Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Разни /

Малко факти за Зелена България

Кога и къде е създадена партията? Партията е създадена на 12 май в Лесидрен. Събират се около 600 човека от цяла България. „Идеята ни намери нас”, казва Илиян Матеев. На създателите им пука не само за зеления дневен ред, защото по принцип те са хора с активни граждански позиции. Илиян Матеев казва, че трябва да има връзка между гражданското и политическото съсловие, затова е създадена партията. „За решаването на екологичните проблеми трябват политически решения.” Стоян Динков казва, „Искаме в България да има зелена Зелена партия, не синя или червена”. И добавя, че не биха се коалирали с никого.

Членска маса:
Илиян Матеев показва три купчини декларации – „Ето ги как изглеждат седем хиляди декларации за доброволно членство”. Иначе членовете са малко над 10 хиляди, казва Стоян Динков. Изискванията в декларацията са единадесет – член 11 е лична декларация, че човекът не е членувал доброволно или щатно в структури на ДС.

Финансиране:
Илиян Матеев казва, че една партия не е скъп продукт, още повече партията не изгражда класическа партийна структура. „В момента в централата има на щат двама човека”. Всички други са доброволци. „Ние сме хора от реалния сектор, имаме си собствен бизнес, реализирали сме се в собствените си писти, в които бягаме”. С други думи, финансирането е от създателите на партията? „Да. Но самите наши инициативи не са скъпи.”

Бюджет:
Илиян Матеев казва, че доизборният бюджет ще бъде оповестен публично. Ще бъде основно за информационни материали. „Ще набираме средства на зелени купони навсякъде в страната. Ще започнем от Народния театър в София и ще обиколим цяла България – всички областни градове”, обяснява идеята Илиян Матеев.

Международни зелени организации, на които симпатизират:
В началото на септември имат уговорена среща с немските зелени. Харесват европейските зелени, защото те са „хулиганите в европейската политика и няма друг начин да говориш в прав текст за проблемите на страната в момента”. В процес са на учредяване на инициатива за Балкански екологичен форум. „Ние сме общонационално движение за спасяване на българската природа. Ние ще спасим българската природа, ние няма да се занимаваме с празни думи”, казва Стоян Динков.

Зелени идоли:
Осъществили са контакт с Ал Гор, който е дал съгласие да се види с тях, но не в България.

Зелени организации, с които работят и на които симпатизират в България:
Разпращат месечния си бюлетин на 360 екологични организации, регистрирани към МОСВ. Пратили са първия бюлетин с придружително писмо в края на миналия месец, че са отворени да работят с всички, които милеят за българската природа. Отговорили са им само 4, а от 14 са им казали, че ще си правят собствена партия. Илиян Матеев казва, че това е „умилително”. Чуди се дали да не направи по-тежка аналогия, но се спира на „Нищо лошо не искам да кажа за тези зелени организации, с каквото можем да им помагаме или да си помагаме, ние сме на разположение. Интересното е, че ние наистина имаме различен инструментариум, колкото по-рано го разберем заедно с другите екологични организации, толкова по-добре”.

Зелени партийци

Повече за Зелената партия
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg