Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
14.11.2006

Бамбукту

от Босилена Мелтева :: Коментари (9) :: (14138 прочитания)

Расте с метър на ден. Пречиства въздуха. Може да става на хартия и на какво ли още не. Вирее навсякъде, дори и в България. Изхранва пандите. Спасява тропически гори. Хем трева, хем дърво. Сещаш ли се?
Бамбукът ми е много любимо нещо. Харесвам го във всякакви форми – скрин, гривна, в ориза в Китайския, като корниз или просто подпрян на стената в ъгъла на стаята. И често го предпочитам, когато се налага да избирам. Доскоро обаче не знаех, че с този си избор правя голяма услуга на природата.

Значи: Използването на бамбук вместо дървен материал, спасява тропическите гори (те имат огромен принос в битката с парниковия ефект и промените в климата и е много важно да ги има). А и обикновените дървета, които правят достатъчно много за пречистването на въздуха от така проблемния въглероден двуокис. Защото: Биомасата на бамбука нараства с 10-30% годишно, докато тази на дърветата едва с 2 до 5%. Освен това при бамбука, използваемата част се реже без да се изтръгва корена и той отново си израства. Бамбукът е трева със структура на дърво, но е много по-здрав и гъвкав от повечето дървета. В същото време е лек суров материал. Бамбукът безапелационно печели първо място за най-бързо растящо растение сред дървените си аналози - филизът му израства в пълната си височина само за един сезон, някои субтропични видове дръпват нагоре с по 30 см на ден, а други с над 100 см. Така че можеш да използваш бамбука интензивно и без угризения като суров материал, след което той си се регенерира доста бързо.

Засаждайки бамбук, пазим природата и въздуха, който дишаме. Бързият му растеж го прави идеален за озеленяването на опустошени гори и територии. Освен това е вечнозелено растение, с потенциала да стигне до 40 м, има над 1000 разновидности, които виреят в най-разнообразни климатични условия – от студени високи планини до топли тропически региони. Среща се в Азия, Африка (южно от Сахара), Америка, Северна Австралия. И макар Европа да няма собствен вид бамбук, той се внася и отглежда лесно, в това число и в България. Бамбуковата горичка отделя 35% повече кислород в сравнение с идентична горичка от дървета (според Envirоnment Bamboo Foundation), а някои видове поглъщат до 12 тона СО2 на хектар. И един много любопитен и важен факт - бамбукът е един от малкото оцелели живи организми след удара с ядрена бомба над Хирошима. Именно с него японците правят и първото озеленяване там през 1945 г.

Има и още една добра причина да се засажда бамбук. Този път става дума конкретно за Китай и за вида Fargesia, който не става за комерсиални цели (защото е с едва 3 см дебелина), но е основна храна за пандите - представлява 99% от диетата им. А тези симпатични мечоци, са на изчезване, както знаеш.

Усещаш ли как ставаш фен на бамбука? Трябва да те зарадвам, че освен теб и мен, има още доста поддръжници на активната му употреба. Фондации, институти и форуми популяризират ползата и многобройните, дори понякога изненадващи, начини за приложението му в ежедневието. Environmental Bamboo Foundation и BambooCraft например. Bamboo Institute търси нови модерни начини за вкарването на огромния му потенциал в употреба, най-вече като материал за дизайн и строителство. Крайната им цел е разбира се разрешаването на проблемите, с които се сблъсква планетата ни.

Наръчник за приложение на бабука: идеален материал за къщи в тропически климат (70% от хората в Бангладеш живеят в такива), става за огради, мостове, скелета, подова настилка, тоалетни, бастуни, кану, мебели, китайски пръчици, съдове и прибори, вази и чаши, играчки, шапки и дрехи, лули, музикални инструменти, често използван материал в изкуството. Новите стебла, т. нар. филизи, са широко разпространена храна в Азия – могат да се варят в кокосово мляко, със зеленчуци, може да стане на вино или ликьор. Много ценно приложение: китайците използват фибрите му, за да правят хартия, която е с високо качество, но това в наше време става само ръчно и в малки количества.

И специалната селекция:


CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (9)

04.03.2007 :: 14:33 :: от jorro_bg
#1
Re: Бамбукту
Искам да си засадя горичка (даже няколко хихи) с някой от следните видове студоустойчив, инвазивен ("бягащ") бамбук:
Phyllostachys nuda
Phyllostachys aureosulcata
Phyllostachys bissetti
Phyllostachys vivax
Знаете ли някой някъде в България да отглежда някой от споменатите видове, за да мога да взема от него/нея разсад?
12.03.2007 :: 15:48 :: от ivan_dogramata
#2
Re: Бамбукту
Ako moje vav balgariq da raste i da se razviva bambuk zashto ne sadqt mesta sas bambuk ????????????????????????????????????????????????????????????????/
09.05.2007 :: 12:27 :: от Павчуко
#3
Re: Бамбукту
Ние имаме в двора "един" бамбук от около 6 години. Расте около оградата, едната тераса и една от стените на къщата, но постоянно трябва да се кастри и то не само стеблата, защото ако го оставиш, после няма къде да си стъпиш в двора. Миналото лято беше избил даже на една от терасите ни, която представлява един облицован с камъни бетонен кофражс основи на 3м. под земята, висок 1.5м над земята, пълен с пясък и с плочки отгоре (това странно архитектурно решение е заради наклона на терена), та идеята ми беше, че коренът е слязъл 3м надолу, минал е под кофража, качил се е 4.5м нагоре и е избило стъбълце ;) Това лято пак го чакаме там да поникне... а може и цялата тераса да окупира...
31.05.2007 :: 09:52 :: от jorro_bg
#4
Re: Павчуко - "един" бамбук :)))
Бате, къде живееш? :) Дай разсад докато е пролет, целия юни ще вали, може ли може ли може ли :) Оффф дано не си в Щатите или другаде по света, ако си в България, ще ти дойда на крака да си го взема...
03.06.2007 :: 15:17 :: от woods
#5
Re: Бамбукту
#4, пиши му на мейла от сайта дето си го е оставил - pavel@pavel-bliznakov.com

Кво ще кажете да хвърлим малко разсад нелегално по някви градинки и паркове в градовете където живеем, или пред блока примерно, да видим кво ше стане? Примерно аз отивам пред твоя блок, садя, ти отиваш пред моя, садиш - да не се карат съседите. Или за начало да отидем там където няма да ни хванат ако на някой не му хареса.
02.09.2007 :: 13:14 :: от jorro_bg
#6
Re: до woods
Абе уговорихме се, той щеше да идва насам и да ми носи издънки, ама се разболя и нищо не направихме :(((
Да хвърлим разсад нелегално - какво му е незаконното на засаждането на дървета - от това по-благородно има ли???
Точно разсада е проблема, че в БГ няма много източници на такъв разсад. Павчуко не е в БГ през повечето време от годината, аз уж го издебнах като си дойде тука и щеше да ми дава разсад ама :((( Нищо не направихме. Сега се надявам на една колежка дето отиде за около година в Китай, да ми осигури семена от бамбук Мосо - ще видим... ама май докато умното се наумува, лудото ще се налудува - http://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_dioxide_in_the_Earth%27s_atmosphere
04.11.2007 :: 15:20 :: от MOPETO
#7
Re: Бамбукту
Интересувам се от индустриалното отглеждане на бамбук в България и възможностите за залесяване с него на ерозирали почви.

Ако имате полезна информация, моля изпратете ми на e-mail: moreto@gbg.bg

23.03.2008 :: 13:30 :: от miboka@abv.bg
#8
Re: Бамбукту
интересувам се от бамбукту - засяване, отглеждане и т.н. Моля изпратете информация на e-mail: miboka@abv.bg
26.06.2008 :: 13:46 :: от Hugostaff
#9
BAMBOO
Zdraveite,
Veche imam babuk (stydenolubiv)stava za dvor,raste neimoverno burzo(5-10sm.na den) i sa razprostraniava kudeto si reshi,no ne mi puka ostaviam go da se prvurne v gora:)Neveroiatno rastenie spira koroziata,izolira ot slunce,nepriatni komshii,ylici i shym,strashno zdravo stava za kakvo li ne,chak da ne poviarvash ,che e ot trevist podvid.V us sa vdignali ruce ot nego,4e prvzemul teritori........HILIADI PUTI PREDPO4ITAM TAKOVA PREVZEMANE PRED PREVZMASHTIA NI BETONEN ADD V KOITO SME ZASTAVENI DA JIVEEM:)))
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg