпросните неща, които трябва да избягваме!
Аз ползвам Colgate Triple Action, преди бях доволен от Lacalut Fluor.
11.08.2007 :: 13:16 :: от fnfn
#2
Re: Пасторално
Искам да си намеря SLS-free паста за зъби. Ма нещо не мога да си представя как влизам в една аптека и казвам "Дайте ми SLS- free паста за зъби".
Малко помощ?
26.10.2007 :: 09:59 :: от dany_vassileva
#3
Re: Пасторално
Докато четох това гледах съдържанието на Dental New vitamin Complex - повечето неща ги има. Просто да знаете. А аз започнах да си мия зъбите с хума+канела+много малко сода и съм доволна. Няма го ментовият аромат и студеното чувство в устата, но поне като ям нещо след като съм се изчеткала вкусът не е гаден. Опитайте да ядете ябълка непосредствено след измиване с паста за зъби. Ляк!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg