Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Събития /
11.04.2008

Професия пекар

от gorichka.bg :: Коментари (9) :: (5960 прочитания)

Програма на Фондация за биологично земеделие "Биоселена" и Европейския социален фонд ще обучава млади хора на занаяти във Франция. Можеш да се включиш и ти!
Разликата между едно малко населено място в България и едно малко населено място във Франция е, че във френските градчета и селца кипи живот. Който е пътувал, знае. Във Франция не са забравени занаятите, а у нас малко или много са на път да си отидат.

Целта на програмата на "Биоселена" и Европейския социален фонд е да покаже на младите българи, че в занаятите има хляб. В продължение на седем дни участниците в програмата ще се учат да пекат хляб, да правят сирене, да варят сладка. Всичко това ще се случи в Нормандия това лято благодарение на партньорството на "Биоселена" с френската организация Savoir faite et decouverte.

Кой може да се включи
Не е необходимо да знаеш френски. Достатъчно е да си млад човек с интерес към възраждането на занаятите. Единственият минус е, че ще трябва да покриеш 45% от цената на курса. Значи трябва да имаш приблизително 500 евро. Останалото се покрива от Европейския социален фонд (финансирането все още не е факт, но всички се надяваме скоро да бъде потвърдено).

Ако искаш да се включиш, изпрати мейл на Стоилко Апостолов s.apostolov@bioselena.com

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (9)

11.04.2008 :: 13:54 :: от pstj
#1
Re: Професия пекар
Кеф:)
Едноседмична екскузия във Франция на цената на едноседмична екскурзия във Франция (справка Елиттурс) :)
Мноо ме кефите наистина. Са ако кажете че и ще се пътува екологично (демек с личните велосипеди на участниците) и ще падна под масата във върл оргазъм (от кеф).
Надявам се поне някой да си вземе видео камерата и лаптопа евентуално и да направи един хубав документален разказ на приключението..нямам търпене да погледам.
Междувременно за тези, които не им се ходи в Нормандия, могат да гледат http://carolinacrafting.blip.tv/ или нещо подобно. Или примерно http://www.threadbanger.com/ и разни други такива неща. Е не е точно "стари" занаяти, но определено интересни идеи, sustainable при това. Истината е, че за една седмица никой нищо няма да научи, но ще се пробва. Абе харесва ми идеята, не ми харесва че се ходи толкова далеч, при положение, че и в България имаме занаятчийство. Карай...
11.04.2008 :: 15:09 :: от borivash
#2
Re: Професия пекар
много ме кефи идеята и много искам да участвам но нямам излишни 500 евро. Имам опит с варенето на сладко и печенето на хляб но сиренето.... там е истинкото изкуство, а относно занаятите те и у нас са си добре развити баща ми например си има сериозна работа но си е направил една работилница и през свободното си време поправя и изработва колела на каруци и много му се кефя яд ме е само че не ме е научил но има време ....
12.04.2008 :: 11:52 :: от wonder
#3
Re: Професия пекар
аз искам да се науча да правя синьо сирене с мухъл ;-)
13.04.2008 :: 19:19 :: от earth's friend
#4
Re: Професия пекар
А откупени ли са емисиите на CO2 от полетите на кандидат - пекарите?
14.04.2008 :: 13:46 :: от verde
#5
Re: Професия пекар
Не, earth`s friend, те сами ще си ги откупят, като продават после сиренето, хляба и сладкото :)))
Добра е идеята да се поддържат занаятите и повече млади хора да се учат да ги практикуват. Но защо трябва да се ходи чак в Нормандия за целта? Къде по-евтино, по-разумно и полезно ще е това да се случва в България!
15.04.2008 :: 12:22 :: от earth's friend
#6
Re: Професия пекар
Verde, прав си.
22.04.2008 :: 10:16 :: от Belka
#7
Re: Професия пекар
Аз се радвам че тази възможност е предложена и стига до нас. И при тях сигурно също има хора които казват, че къде по-лесно е да си го правят за тях само и да не канят никого; и ние трябва така - да си правим нашите заняти и на никого да не ги показваме! Нал тъй!
Що се кривите бе хора, толкова е хубаво че хората могат да пътуват и да общуват помежду си, да обменят опит и култура, какво лошо има да попътуваш и да се запознаеш със Франция, иначе какво - на морето и в Лувъра, а така се докосваш до истинската Франция, малко по-надълбоко и по-близо до това, което е тя е отвъд туризма.
Благодарня съм на хората, които са се осмелили да пуснат това предложение въпреки скептицизма, който както виждаме и тук не пропусна да залее.
Дано се осъществи и обогати хората участвали в него.
30.04.2008 :: 01:28 :: от tkantchev
#8
Re: Професия пекар
Бих искал да знам какво Ви е мнението за хляба "Зърнена мозайка" на Нилана?Може да се купи след 15,30 часа ж Халите и в Кауфланд.Поздрави!
09.05.2008 :: 14:34 :: от nedij
#9
Re: Професия пекар
Браво на французите, браво на хората занимаващи се с туризъм във Франция!
жалко е и ми е тъжно, че в нашата държавица, имаща такова многообразие и богатство от занаяти не се предлагат подобни курсове ли, семинари ли не знам как да ги нарека. Може би сме големи индивиуалисти ... или поклонници на чуждото и не обичащи родината си и родното си ...
Освен да очакваме французи/Данон/ да направят и обучение как се прави кисело мляко, или боза или баница и т.н.
Все пак друго си е като кажеш сред приятелите си, че си бил във Франция една седмица и са те учили как да вариш сладко или да печеш хляб, ...
Простете странната ми гледна точка но желанието ми е да сме по-малко показни и повече скромни и трудолюбиви. Нашите баби и дядовци силно се съмнявам да са ходили до Франция на подобни обучения.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg