Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики / Транспорт /
08.02.2008 :: партньор

Нещо във въздуха

от Босилена Мелтева :: Коментари (35) :: (7644 прочитания)

От началото на тази година почти всеки ден в София замърсяването на въздуха надвишава значително допустимите норми. Как други градове по света се справят с този проблем?
22 януари е денят-рекорд по висока концентрация на замърсяване - 4,5 пъти над допустимото, както и по брой поредни дни на замърсяване на въздуха - 20 такива сиви дни (за сравнение - в ЕС крайният предел е 35 за цялата календарна година!). Сред основните причини за високото ниво токсични газове във въздуха, който ние софиянци дишаме ежедневно, е нарастващият брой стари автомобили, които задръстват улиците и изпускат вредни емисии - след влизането ни в Европейския съюз вносът им се е утроил.

Тази черна статистика на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) мина като част от информационния поток у нас и отмина без последствия. А най-нормалното нещо е гражданите да защитават правото си на въздух, а общинските власти да реагират своевременно с ограничения и санкции.

И докато ние безропотно вдишваме токсини, издишваме, пак вдишваме и се оставяме да ни тровят, други държави и други градове намират начини да се справят с този проблем. От 2008 г. Милано въведе еко такса за колите, които влизат в центъра на града. Сумата варира според автомобила. Най-екологичните модели са изцяло освободени от паричното задължение, а най-замърсяващите плащат най-солените суми. И това е само началото на мащабна програма срещу мръсния въздух в италианските градове. В двайсет града в Германия пък оформят екологични зони, в които право да влизат имат само превозни средства с ниски емисии вредни газове. Министерството на транспорта на Гърция спира от движение 1,5 млн. стари автомобили, определяни от властите като "подвижни бомби" за околната среда.

Емблематичен пример е Делхи, който в момента разполага с най-чистата мрежа градски транспорт. Столицата на Индия обаче до скоро беше един от най-замърсените градове в света, в който смогът отнемаше по един човешки живот на час, а милиони страдаха от астма и бронхит. До средата на 90-те, когато Сунита Нериън, директор на Центъра за наука и околна среда на Индия, завежда дело, за да принуди градските автобуси и такситата да преминат на по-чисто гориво - сгъстен природен газ (Compressed natural gas - CNG). През 1998 г. Върховният съд се произнася в нейна полза и приема много от предложенията й. Съдът въвежда забрана на оловните горива, задължава автобусите да преминат на сгъстен природен газ и изисква бракуването на старите таксита. Производителите на автобуси, петролни компании, дори и министри от правителството реагират бурно на разпоредбите, започват протести. В отговор съдът назначава Комисия, начело с Нериън и Бюър Лал, висш правителствен администратор по това време. Дуото се сблъсква челно с барикади от неработещи автобуси, ядосани граждани, дълги опашки за новото гориво, учени, които твърдят, че CNG е толкова вреден, колкото и петрола. Нериън и Лал не се отказват. До декември 2002 г. последният автобус на дизел е спрян.

В момента 12, 000 автобуса и 10, 000 таксита се движат по улиците на града на сгъстен природен газ. А гражданите забелязват разликата.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (35)

08.02.2008 :: 09:25 :: от wonder
#1
Re: Нещо във въздуха
те автобусите едва се движат, маршрутките карат като ненормални, а вътре сякаш си във влакче на ужасите, само остава да те преобърне с главата надолу.. и седалки вече няма и шофьорите псуват сякаш са си у тях и денят ти започва супер... пък камоли някой в държава като тая — превърнала се в пълен боклук, мисли за въздуха.
явно решението е да си седим вкъщи и колкото по-далеч е това вкъщи от центъра, толкова по-добре..
но какво става като погледнем през прозореца от вкъщи – найлонови пликчета навсякъде по дърветата, асфалта, още незастроените полянки ..... НАВСЯКЪДЕ !
на мен започва да ми става непоносимо да живея в тая софия, а толкова я обичах преди..
сега стана мръсотия, купища боклук из централните улици, коли, много коли и негативни хора със злобни и отчаяни физиономии и просяци и ...и въздух вече няма — подтискаща, жалка гледка...
08.02.2008 :: 11:14 :: от gerimira
#2
Re до Горичка
Както вече писах по темата за града, и тук ще попитам неможе ли да се свържете с БТВ или Нова тв да се организира кампания за прочистването на въздуха в София. Не е ли време вече да се вземат кардинални мерки, или и тук трябва да започнат да умират хора на всеки час. Мисля,че и тук както в Гърция трябва да се спрат старите коли от движение и гадните икаруси. Надявам се че ще може да се задейства нещо по въпроса. Доста хора ще ви подкрепят със сигурност.
08.02.2008 :: 11:34 :: от stef
#3
Re: Нещо във въздуха
Absoliutno sym ZA,da se ograni4at sus pari4ni taksi avtomobilite v centyra na Sofiq,po primera na drugi evropeiski stolici.ne e dopustimo tolkova ne4ove6ko visoko zamyrsqvane de e fakt po4ti vseki den v stolicata.I az karam avtomobil,no vypreki tova 4akam s netyrpenie podobna ograni4itelna mqrka.
08.02.2008 :: 11:50 :: от wonder
#4
Re: Нещо във въздуха
Какво ще ги ограничават, направо да ги махат тия коли ! Не че някой ще го направи...
08.02.2008 :: 12:23 :: от Hlorofil
#5
Re: Нещо във въздуха
И аз съм съгласна с Геримира - кажете към кого да се обърнем и да поискаме действия!
08.02.2008 :: 13:35 :: от gerimira
#6
Re: Нещо във въздуха
Много се радвам ,че ме подкрепяте. Ако нищо неможе да направи горичка мисля да пиша до БТВ или Нова
08.02.2008 :: 13:36 :: от spart
#7
Re: Нещо във въздуха
www.sofiaombudsman.bg
08.02.2008 :: 15:05 :: от krem
#8
Re: Нещо във въздуха
и аз подкрепям с две ръце всичко което може да се направи по тоя въпрос
за съжаление съм песимист обаче
08.02.2008 :: 15:43 :: от woods
#9
Re: Нещо във въздуха
wonder, Без седалки е по-хубаво. Тия седалки са толкова мръсни че трябва да те е гнус да седнеш на тях. Българите които седят по тях смърдят. Мърсотия, свинщина и изродщина. Българщина.
08.02.2008 :: 15:45 :: от woods
#10
Re: Нещо във въздуха
#2, Да бе, и аз се чудя - тия горичковци един път не написаха "Ние направихме така и така", само 1-2 пъти годишно дето са садили дървета на Витоша. Не че не е интересен сайтът де, ама може много повече.
08.02.2008 :: 15:50 :: от woods
#11
Re: Нещо във въздуха
#2, Да, и това е решение - забраняваме старите коли, и хората тъй като нямат пари да си купят нови изобщо няма да има движение. Подкрепям идеята. Няма да има изобщо кой как да се придвижва - нито метро си имаме, нито градски транспорт, дето нормален човек би влезнал вътре, нека си седи кой откъде е. Тъкмо няма да идват парцалите от крайните квартали да ми ходят около мен в центъра!
08.02.2008 :: 16:17 :: от dany_vassileva
#12
Re: Нещо във въздуха
izpoved.cult.bg
08.02.2008 :: 17:05 :: от PRA
#13
Re: Нещо във въздуха
Горичка си е съвсем в ред. Не мислете че е лесно да се прокарват каквито и да било мащабни еко проекти в нашата България. Горичка не е Министерство на околната среда и водите. Това е сайт посветен в подкрепа на такъв начин на живот и съответните идеи. Всичко зависи от хората.
09.02.2008 :: 13:00 :: от Dunyata
#14
Re: Нещо във въздуха
Хората правят добри неща за градовете си, а в моя град Хасково например дори залесяване отдавна няма... Единственият истински парк - "Кенана" - от година на година все повече се застроява и урбанизира. Същевременно общинският съвет и кметът изобщо не предвиждат оформянето на нови паркове, въпреки, че доста извънградски зони ще влязат в регулацията на града. За тях обаче се предвижда, че само ще се застрояват... въобще, доста назадничави сме!
09.02.2008 :: 19:36 :: от wonder
#15
Парцал във въздуха в центъра, далеч от woods !!!!!
"Тъкмо няма да идват парцалите от крайните квартали да ми ходят около мен в центъра!"

к'во е това изречение, бе, woods.................


09.02.2008 :: 19:51 :: от wonder
#16
Re: Нещо във въздуха
woods, в маршрутките не пътуват цигани и маршрутките не смърдят въобще и затова давам по три кинта за тях на ден.
Само дето на нищо не приличат вече, да влязат в по-голяма дупка и ще се разпаднат, но поне шофьорите ги избягват умело.
10.02.2008 :: 11:14 :: от woods
#17
Re: Нещо във въздуха
#15, Дедазнам, представа си нямам какво пиша вече ;-)
Ирония, подигравка, както искаш го наречи :-(

Какво общо имат циганите със смърденето? Не че не смърдят (да ти кажа аз много не срещам цигани, в моя квартал не минават много, само тия дни видях една каруца спомням си щото я коментирахме с един приятел, как може такива гнусни хора да дърпат юздите на такъв плешив кон...), ама и българите смърдят също! Аз като гледам какви са българите и просто... Колко процента от българите са все още хора? Пък и то цигани/българи, in fact всичките са българи. Тъй че тва че някъде нямало цигани не променя нещата - не циганите са съсипали държавата.

Не знам как е в маршрутка - никога не съм се возил в такова. Ама три лева си е бая пара, като за България - още толкова на връщане, по-добре иди пеша пък на връщане си вземи такси :-D Ама то и такситата смърдят, и оня като ти запали и една цигара и просто ти идва да му кажеш СПРИ!, да отвориш вратата и да си слезеш без обяснения...
10.02.2008 :: 14:06 :: от pharaon
#18
Re: Нещо във въздуха
Хахах, уудс, точно заради такива кат теб няма да се оправи въздуха, не само в София, но и в целия свят. Защото ти не искаш да гледаш парцалите от крайните квартали... ок, егоизъм, с който се гордееш виждам! Но и хората със стари автомобили разсъждават като теб... без да ги интересува какво се получава заради техните желания. Така че никога няма да прокарате такава наредба, видяхте какво се случи с Натура. Хората не искат справедливост, хората са си егоисти... и ако егоизма ги обедини нямат равни!
Това което искам да кажа е, че когато имаме желания трябва да се замисляме какви ще са последствията от тях... и дали не пречим на някого!
Например: Искаме КОЛА, за да: не мръзнем зимата по спирките, да имам свобода да отидем навсякъде, да можем да носим багаж със себе си без да ни тежи. Ето това са плюсовете на една кола (ако съм изпуснал някои, добавете ги). Но замисляте ли се колко са минусите? Ще изброя първо тези които пречат повече на другите отколкото на самите нас (все пак ако пречат на обществото нямам как да не резонират и към нас, та ние сме част от това общество): първоначалната цена не е нищо но въпреки това е висока защото загробваш едни пари за нещо, което можеш да позлваш само ако върви... ако не, до там... можеш да рециклираш само метала... ами другите неща? Седалки, табло, осветяващи елемнти, почистващи такива... хвърляш! Колко щеше да е по-дообре ако всичко в тази кола можеше да се използва и извън нея? Седалките ако бяха така конструирани да можеш спокойно да си ги ползваш и във вкъщи! Но нека минем на там с минусите: замърсяването - допринася се за глобално затопляне, мръсен въздух; здръствания - сметнете колко място трябва на 100 човека и колко на 100 с коли (във всяка по един), и колко ако тези 100 са по 4-ма в кола.
Ами данък, поправки, бензин... сметнете просто какви грешни пари отиват за няколкото плюса...
Естествено винаги може да се въстанови баланса, винаги. Купил си си кола, ОК няма връщане назада, защо не изцедиш всичко от нея по възможно най безболезнения начин. Когато отиваш на някъде, взимай хора със себе си. Когато отиваш на работа взимай колегите, на връщане също. Така едновремено пускаш по-малко емисии на глава, както и спестяваш 3 коли повече в трафика.
След като е здала багажа пък, всяка тубичка, всяка гайка, всяка лампичка можеш да изпозлваш повторно, пракрически всичко може да има втори, че и трети живот!
Пластамсата плюете я, но тя е много хубаво нещо, защото се прави от отпадъчен продук, издържа дълго. Не е вапроса в нейните кофти качества, а в начина и на използване! Ако се използваше само за нещата, които изискват дълго ползване (а не еднократно) нещата щяха да изглеждат КРЕННО различни! Наприемр за дограма :) Така пластмасата щеше да се използва не за да си занесеш само покупките до вас (от 10 мин до час използване), ами 15-30 г. Пластамасата е ефтина. Може спокойно да се изолират всички жилища на добра цена! Практицизма е налице, малко пари, спестяване на енергия, пластамсата е на мястото си, ...
11.02.2008 :: 06:20 :: от Свободител
#19
Re: Нещо във въздуха
Woods, ти първо пишеш:
"Тия седалки са толкова мръсни че трябва да те е гнус да седнеш на тях. Българите които седят по тях смърдят. Мърсотия, свинщина и изродщина. Българщина."
След това между другото споменаваш Горичка с лошо, и след това пак минаваш към хулене - този път срещу цигани и българи. И освен това възклицаваш:
"Тъкмо няма да идват парцалите от крайните квартали да ми ходят около мен в центъра!"
А след това се оправдаваш че последните ти думи били:
"Ирония, подигравка, както искаш го наречи :-("

Woods, какво според теб означават "ирония" и "подигравка"? Със сигурност предишните ти думи не отговарят на такова описание. А ако наричам текста ти "както искам", нали предлагаш, ще го нареча "агресивна обида, анти-гражданска и анти-българска обида, отходно изпусната от страна на лице-гъз, което черно създание-чудо на природата ако го срещна на улицата не се знае какво бих му причинил и дали в момент на прозрение просто не бих му счупил тазо-лицевата кост". Така бих го нарекъл. Woods, ако обичаш, престани да цапаш форума с агресивно-негативните си коментари. Спрейово-струйното акане на обиди директно срещу българите, циганите и софиянците от не-центъра не е продуктивно, а провинциално - "провинциално" в малко по-абстрактен смисъл от този за който ти сигурно си мислиш. Защото може човек да е селянин, но да не е провинциалист в мисленето си, прост и агресивно-негативен провинциалист, ако говорим за твоя случай. Не е въпроса дали си от София или от провинцията, или от центъра или от предградията, Woods, и не е въпросът дали си етнически българин или циганин. Въпросът е в това как подхождаш към проблемите и към хората около теб. И дали можеш да участваш градивно в дискусията на идеи, дискусия в която ти звучиш не на място.
11.02.2008 :: 06:26 :: от Свободител
#20
Re: Нещо във въздуха
Забравих да спомена - аз съм от Дружба. Добре дошъл си, Woods!
11.02.2008 :: 07:24 :: от wonder
#21
Re: Нещо във въздуха
а бе woods е пич
11.02.2008 :: 13:22 :: от pharaon
#22
Re: Нещо във въздуха
хаха, уондър, изкзването ти не носи никакъв смисъл, никакво послание! Освен аз харесвам уудс, което си е лична история! Излезте на кафе и т.н. щом с ехаресвате. Па вземете се и т.н. Но щом смяташ да коментираш изкажи малко повече инфо защо е пич?
Пък темата не е за уудс, а за въздуха който дишаме!
11.02.2008 :: 13:53 :: от woods
#23
Re: Нещо във въздуха
#19, Ако не си ме разбрал не ме коментирай. Разбирам че не си ме разбрал по това че питаш това и онова какво означава.
Ама ти явно си националист значи каквото и да ти се говори спасение за теб няма.
И тъй като аз за теб не съм говорил, а ти за мен говориш, мисля че 1 трябва веднага да те изтрият, 2 да ти наложат забрана да коментираш на сайта, 3 ако на живо изкоментираш някого така отиваш на съд.
11.02.2008 :: 17:22 :: от wonder
#24
Re: Нещо във въздуха
pharaon, мога да си коментирам както си искам, това си е лично моя работа и ти нямаш право да ми казваш, какво да правя.
Аз не критикувам без причина никого в тази страница, а ти го правиш, което не е ок.
Точно, темата не е за woods, но ти започваш в по-горния си коментар: "Хахах, уудс,...", а сега продължаваш: "хаха, уондър,...".
Какво означава това ХАХА ? Подигравай се по този саркастичен начин някъде другаде и с някой друг !
Мисля, че и преди съм писала, че ТУК НЕ Е МЯСТО ДА ОСВОБОЖДАВАТЕ НЕГАТИВНАТА СИ ЕНЕРГИЯ ! И да ни натоварвате с нея.
11.02.2008 :: 22:58 :: от spart
#25
.
Страхотно! Влизаш да видиш какво мислят хората с 24-те си коментара само дотук за замърсяването на въздуха, то пък се оказва че двама човека са намерили място да се щипят.
11.02.2008 :: 23:48 :: от wonder
#26
Re: Нещо във въздуха
spart, Докато има такива дребнави хора, които гледат за какво малко нещо да се заядат, въздухът няма да се оправи и нищо няма на е наред.
Щото не се гледа същността на проблема, а кой какво казал..
Само Горичка цапат.
12.02.2008 :: 16:38 :: от pharaon
#27
Ихаа...
Да уондър ще коментирам уудс, защото имаш ПРЯКА ВРЪЗКА С ТЕМАТА (ако не си забелязала защо съм започнал темата с него не е мой проблем, админите да решат всъщност). Но темата не е за това дали уудс е пич или не, което е по важното! Не съм ти забранил какво да говориш или какво не, изказвам мнение, по абсолютно същия начин както уудс за това дали трябва да бъде затрит някой, или не!
А сега по темата, уондър винаги можем да направим сравнение между теб - повърхностната (който е над тези неща) и мен - дребнавия (който се вглежда в детайлите), кой колко мърси въздуха, а и природата по принцип... така че, в случая негативната енергия е от теб! А като говориш за негативна енергия все си мисля че уондър е абонирал статиите в горичка за нея. Или греша? Все си мисля, че тук не е място за субективизъм (кой кого харесва, кой какъв е). А за това кой мърси въздуха, защо въздуха е мръсен, заради кого и т.н. Нападай ме лично ако знаеш че аз съм виновен за този въздух... И САМО тогава! И това са препоръки, които биха допринесли за някаква справедливост (въпреки, че 90% от хората не искат да я има, затова сме и на това дередже), пък ти си прави каквото искаш, живота си е твой... не съм и не бих се намесил в него!!!
Спарт, защо не остави коментар по темата, вместо да продължаваш порочния кръг с личните коментари? Има достатъчно коментари по нея... можеше поне тях да изкоментираш...
12.02.2008 :: 23:44 :: от spart
#28
Re: Нещо във въздуха
Чукча писател, чукча не читател.
Коментирал съм точно по темата по-нагоре, ама кой ти гледа. Порочен кръг не продължавам, ами се опитах да го счупя. В други теми също се опитвам да споделя опита си, щото ако четеш за замърсяването на въздуха в горичка.бг ще останеш с впечатление, че СО2 е най-страшния бич на атмосферното замърсяване. Други газове като SO2 например илиi NOx май не попадат в кръгозора на авторите.
Писах и до омбудсмана.
Участвах в проучване за Столична община като в доклада в частта за екологията беше взета предвид препоръката ми за увеличаване на броя на таблата които информират за замърсяването на въздуха.
Дадох и мнението си с конкретни предложения относно най-големите замърсители на въздуха в София за мерки, които не струват нищо повече от добра организация и съвестно изпълнение на задълженията на мениджърите в тези дружества.
Гледам че и ти споделяш разсъжденията си за въздуха гласно - по-добре отколкото да се обясняваме кой кого разбрал/не разбрал .
13.02.2008 :: 06:46 :: от wonder
#29
Re: Нещо във въздуха
Дребнавият не е този, който се вглежда в детайлите, а малко човече, което гледа с дребничката си душичка, ако има такава въобще, на дребните, безсмислени неща !

Като казвам че woods е пич, това означава, че смятам, (мнението ми е от коментарите му, защото не го познавам лично), че те не са никак глупави и винаги са на място, точни а и с чувство за хумор, понякога хахливо, но не и злобно.

Докато твоите коментари напримир с нищо няма да ги запомня, освен с негативизма, който излъчват, не си казвам: "бе гледай са как го е написал тоя чокек, точно, ама тотално точно."

Моят субективизъм първо не е негативен, второ това са кометари, за да изкажеш своето, лично мнение, било по въпроса или не по него.
Ти казваш, че не харесваш не знам си кой, аз не казвам нищо, защото не те познавам.

И ясно е, кой цапа въздуха...
13.02.2008 :: 14:33 :: от spart
#30
Re: Нещо във въздуха
> Ти казваш, че не харесваш не знам си кой...

Aaa, да ги нямаме такива. Такова нещо не съм казал :)

Кой цапа въздуха?
Кажи сериозно.
13.02.2008 :: 16:58 :: от wonder
#31
Re: Нещо във въздуха
spart, по-горният коментар не беше за теб. :-)

А въздуха го цапат хората. Всички.
13.02.2008 :: 21:52 :: от pharaon
#32
Re: Нещо във въздуха
Уондър, безмислени за теб! Въпроса е каква е дефиницията за познаване на един процес: Вглеждане в детайлите! Иначе за да разбереш защо вздуха е мръсен не нужно да кажеш хората го цапат, което е ясно... а да се вгледаш в дребните "безмислени" неща и т.н. А че те го цапат е чсно, да не би животните да строят заводи.
Я попитай хората от крайните квартали пък какво смятат за мнението на уудс, дали ще разберат хумора му? Или умността му? Междудругото виж в тълковния речник ако щеш думата дребнав. Значи, човек който обръща внимание на малките неща по принцип. Това, че ти я използваш в някакъв твой си лош смисъл е друг въпрос.
"което гледа с дребничката си душичка, ако има такава въобще, на дребните, безсмислени неща" и това, ако не е са думи заредени с негативна енергия, здраве му кажи! Дори си виж първия коментар, направо човек да се самоубие като го прочете! Моля те, точно ти не говори за негативизъм ПЛЗ,ПЛЗ,ПЛЗ!
Относно коментарите на уудс никога не сам казал, че са глупави, никога! А само, че съдейки по тях си правя еди какви си заключения! И по някой въпроси давам лично мнение, но вслучая казах факти, кое защо се случва! Те са там, но не задължават никой да ги чете или възприема, така че избора е лично твой дали ще ги разбираш, запомняш и т.н. Както не е нужно да коментираш дали ще ме запомняш или не!
Глобалното пък затопляне е реалност заради това, че хората не се вглеждат защо се получава... не обръщат внимани на фактите... и прочее, въздуха също! Ако някъде греша във фактите, поправи ме, вместо да даваш лични епитети!
БТВ изчел съм доста ваши коментари и ви познавам до толкова, колкото каза, че и ти уудс. И така както ти иказваш мение за него, така и аз мога да кажа еди какво си за теб. А уудс има начина, ако нещо не му харесва в моите думи сам да си изкаже мнението! На което повече се надявах.
Спарт: СОРКА наистина за това, моя грешка :), писал си по темата! оценявам че искаше да спреш разводняването на темата! Хахах, Чукча писател, чукча не читател! Ето това вече е позитивизъм и хумор! Иначе Уондър виж как подхожда спарт в случая, това се казва позитивизъм и хумор!!! Надявам се да видиш разликата!
06.05.2008 :: 22:54 :: от leelove
#33
Re: Нещо във въздуха
Здравейте

надявам се че ще проявите интерес към един сравнително лесен и не много скъп начин общественият транспорт в столицата да стане малко по-чист и да облекчи трафика по улиците

Възможен ли e Ес-Бан в София?

http://7post.net/7post/Articles.aspx?view=1
http://7post.net/7post/Default.aspx?page=more&articleid=23

За съжаление от това което намерих в интернет разбирам че положението никак не е розово.

В момента в НК „ЖИ” тече открита процедура по ЗОП "Демонтаж на железен път в района на жп секция София 1" - 2 лота, за контакт: Деян Георгиев, тел. 9322281

* Демонтаж на железен път и стрелки от околовръстната жп линия в
участъка от ОП Пионер до Винзавод София - 1 лот
* Демонтаж на железен път в района на ОП Пионер - 2 лот

http://www.rail-infra.bg/cms/opencms/menu/bg/announce/op_spisak_proceduri.html

В момента има и подписка "Петиция срещу закриването на ЖП участъка Слатина-Хладилника" на
http://www.bgpetition.com/vlak_hladilnika/index.html която се надявам че ще бъде подкрепена.

Идеята за изграждане на S-Bahn в София би трябвало да бъде подкрепена и от еко- и зелени организации тъй като представлява адекватна алтернатива на автобусния транспорт който със своя амортизиран парк е и сериозен замърсител... За съжаление нищо до момента не съм чул
06.05.2008 :: 23:09 :: от leelove
#34
и още нещо за градската железница ...
На въпрос дали не е по-добре да се мисли за градска железница, Диков каза, че е противник на тази идея: нямало достатъчно пътникопоток, за да оправдае такова нещо, влаковете били шумни, опасни за децата и т.н. - В Берлин Виена и мн. др. градове в Европа явно са решили да вдигат шум и да изтрепят децата си защото упорито развиват своите S-Bahn мрежи

всъщност истинските мотиви са - апетитно парче земя между Изток, Изгрев и Дианабад и парка (къде те някяква си там железница) В района на гара Пионер цената на кв.м. парцел удря 2000Евро, пък там са поне 30 000 м², а може и повече - съвсем случайно наоколо дърветата една сутрин може да се окажат покосени от неизвестни "вандали" съоръжени с резачкил Другото място е земята на бившата гара "Сердика" която ще бъде предоставена на съдебната власт за изграждане на сгради за софииския окръжен съд както и за нова сграда на Агенцията по вписванията, предвид новите функции които ще и се възложат със новия Семеен кодекс. На площа до Съдебните сгради ще се изгради и голям SPA център.

Явно в софийската общината заклето вярват, че ако създадеат на повече хора възможности да се придвижват с кола, задръстванията ще намалеят.

Все по малко желание имам да живея в София
06.05.2008 :: 23:14 :: от leelove
#35
и още нещо за историята на градската железница ...
Предложение за построяване на Ес-Бан е направено от покойния вече ст.н.с. инж. Божидар Попов още през 1973 или 1974 г. на заседание на Главния експертен съвет към Министерство на строежите при обсъждане на проекта за Софийския Метрополитен. ..... За съжаление, под натиска на председателя на Съвета - министъра на строежите Григор Стоичков, предложението е било категорично отхвърлено без да се разглежда с думите: „Ние ще строим софийското метро по съветски образец!”

...и ето че пророческите думи на другаря Григор Стоичков се сбъднаха - демократична София строи метро по съветски образец а дългосрочната визия на градската управа се състои в уреждане с парцели в централни софийски райони.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg