Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики / Транспорт /
13.05.2008

Премиера

от gorichka.bg :: Коментари (6) :: (5241 прочитания)

Готов е едноместният автомобил от градски тип с хибриден двигател, с който български студенти ще премерят сили в състезанието за най-икономичен автомобил Shell Eco-marathon.
Днес беше премиерата на първия български автомобил, който ще представи страната ни на европейското състезание за икономия на гориво Shell Eco-marathon от 22 до 24 май на пистата Ногаро във Франция. Студенти от Техническия университет София сглобиха едноместния автомобил с хибриден двигател с разход 0,7 л на 100 км.

Десет студенти от специалност „Транспортна техника и технологии” на Техническия университет – София с ръководител доц. д-р инж. Борислав Трайков ще влязат в 24-годишната история на Shell Eco-marathon като първия български отбор участвал в надпреварата.

Студентите ще се състезават в най-популярната категория „Градски тип” с конструирания от тях автомобил STH1 (Sofia Transport Hybrid). Студентите са използвали ултракондензатори (алтернатива на литиево-йонната батерия), които се зареждат за секунди и бавно отдават енергията си. „Хибридните двигатели са бъдещето на автоиндустрията. Те могат да намалят разхода на гориво средно с 50%, както и да намалят отделянето на вредни емисии”, заяви капитанът на отбора Желязко Картунов. STH1 е икономичен и заради светодиодните фарове, които спестяват електрическа енергия.

Автомобилът е със задно предаване, тежи само 130 кг и е висок 1,10 метра. Той може да развие до 37 км в час. Българският еко автомобил е направен от алуминиево шаси с купе от плексиглас и PVC. В купето има два педала – газ и спирачка, без скоростна кутия.

Автомобилът е конструиран само за 4 месеца. Това става благодарение на спонсори и на подкрепата на ръководството на Техническия университет – София.

Прочети повече за еко маратона
Прочети повече за отбора

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (6)

14.05.2008 :: 01:55 :: от Denski
#1
Re: Премиера
Хе хе, много ретро изглежда :)
14.05.2008 :: 11:20 :: от alexx
#2
Re: Премиера
37км/ч - перфектен за големия град като София
14.05.2008 :: 13:24 :: от Boris
#3
Re: Премиера
За да го направят за 4 месеца доста са се постарали и добър разход са постигнали. Като гледам обаче снимката малко им куца аеродинамиката :-) Но наистина им пожелавам успех, дано се класират добре. А сигурен съм, че следващия им прототип ще го усъвършенстват.
14.05.2008 :: 17:26 :: от deli
#4
Re: Премиера
На мен страшно ми харесва, бих го карала с удоволствие :)
При 37 км/ч и хибриден двигател аеродинамиката изобщо не е важна.
Браво на екипа и успех на маратона, дано успеят да се вместят в челната десятка!
14.05.2008 :: 18:24 :: от ysmivka
#5
Re: Премиера
Успех и от мен на маратона.А после къде отива количката? :))
16.05.2008 :: 12:29 :: от pharaon
#6
Re: Премиера
Аеродинамиката не, но дизайна е... в случая куца ужасно... можеха да с епостараят повечко!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg