Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Събития /
09.09.2006 :: партньор

Премини на зелено

от Веселин Трандов :: Коментари (3) :: (7648 прочитания)

Имало едно време една планета. Тя се намирала в периферията на една галактика, която се намирала в периферията на вселената. Тази планета си съществувала мирно и тихо и била дарена от универсалните сили с уникални характеристики - имала умерен климат, обширни океани, чист въздух и зелени континенти.

ЧАСТ ПЪРВА

в нея се разказва една по-скоро песимистична приказка.

Имало едно време една планета. Тя се намирала в периферията на една галактика, която се намирала в периферията на вселената. Тази планета си съществувала мирно и тихо и била дарена от универсалните сили с уникални характеристики - имала умерен климат, обширни океани, чист въздух и зелени континенти. Прекрасните условия предпоставили появата на още едно уникално явление - в топлата първична супа на океаните се развили форми на живот, които започнали да консумират необятните богатства на планетата и благодарение на тях да добиват все по-сложен външен вид и поведение. След като изпълзели от океана, формите на живот бързо се разпространили по сушата и заживели в разбирателство с планетата.
Около 4 милиарда години по-късно, т.е. преди по-малко от милион години незнаен представител на една от формите на живот поради липсата на качествени развлечения се забавлявал, удряйки два камъка един в друг. Това дълбоко интелектуално за времето си занимание предизвикало отделянето на искри, които попаднали върху суха слама. Формата на живот измучала радостно, стъкнала огън и започнала да си го поддържа, за да й е топло и светло през нощта. Седмица по-късно друга подобна форма на живот, минавайки наблизо, забелязала удобствата, които предлага огнището, приближила се тихомълком, ударила първата форма на живот с току-що оглозгания кокал по главата и си присвоила огъня.
Ето така се сложило началото на енергийните войни и на постепенното, но уверено унищожаване на приятната планета.

След приблизително 700 000 години:
Формата на живот е превзела всички кътчета на планетата. За целта е създала артефакти, наречени с общото име транспорт, които й позволяват да се придвижва от едно място на друго за кратко време.
Артефактите се задвижват от енергия, добита чрез изгарянето на ресурси от земята. При този процес се отделят миризливи вещества, които отиват в атмосферата и освен че миришат, я затоплят. Тя от своя страна, неспособна да противодейства на интензивната атака, започва да си прави странни шегички - изпраща урагани и порои и покачва нивото на океаните.
Формата на живот не може да съществува без своя транспорт, понеже през последните години е успяла дотолкова да си обърка цялото битие, че й се налага да яде продукти, които идват от другия край на планетата.
Веществата в атмосферата пък правят така, че все повече представители на формата на живот страдат от психически и физически разстройства, а много от тях дори измират (310 000 на година в континента, наречен Европа).
И още нещо - поради факта, че ресурсът, който задвижва въпросните артефакти, е на път да свърши, формата на живот подло дебне себеподобните си, за да им го отнеме, както преди 700 000 години, с разликата че е заменила кокала с друго средство, далеч по-ефикасно, способно да удари по главата няколко хиляди индивида едновременно.


ЧАСТ ВТОРА

в нея се разказва една по-скоро оптимистична приказка.

Имало едно време една планета. На нея живеели късогледи и неблагодарни същества, които се смятали за разумни и се наричали хора. Те използвали всичко, което планетата им давала, а в замяна я затрупвали със собствените си отпадъци, задушавали я с вредните газове от своя транспорт и изобщо я изтезавали по всички възможни начини. Планетата плачела и умирала заедно с всичко живо, което я обитавало. Един ден обаче на група хора им писнало да си дишат зловонията и нещо повече - те осъзнали, че нито планетата, нито поколенията, които се раждали и предстояло да се родят, носели някаква вина за мизерното положение, в което щели да бъдат принудително поставени. Тези хора осъзнали, че поне техните деца заслужават нещо повече от смърт чрез задушаване или удавяне и ето защо се заели да измислят начини това да бъде предотвратено. Оказало се, че такива има и че единствените спънки за тяхното реализиране били политиката и икономиката - два вредни, но задължителни елемента на обществото, което хората си били устроили. Въпреки това броят на Хората Които Искат да Променят Нещо се увеличавал. Те продължавали да работят за своята кауза и когато Петролът - основният източник на енергия - свършил, те били готови. Тъй като вече нямало икономически пречки, техните изобретения били въведени и макар и в напреднала форма на заболяване планетата бавно започнала да се съвзема. Хората заедно със своя транспорт, заедно с планетата и заедно с всички останали същества, които я обитавали, заживели щастливо и спокойно завинаги.


Сега, може и да ти звучи леко дебилно, обаче тези две истории са истински - краят на първата е началото на втората, а ти се намираш точно между двете. Искрено се надявам, че си част от групата, за която се говори във втората. Не е необходимо да си изобретател, достатъчно е да знаеш какво се случва и да направиш това, което е по силите ти на този етап. За транспорт говорим.


Ето какво всъщност се случва:

Очевидно е, че ще има преходен период. Преходният период, говорейки за транспорт, най-вероятно ще се реализира благодарение на природния газ. Той ще запълни дупката между петрола и следващата масова енергийна технология, за която, освен че ще се появи, друго засега не е ясно. Варианти, както сам ще се увериш, има много.
Биогаз - създава се при ферментацията на органична материя.
Биоалкохоли - метанол и етанол. Произвеждат се от зърна (царевица), но засега са по-скъпи от петрола. Горят чисто. В Бразилия произвеждат етанол от захарна тръстика и по този начин си набавят 40% от необходимото им за транспорта гориво.
Биодизел - смята се за най-сериозната алтернатива на петрола. Произвежда се и в България. Всеки дизелов автомобил може да кара с биодизел с една малка джаджа, която се поставя в двигателя. Биодизел можеш да зареждаш на бензиностанции “Темпо”.
Биобутанол - също е някакво гориво на органична основа, което може да се използва директно в бензиновите коли без приставка. BP са обещали от следващата година да започнат да го продават в Англия.
Слънце - виж това. Скутер на слънчеви батерии. Скоро по магазините. За около 800 долара.
Хибридни автомобили - съчетание между електрически и бензинов двигател. Бензиновият пали и задвижва превозното средство, след което самотодвижение зарежда електрическия. В България от края на годината Toyota започва да внася хибридни автомобили.
Водородна клетка - ето това е още един кандидат за наследник на петрола. Двигателите, задвижвани от водородна клетка, са чисти, тихи и три пъти по ефикасни от тези с вътрешно горене. Засега са прекалено скъпи, но подозирам, че тук играят важна роля политически фактори. С две думи, става въпрос за автомобили, задвижвани от вода. Малко по-сложно е, разбира се, но е факт, че на наскоро приключилото световно по футбол в Германия всички автобуси се задвижваха с такива двигатели.

Продължавам с група положителни примери:
В Берлин можеш да си вземеш колело под наем чрез sms - пращат ти код за отключване, ти го караш, колкото решиш, после го заключваш някъде, за да го вземе някой друг.
Пак от Берлин тръгва идеята с велотаксита, която се е разпространила вече в целия свят.
В Ню Йорк има над триста хибридни таксита.
В София голяма част от такситата карат на природен газ, което, макар да не е предизвикано от грижи за чистия въздух, а от икономически причини, е все пак добре.
CUTE Project (Clean Urban Transport for Europe) - девет европейски града (Амстердам, Лондон, Мадрид, Щутгард, Люксембург, Хамбург, Порто, Стокхолм и Барселона) са се заели да докажат, че транспортът, излъчващ нула вредни емисии, е възможен и за целта са пуснали по улиците си автобуси, задвижвани от водородни клетки, като идеята е един ден, живот и здраве, целият обществен транспорт да стане такъв.Източник: Списание Едно

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (3)

24.04.2008 :: 19:52 :: от kamenvk
#1
Re: Премини на зелено
Прочетох първата част от приказката и имам (вече) три коментара:

Формата на живот. Надявам се, освен човека, на планетата Земя да има и други форми на живот.

Да яде продукти от другия край на планетата. Ако не греша, това се нарича глобализация. Иначе, в България щяхме само да сме чували за банани, портокали и други екзотични плодове, подправки и вкусотии, които не виреят по тези ширини.

Много от тях дори измират. А нима останалите са безсмъртни?


Имам чувството, че тази статия е писана от начинаещ еколог, с минимални познания за света около себе си. Нищо лично, но ефектът от подобно писание е преди всичко за автора и почти никакъв за четящата го публика.
11.06.2008 :: 18:41 :: от earth's friend
#2
Re: Премини на зелено
Пестене на гориво
- Всеки месец проверявайте налягането в гумите. Гумите с по-ниско налягане могат да увеличат разхода на гориво с до 4%.
- Свалете ненужната тежест от багажника или задните седалки на автомобила си. Колкото по-тежък е автомобилът, толкова повече се натоварва двигателят и толкова по-голяма става консумацията на гориво.
- Затворете прозорците, особено при по-висока скорост и демонтирайте покривните релси за багаж, когато не ги използвате. Това ще намали въздушното съпротивление и може да понижи консумацията на гориво и емисиите на CO2 с до 10%.
- Използвайте климатика само, когато е необходимо. Ненужната му употреба увеличава разхода на гориво и емисиите на CO2 с до 5%.
- Тръгвайте веднага след запалването на двигателя и го изключвайте при престой над една минута. Съвременните двигатели ви позволяват просто да се качите и да тръгнете, като по този начин намаляват консумацията на гориво.
- Шофирайте със съобразена скорост и преди всичко - карайте плавно. Всеки път, когато ускорявате или спирате внезапно, двигателят на вашия автомобил консумира повече гориво и произвежда повече CO2.
- При ускоряване сменяйте към по-високите предавки възможно най-рано. По-високите предавки са по-икономични по отношение на разхода на гориво.
- Опитвайте се да предвиждате трафика. За да избегнете ненужното спиране и стартиране в натовареното пътно движение, наблюдавайте трафика на възможно най-далечно разстояние.
- Помислете дали не е удачно да се комбинирате с някого при използване на автомобила за работа или почивка. Така ще спомогнете за намаляване на замърсяването и консумацията на гориво.
27.06.2008 :: 17:13 :: от earth's friend
#3
Re: Премини на зелено
Енергиен клас А+ пести енергия и пари и щади околната среда, тъй като използва 25% по-малко ток от обикновените модели от клас А.

Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg