Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Събития /
01.05.2008 :: партньор

365 дни

от Теодор Тодоров :: Коментари (4) :: (4397 прочитания)

В първата година от съществуването си с помощта на "Инициативна група Витоша", партньори в залесяванията на Горичка, бяха засадени над 15 000 дръвчета.
Бързо изсъхващи смърчови гори на Витоша, липса на информация за мащаба на проблема с корояда, никаква стратегия за неговото решаване, недостатъчно средства за превенция и възстановяване на засегнатите площи, слаба ангажираност на обществото... При тези условия преди точно една година стартирахме сдружение „Инициативна група „Витоша”. Началният ни капитал - по 20 лв. учредителна вноска от 9-те учредители, лично свободно време, много идеи и желание.

За една година успяхме да разработим два успешни проекта, в рамките на които осигурихме финансиране от 114 000 лв. за възстановяване и опазване на горите на Витоша. Стартирахме поредица от дейности: събиране и анализ на информация, организиране на срещи и семинари с експерти и институции, осигуряване и обработка на сателитни снимки за определяне на мащаба и прогнозиране на бъдещото развитие на проблема, изготвяне на план за действие, издаване на информационни материали, заснемане на филм, разработване на интернет страница, изграждане на туристическа и информационна инфраструктура, събиране на семена и отглеждане на фиданки, изпълнение на превантивни дейности за борба с корояда, работа по залесяване и отглеждане на нови гори.

За ангажиране на обществото разработихме пилотен модел за „осиновяване” на горски участъци от корпоративни дарители, училища и организации. Моделът заработи успешно и над 50 дка вече са „осиновени” от нашите партньори Тойота, Горичка, Данон, Одисея-ИН, Англо-Американско училище, Ейч-Вижън и Каменица, които поеха ангажимента да се грижат за създадените от тях гори през следващите няколко години. Разработихме и „зелена” тиймибилдинг програма, включваща залесяване, която също стартирахме успешно.

С помощта на сдружението, през 2007 г. бяха залесени над 15 000 хиляди дръвчета. В акциите ни се включиха повече от 300 доброволци, както и екипите на нашите корпоративни партньори, които научиха много за създаването и отглеждането на млади гори. След поройните дъждове и горещините през миналото лято, част от дръвчета изсъхнаха и бяха засадени наново, пак от доброволци. През 2008 г. Предстои изпълнението на поредица от превантивни, възстановителни и информационни дейности на територията на Природен парк „Витоша”, както и залесяването на над 30 000 дръвчета върху повече от 100 дка.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (4)

01.05.2008 :: 01:13 :: от NADQ
#1
Re: 365 дни
dobre, a kak moje da kajem na6to u4ili6te da si osinovi 1 u4astuk?
05.05.2008 :: 18:53 :: от killabunny
#2
Re: 365 дни
А как може фирма да се включи в залесяването, да се организира нещо от сорта на тиймбилдинг?
07.05.2008 :: 21:33 :: от nikolaeva
#3
Re: 365 дни
не е ли опасно да се залесява изкуствено дадена среда?правили ли сте проучване какви дръвчета са расли на това място?моите наблюдения ,свързани със залесяването са твърде скромни и непрофесионални и не искам да умаловажавам в никакъв случай вашата дейност,но естественото залесяване в природата започва с израстване на храсти.те пазят сянка и предпазват от порои дръвчетата,а когато те станат достатъчно високи,храстите обикновено изсъхват.така няма опасност да се залесяват твърде много иглолистни видове,защото явно широколистните са по-приспособими.и по-нужни за климата и екосистемите.на колко иглолистни дървета сте виждали гнездо или хралупа?
пишете повече по този въпрос.
12.05.2008 :: 23:49 :: от teodor
#4
Re: 365 дни
Ами хайде едно по едно:
1. За осиновяването от страна на училище, най-добре е да се уговорите с държавно лесничейство софия, които да определят някаква площ, време, да осигурят фиданки и т.н. Ние можем да помогнем с контакти, инструктаж и инструменти.
2. Вече сме организирали подобен тиймибилдинг с Камениц, Одисея-ИН, Тойота и др. - вижте на www.vitoshagroup.org - подобно събитие изисква повече предварителна подготовка, но винаги се получава добре, последното беше вчера с 60 души от Тойота :)
3. Във въпросната "дадена среда" просто ускоряваме естествения процес на възобновяваме на гората и й помагаме да стартира веднага вместо примерно след 50-100 години. Естественото залесяване в природата започва с пионерни видове: бреза, трепетлика, бор и др. които са по-устойчиви и могат да растат на открито. В доста случаи храстите заглушават младите дръвчета и борбата е жестока докато някои пробият, излязат над тях и започнат да формират горска среда. Едва след това отдолу тръгват други дръвчета от "по-типични" горски видове и т.н. Целия процес обикновено отнема много десетилетия, а може и повече особено на такива места като т.нар. "горна граница на гората", където условията са наистина жестоки, а и семена няма много откъде да дойдат. Да, в случая засаждаме със същите дръвчета, които са расли на това място. Да, в България са правени много грешки със залесяване на иглолистни където не им е мястото - в пояса на широколистните, но има едно нещо, наречено височинно зониране на растителността и в този пояс у нас естествено се срещат смърч и мура, не широколистни, които трудно оцеляват на тази височина. Да, виждал съм иглолистни дървета с хралупа. Ако ги оставят да остареят, разбира се. Само не разбрах защо широколистните са по-приспособими и нужни за климата, сигурно са пропуснали да го включат в уебната програма на лесотехническия :)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg