Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Събития /
13.10.2008 :: партньор

Българските гори

от gorichka.bg :: Коментари (10) :: (7532 прочитания)

Какво е положението с българските гори? Незаконната сеч, пожарите и застрояването са големите проблеми.

Да припомним за всеки случай – горите пречистват въздуха, подобряват питейната вода, предпазват от наводнения, запазват биоразнообразието, смекчават климата, намаляват шума и праха, намаляват парниковите газове. Освен това – но не на последно място – радват със самото си присъствие.

 

 

ДРЪВЧЕТАТА, КАТО PR


 

 

ИЗВОДИ

  1. В България има достатъчно гори, трябва просто да ги опазим от погубване.
     
  2. Държавата разполага със средства и е въпрос на политическа воля и изпълнителна администрация, за да се залесява.
     
  3. НЕЗАКОННАТА СЕЧ, ПОЖАРИТЕ и превръщането на гори в СТРОИТЕЛНИ ПЛОЩАДКИ са големите проблеми.
     
  4. Горичка няма да провежда повече засаждания, а ще насочи усилията си към по-спешни и наболели проблеми. Запитванията за засаждания ще бъдат препращани към избрани организации.


Горичка благодари на Спас Тодоров от Държавна агенция по горите, Живко Богданов от WWF България, Кольо Колев от Агенция „Медиана”, Теодор Тодоров от Инициативна група Витоша и Калин Първанов от списание „Тема”.CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (10)

13.10.2008 :: 15:35 :: от pstj
#1
Re: Българските гори
Благодаря за статията, много добро сумирано представяне на нещата.
13.10.2008 :: 15:43 :: от earth's friend
#2
Re: Българските гори
СУПЕР СТАТИЯ!!!!!!
13.10.2008 :: 20:02 :: от Whiskey
#3
Re: Българските гори
Каквооо? Няма да има повече засаждания? Ммммммм....
13.10.2008 :: 20:51 :: от hi
#4
Re: Българските гори
В някои държави при такива случаи се правят официални граждански петиции. Надявам се и вярвам организаторите на Gorichka.bg да проведат по Интернет такова мероприятие. Вие имате и компетенциите, и популярноста, и авторитета ! Време е за действие ! Да защитим природата и човека по всякакъв възможен начин. Вярвам всички съмишленици да подкрепят идеята.
14.10.2008 :: 10:30 :: от nedij
#5
Re: Българските гори - има достатъчно!
аха, добре,
значи започвам да се оглеждам за друго място където да предоставя доброволството си в частност за засаждане на дървета - хубаво е когато има продукт и многопосочен ефект, всъщност двете са неразривно свързани.
Явно вече на "Горичка" й порастна работата и няма вече да се занимава с дребни и незначителни неща ..., а със "спешни и наболели проблеми".
Успех.
17.10.2008 :: 13:53 :: от K.
#6
Залесяванията
Доколкото съм чел, добре е да се залесява само там, където гората е била напълно унищожена - пожар, гола сеч и т.н. Защото дърветата са на една възраст и по-лесна падат жертва на болести или стихии, както са на една и съща възраст.
18.10.2008 :: 21:07 :: от APChih
#7
Re: Българските гори
Не знам дали наистина горския фонд е нараснал,но според мене за последните двадесет години горите намаляха драстично...И за мене-очевадно!
На горичка работата винаги и е била голяма,ама саденето на дървета беше най смисленото нещо което правеше.Много,много по-смислено от писането на статии с неясна и невярна информация и призивите за малки стъпки.Това със саденето на дървета беше "голяма крачка" и ако сега тази дейност спре,то това е крачка назад.
И ако вече няма садене на горички,сайта все така горичка ли ще се казва или ще се прекръсти на...
18.10.2008 :: 21:12 :: от APChih
#8
Re: Българските гори
"Шансът една фиданка да оцелее..."
Прощавайте-отново изцепка!
Това зависи и от фиданката,и от мястото и времето на засаждане.Така че винаги си струва да се пробва-ако не друго -опитайте с върби,тополи и асики край реките през февруари и март.Тогава те се прихващат и от пръчка,забита във земята!Пробвайте!
22.10.2008 :: 00:05 :: от spart
#9
Re: Българските гори
> Шансът една новозасадена фиданка да оцелее без поддръжка в година с валежи като през 2008 е 0%.

Много авангардно твърдение, влизаща в противоречие с това, което пише в учебниците по ботаника и лесовъдство. Поне можехте да съобразите, че 2008 още не е свършила и не се знае какви ще са валежите през нея. За разпределение на валежите по месеци и райони няма да отварям дума.

>Между 1990 и 2005 г. горският фонд се е увеличил с 9% чрез устройство на неустроени гори и самозалесяване, т.е. без държавна политика в тази насока. (За сравнение: през последните две десетилетия Китай е увеличил горите си с 35%).

Надявам се да правите разлика между гора и горски фонд. Самото понятие ГОРСКИ ФОНД фонд е дефинирано именно чрез държавна политика, така че всяко увеличаване или намаляване на този фонд Е държавна политика. И тъй като предполагам, че част от читателите също не са се замисляли че има разлика и някак си такъв човек остава с впечатление, че горите в България са се увеличили.
За Китай мисля, че е абсурдно да се твърди че спрямо 1988 горите са сеувеличили с 35%, тъй като това е страна със свръхексплоатация на горите си. WWF в доклада си през 2005 и други природозащитни организации многократно биха камбаната за положението там. Дори залесителните мероприятия, които се провеждат през последните няколко години там мисля, че едва компенсират сечта от 90-те години. Достатъчно е да спомена, че пустините Китай постоянно се увеличават и за да стане ясно какво е положението с китайските гори.
11.11.2008 :: 10:56 :: от gentiana
#10
Re: Българските гори
А Вие виждали ли сте посадените от "горичка" дървета в Южния парк? Почти няма живи. И това е от неполиване. За което тук пише, че е необходимо. За някой видове поливането е по-необходимо. И за някой територии.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg