Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Събития /
18.04.2008

Малко (пред)история

от Теодор Тодоров :: Коментари (32) :: (12022 прочитания)

Смърч, мура, бял бор... Предстоящото пролетно засаждане на Горичка на "Алеко" продължава започнатото още през 1927 г. Сериозно.
Искате ли да направим пътешествие назад във времето? Не, не толкова назад – нека си представим, че само преди 80 години стоим до хижа „Алеко” на Витоша... Наоколо почти няма дървета, защото по-голямата част от горите са изсечени за нуждите на железодобивната индустрия и населението в околните села. Нищо не спира вятъра, лавините и ерозията, кристалните някога витошки езера са пресъхнали, планината е негостоприемна за хора, диви животни и птици...

Докато един ден хората решават, че могат да променят това и да превърнат Витоша в истински парк. През 1927 г. списание "Български турист" публикува статията „Залесяването на Витоша”, в която четем: ”През последните 2 години туристическото дружество „Алеко Константинов” подпомогнато от органите на отделението за горите, предприе залесявания около хижата „Алеко”. През тия 2 години са залесени около 55 000 фиданки – смърч, мура и бял бор...” Създаден е и малък разсадник до самата хижа, където още през първата пролет се пикират около 40 000 фиданки от бяла мура и се засяват „45 кг мурово семе, 5 кг борово и 2 кг смърчово”.

Залесяванията около пътя към Алеко спират ветровете, задържат снега и осигуряват защита на туристите, дръзнали да се изкачат на Витоша. Поради суровите условия всяка година се налага голяма част от фиданките да бъдат презалесени, но това не спира някогашните пионери да продължат делото си. Малко по малко фиданките укрепват, допират корони и надигат чела, формирайки съвременния облик на Витоша. Все повече живот изпълва планината, птици и животни се заселват в младите гори, реките са укротени и пълноводни, силата на ветровете и стихиите вече не е толкова страшна...

Ако се върнем в настоящето - отново на х. „Алеко”, ще видим, че донякъде историята се повтаря. Голяма част от същите тези гори, които ни радваха допреди няколко години, са унищожени от смърчовия корояд и вече са изсечени. И тъй като няма достатъчно бюджетни средства за възобновяването им, много от сечищата все още не са залесени.

Как мислите, дали ще можем да направим нещо по въпроса? Човекът е може би единственото създание на тази планета, което е надарено със силата да създава, променя и управлява средата, в която живее. Ние имаме способността да изберем какъв да бъде светът, в който искаме да живеем, и да направим това, което е по силите ни, за да се доближим до този свят... Добрата новина е, че имаме пред себе си примера на хората, които преди 80 години са успели да превърнат една планинска пустош в зелена градина. Можем да го направим и сега. Нищо, че отговорните институции смятат, че доброволния труд е некачествен и че не бива много да им се месим в работата... Нищо че в съвременното общество комфортът и липсата на усилия са издигнати в култ, а очакването някой друг да се грижи за обществено значимите проблеми кара държавата ни да буксува.

За да създадеш и отгледаш гора са нужни не само умения, знания и средства. За да правиш нещо, на чиито резултат ще можеш да се радваш след 30, 50 или 80 години се иска много вяра, търпение и любов.

Пролетното засаждане
На 18.05.2008 г. Горичка съвместно с Инициативна група „Витоша” отново организира акция за залесяване с доброволен труд в района на х. „Алеко”. Надяваме се с ваша помощ да докажем, че работим качествено и че със своите труд и ангажираност можем да допринесем за решаването на проблема с унищожаването на горите в Природен парк „Витоша”. Ако искате да станете част от историята, побързайте да се запишете, защото местата са ограничени. Ще се радваме на широко участие, но най-вече разчитаме на хората, които са готови да посветят на акцията целия си ден и не се страхуват от калта, прахоляка, влагата, забележките, пришките и приятната умора. Срещата е в 9.45 часа пред хижата – ще се видим там!

Как да си отгледаш гора
Подари дръвче

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (32)

17.04.2008 :: 22:51 :: от wonder
#1
Re: Малко (пред)история
Ей, най-после, бе хора !!!! :-DDDD
18.04.2008 :: 12:42 :: от pstj
#2
Re: Малко (пред)история
Ехх.. да стигнем ние ония постижения на човека... ама не, товече хора няма, има корпорации:)
Желая на всички успехсъс засаждането и крепки фиднаки, дано се хванат всииичките:)
18.04.2008 :: 15:14 :: от Сава Чанков
#3
Re: Малко (пред)история
Защо местата за доброволци са ограничени? Няма достатъчно инструменти ли?
18.04.2008 :: 16:37 :: от teodor
#4
Re: Малко (пред)история
Няма инструменти за повече от 60 души, а и площта не е достатъчно голяма, за да осигурим работа на повече хора... Площта се определя спрямо средствата тъй като Горичка поема и ангажимент да се грижи за създадената гора през следащите 3 години след засаждането, за което също трябват пари... Пък и нали все някак трябва да се контролира и качеството на работа :)
18.04.2008 :: 18:40 :: от woods
#5
Re: Малко (пред)история
Обаче ги е срам да пуснат статия за биояйцата по 4 лева ;-)
18.04.2008 :: 18:55 :: от woods
#6
Re: Малко (пред)история
Тема за размисъл: А как по дяволите може да се определи дали едно растение е генномодифицирано или не?
как да се разбере, как може един учен да знае дали един изроден ген се е появил сам в природата или не?
Освен вече съществуващи в други растения гени какво биха могли учените да разпознаят?

Направето го вече скапания форум - не ви ли е срам?
18.04.2008 :: 20:07 :: от mumintrol
#7
Re: Малко (пред)история
Добре като се каже "А", после да последва и "Б"... Някой да се сеща защо голяма част от ЗАСАДЕНИТЕ дръвчета са унищожени от смърчовия корояд? Правилно, именно защото са засадени в МОНОКУЛТУРА и ЕДНОВРЕМЕННО. И като навършат определена възраст, стават идеална основа за каламитетно размножаване на вредител.

Естествено, това не значи да не залесяваме дръвчета, но може преди да се работи с мотиката, да се поработи с главата и да се предвиди така, щото след още 80 години да се е образувала истинска екосистема, която няма нужда от периодично залесяване.

Това сечище от снимките и да не се залеси сега, след 10 години пак ще е обраснало с елхички, и то с различна възраст, и неподредени в редици, и естествено селектирани за конкретните условия... което, ще се съгласите, при изкуственото залесяване някак не се получава. Иначе няма лошо човек да се разхожда из планината, да топи калории и да успокоява гузната си съвест.

Успех!

пп. Гората си расте и без някой да се грижи за нея първите 3 години.
19.04.2008 :: 01:13 :: от Denski
#8
Re: Малко (пред)история
Ей значи, човек два дни пропуска да влезе в сайта и изпуска залесяването :( Странно е това предизвестие от един ден, както че и саденето е предвидено за петък, а не за събота или за неделя. Явно наистина не е имало места.
19.04.2008 :: 01:26 :: от Олга
#9
Re: Малко (пред)история
erm... залесяването е през май :)
19.04.2008 :: 08:08 :: от teodor
#10
Re: Малко (пред)история
Гората си расте най-добре без намесата на човека, Mumitrol, не само през първите 3 години. Дори и поради някаква причина (примерно смърчов корояд) временно да преустанови растежа си или да изчезне от дадено място, тя за никъде не бърза и след време, ако не се меси човек, пак ще започне да расте. Ние сме тези дето все бързаме, нямаме време да чакаме и гоним високи постижения. И понеже изкуственото залесяване е скъпо мероприятие, икономически и логически не е изгодно да оставим създадената от нас гора на произвола през първите 3 години, когато още не е укрепнала.
На сечището до Алеко със сигурност ще е появи естествен подраст, но никой не може да каже колко, дали ще е достатъчен, как ще е разпределен, ще покрие ли цялата площ и т.н. И вместо само да чакаме и гледаме, можем също и да помогнем на гората да се възстанови по-бързо. Никой не е казал, че ще се залесява само с един дървесен вид и ще се правят "ЧИСТИ" насаждения - имаме 80-годишен опит зад гърба си и всички умни лесовъди не трябва да го пренебрегват!
19.04.2008 :: 15:28 :: от wonder
#11
Re: Малко (пред)история
Как ще разберем кои са "одобрените" късметлии да ходят да садят ? Кажете, като са толкова ограничени местата..
20.04.2008 :: 16:29 :: от earth's friend
#12
Re: Малко (пред)история
Най-после!!
20.04.2008 :: 16:35 :: от earth's friend
#13
Re: Малко (пред)история
Секат се горите (части от българската природа), за да печелят алчни бизнесмени.
Ненужна сеч на млади и здрави дръвчета, за някакви си пари.
Трябва да се приеме закон, според който да се забрани да се изнасят дървени трупи и дървесен материал
за чужбина.
20.04.2008 :: 16:36 :: от earth's friend
#14
Re: Малко (пред)история
Най-после!!
21.04.2008 :: 09:05 :: от mitar
#15
към лесовъди и биолози
Моля разкажете повече как се развива корояда, какво води до катастрофичното му развитие и как можем да се борим с него.
21.04.2008 :: 13:20 :: от Denski
#16
@ Олга
Опа, съжалявам, така е като човек чете по нощите - недоглежда :)
22.04.2008 :: 12:53 :: от nedij
#17
Re: Малко (пред)история
няма да се записвам - ако мога ще се радвам да дойда, както и досега!
да си призная и аз се чудя от самото начало защо е нужно национален парк - гора, да се дозасажда с дървета, а не се сади по София, например, но е по-добре да се прави нещо ... отколкото нищо!
Уважаема организация - пожелавам Ви да съумеете да ползвате и подхранвате труда и желанието на доброволците - рядко и за радост се среща още но много лесно се губи и после да не казвам колко трудно се печели пак! споделям го от собствен опит - безумните идеи и неефективни мероприятия на "За Земята" ме изгубиха безвъзвратно като доброволец, въпреки дългото ми упорство да съм полезен за нещо ...
Пожелавам Ви разумна политика и имунитет срещу алчност!
до нова среща!:)
23.04.2008 :: 07:23 :: от Бу
#18
Re: Малко (пред)история
А ще се захванат ли дръвчетата?

В детската градина на дъщеря ми посадиха вчера дръвче по случай Деня на Земята. В тази връзка исках да осигуря още поне едно дръвче. От лесничейството и два-три разсадника в града мило, но непреклонно ми казаха, че дървета се садят до средата на март и след първата половина на октомври. Сега посадените, които са вече разлистени, имали по-малко от 50% шанс да се захванат.

Ако наистина е така, не е ли празно усилие и не е ли по-добре да се залесява, когато му е времето? Ясно, че в планините е по-хладно, но все пак...

(впрочем, Олга, опитвам се да се свържа с вас през контактната форма на Горичка)
24.04.2008 :: 17:06 :: от Сълза
#19
към #17
Е, хайде, чак пък "безумни". Почистване на национални паркове не ми звучи като безумна идея. Нито пък велосипедни шествия... а за ефективни, е..., ама тук не му е мястото да коментираме НГО-тата.

Желая спорно залесяване на всички, които ще участват! Записах се днес, надявам се и аз да бъда сред тях
24.04.2008 :: 17:27 :: от Олга
#20
Re: Малко (пред)история
Бу, сигурна съм, че и Теодор ще ти отговори, но да кажа само с две думи за всеобщо успокоение - на Витоша още има сняг! Алеко е високо и за дръвчетата сега е много рано. Това, което казваш, е вярно за равнините. А и Теодор е "горски" и разбира от тези работи :)
25.04.2008 :: 10:20 :: от teodor
#21
Re: Малко (пред)история
Права е Олга, на сечището още има снежна покривка, горе вчера пак валя сняг, не е късно за засаждане, oт утре почваме на Момина скала, където е по-ниско. Mitar, повече инфорация за корояда тук: http://www.vitoshagroup.org/att_res/bg/6@suhnene4.pdf. В общи линии борбата е трудна и тъй като не се работи целенасочено и с достатъчно средства, се надяваме на студена пролет и дъждовно лято за да намалим разпространението - при сухо лято една женска дава до 4 генерации поколение (10 хиляди яйца всяка) и едно заразено дърво заразява още 10. В момента по-скоро приоритет е възстановяването на увредените гори по най-добрия начин, за да се избегнат подони проблеми в бъдеще (разновидови и разновъзрастови гори) обаче трудно се пробива през алчни дървени глави, повярвайте. Просто горе се правят много глупости основно с цел печалба, но те ще излязат наяве като си направим филма и си изпълним дейностите по проектите ... А въпросното сечище е на горната граница на гората и при тези условия и темпове на съхнене скоро няма изобщо да остане гора наоколо, което означва че "естествени елхички" просто няма да има откъде да се вземат ако не го залесим. Има малко подраст около трасето на "Витошко лале", но ако не се огради скиорите и машините ще му видят сметката. Nedji, смешни работи пишеш - през последните години зелените площи в София масово се застрояват и за замазване на положението, в останалите се садят толкова дръвчета, че в скоро време няма да останат полянки и място да се порадва човек на слънцето... Пък и с тия темпове на унищожение на горите в цялата страна, да се оправдаваме с нуждата от засаждане в софия е малко смешно. В За Земята винаги е куцала работата с доброволци, но са свършени и страшно много полезни неща с много усилия и малко пари - ако направиш повече си добре дошъл да критикуваш и да даваш идеи. Иначе от утре почват акциите на инициативната група, засега са 4, надяваме да организираме още, просто много кофти се паднаха почивните дни - в най-подходящия период за засаждане. За повече инфо - www.vitoshagroup.org :)
25.04.2008 :: 13:21 :: от nedij
#22
Re: Малко (пред)история
мм, май е по-добре да си мълча,
но досега рядко съм си мълчал когато искам да кажа нещо - относно "За Земята" - бях доброволец и ходех насам-натам преди доста години в продължение на около 2г., наистина свършиха се доста полезни неща благодарение на чудесни хора от тази организация, но в онези времена/преди 5-6г./ ми беше абсурдни нещата които се правеха - да сложиш яйце да спре танк, тогава организацията беше млада, в зародиш, нямаше такова доверие и желание в хората към неправителствените организации и действия, и вместо да се разраства организацията като доброволци, доверие и потенциал се правеха шествия за спиране на АЕЦ/?!?!?/ или против глобализацията/?!?!?/ и подобни ...
пък желанието ми не е било само за дръвчета в софия, а за чистене и социални ангажираности за да се промени мисленето и ежедневието на хората - боклуците и сградите са най-малкия проблем според мен при нас ... както и да е, да не навлизам в разсъждения, твърде досаден ще стана ... а вече и поостарях, поизморих се и започнах да си избирам къде да дам от себе си, едно време участвах в много и разнообразни доброволски дейности.

Успех и здраве от мен!
06.05.2008 :: 00:47 :: от kmaleeva
#23
Re: Малко (пред)история
Относно предстоящото засаждане на 18.05.2008, бих искала да попитам кой е най-добрия начин за придвижване до Алеко? Имам кола, но мисля да се кача с лифта, а и нали е неделя и тогава не е разрешено качването с коли на Витоша ? По принцип няма проблем да взема 4 човека в колата си, ако използвам нея за качване до Алеко. Движа се по следния маршурт - ул."Оборище", бул."В. Левски", бул."П.Евтимий", бул. "Черни връх", Хладилника, през Околовръстното, Драгалевци и после е ясно. За връзка - 0888 344 944. Може да взема хора и само до Симеоновския лифт, ако се качвам с него.
13.05.2008 :: 10:55 :: от djoneto
#24
Re: Малко (пред)история
Здравейте!
Ако има някой, който ще участва в засаждането на 18ти май и все още незнае как ще се качи до Алеко, може да се присъдени в нашата кола! Ще сме 3ма човека, като има място за още 2ма. Маршрутът е следният: тръгване от пл. Македония – Спортната Палата – Евлоги Георгиев – Хладилника – и после нагоре към Алеко. Ако някой иска да се присъдени, нека ми се обади на тел. 08999 127 19 (Яна) или може да остави съобщение долу, за да се разберем къде да се чакаме.
13.05.2008 :: 11:03 :: от djoneto
#25
Re: Малко (пред)история
Забравих да добавя часа на тръгване - 8.45 от пл. Македония.
15.05.2008 :: 20:21 :: от ToshoCorporation
#26
Re: Малко (пред)история
Имам един проблем и разрешението му зависи от Вас.
Един мой приятел който се записа за предстоящото засаждането на 18-ти.
Но имам една приятелка която уж се записа, но не получи отговор от gorichka.bg.
Та възможно ли е да се направи размяната той за нея ?!?
Ако, да пишете ни 2-ма в нечия кола ;)
16.05.2008 :: 10:23 :: от djoneto
#27
Re: Малко (пред)история
Здрасти, ToshoCorporation:) драсни един мейл на Горичка, да ти потвърдят дали може, не мисля, че ще е проблем. Иначе си добре дошъл в нашата кола, ако решите да пътувате с нас, кажи/пиши къде по маршрута може да те/ви вземем.
17.05.2008 :: 18:53 :: от muncho
#28
транспорт
Здравейте,
Предлагам транспорт за двама човека за утре до Алеко.
Тръгвам от младост. След това до драгалевци мога да мина през ст. град, дианабад, орлов мост, черни връх.
Тръгване около 8.45-9.00 от младост
За връзка с мен 0883 54 84 16
26.05.2008 :: 19:31 :: от Mayo
#29
Re: Малко (пред)история
Добра вечер =) Съжалявам,че пак подхващам темата може би Ви е писнало да обяснявате на недоразбрали,но все пак щес е осмеля да попитам.
Имаме идея за един у4илищен проект,с които можем да помогнем в събирането на средства за следващото засаждане..и така ето какво искам да узная във връзка с това.
1)Дали е възможно по някакъв на4ин да се удостовери,4е сумата,което сме събрали е отишла за дръв4етата.../все пак трябва да се от4етем/
2)Тези които имат желание да помогнат в самото засаждане трябва ли да плащат някаква такса?
3)Защо цената на дръв4етата е толкова висока.../засаждането на 4ерешови дръв4ета на село не погълна толкова средства едно дръв4е беше 5 лв/
4)Намерихме мн съмишленици сред съу4ениците си(дори най-малките се въодушевиха,което и аз не о4аквах да стане) ще се радвам ако освен отговорите на тези въпроси полу4а зелена светлина за у4астие в тази кауза....От името на екипа ми благодаря предварително =)
25.06.2008 :: 04:42 :: от bloody_mary
#30
Re: Малко (пред)история
Защо залесявате там, където и без това ще има естествено възобновяване на гората?!? Защо не в някое свлачище, или терен за рекултивация на някой рудник, или дори някоя трудно възобновима широколистна гора? А така все едно да поливаш, докато вали. Иначе се смеете на розичките на софийска община. Ама там дето са решили да ги садят, сами няма да поникнат, тъй че техния "проект" ми се вижда по-смислен.
14.09.2008 :: 11:43 :: от simona_dakova
#31
Re: Малко (пред)история
Здравейте! Наскоро във фирмата, където работя, решихме, че можем да дадем още нещо на майката природа! Уточнявам, че досега събирахме излишните материали от хартия и ги предавахме на вторични суровини, а някои листа използвахме като чернова по два пъти...Междувременно ни хрумна идеята да направим още нещо....а именно да засадим дръвче! Много се зарадвах, когато видях, че Вашият екип има вярното предложение за нас! Готови сме не само да подарим дръвче, но и да се включим в засаждането му!
Ето какъв е и въпросът ми - кога предстои следващото засаждане - това през есента? Ще се радвам, ако дадете информация!
14.09.2008 :: 13:59 :: от hi
#32
Re: Малко (пред)история
И отново за предложението: Да се организира националено състезание между всички области в България, отчитайки по общини за най-голям брой засадени дръвчета.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg