Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
03.01.2007 :: партньор

Еко-сайтове

от Веселин Трандов :: Коментари (1) :: (10014 прочитания)

Няколко яки примера за това как най-новата медиа се притече на помощ на изпадналата в беда планета.
По принцип, за един градски обитател на повече или по-малко развита държава от 2006-та, "компютър" е логичният антоним на "природа". Именно в това пълно взаимозиключване на двете се съдържа голямата доза удоволствие от съвременния начин на живот. Докато е в града, градският жител работи на компютър, общува си с приятели от целия свят чрез компютър, гледа филми и слуша музика на компютър, пита компютър за всеки въпрос, който му огрее вътрешночерепното пространство и понякога, с извинение, води половия си живот, благодарение на компютър.
Когато пък е извън града, в истинско село, истинска планина, на истински див плаж или на нещо друго от малкото останали истински неща, градският жител, така да се каже, се "логоффва" или поне се "екстендетауейва" дотолкова, че месец по-късно, когато се завърне в лоното на цивилизацията - уморен, брадясал и щастлив - му е необходимо известно усилие, преди да посегне към старт-бутона на иначе вездесъщата машина.

"По-далече от културата, по-близко до натурата", казваше дядото на един приятел на брат ми. И ние, с брат ми и приятелят на брат ми, му се присмивахме. А той пък ни се присмиваше на нас, че му се присмиваме, защото беше на 82, но нямаше бели коси. И точно по този начин "културата" и "натурата" дълги години си се присмиваха една на друга и си се взаимоизключваха, докато внезапно се оказа, че на натурата вече не само не й е до смях, а дори й се плаче, а пък културата, от своя страна, разбра, че е немислима, условна и прикосновена без натурата и се изпозамисли как да й помогне. Въпрос на елементарен инстинкт за самосъхранение.

Не казвам, че културата и натурата са стигнали до онази хармония, която ще ни накара да си тананикаме безгрижно. Нито твърдя, че култура = лошо, натура = добро или обратното. Просто се сетих за няколко твърде яки примера за култура в помощ на натура или (понеже малко тегаво вече стана с тези цитати от дядото на приятеля на брат ми) за киберпространство в помощ на екологичната кауза. И разбира се веднага реших да ти ги споделя. Защото каква по-екологична медия от интернет – не е необходимо да бъдат избивани дървета за да съществува, консумира в пъти по-малко енергия от радиото и още по-малко - от телевизията, а посланията й, от своя страна, достигат до повече хора и са далеч по-убедителни, понеже този, който е стигнал до тях, го е направил по собствено желание.


Фаворит в мрежата е treehugger.com. Това уеб списание си е поставило задачата да превърне устойчивото развитие в мейнстрийм и е посветено на "всичко, което носи модерна естетика, но и грижа за околната среда." (Ако още не си срещал термина устойчиво развитие, може би е крайно време да разбереш, че всяка една от темите, с които ти надувам главата от пет месеца насам, е елемент на устойчивото развитие). Самото наименование treehugger, означава "природозащитник" и идва от една акция от преди трийсетина години на така нареченото движение Чипко. Това били група селяни от северна Индия, които се опълчили срещу безразборното обезлесяване на околната местност, с търговски цели. Те станали много популярни с тактиката си, която се състояла в това, че отивали в гората и прегръщали дърветата (tree hugger – който прегръща дървета ). Иначе страницата е стилна, динамична, с много информация, забавни и любопитни новини (като например конкурс на I-D и treehugger за устойчив дизайн).

Следващият субект от списъка ми е inhabitat.com. За разлика от treehugger, тук екипът е изцяло от млади хора – архитекти, дизайнери, студенти, фрийленсъри и автори, разбира се. Това е блог, дори още по-стилен, а съдържанието му е интересно както за професионалисти, така и за любители. Хората в inhabitat.com преразглеждат принципите и философските понятия, като твърдят, че "зелен дизайн" не трябва да съществува като понятие. Мисленето трябва да е в посока "добър дизайн", а това е този, който взима предвид всички аспекти на модерното съществуване и в частност – устойчивото развитие. Освен всички полезни съвети, на сайта можеш да прочетеш и интервюта с млади и талантливи дизайнери, като Карлос Салгадо и Йост Ван Бруг.

Както става ясно от наименованието на worldchanging.com, те искат да променят света, както хипитата през седемдесетте. Техните начини обаче са малко по-различни от тези на поколението на цветята: авторите на worldchanging.com смятат, че средствата, идеите и моделите за създаване на по-добро бъдеще са навсякъде около нас. Че един нов, по-добър свят е не само възможен, а е тук. Стига само да се свържат нужните детайли. Категориите, на които се дели сайтът, са: неща, къщи, градове, общност, но също така политика и икономика. Последният раздел – планета – разглежда климатичните промени, биоразнообразието и възможностите за запазването и възстановяването на любимата ни планета.

Накрая искам да спомена и един чудесен сайт, който идва от безспорно най-прогресивната и напредничава част на света – Скандинавия. По-точно – Норвегия. Казва се fuckforforest.com и не знам дали трябва да обяснявам или просто да те пратя да видиш за какво става дума. Слоганите са от рода на "младите правят това, което могат най-добре за да спасят природата". Правят го наистина добре, с много желание и очевидно удоволствие. Сайтът е практичен и лесен за ползване, а възможностите за участие са две – плащащ за да гледаш или просто участваш. Кой колкото му се спасява природата.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (1)

12.03.2007 :: 14:33 :: от ivan_dogramata
#1
Re: Еко-сайтове
Emi DA spored mene tezi saitove sa mnogo vajni u nujni ama koi vliza vav tqh? :P:P:P
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg