Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики / Боклук и рециклиране /
10.12.2008 :: партньор

Дрешник

от Лора Метанова :: Коментари (15) :: (16025 прочитания)

В София вече има и отделни кофи за текстилни отпадъци на "Ретекс" . Фирмата иска да разшири дейността си в повече квартали и в повече градове. Всичко зависи от нас - дали виждаме смисъл да изпозваме услугите им

Българинът започна бавно да свиква с цветните контейнери за разделно събиране на отпадъци. Има вече и някаква идея кой цвят за какво е. Разбира се, съвсем друг въпрос е доколко ги използва по предназначение и доколко са само част от пейзажа му.   Не са много софиянците, които знаят също, че в столицата има и отделни тъмнозелени кофи за отпадъци от текстил. В тях могат да се изхвърлят освен непотребните дрехи и стари завеси, покривки, спално бельо, плетива.

Идеята е на фирмата от Червен бряг „Ретекс”, която се занимава с рециклиране на текстилни вторични суровини и изработване на изделия за строителната, мебелната и шивашката промишленост, както и за бита. През 2007 г.  "Ретекс" разработва програма и подписва договор със Столична община за разделно събиране на дрехи  и извозването им за преработка. Компанията поставя 100 контейнера за текстилни отпадъци в няколко квартала в София -  ”Надежда”, "Красно село”, Искър”, „Слатина”, „Овча купел”,  „Студентски град” и “Младост”. 

От началото на годината досега са събрани 30 тона, отчитат от „Ретекс”. Това  количество е сравнително малко, защото иначе фирмата годишно преработва около 600-700 тона. „Все още сме  в период на проучване. Тепърва ще преценим дали има полза от проекта и как хората възприемат идеята да изхвърлят отделно и дрехите си”. Целта е да се направи организация за събиране на стари дрехи първоначално на територията на столична община, които ще се транспортират до производствената база на „Ретекс” в Червен бряг. Ако инициативата е успешна, текстилни контейнери ще се появят и в другите големи градове у нас.

Рециклирането става чрез развлачване и производство на възобновени вълни и на нетъкан текстил. Тези вторични тъкани се  използват за различни видове хидроизолации. От тях се правят също и стелки за обувки, както и някои вати за шивашката промишленост. На практика фирмата от Червен бряг има 40-годишен опит в събирането и оползотворяването на  текстилните вторични суровини.

Възстановяването и рециклирането на дрехи е от огромна полза както за икономиката, така и за околната среда - дрехите са проблем за сметищата, защото синтетичните влакна не се разграждат, а вълнените при разграждането си произвеждат метан, който е основен виновник за глобално затопляне. Да припомним и че се намалява нуждата от нови ресурси, избягва се замърсяването, което е неизбежно при обработката на нови суровини. Осигуряването на работни места също не е за подценяване.

История   
Проблемът с рециклирането на текстилните отпадъци е поставен още преди 200 години с усилията  да се възстановят вече използвани текстилни изделия. Практиката да се рециклират дрехи е може би толкова стара, колкото преденето, тъкането и плетенето. Първото официално такова предприятие е създадено през 1813 г.  във Великобритания от Бенджамин Лоукойто искал да извличе вълна от парцали с намерението да прави нови дрехи. Произвежданите материи били в убити цветове и се използвали основно за правене на униформи.

Днес във Великобритания има около десетина компании, които се занимават изключително с преработка на употребяван текстил. Под понятието „рециклиране на дрехи” влиза обаче и предоставянето на носени дрехи с благотворителна цел, препродажбата им или изпращането им за страни с много бедно население.
На английска земя се сортират  приблизително 250 000 тона от текстилни отпадъци  годишно. 5 % са много запазени и се използват в т.нар."магазини за милосърдие" в страната.  Други 45 на сто се класифицират като „втора ръка” и се изпращат в крайно бедни държави. А 25 % се преработват и се използват за нови дрехи или друг текстил, от 15% се произвеждат парцали за почистване,  а останалите са отпадъци.

Според британската статистика всяка година на Албиона се изхвърлят по един милион тона текстил. По-голямата част от тези отпадъци идват от домакинствата. Старите дрехи представляват около 3% от всички боклуци на хората. Остатъците от текстилната промишленост, заедно с отпадъците от домакинствата, създават голям потенциал за рециклиране, смятат експертите. 50 процента от текстила във Великобритания е рециклируем, но едва 25% се рециклира.

Все по-актуално е и сред модните дизайнери, които често представят тоалети и аксесоари от рециклирани материали или пък нови идеи с вече използвани облекла. По-безвредни за природата не означава по-долно качество или хипи мода - има доста красиви, удобни и оригинални попадения, които могат да стигнат и космически суми. В интернет всеки може да види произведения на изкуството, направени с грижа за природата. Някои доста оригинални и ефектни дрехи - на сайта www.lowtee.com  применро онлайн се предлагат бански костюми за мъже, направени от тениски с яки щампи и надписи.

Въобще рециклирането на дрехи е било и ще става все по-актуално в глобален мащаб. Дано и на родна почва!CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (15)

10.12.2008 :: 11:32 :: от pharaon
#1
Re: Дрешник
Не разбрах само какво ще получа от тази фирма, която благодарение на моите стари дрехи си трупа печалба? Ккато гледам нишо, тогава предпочитам да ги дам на приятел в нужда или на бездомник. Най-малкото ще получа едно "Благодаря"...
10.12.2008 :: 13:00 :: от dafosaddikk
#2
Re: Дрешник
Практиката да се рециклират неупотребими отново дрехи и текстил трябва да се разграничава от това да ги даваме на приятел в нужда или на бездомници. Както се вижда за страна като Англия това са около 50% от текстилните отпадъците. Вече наистина, доколко от това трябва да се прави печалба и дали ние губим като предоставяме нещо, за което някога сме платили, е въпрос на обществен разговор.
10.12.2008 :: 17:42 :: от ранополия
#3
Re: pharaon
не знам дали си се замислял, но ти на практика всеки месец плащаш доста скъпо за боклука, който изхвърляш - за това да се събере, да се балира, да се складира на площадките в Кремиковци, да се откара в Силистра или там където... и т.н. така че една фирма, която е разработила ноу-хау, събира безплатно част от твоя боклук, рециклира го и прозвежда продукт без да черпи нови ресурси от природата, ти е доста по-изгодна - нищо, че не благодари ;-)
10.12.2008 :: 22:29 :: от Стани
#4
Re: Дрешник
Добре е да се каже ако е възможно по-точно къде се намират тези контеинери ,за да можем да ги използваме.Защото по квартали е малко като игла в купа сено.
11.12.2008 :: 01:14 :: от Denski
#5
Re: Дрешник
Е, според мен е ясно, че запазените дрехи е най-добре да се използват отново (кампанията за събиране на дрехи за сираците на България пред Народния театър миналата седмица е доказателство, че повечето българи също мислят така). Какво обаче правим със старите, скъсани дрехи, които вече не стават за нищо? Особено с изкуствените материи? Аз лично много се радвам, че поне 1 компания е подела и тази инициатива. Жалко, че кофите са толкова малко и нарядко.
11.12.2008 :: 01:19 :: от Denski
#6
Re: Дрешник
Още малко инфо и статистика http://www.24hours.bg/Default.asp?statid=82683&rubr=0&izd=1&fsize=&swidth=800&tr=1&im=11&id=25&iy=2008. Звучи много оптимистично :)
11.12.2008 :: 10:09 :: от Dessie
#7
Re: Дрешник
Въпреки, че сайта на фирмата не е много подробен, идеята е СТРАХОТНА. Интересно какво пише в договора им с Общината, но е крайно време да се помисли за облекчения от таксата смет за домакинствата, които рециклират и то не само текстил.
11.12.2008 :: 16:07 :: от Svil
#8
Re: Дрешник
За мен "дрешниците" са много добра идея и вече съм ги използвала.
Има дрехи, които може да предадеш на близки, в църква, в домове. Аз все пак смятам, че трябва да са прилични и запазени и не мога да си позволя неудобството да дам парцали. Именно за парцалите дрешниците са много подходящо място.

За съжаление един такъв дрешник в кв. Овча купел беше преобърнат и разбит :(
11.12.2008 :: 16:37 :: от gluharche
#9
Re: Дрешник
Рециклирането на копринени дрехи е било традиция в Османската империя. Не са изпускали нито едно парцалче, нито едно влакно. От тях са правели хартия. Хартията от копринени парцали е плътна и качествена, даже на места и забавна, защото тук-там могат да се видят следи от първоначалните шарки. Документите, написани на копринена хартия, не избледняват и изглеждат така, все едно са съставени вчера.
11.12.2008 :: 23:16 :: от spart
#10
Re: Дрешник
Наистина една карта би свършила добра работа. В момента се сещам за един такъв контейнер в София, кв.Хиподрума, ул.Найден Геров, пред бл.114.
Дали нямаше и един на улицата до Кауфланд в Младост 3 ??
Страшно ме е яд за обърнатите и потрошени контейнери. Случаят в Овча Купел произтича от специфичната култура на обитаващите западните и северни покрайнини на квартала.
13.12.2008 :: 14:01 :: от Василена
#11
Re: Дрешник
Това, че ще се преработват и рециклират текстилните отпадъци е супер. phaaon, тази фирма печели от нещо, което ти хвърляш на боклука. Какво излиза според теб - ако никой не печели от него, е боклук и го хвърляш, но ако някой печели, вече не е боклук и трябва да ти плащат нещо за него? За мен няма проблем и в двата случая да не получавам нищо, но поне да знам че трупам по-малко бали на сметището.
Споделям мнението на Деси, че трябва да има облекчения от такса смет за рециклиращите домакинства, но явно е много трудно да се контролира кой го прави и кой не.
05.02.2009 :: 20:56 :: от mim08
#12
Re: Дрешник
Добре са го измислили!Хубаво ще е за парцали да има кошове,а останалите по -здравите да се даряват на бедни хора
16.02.2009 :: 14:40 :: от Tsvetti
#13
Re: Дрешник
Честно казано аз почти не изхвърлям дрехи, защото ги преправям на други, които пак нося, но наистина има такива, като чорапи, например, които се изхвърлят. Бих се радвала, ако сложат такива дрешници и в моя град!
22.03.2009 :: 15:51 :: от mia_calmia
#14
Re: Дрешник
Докато има хора като Фараон, които в евентулното си включване към която и да било добра идея, търсят непременно личната далаверка, и докато тези хора продължават да са огромното мнозинство в България, всяка положителна инициатива ще потъва в блатото на безотговорните ни, безхаберни и жалки дребнодушия...
Ами представи си, Човече, хората от тази компания заслужават да правят печалба от твоите боклуци само защото са имали акъла и благородството да измислят и да се заемат с подобен бизнес! А дали ти ще им позволиш това - проблемът си е твой! Щом предпочиташ - трупай парцалите си на зловонните бали в двора на Кремиковци! Нали знаеш - не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле... От Алеко Константиново време нищо не се е променило в БГ!
22.03.2009 :: 16:08 :: от mia_calmia
#15
Re: Дрешник
към коментар #10 на spart:

Може ли да ми кажете дали все още съществува контейнера, за който говорите в кв.Хиподрума, ул.Найден Геров, пред бл.114.? От много време се ослушвам за такъв контейнер, защото в къщи съм събрала куп стари дрехи, които не стават и за благотворителност, ...а наистина ми се струва кощунство да пълня контейнерите с битови отпадъци с потенциална суровина за рециклиране!
Изобщо - би било чудесна идея всеки, който знае местонахождението на такъв контейнер, да се включи в темата, като го назове... Познавам наистина много хора, готови да се включат с удоволствие в инициативата, в това число да обиколят половин София с колата си с цел да изхвърлят старите си парцали на точното място (!), но как да стане, като никъде няма публикуван списък с адреси? Аз лично не съм виждала от тъмнозелените контейнери досега...
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg