Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Събития /
07.03.2009

Какво става с Горичка?

от Любомир Ноков :: Коментари (25) :: (16313 прочитания)

Кратко предизвестие за изгубилите търпение приятели на Горичка.

Започвам отначало.

2006 година: Няколко души обсъждаме как в България въобще не се говори за нещата, които ни вълнуват и за които Маги ни е запалила. Не само в медиите, ами дори в приятелски разговори, теми като климатични промени звучат като някаква странна форма на хипноза практикувана в някои датски комуни. Решаваме да  направим каквото можем, за да информираме лидерите на мнение, да популяризираме екологичната проблематика и да я изкараме от областта на природозащитата и паранормалното.

Две години по-късно повечето медии имат зелени рубрики и ресорни журналисти. Климатичните скептици са в зоната на конспиративното, природозащитниците са лидери в изграждането на гражданско общество, всички баби и дядовци са наясно с това, че климатът е променен заради човешката дейност, децата знаят за какво е жълтата и за какво зелената кофа, маркетинг директорите пият зелена вода преди работа, с таксиметровите шофьори може да се проведе приличен разговор за изчерпването на ресурсите.

Не вярвам това да се дължи на Горичка, по-скоро нещата са сериозни и неизбежно ни застигат. Но резултатът от това е, че в един момент се чувстваме изтъркани, еднакви, повтарящи се. Губим се, губим интерес. Целта, която си бяхме поставили, не е вече актуална. Имаме успех и не знаем как да продължим. Можем да продължим като Deep Purple да пеем Smoke on the Water още двайсе години, но няма да можем да разчитаме на същия ентусиазъм и свежест, които досега са били силата зад Горичка.

През 2008 търсим новата форма, която да ни помогне да продължим. Правим няколко грешни стъпки. Започваме и нови инициативи, които ни зареждат и ентусиазират. Горичка става доста повече от сайт с кауза. Озадачава ни това, че много хора подкрепят Горичка без дори да са прочели нещо в сайта. Решаваме, че трябва да го променим.

Поставяме си две цели за промяната на сайта. Първата е да изкараме наяве всичките ни дейности и инициативи. Ще са в центъра на вниманието. Втората промяна е премахването на всякакви изисквания за публикациите. Даваме им пълна свобода. Досегашният "медиен" формат ни тежи. Ще пишем колкото и когато искаме, без изискване за правопис, стил, картинки, коректност, дължина. Дори и за тема. Ще го наричаме „блог”. Абе ще видите, че ще стане много приятно.

Новият сайт е почти готов, в сигурните ръце на Дели, Иван, Сашо, Боги и Йоанна. Нямам търпение да го пуснем.CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (25)

07.03.2009 :: 16:35 :: от Dessie
#1
Re: Какво става с Горичка?
Може и да сме изгубили търпение, но не сме изгубили ентусиазъм. А със сигурност много от нещата се случиха именно благодарение на Горичка, с което тя трябва да се гордее!
Очаквам ви и ви пожелавам успех!!!
07.03.2009 :: 21:54 :: от wonder
#2
Re: Какво става с Горичка?
а какво ще стане с всички статии тук ? ще ги махнете ли ?
08.03.2009 :: 08:22 :: от krem
#3
Re: Какво става с Горичка?
липсвахте ни :)

И за мен лично нещата се случиха и се случват благодарение на вас и също ви благодаря, че променихте целият ми светоглед!!

И аз се нядавам да запазите статиите, има достатъчно хора, които тепърва се опитвам да променя чрез тях. Направо са една Зелена енциклопедия за мен ;)
08.03.2009 :: 20:35 :: от gecheto
#4
Re: Пък аз съм нов.
Аз тайно се надявам да направите политическа партия, да участвате в изборите, да спечелите и Магдалена Малеева да наследи поста на Станишев! Шегувам се разбира се, но надеждата ми е, че хората от това поколение навлизаме в зряла възраст и ще вземем някак си нещата в свои ръце. Ние наистина сме нови и по-различни от предишните. Ще видим.
09.03.2009 :: 11:48 :: от mandarinka
#5
Re: Какво става с Горичка?
Ако спрете да спазвате и изискванията за правопис, по-добре спрете изобщо да правите БЪЛГАРСКИ блог или сайт, или както искате го наричайте. Няма нищо по-възмутително от публичното показване на невежеството!
Що не си преведете и всичките досегашни статии на шльокавица тогава???
09.03.2009 :: 11:50 :: от mandarinka
#6
до gecheto
Зелена политическа партия вече има и тя се казва "Зелените" - потърси и прочети за нея, имат много свежи идеи, и са все готини хора. Ще бъдат на следващите избори и много се надявам да влязат в парламента, за да започне вече да се обръща повече внимание на екологията и природата.
10.03.2009 :: 14:16 :: от Denski
#7
Re: Какво става с Горичка?
Ура, най-после малко раздвижване :) Чакам с нетърпение да видя новия формат, ОБАЧЕ съм напълно съгласна с mandarinka, че така както го описвате има рсик да се превърне в мазало :( Надявам че, че ще си оставите старите статии и коментарите към тях, някои от тях са по теми, които все още не са достатъчно добре застъпени в публичното пространство. Колкото до 2рия параграф не смятам, че положението е толкова розово (най-малкото кофите на различните фирми са различни цветове и с еразличават в "комбинирането" на боклуци). Надявам се да си задържите "Чупещите новини" и да публикувате повече връзки - не изчитам по 10 вестника на ден и може да се случи да пропусна някоя интересна статия на зелена тема. Ако читателите също могат да публикуват връзки (или да ви ги пращат да ги публикувате вие) също ще е добре :)

Хайде, ще изчакам да видя новия формат преди да коментирам повече :) Успех, и по-бързичко ако може ;)
10.03.2009 :: 16:08 :: от acineds
#8
Re: Какво става с Горичка?
Чудесна новина!
Очаквам с нетърпение завръщането!
Следя с интерес новините от сайта... не всичко споделено ми допада, но поне чета различни мнения за случващите се т. нар. екологични проблеми...
А иначе - по каузите съм.. вашата тениската с удоволствие ще нося и това лято!
Очаквам Ви!
11.03.2009 :: 16:16 :: от videania
#9
Re: Какво става с Горичка?
Хайде ,откога чакаме някой инициатор да сътвори истинско-ЖИВО-ЗЕЛЕНО-ГОРИЧКА !
12.03.2009 :: 11:01 :: от Aseda64
#10
Re: Какво става с Горичка?
Съгласна съм с мандаринка. Правилата на правописа и граматиката също трябва да се спазват.
13.03.2009 :: 08:44 :: от Belka
#11
Re: Какво става с Горичка?
Хм, всикчо звучи супер, ама предупреждението, че ве че няма да се спазват стил, правопис и коректност на публикациите малко плаши. Крайностите не са добър избор.
Вие сте вече еталон, не просто сайт.
14.03.2009 :: 21:07 :: от Whiskey
#12
Re: Какво става с Горичка?
Може би са уволнили редактора ;)
17.03.2009 :: 20:35 :: от deny_99407
#13
Re: Какво става с Горичка?
Здравейте :)

Аз искам да изкажа благодарност, към всички сътворили идеята и на всички привърженици....
...."колкото повече, толкова повече", както е казал Мечо Пух :)))....
22.03.2009 :: 00:03 :: от thanks4nothing
#14
Ми к`во да става с Горичка?! :)
Аз не бях влизал в сайта сигурно повече от половин година. Като гледам нещо е замряло. Има логика. Просто еко-темата не е необятна. Въртят се няколко основни неща,няколко основни идеи и това е. След един определен момент се изчерпват нещата,които могат да се коментират.
Затова аз призовавам:
зарежете писането на статии и дайте да се върши работа.Не че досега не се е вършила... Но повече нека се свърши. Организирайте по-масови кампании за засаждане на дървета. Не само в София и района.
На мен ми се ще пак да садим.
И дайте,ако искате да се върши реална работа,да започнем да се обръщаме към български и европейски институции за съдействие. Проекти,финансова подкрепа,реализирани идеи.
Стига вече писане и четене. От това имат полза само незапознатите с екологичните проблеми.

П.П.: Земята е обречена и не й остава още много време,но все пак на нас нищо не ни пречи да се опитваме да правим по нещо малко за природата. Но най-вече е хубаво освен да чистим градинките да вземем да почистим сърцата си,защото там се е натрупала дългогодишна мръсотия. А пък който може да прави и двете едновременно ... - чудесно.
22.03.2009 :: 11:57 :: от ivcho
#15
Re: Какво става с Горичка?
Не съм съгласен че страницата е полезна единствено за хора които не са запознати с екологичните проблеми.Горичка е страхотна и образователната и роля е много голяма. Това че претърпява трансфомрация е съвсем нормално и надявам се за добро. Това че няма да се съблюдават стандартните изисквания за писане на статии, едва ли трябва да се възприема буквално. По скоро това говори за разширени хоризонти и повече свобода. Колкото до инициативите те винаги са полезни, но да не забравяме че възможностите са винаги в нашите ръце. Аз лично полагам грижи без да е задължително Горичка да организира масова кампания за това. Също да не забравяме, че мащабното засаждане на дървета не винаги е продуктивно, защото липсва грижата след това, която е така важна. Така че докато Горичка се преобразява, излизаме пред блока или в парка и запрятаме ръкави.
22.03.2009 :: 12:14 :: от wonder
#16
Re: Какво става с Горичка?
на 28/03 от 20.30 часа изключете електричеството у вас за един час !
за часа на Земята !
22.03.2009 :: 13:17 :: от PRA
#17
Re: Какво става с Горичка?
На мен Горичка ми даде така важните основни знания по всички въпроси засегнати тук. Много благодаря и с интерес ще продължавам да следя развитието на проекта.
22.03.2009 :: 20:07 :: от ivcho
#18
Re: Какво става с Горичка?
http://www.panda.org/bg/get_involvedd/earthhour2009/ ето повече за инициативата "Часът на Земята"
26.03.2009 :: 19:55 :: от mitar
#19
Re: Какво става с Горичка?
Много се радвам на идеите ви, макар и с леко свито сърце заради маймуницата, която очаквам да се появи, но малко свежест и скандалност ще са супер на място. Ще носим костюми без жилетка :-))).
Ще ми се да виждам повече хора с ръце сърбящи за лопата да вземат нещата в свои ръце и да садим да садим....
Стискам цялата си наличност от палци!
30.03.2009 :: 13:23 :: от emine
#20
Re: Какво става с Горичка?
само моля, моля не махайте старите статии, има някои наистина страхотни идеи, няма да конкретизирам, но не ни лишавате от тях:))
10.04.2009 :: 13:22 :: от e_planet
#21
Re: Какво става с Горичка?Да вървим напред заедно!
Приятели който може да се включи в една страхотна акция по залесяване!
На 12.04.2009г. Greenteam и приятели, заедно със столична община и отдел озеленяване организират Пролетно Залесяване с Бял Бор-(Pinus sylvestris) в Северен парк!
В този район има изсечени много смърчове и сега трябва да помогнем за възтановяването на дърветата там.
От миналата година забелязахме, че всички дървета на доброволци са се хванали много добре. Нека и тази година покажем, че има хора, на които им пука за зеленото бъдеще на България!
Справки и записвания:
0878973054 - Greenteam доброволци
greenteambg@gmail.com
Място: Северен Парк
Час: 10.00
Вход: Свободен естествено
Важно: Носете си сандвичи(ако не гладувате:))
23.11.2009 :: 12:22 :: от banananna
#22
идеи за горичка Re: Какво става с Горичка?
Горичка търси посока. Една информационна кауза, която според мен би имала голямо значение за качеството на живот в градовете през зимата, е каузата за спиране на отоплението на въглища и дърва. Ако живеете в София, или друго населено място, където няма широко отворено пространство и много вятър, най-вероятно зимата душата ви се умирисва на сажди, слънцето го виждате все през пелена, често се чудите защо е толкова мъгливо, а ако имате астма, просто ви се налага да си вземете отпуск и да се махнете. Всичко това е заради концентрацията на микроскопичните твърди частици които се изхвърлят във въздуха от комините на любимите ви камини и печки на дърва. За мое най-голямо съжаление, дори зелено мислещи мои приятели, работещи за зелени НПОта в България се топлят с каминка в къщи, защото им е по уютно или не знам какво. Ако някой иска да снима филм, в който да присъства визията на прочутата лондонска мъгла от преди 100 години, трябва да снима в София - просто в Лондон тази мъгла вече я няма, тъй като хората не се отопляват на дърва, въглища и други боклуци. Та... кампания която да пресира общинските съвети също да вземат отношение по въпроса? Това е ли по силите на Горичка?
02.12.2009 :: 11:59 :: от дидо
#23
Re: Какво става с Горичка?
здравейте.имате ли идеи за едно прекрасно село което изкупихме с приятели и целта ние да го запазим така девствено като същевременно като се заселиме там да има и с какво да се изхранваме без да нарушаваме равновесието и идилията.намира се в община антоново.този край е изпаднал някак си от погледа на агенциите за недвижими имоти.хората все още живеят в началото на 20 век.непринудени са и са далече от съвременния шум и начин на живот.има още свободни имоти но търсиме съмишленици без планове за хотели или друго просто хора които искат да живеят по друг начин макар и не постоянно в населеното място.ако някой желае повече информация и снимки може да пише на и-мейл valdido@mail. bg.не ме разбирайте криво просто търсиме съмишленици да се върнем към природосъобразен начин на живот като се събираме хора с такива интереси имащи желание да се развиват в тази посока и същевременно което е останало като собственост в селото да попадне в подходящи ръце.ще съм благодарен за подкрепа и идеи.
01.11.2010 :: 10:13 :: от HotShot
#24
Re: Какво става с Горичка?
Дано намерите сили сайтът отново да заживее с пълна пара!!! :)
04.02.2011 :: 15:10 :: от pepipan1960
#25
За малкото което е Голямо !
Здравейте, повечето хора сме "от един дол дренки..." и парите все не стигат !Но много от нещата могат да стават и без пари. Толкова ли е трудно да не чакаме Общините , а да си преметем пред къщите, да посадим цветенца, да ги поливаме...? Аз съм взел под "спонсорство" няколко парченца от природата ни.Почиствам всяка година по 4-5 пъти 2 км от Черноморието ни./винаги има "любители" на залези и изгреви които ми създавет работа ! / Същото правя и на други места.Събирам отпадъците "разделно" и много други дребни неща .Пизовавам всички преди да цъкаме по Европата, да помислим какво сме направили сами !И за МАЛКОТО което зависи от нас ! Петър Панков - Ямбол
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg