Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Разни /

Малко факти за Зелената партия

Кога и къде е създадена партията? Зелената партия е създадена на 28 декември 1989 г. главно от тогавашни активисти на „Екогласност”. „Екогласност” организира първото свободно шествие след години тоталитарна власт като внася подписка срещу хидропроект „Рила”. Шествието показва, че в България има зачатъци на демокрация. „Зелената партия е свързана както с демократичния процес, така и с реална екологична дейност”, казва Александър Каракачанов.

Членска маса:
„Имаме повече членове от поне няколко парламентарно представени партии” казва Александър Каракачанов.

Финансиране:
За първи път от 18 години насам Зелената партия има макар и малко финансиране от държавата. Така е , защото е част от Коалиция за България, получава финансиране като за един депутат. Това са около 50 000 годишно. Зелената партия търси и спонсори, но това е много трудно, защото в България много малко хора дават пари за идеята, а Зелената партия бяга от обвързване, за да не бъде дискредитирана. „Факт е, че за тези 18 години никой не може да посочи такова обвързване или дискредитация на партията”, казва Александър Каракачанов.

Бюджет:
„Ако стигнем 70-80 000 годишно се радваме. Тези средства отиват главно за заплати, поддържане на офис, техника. За мероприятията разчитаме главно на ентусиазъм от хората.”

Международни зелени организации, на които симпатизират
: Зелената партия е член на Европейската зелена партия от самото й учредяване през 2004 г. в Рим. От 90-та година са членове на предшественика на Европейската зелена партия, Европейската федерация на зелените партии. „В семейството на зелените сме от 90-та година и това не е случайно”, казва Александър Каракачанов.

Младежката организация е част от партията и членува от създаването си във Федерацията на младите европейски зелени. От април тази година те се считат за официално младежко крило на Европейската зелена партия. Също е член на Източно-европейската мрежа за развитие и сътрудничество. От януари 2007 г. е член и един от основателите на Глобални млади зелени, организация, която се създаде в Найроби, Кения.

Зелени идоли:
Йожка Фишер е един от тях, но има много хора, които не са толкова известни, а са допринесли не по-малко. „Да си зелен в Африка е много по-сложно, отколкото да си зелен в Германия” са думите на Александър Каракачанов. Важно е да не боготворим никой политик, защото политиката е дейност, която има много противоречиви изражения. Всяко обоготворяване на един политик е признак на ниска политическа култура на един народ.

Зелени организации, с които работят и на които симпатизират в България:
Стараят се да поддържат връзка с всички екологични организации, които имат желание да поддържат връзка с тях. На предните избори, за Европейски парламент, канят за участие всички, които желаят. Отзовават се „Зелени Балкани”. Техният председател Тома Белев води листата на Зелената партия. Идеята за евроизборите е била да не се издига партийна листа. „Екологичните организации не бива да се замесват в партийна дейност, което не означава, че хората, членуващи в една екологична организация не могат да бъдат членове на една партия. Гоним една цел – ние вървим по политическия път, те като обществена организация”, казва Александър Каракачанов. Зелената партия поддържа връзка и с всички местни инициативни комитети. „В София почти няма квартал, в който да няма инициативен комитет я за защитата на някоя градинка, я за някое друго безобразие” са думите на Александър Каракачанов. Зелената партия ще се постарае да издигне тези хора за местните избори.

За Зелена България:
Александър Каракачанов смята, че през последните 15-16 години хората са си гледали основно хляба. Сега, обаче, когато започва да се разбира, че проблемите на околната среда са нещо жизненоважно за хората, за планетата, за страната, за всички нас, „веднага започват да се появяват момчета с бизнес хватки, които искат от това да направят нови пари.” „Нито един от тях не се е занимавал и не е имал отношение към екологията. По-скоро са имали интерес към тази проблематика от другата страна, т.е. чрез инвестиционни фирми. Ако погледнете кой е вътре - фирми с големи пари, които търсят къде да инвестират – изведнъж решиха да направят зелена партия. Нищо лошо. Само трябва да се знае кой за какво се бори. Ние сме се борили за тази кауза от 89-та година преди падането на Живков.”

Зелени партийци

Повече за Зелена България
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg